• Pronalaženje prodavnice
  • Izbor jezika
    SR
    • CP
Nazad

Srednje
Nizak
Više od 60 min

Hvala na oceni

An error occurred[SR]

Već ste ocenili ovaj recept

  • Jela: Zimnica
  • Kuhinja: Srpska kuhinja
  • Dijeta: Vegan
  • Jelo: Doručak
  • Prilika: Vegetarijanski obrok
  • Sezonа: Proleće,Leto

Pošalji ovaj recept

Domaći ajvar
Srednje
Nizak
Više od 60 min
1/5

Molimo popunite sva obavezna polja da biste nastavili (*)

Sastojci

- 6 Porcije +
  • 6000 g paprike
  • 1 kom. konzervansa
  • 3000 g plavih patlidžana
  • 200 g šećera
  • 100 ml sirćeta
  • 100 g soli
  • 1150 ml ulja
Domaći ajvar
Priprema

Stavite 3 l vode da proključa. Dodajte čašu šećera, pola čaše soli, čašu sirćeta i čašu ulja. U toj tečnost obarite 6 kg očišćene paprike. Obarenu papriku izvadite iz tekućine, stavite u veći sud, poklopite i ostavite da odstoji. Plavi patlidžan operite, stavite u veliki pleh i pecite ga na 250 stepeni oko pola sata. Ohlađeni plavi patlidžan oljuštite i isecite na komade. Barenu papriku i pečeni plavi patlidžan sameljite. U veliku šerpu nalijte pola litra ulja, stavite mleveni plavi patlidžan i papriku i uz stalno mešanje pržite oko dva i po sata na jakoj vatri. Pred kraj prženja nalijte još pola litra ulja i pržite još oko pola sata. Stavite jednu kesicu konzervansa i dobro promešajte ajvar. Gotov ajvar pokrijte mokrom krpom i ostavite ga da malo odstoji. Sipajte ajvar u sterilisane zagrejane tegle. Nalijte malo ulja u svaku teglu i zatvorite ih poklopcem. Kad otvorite teglu, servirajte ajvar kao na fotografiji i ukrasite peršunom. Prijatno!

Dodaj u spisak za kupovinu
Izgleda da još nemate spisak za kupovinu. Kliknite na dugme ispod da biste kreirali novu.
Ovaj proizvod je već uključen u ovaj spisak
Proizvod dodat u spisak