Dostava u vreme koje odabereš
Poruči do 21h za sledeće jutro
Donosimo teške artikle do tvojih vrata
Dodatni popusti za online kupovinu
Preskoči link
Maxi logoMaxi logo

Dobro došli

Moja stranica
0
zdrava-hrana-svakog-dana

Trgovinski lanac MAXI uspešno završio prvu fazu projekta edukacije đaka


ZDRAVA HRANA SVAKOG DANA 


Učenici četvrtog razreda osnovnih škola u Srbiji imali su priliku da tokom ove školske godine steknu osnove pravilne i balansirane ishrane zahvaljujući programu „Zdrava hrana svakog dana“. Ambiciozni program edukacije realizuje trgovinski lanac MAXI uz podršku Ministarstva prosvete, a obuhvata predavanje nutricioniste prilagođeno uzrastu dece od 10 godina. Ovu školsku godinu obeležili su susreti sa dečijim osmesima, bistrim pitanjima i iskrenim odgovorima, zahvaljujući kojima su zanimljive i korisne informacije o zdravoj ishrani lako došle do 16.000 đaka u 150 škola koji su uživo odslušali predavanje. Svi ostali četvrtaci dobili su jednostavan i lako razumljiv vodič u digitalnom formatu, pa i oni mogu da pogledaju ovo interaktivno predavanje sa svojim učiteljima i učiteljicama. 


Ova edukativna povorka od septembra je obilazila decu iz 19 gradova uključujući Beograd, Novi Sad, Suboticu, Zrenjanin, Valjevo, Vranje, Leskovac, Niš... Cilj predavanja je bio da đaci na zanimljiv i prilagođen način od nutricionistkinje Ivane Mišić usvoje korisne savete o balansiranoj ishrani, kao i značaju doručka, količini vode koju bi trebalo da unose i važnosti bavljenja sportom. U iskrenom razgovoru sa nutricionistkinjom mališani su pričali o tome da li radije biraju jabuku ili čokoladnu poslasticu za užinu, da li redovno treniraju, znaju li zašto je važno da se dovoljno hidriraju i imaju ishranu bogatu svim nutrijentima. 


„Izuzetno smo ponosni što smo, uz podršku Ministarstva prosvete, došli do svih četvrtaka u Srbiji. Ovo je zaista značajan projekat koji ne samo da edukuje, već i inspiriše decu da usvoje zdrave navike u ishrani koje će ih pratiti ceo život. MAXI misija je da omogući kupcima zdravu hranu na trpezi svakog dana, a kako se pravilne navike usvajaju već od ranih školskih dana, sigurni smo da će neke nove generacije koje biraju hranu za svoje domaćinstvo pažljivije birati namirnice u supermarketima. Iskreno verujemo da će ovaj projekat doneti dugoročne pozitivne efekte  u zajednici, a već od septembra ulazimo u drugu fazu projekta u našim školama“, poručila je Jelena Pavlović, članica Izvršnog odbora i potpredsednica Delez Srbija.


Pomoćnik ministarke prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Milan Pašić izrazio je zadovoljstvo, jer je uspešno završena prva faza programa „Zdrava hrana svakog dana“ i istakao da je vrlo važno da se deca od najranijih uzrasta upoznaju sa zdravim stilovima života.


„Zdravlje i pravilna ishrana deo su toga i igraju ključnu ulogu u razvoju dece i njihovom obrazovanju. Kroz ovaj projekat nastojimo da najmlađe naučimo da je važno imati zdrave prehrambene navike i da je to način da se zdravo odraste“, rekao je on.


Pašić je istakao da je ovaj program pravi primer uspešne saradnje  državnog i privatnog sektora i obrazovnih ustanova. 
„Verujem da će rezultati koje postižemo imati dugoročne pozitivne efekte na zdravlje i razvoj, kao  i ukupnu dobrobit naše dece“, kazao je on.
 

MAXI edukativni karavan „Zdrava hrana svakog dana“ obišao 100 škola u Srbiji

O važnosti zdravije i izbalansirane ishrane do sada edukovano 9000 osnovaca

Beograd, 12. mart 2024 – Osnovna znanja o principima pravilne ishrane i tome zašto je važno da se hrane balansirano, svakodnevno unose voće i povrće i biraju zdraviju užinu, kroz MAXI edukativni program „Zdrava hrana svakog dana“, stekli su učenici četvrtih razreda u 100 osnovnih škola širom zemlje. Predavanjima o zdravoj ishrani do sada je prisustvovalo oko 9.000 četvrtaka, a u planu je da ovaj edukativni karavan do kraja školske godine obiđe ukupno 150 škola.

Sa ciljem da podstakne razvoj pozitivnog stava dece prema zdravijim izborima u ishrani, trgovinski lanac MAXI je u saradnji sa Ministarstvom prosvete u septembru prošle godine pokrenuo program „Zdrava hrana svakog dana“. Krenuvši iz Beograda, ovaj edukativni karavan je u kontinuitetu obilazio škole širom Srbije, obuhvativši do sada ukupno 100 osnovnih škola. Tako su četvrtaci u čak 17 gradova imali priliku da kroz jedan školski čas, na njima prilagođen i zanimljiv način, nauče osnovne postulate pravilne ishrane i saznaju zašto je ona posebno važna u njihovom uzrastu.

„Današnji obilazak 100-te škole u okviru programa ’Zdrava hrana svakog dana’ predstavlja važan napredak na putu ka promociji pravilne ishrane među našim učenicima. Kroz ovaj projekat, koji se sprovodi u saradnji Delez Srbije i Ministarstva prosvete, nastojimo da podstaknemo svest o važnosti zdravih prehrambenih navika kako bi naša deca imala priliku da rastu i razvijaju se uz adekvatnu ishranu koja će im omogućiti optimalno zdravlje. Verujem da će rezultati koje postižemo imati dugoročne pozitivne efekte na zdravlje i dobrobit naše dece, a mi ćemo nastaviti da radimo zajedno kako bismo stvorili zdravije i srećnije okruženje za naše najmlađe“, istakao je dr Milan Pašić, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje.

Program, u čijem su središtu predavanja strukovnog dijetetičara-nutricioniste Ivane Mišić, usmeren je na učenike četvrtih razreda kako bi se formiranje zdravijih navika podstaklo u ranom, predpubertetskom uzrastu. Zato je poseban akcenat stavljen na temu važnosti svakodnevnog unosa voća i povrća, kao fundamentalnog dela koncepta balansirane ishrane koji je od posebnog značaja za njihov rast i razvoj. Predavanje je interaktivno pa osim edukacije, đaci kroz aktivno učešće imaju priliku da dobiju odgovore i na sve nedoumice.

„Najlepši deo ovog programa čine utisci dece, roditelja i učitelja koje dobijamo svakodnevno. Želimo da najmlađima pošaljemo jednostavnu ali važnu poruku da je za dobar život potrebna dobra i kvalitetna hrana. Zato smo posebno srećni što ćemo pored uživo organizovanih predavanja u 150 škola, uz podršku Ministarstva prosvete ovaj edukativni program putem digitalnih kanala distribuirati i u sve ostale osnovne škole u Srbiji“, rekla je Milica Popović, rukovodilac korporativnih komunikacija i javnih poslova Delez Srbije.

Dodatna motivacija za zdravije izbore u okviru ovog programa obezbeđena je kroz MAXI „Mini kuvar“, koji svaki učenik dobija na poklon po završetku predavanja. On podrazumeva više od 20 jednostavnih recepata prilagođenih njihovom uzrastu, čime se podstiče aktivno učešće dece u pripremi zdravijih obroka.

MAXI u saradnji sa Ministarstvom prosvete započeo edukativni program o značaju balansirane ishrane
„Zdrava hrana svakog dana“

Edukacija o zdravim navikama u ishrani za 12.000 školaraca


Beograd, 11. septembar 2023 – U beogradskoj OŠ „Braća Baruh“ danas je svečano obeležen početak programa „Zdrava hrana svakog dana“, čiji je cilj da se deci pruže osnovna znanja za formiranje zdravijih navika u ishrani još od ranog uzrasta. Inicijativa, koja je nastala pod okriljem kompanije Delez Srbija  i maloprodajnog lanca Maxi, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, obuhvatiće 12.000 đaka četvrtih razreda iz 100 škola širom Srbije i trajaće do marta 2024. godine.

Prvo interaktivno predavanje održano je u OŠ „Braće Baruh“, a učenici su kroz jedan školski čas stekli osnovna znanja o važnosti pravilne i izbalansirane ishrane. Projekat teži promociji kvalitetnih i nutritivno izbalansiranih navika u ishrani među đacima, naglašavajući važnost unosa voća, povrća i tečnosti, kao i redovne fizičke aktivnosti. 

„Kroz svoje dugogodišnje iskustvo kao nastavnik fizičkog vaspitanja, imao sam priliku da svedočim negativnim posledicama koje loša ishrana i nedovoljno aktivnosti imaju na zdravlje naše dece, uključujući i rastući problem gojaznosti. Ovaj program dolazi kao pravo osveženje i pruža nam alate da zajedno radimo na oblikovanju svetlije, zdravije budućnosti za naše mlade generacije. Veoma smo zahvalni kompaniji Delez Srbija i maloprodajnom lancu Maxi na pokretanju ovog vitalnog projekta, koji nastoji da 'Zdrava hrana svakog dana' ne bude samo slogan, već stvarna praksa u životima naših đaka. Radujemo se dugoročnoj saradnji koja će pomoći našim učenicima da postanu ambasadori zdravih životnih navika u svojim zajednicama“, izjavio je Aleksandar Subotić, direktor OŠ Braća Baruh.

Predavanjem u OŠ „Braća Baruh“ započeo je svojevrsni „edukativni karavan“ koji će obići 100 škola za 100 školskih dana. Na ovaj način u njemu će učestvovati učenici četvrtih razreda osnovnih škola u svim regionima Srbije. Edukacijom na ovu značajnu temu Delez Srbija je nastavila sa svojim strateškim opredeljenjem da podržava i promoviše razvoj zdravijih zajednica. 

„Razvijanje i praktikovanje zdravih životnih stilova i svesti o važnosti sopstvenog zdravlja i potrebe i negovanja i razvoja fizičkih sposobnosti  jeste jedan od osnovnih ciljeva osnovnog obrazovanja i vaspitanja, s tim da se zdrave navike razvijaju i pre ulaska u kolektiv, odnosno u školu. Obrazovno-vaspitni sistem treba da osposobi učenika da bude odgovoran prema sopstvenom zdravlju i njegovom očuvanju i da primenjuje usvojene zdravstvene navike neophodne za aktivan i zdrav život. Istovremeno, promocija pravilne ishrane i redovne fizičke aktivnost jeste zadatak i obaveza i drugih delatnosti. Društveno odgovorne i edukativne akcije, kao što je ova zajednička saradnja Ministarstva prosvete i kompanije Delez Srbija, svakako doprinose razvijanju svesti o značaju odgovornog odnosa prema sopstvenom zdravlju“, izjavio je dr Milan Pašić, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje.
 
Sa fokusom na balansiranu ishranu, ovaj projekat ne samo da se usredsređuje na podizanje svesti o zdravoj ishrani, već i na izgradnju osnove za odgovorno i svesno odrastanje, gde će zdrave navike u ishrani služiti kao kamen temeljac za njihov celokupan zdrav i harmoničan razvoj. A za dodatnu 

motivaciju, svaki učenik će po završetku predavanja dobiti edukativnu slagalicu i MAXI „Mini kuvar“ sa receptima prilagođenim njihovom uzrastu, čime se podstiče aktivno učešće u pripremi zdravijih obroka.

„Naš cilj je da inspirišemo učenike da razviju pozitivan stav prema zdravijim načinima ishrane. Koncept predavanja razvijen je od strane stručnjaka nutricionista, interaktivan je i prilagođen uzrastu mlađe školske dece. Zdravija ishrana je centralni segment naše korporativne strategije i ovim programom se obraćamo posebno važnoj kategoriji stanovništva – deci, koja tek razvijaju navike“, naglasila je Milica Popović, rukovodilac za odnose sa javnošću i korporativne komunikacije kompanije Delez Srbija, koja je javnosti predstavila i „Mini kuvar“ – kao inspiraciju roditeljima za pripremu zdravih i ukusnih obroka za školarce.

Mini kuvar:  https://www.maxi.rs/maxi-mini-kuvar