Za porudžbine iznad 3.500 RSD dostava samo 199 RSD
Dostava u vremenskim okvirima od 2h
Na teritoriji Beograda i Novog Sada
Širok asortiman
Preskoči link
Maxi logoMaxi logo

Dobro došli

Moja stranica
0

Maxi Online novim kupcima poklanja 2000 rsd na prvu online kupovinu u minimalnoj vrednosti od 9000 rsd. Unesi kod TNXW2000 i ostvari popust! Promo kod se može iskoristiti za dostavu u Beogradu i Novom Sadu do 25.02.2024.

Održivo poslovanje

Uspešno završena humanitarna akcija „Dobro delo za SOS Dečije selo“

Milion dinara donirano za bolje uslove života dece, mladih i porodica u riziku


8. decembar 2023 –  Početak i ove školske godine u Mega Maxi hipermarketima bio je obeležen humanitarnim karakterom i solidarnošću kupaca, uz čiju podršku je tradicionalna humanitarna akcija „Dobro delo za SOS Dečije selo“ uspešno završena donacijom od milion dinara Fondaciji „SOS Dečija sela Srbija“.

Kompanija Delez Srbija je sedmu godinu zaredom sa dobavljačima školskog asortimana organizovala humanitarnu akciju u svojim hipermarketima. Uz solidarnost građana, koji su u akciji učestvovali kupovinom odabranog školskog pribora, Delez Srbija uručila je prikupljena sredstva Fondaciji. Zahvaljujući ovoj donaciji biće obezbeđeni bolji uslovi za život i školovanje dece i mladih koji su deo njenih programa, sa krajnjim ciljem pružanja podrške porodicama u riziku i sprečavanja gubitka roditeljskog staranja.

„U ime Fondacije SOS Dečija sela Srbija, kao i u ime dece, mladih i porodica koje podržavamo, izražavam zahvalnosti kompaniji Delez Srbija, kao i njenim dobavljačima na, sada već, tradicionalnoj humanitarnoj akciji. Zahvaljujem se i građanima na iskazanoj velikodušnosti i solidarnosti. Ona je dokaz da i najmanja dela, udružena, mogu doneti značajne promene.  Pred našom organizacijom je i dalje velik zadatak pružanja podrške najugroženijima, ali smo srećni što na tom putu imamo sigurnog partnera sa kojim gradimo bolje sutra za sve nas“, izjavila je Vesna Mraković, Nacionalna direktorka, SOS Dečija sela Srbija. 
U ovogodišnjoj humanitarnoj akciji u okviru koje se od kupovine odabranih svezaka, kutija bojica i flomastera odvajao 1 dinar, od pernica 10 dinara, a ranaca 50 dinara za SOS Dečija sela Srbija, učestvovali su dobavljači Pan Graf, Gatarić, Ilijanum, Marina Company, Eurocom, Univerzal, Optimum, Data Status, Novo Beogradsko Knjižarsko i Centrosinergija.
 

Trgovinski lanac postao nosilac prestižnog „Top Employer“ sertifikata u oblasti ljudskih resursa

MAXI među najboljim poslodavcima

Beograd, 19.01.2024 - Kompanija Delez Srbija ove godine je postala nosilac prestižnog „Top Employer“ sertifikata, jednog od najuglednijih priznanja za izvrsnost u oblasti ljudskih resursa koji dodeljuje međunarodni, nezavisni institut sa sedištem u Holandiji. Ovo priznanje predstavlja potvrdu dugogodišnje i sistematične posvećenosti stvaranju boljeg radnog okruženja, čime je ispunjeno obećanje trgovinskog lanca MAXI da bude izuzetno mesto za rad.

Proces dobijanja „Top Employer“ sertifikata je izuzetno rigorozan i obuhvata detaljne provere u čak dvadeset tema u oblasti ljudskih resursa, među kojima je šest ključnih, uključujući strategiju zaposlenih, radno okruženje, regrutaciju talenata, prilike za učenje, dobrobit zaposlenih, kao i različitost, ravnopravnost i inkluziju. Delez Srbija se ovim priznanjem svrstava među 2.300 poslodavaca sa 121 tržišta širom sveta, čije se HR politike i prakse prema zaposlenima ocenjuju kao izuzetne.

„Ovo priznanje nas obavezuje da i u narednim godinama nastavimo da unapređujemo procese, paket pogodnosti i investiramo u razvoj svih naših zaposlenih, ali i afirmišemo organizacionu kulturu koja promoviše vrednosti inkluzivnosti, otvorenosti i psihološke sigurnosti. Kao jedan od najvećih privatnih poslodavaca u zemlji svojim HR praksama trudimo se da postavljamo standarde u oblasti ljudskih resursa i budemo primer pravičnog i stimulativnog radnog okruženja koje osnažuje i podržava zaposlene u ostvarenju svog punog potencijala. Dobijanje ovog sertifikata, koji predstavlja globalni autoritet kada je reč o nezavisnim i objektivnim ocenama HR politika, samo je dodatno potvrdilo da je naše obećanje da budemo bolje mesto za rad, mnogo više od obećanja, i da je to naša svakodnevica“, rekao je Marko Babić, potpredsednik za ljudske resurse i organizacioni razvoj i član Izvršnog odbora Delez Srbija.

Top Employers Institut, kao nezavisna institucija sa međunarodnim kredibilitetom, prepoznaje izvrsnost u praksama prema zaposlenima. Kroz njihov program sertifikacije, kompanije koje učestvuju mogu biti validirane, sertifikovane i prepoznate kao poslodavci izbora. U 2024. godini, Institut je sertifikovao više od 2.300 organizacija u 121 zemlji i regionu, koje svojim HR praksama pozitivno utiču na živote više od 12 miliona zaposlenih širom sveta.

Edukativni školski karavan „Zdrava hrana svakog dana“ obišao 64 škole u Srbiji

Više od 5.500 đaka edukovano o zdravoj ishrani

„Deca u predpubertetskom uzrastu već imaju razvijenu svest o tome šta je zdrava ishrana, a kako se upravo u tim godinama formiraju ključne navike u ishrani, veoma je važno da što više razgovaramo i podržimo ih na putu ka zdravim nutritivnim izborima. Pravilnom edukacijom i dobrim primerom možemo im pomoći da izgrade temelje za zdrav i kvalitetan život“, kaže Ivana Mišić, strukovni nutricionista-dijetetičar, koja od početka školske godine drži interaktivna predavanja učenicima četvrtih razreda osnovnih škola širom Srbije.

U okviru programa „Zdrava hrana svakog dana“, koji realizuje maloprodajni lanac MAXI uz podršku Ministarstva prosvete, u septembru je krenuo edukativni karavan čija je misija da školarcima pruži osnovna znanja za formiranje zdravijih navika u ishrani. Samo tokom prvog polugodišta karavan je posetio 64 škole i edukovao više od 5.500 učenika, a u planu je da u martu zaključi predavanje u jubilarnoj stotoj školi.

Polazeći od toga da zdrava ishrana nije samo trend već i osnova za kvalitetan život, program je kreiran sa ciljem da đacima na zanimljiv način pruži osnovna znanja o uravnoteženoj ishrani, važnosti zdrave užine, voća i povrća, ali i značaju hidratacije i redovne fizičke aktivnosti.

„Deci je ova tema interesantna i upućena su u problematiku. Primetno je da znaju šta je zdrava hrana, ali i da se u praksi opredeljuju za manje zdrave varijante užina. Biraju često slatkiše, a moj zadatak je da im objasnim zašto je važno da to uvek budu neke zdravije i nutritivno hranljivije slatke opcije. Takođe, između vode i sokova, često biraju sokove. Baš zato se trudim da im ukažem zašto je važno da povećaju dnevni unos vode, jer ih sokovi zbog sadržaja šećera ne hidriraju koliko bi trebalo“, kaže Ivana Mišić.

Školski karavan je krenuo iz centra Beograda, iz OŠ „Braća Baruh“, a u prvom polugodištu prošao i kroz Zrenjanin, Suboticu, Grocku, Obrenovac, Lazarevac… Do kraja marta, u planu je da se razgovara sa skoro 12.000 četvrtaka u čak 100 škola širom Srbije.

„Naši učenici su bili veoma zadovoljni što su deo ovog programa, jer su predavanja zanimljiva i poučna. Kroz redovnu nastavu oni inače dobijaju informacije o zdravim navikama u ishrani, a ovaj program je odličan za zaokruživanje i produbljivanje znanja o balansiranoj ishrani. Ona je preduslov za pravilan rast i razvoj svakog deteta i neophodno je da ih podstičemo da već u najranijem uzrastu prave zdravije izbore“, smatra Branka Bešlić, direktorka OŠ „Ivan Goran Kovačić“ iz Subotice.

Inicijativa „Zdrava hrana svakog dana“ obuhvata i podršku roditeljima u ostvarenju ovog cilja, te je od strane nutricioniste kreiran i MINI kuvar sa više od 20 zdravijih recepata, osmišljenih tako da deca i roditelji mogu zajedno da ih pripremaju.

Hana Čermakova nova privremena potpredsednica i članica Izvršnog odbora Delez Srbija 

 Beograd, januar 2024.– Trgovinski lanac Delez Srbija imenovao je Hanu Čermakovu za novu privremenu potpredsednicu zaduženu za nabavku i pozicioniranje proizvoda, upravljanje komercijalnim i marketing timovima. Ona će kao članica Izvršnog odbora biti značajna podrška daljem razvoju kompanije. Na ovoj poziciji zameniće Goricu Jovović koja je od 1. januara ove godine postala privremena generalna direktorka maloprodajnog lanca.

Hana Čermakova je stručnjak sa bogatim internacionalnim iskustvom u maloprodaji i dubokim razumevanjem tržišta. Uverena sam da će njeno znanje i liderstvo biti snažna podrška kolegama. Doneće novu energiju i stručnost u naš tim, i radujem se da zajedno radimo na ostvarivanju ambicioznih ciljeva u godinama koje dolaze“, poručila je Gorica Jovović.

Hana Čermakova je iskustvo u retail industriji gradila na češkom tržištu, a poslednjih 15 godina je provela na liderskim pozicijama u maloprodajnim lancima. Češkom trgovinskom lancu Albert, koji je deo Ahold Delez Grupe, se priključila 2014. godine kada je postala direktor komercijalnog odeljenja, a tokom godina je napredovala kroz različite funkcije, izgrađujući svoju stručnost u oblasti nabavke i pozicioniranja proizvoda. Njeno iskustvo i angažovanje na brojnim projektima preporučili su je za prestižnu poziciju u kompaniji Delez Srbija koja je članica Ahold Delez Grupe.

Hana Čermakova je diplomirala na Češkom tehničkom univerzitetu u Pragu, a iza sebe ima više od 30 godina rada u različitim industrijama.

Kompaniji Delez uručeno priznanje za izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima
MAXI potvrdio da je „Poslodavac partner“

Beograd, 12.decembar 2023 –  Drugu godinu zaredom, kompanija Delez Srbija nagrađena je sertifikatom „Poslodavac partner“ za izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima. Ovo priznanje, koje dodeljuje konsultantska kuća SELECTIO, rezultat je uspešnog ispunjavanja visokih kriterijuma praksi u ljudskim resursima koje potvrđuju posvećenost kompanije zadovoljstvu zaposlenih i kreiranju kvalitetnih i podsticajnih uslova rada. 
Prestižno priznanje „Poslodavac partner“ odraz je primene najviših standarda Delez Srbije u oblasti upravljanja zaposlenima i obezbeđivanja programa benefita koji pozitivno utiču na njihovo zadovoljstvo. Opsežne analize nezavisnog tima stručnjaka pokazale su izvrsne rezultate kompanije, koja je najviše ocene dobila u kategorijama „Uključenost zaposlenih i inspiracija“ i „Transformacija i rast“, sa posebnim isticanjem dobre poslovne prakse kada je u pitanju briga o zaposlenima.
„Pažljivo smo slušali naše kolege i koleginice kada smo kreirali paket pogodnosti za zaposlene. Uz finansijska ulaganja poput kontinuiranih investicija u povećanje zarada za sve naše kolege u prodaji, povećali smo dane odmora na minimum 26 dana godišnje kako bismo obezbedili još bolji balans između privatnog i poslovnog života“, rekao je Marko Babić, član Izvršnog odbora i potpredsednik za ljudske resurse i organizacioni razvoj Delez Srbije. Babić je istakao da, kako bi obezbedila sigurnost posla, kompanija novozaposlenima od prvog dana zaposlenja obezbeđuje ugovor za stalno uz probni rad, kao i da posebnu pažnju posvećuje daljem osnaživanju zaposlenih kroz stalne prilike za usavršavanje.
Uz obezbeđivanje najsavremenije opreme i unapređivanje procesa rada kako bi osigurala što jednostavnije obavljanje posla, zahvaljujući različitim edukacijama i programima za razvoj u poslednjih godinu dana omogućeno je napredovanje za više od 1.100 kolega.
Delez Srbija ponosni je dobitnik i nagrade „Najinkluzivniji poslodavac 2023“ koju dodeljuju Forum za odgovorno poslovanje i Smart kolektiv. Nagrada za izuzetnost u sprovođenju praksi različitosti, ravnopravnosti i inkluzije istakla je kompaniju kao lidera u ovim oblastima, potvrđujući njenu posvećenost prepoznavanju i integrisanju principa inkluzije i različitosti u sve aspekte svakodnevnog poslovanja.
Više o aktuelnim konkursima možete saznati na sajtu za karijeru kompanije: Otvorene Pozicije | Ahold Delhaize Serbia.
 

NOV MAXI U KIKINDI OTVOREN UZ PODRŠKU LOKALNOJ ZAJEDNICI
Osnovnoj školi za učenike sa smetnjama u razvoju „6. oktobar“ donirano 500.000 dinara  

Kikinda, 02. decembar 2023 – Svečanim otvaranjem novog, drugog po redu Maxi supermarketa u Kikindi, stanovnici ovog grada dobili su još jedno mesto u komšiluku u kom mogu uživati u ugodnoj i kvalitetnoj kupovini. Tako su omiljeni proizvodi ovog prepoznatljivog supermarketa kupcima sada dostupni i na adresi Đure Jakšića 50, a otvaranje nove prodavnice uveličano je podrškom lokalnoj zajednici. 
Novootvoreni supermarket na više od 550 kvadrata nudi širok asortiman kvalitetnih proizvoda među kojima se posebno ističe bogata ponuda svežeg voća i povrća Maxi pijace, raznovrstan izbor svežeg mesa, delikatesa, kao ukusnih, svežih peciva Maxi pekare. U ovoj prodavnici, opremljenoj po najsavremenijim standardima, kupcima se na raspolaganju nalazi više od 20 zaposlenih koji su tu da svojim komšijama svakodnevnu nabavku učine još ugodnijom. Kako bi kupovina bila još brža i efikasnija, za plaćanje su pored tri klasične dostupne i dve samouslužne kase, a za potpunu udobnost obezbeđen je i parking iza same radnje.
Podrška zajednici u kojoj posluje neizostavni je deo poslovanja kompanije Delez, pa je tako širenje maloprodajne mreže obeležila i novčanom donacijom. Ček u iznosu od 500.000 dinara uručen je predstavniku Osnovne škole za obrazovanje i vaspitanje učenika sa smetnjama u razvoju „6. oktobar“ Kikinda, a primaoca donacije odabrali su zaposleni novootvorene prodavnice.
„Veliko nam je zadovoljstvo što smo u Kikindi otvorili još jednu prodavnicu. Nadamo se da ćemo širinom i kvalitetom pažljivo biranog asortimana ispuniti očekivanja kupaca u ovom gradu, a sigurni smo da će upravo naše kolege koje su im svakodnevno na usluzi biti naš najveći adut u cilju da i ovaj Maxi bude ono po čemu je prepoznatljiv – pravi komšijski supermarket. Posebno smo srećni smo jer smo ovim povodom imali priliku da podršku lokalnoj zajednici pružimo kroz donaciju Osnovnoj školi '6. oktobar', sa željom da učenicima i njihovim nastavnicima ulepšamo školske dane“ izjavio je Vladimir Denona, direktor operacija kompanije Delez Srbija, zahvalivši se kolegama koje su odabrale da kompanija donira sredstva ovoj važnoj školskoj ustanovi. 
Otvaranje još jednog Maxi supermarketa pokazatelj je posvećenosti kompanije Delez da kvalitetnu nabavku po meri modernog kupca učini dostupnijom što većem broju građana, istovremeno osluškujući okruženje u kom posluje i odgovarajući na njegove potrebe kroz pružanje podrške lokalnoj zajednici.
 

DELEZ SRBIJA POKRENULA NOV PROGRAM DONACIJA VIŠKOVA HRANE
„HRANA ZA SVE" 

Ispred Mega Maxi hipermarketa na Vilinim Vodama svakodnevno se doniraju paketi hrane svim zainteresovanim sugrađanima 

 

Trgovinski lanac Delez Srbija kontinuirano ulaže u unapređenje društveno odgovorne prakse doniranja viškova hrane koju sprovodi još od 2015. godine. U cilju da dodatno doprinese ovoj važnoj temi, kompanija je krajem septembra pokrenula nov program doniranja „Hrana za sve“. Tako, svako veče u 21h ispred Mega Maxi hipermarketa na Vilinim Vodama u Beogradu, za sve zainteresovane sugrađane obezbeđen je paket hrane koji je dopremljen iz preko 20 Maxi, Mega Maxi i Shop&Go prodavnica.
Program donacija „Hrana za sve“ predstavlja jedinstven koncept u našoj zemlji, čiji je primarni cilj odgovorno upravljanje viškovima hrane i doprinos lokalnoj zajednici kroz pružanje podrške socijalno ugroženim sugrađanima. Uz humanitarni  karakter, ovaj projekat doprinosi i očuvanju životne sredine s obzirom na potencijalne ekološke posledice koje nastaju kao rezultat bacanja viškova hrane.
Hrana za donaciju se svakog dana dovozi iz 26 beogradskih prodavnica, nakon čega volonteri Banke hrane Vojvodine, u posebno dizajniranoj kućici ispred Mega Maxi hipermarketa, artikle pakuju u kutije za donaciju koje je za ovaj projekat obezbedila kompanija Smurfit Kappa. Svaka kutija sadrži oko 8kg različitih proizvoda, uključujući dnevno pecivo, voće i povrće druge klase, suve namirnice sa poslednjim danom roka trajanja ili one sa oštećenjem originalne ambalaže. Od 21h hrana se deli svim građanima  koji te večeri dođu po svoju kutiju. 
Program donacija "Hrana za sve" predstavlja rezultat timskog rada nekoliko sektora u kompaniji, a zahvaljujući posvećenosti svih njih, u prvih mesec dana sprovođenja projekta donirano je čak 25 tona hrane. Koordinatorka projekta, Maja Mandić, zajedno sa timom za kvalitet, održivo poslovanje i zaštitu životne sredine, zadužena je za sprovođenje i implementaciju ovog projekta.
“Veoma sam ponosna što sam deo tima koji je predano radio na ovako važnoj i lepoj inicijativi. Posebnu zahvalnost dugujemo kolegama iz prodavnica koje svakodnevno sa puno pažnje i posvećenosti pripremaju sve one proizvode koji će na kraju dana biti donirani onima kojima su najpotrebniji. Iza nas je 6 meseci vrednog rada na osmišljavanju koncepta, brojnim analizama, stručnim procenama kolega, ali kada spoznamo da su zahvaljujući tome  naši brojni sugrađani dobili obrok tog dana, srećni smo jer vidimo da su naši napori da ovaj projekat sprovedemo u delo dobili veliki smisao i suštinu”, istakla je Maja Mandić koja vodi projekat ispred tima za kvalitet, održivo poslovanje i zaštitu životne sredine.

  MAXI u saradnji sa Ministarstvom prosvete započeo edukativni program o značaju balansirane ishrane „Zdrava hrana svakog dana“


Edukacija o zdravim navikama u ishrani za 12.000 školaraca


U beogradskoj OŠ „Braća Baruh“ danas je svečano obeležen početak programa „Zdrava hrana svakog dana“, čiji je cilj da se deci pruže osnovna znanja za formiranje zdravijih navika u ishrani još od ranog uzrasta. Inicijativa, koja je nastala pod okriljem kompanije Delez Srbija i maloprodajnog lanca Maxi, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, obuhvatiće 12.000 đaka četvrtih razreda iz 100 škola širom Srbije i trajaće do marta 2024. godine.


Prvo interaktivno predavanje održano je u OŠ „Braće Baruh“, a učenici su kroz jedan školski čas stekli osnovna znanja o važnosti pravilne i izbalansirane ishrane. Projekat teži promociji kvalitetnih i nutritivno izbalansiranih navika u ishrani među đacima, naglašavajući važnost unosa voća, povrća i tečnosti, kao i redovne fizičke aktivnosti.


„Kroz svoje dugogodišnje iskustvo kao nastavnik fizičkog vaspitanja, imao sam priliku da svedočim negativnim posledicama koje loša ishrana i nedovoljno aktivnosti imaju na zdravlje naše dece, uključujući i rastući problem gojaznosti. Ovaj program dolazi kao pravo osveženje i pruža nam alate da zajedno radimo na oblikovanju svetlije, zdravije budućnosti za naše mlade generacije. Veoma smo zahvalni kompaniji Delez Srbija i maloprodajnom lancu Maxi na pokretanju ovog vitalnog projekta, koji nastoji da 'Zdrava hrana svakog dana' ne bude samo slogan, već stvarna praksa u životima naših đaka. Radujemo se dugoročnoj saradnji koja će pomoći našim učenicima da postanu ambasadori zdravih životnih navika u svojim zajednicama“, izjavio je Aleksandar Subotić, direktor OŠ Braća Baruh.


Predavanjem u OŠ „Braća Baruh“ započeo je svojevrsni „edukativni karavan“ koji će obići 100 škola za 100 školskih dana. Na ovaj način u njemu će učestvovati učenici četvrtih razreda osnovnih škola u svim regionima Srbije. Edukacijom na ovu značajnu temu Delez Srbija je nastavila sa svojim strateškim opredeljenjem da podržava i promoviše razvoj zdravijih zajednica.


„Razvijanje i praktikovanje zdravih životnih stilova i svesti o važnosti sopstvenog zdravlja i potrebe i negovanja i razvoja fizičkih sposobnosti jeste jedan od osnovnih ciljeva osnovnog obrazovanja i vaspitanja, s tim da se zdrave navike razvijaju i pre ulaska u kolektiv, odnosno u školu. Obrazovno- vaspitni sistem treba da osposobi učenika da bude odgovoran prema sopstvenom zdravlju i njegovom očuvanju i da primenjuje usvojene zdravstvene navike neophodne za aktivan i zdrav život. Istovremeno, promocija pravilne ishrane i redovne fizičke aktivnost jeste zadatak i obaveza i drugih delatnosti. Društveno odgovorne i edukativne akcije, kao što je ova zajednička saradnja Ministarstva prosvete i kompanije Delez Srbija, svakako doprinose razvijanju svesti o značaju odgovornog odnosa prema sopstvenom zdravlju“, izjavio je dr Milan Pašić, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje.


Sa fokusom na balansiranu ishranu, ovaj projekat ne samo da se usredsređuje na podizanje svesti o zdravoj ishrani, već i na izgradnju osnove za odgovorno i svesno odrastanje, gde će zdrave navike u ishrani služiti kao kamen temeljac za njihov celokupan zdrav i harmoničan razvoj. A za dodatnu motivaciju, svaki učenik će po završetku predavanja dobiti edukativnu slagalicu i MAXI „Mini kuvar“ sa receptima prilagođenim njihovom uzrastu, čime se podstiče aktivno učešće u pripremi zdravijih obroka.


„Naš cilj je da inspirišemo učenike da razviju pozitivan stav prema zdravijim načinima ishrane. Koncept predavanja razvijen je od strane stručnjaka nutricionista, interaktivan je i prilagođen uzrastu mlađe školske dece. Zdravija ishrana je centralni segment naše korporativne strategije i ovim programom se obraćamo posebno važnoj kategoriji stanovništva – deci, koja tek razvijaju navike“, naglasila je Milica Popović, rukovodilac za odnose sa javnošću i korporativne komunikacije kompanije Delez Srbija, koja je javnosti predstavila i „Mini kuvar“ – kao inspiraciju roditeljima za pripremu zdravih i ukusnih obroka za školarce.


Mini kuvar: https://www.maxi.rs/maxi-mini-kuvar

Inovacija Fakulteta veterinarske medicine i kompanije Delez Srbija


Jaja bogata selenom u MAXI supermarketima


Samo dva jaja veličine „L“ zadovoljavaju dnevnu potrebu organizma za selenom


U cilju da kupcima obezbedi još lakši put do zdrave i nutritivno bogate ishrane, trgovinski lanac Delez kroz stalne inovacije u saradnji sa naukom kontinuirano unapređuje kvalitet proizvoda, idući korak ispred očekivanja potrošača. Tako su od sada, na rafovima Maxi, Mega Maxi, Tempo i Shop&Go prodavnica, kupcima u Srbiji prvi put dostupna jaja bogata selenom a ovaj inovativni proizvod rezultat je unapređenog koncepta ishrane koka nosilja razvijenog od strane Katedre za ishranu i botaniku Fakulteta veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu.


Jaja bogata selenom potrošači mogu pronaći pod brendom Nature‘s promise, privatnom robnom markom ovog trgovinskog lanca, koji obuhvata širok spektar zdravijih proizvoda visokog kvaliteta. Dobijen dodavanjem potpuno prirodnog dodatka ishrani koka nosilja ovaj inovativni proizvod na domaćem tržištu obezbedio je mogućnost da se unosom samo dva jaja veličine „L“ zadovolji dnevna potreba organizma za selenom, mikroelementom koji pozitivno utiče na zdravlje čoveka.


„Ova naučna inovacija postignuta je dodavanjem inaktivisanog kvasca sa visokim sadržajem organskog selena u ishrani koka nosilja čime je obezbeđena njegova bolja apsorpcija i, posledično, viši nivo deponovanja selena u jajima. Na ovaj način dobijen je proizvod koji sadrži više od 40 mikrograma selena na 100 grama jajčane mase, što je dvostruko veći sadržaj ovog mikroelementa u odnosu na obična jaja“, objasnio je prof. dr Dragan Šefer, šef Katedre za ishranu i botaniku Veterinarskog fakulteta, koji je bio na čelu tima koji je razvio ovaj inovativni koncept ishrane.


Selen pozitivno utiče na zaštitu ćelija od oksidativnog stresa, doprinosi normalnom radu štitaste žlezde kao i normalnoj funkciji imunog sistema.


„Zemljište u Srbiji, a posledično biljke i životinje koje se njima hrane, je deficitarno selenom čiji je unos veoma značajan za zdravlje ljudi. Reč je o antioksidansu koji sprečava negativan uticaj slobodnih radikala na DNK, a ima pozitivnu ulogu u funkciji kardiološkog, endokrinološkog i koštanog sistema čoveka. Zbog toga sam veoma ponosan što smo uspeli da proizvedemo jaja bogata ovim esencijalnim mikroelementom i time građanima ponudimo namirnicu koja ga sadrži u visokim količinama i koja im je sada dostupna u najbližem Maxi supermarketu“, rekao je profesor Šefer.


Uz sveobuhvatnu, sistemsku kontrolu kvaliteta proizvoda, Delez Srbija dodatnu pažnju posvećuje kontroli uzgoja i uslova života životinja i jedini je trgovinski lanac na domaćem tržištu koji je ušao u izmenu postojećeg koncepta ishrane domaćih životinja kako bi kupcima obezbedio zdravije izbore visokog kvaliteta.

  Delez Srbija otvorila prvi specijalizovani Distributivni centar za online prodaju hrane u Srbiji


Unapređena kupovina za sve Maxi Online kupce


Beograd - Delez Srbija nastavlja da podiže standarde u oblasti maloprodaje otvaranjem prvog specijalizovanog skladišta za online distribuciju hrane u Srbiji. Ovaj moderni centar, izgrađen na Bežanijskoj kosi u Beogradu, omogućava bržu, kompletniju i efikasniju dostavu proizvoda korisnicima Maxi Online prodavnice, a ujedno predstavlja nastavak posvećenosti kompanije digitalizaciji i stalnom unapređenju korisničkog iskustva.


Distributivni centar na Bežanijskoj kosi pravi je tehnološki biser opremljen najsavremenijom opremom i softverima, osmišljen tako da odgovori na sve zahteve savremenog kupca. Prostire se na čak 6.700 kvadratnih metara i time omogućava skladištenje širokog asortimana proizvoda u optimalnim uslovima, garantujući njihovu svežinu i kvalitet prilikom dostave. Za korisnike Maxi Online prodavnice ovaj centar znači kraće vreme čekanja, širi izbor proizvoda, bolju dostupnost i pouzdanost u isporuci.


Izgrađen je prema svetskim standardima u oblasti internet prodaje i poseduje kapacitet da odgovori na rastuće potrebe tržišta. U njemu će do kraja godine raditi 500 zaposlenih, obučenih da efikasno i brzo obrade, pripreme i distribuiraju svaku narudžbinu. Oni će, kroz stalne treninge i edukacije, raspolagati najnovijim znanjima iz oblasti online distribucije, čime se osigurava da svaki korisnik dobije najviši standard usluge.


„Poslednjih 15 godina aktivno uvažavamo sve komentare i sugestije Maxi Online kupaca, a sa svakim unapređenjem funkcionalnosti prodavnice našu uslugu podižemo na viši nivo. Otvaranje novog Distributivnog centra po najvišim standardima gradnje, bio je prirodni korak za nas, ali i odgovor na sve veći broj aktivnih kupaca koji žele da online porudžbina bude dostavljena u vreme i na lokaciju koja njima odgovara uz savršen tretman i logistiku. Ovom investicijom, koja je vredna 11 miliona evra, podigli smo nivo kvaliteta isporuke za sve online kupce, a našim kolegama omogućili odličnu lokaciju za rad koja će nam pomoći da održimo poziciju tržišnog lidera u elektronskoj trgovini u Srbiji“, istakao je pri puštanju u rad novog Distributivnog centra Nikola Zečević, direktor digitalnog poslovanja u kompaniji Delez Srbija.


Maxi Online prodavnica u ponudi ima širok asortiman prehrambenih i neprehrambenih artikala, a veliku pogodnost, sem odabira adrese, predstavlja i mogućnost izbora termina dostave koji kupcu najviše odgovara. Uz pomoć napredne tehnologije i stalnih inovacija, među kojima je svakako i ovaj jedinstveni magacin za online distribuciju, kompanija ostaje posvećena pružanju najvišeg iskustva kupovine i odgovaranju na potrebe svojih kupaca u digitalnom dobu.


Kompanija Delez Srbija nudi i digitalnu aplikaciju lojalnosti koja omogućava personalizovane popuste i uštedu kućnog budžeta. Aplikacija „Moj Maxi“ uz pomoć naprednih algoritama prati navike korisnika i kreira personalizovane ponude i popuste, a za godinu i po dana rada beleži više od milion korisnika.
 

Napredni roboti za čišćenje podova u odabranim Delez prodavnicama


Očuvanje životne sredine i konstantan kvalitet čišćenja samo su neke od prednosti novog sistema


Beograd, 15.08.2023 - Delez Srbija je prvi maloprodajni lanac u Srbiji koji je implementirao autonomne robote za čišćenje u svoje prodavnice. Ova inovacija ne samo da garantuje konstantan kvalitet čišćenja, već doprinosi i očuvanju životne sredine. Za sada su roboti implementirani u 17 odabranih Delez prodavnica na teritoriji Beograda, a plan je da se do polovine septembra proširi na ukupno 26 prodavnica.


U poređenju sa klasičnim metodama čišćenja, novi roboti za čišćenje koriste isključivo vodu bez upotrebe hemikalija, a uz to štede i do 2.000 litara vode mesečno. Dok ove karakteristike doprinose održivosti, njihova sposobnost potpune autonomije osigurava još veću efikasnost, unapređujući i sam kvalitet čišćenja. Uz integrisanu radnu stanicu oni samostalno upravljaju procesom punjenja baterije, dopunjavaju čistu i prazne upotrebljenu vodu. Integrisani softver omogućava samostalno pokretanje robota na osnovu unapred definisanih mapa i vremena čišćenja, bez potrebe za ljudskom intervencijom. Tokom jednog sata, robot može da očisti približno 300 kvadrata.


„Verujemo da će ova inovacija biti snažna podrška našim kolegama u maloprodaji i da će im biti pravi i pouzdan partner u pružanju besprekorne usluge i prijatnog mesta za kupovinu. Zahvaljujući snažnoj podršci našeg partnera Secut One, koji je distributer ovih robota, uspeli smo da u neverovatnom roku od dve nedelje pokrijemo prvu fazu implementacije u 17 odabranih radnji. Utisci koje dobijamo sa terena već su više nego pozitivni i dok nam kolege hvale besprekornu higijenu, kupci su ovaj vid robotizacije servisa prihvatili sa posebnim oduševljenjem“, istakla je Dragana Đurić, rukovodilac u operacijama kompanije Delez odgovorna za tehnologije i digitalizaciju procesa u sistemu.


Uvođenjem još jedne inovacije na domaće tržište, Delez Srbija nastavlja da bude lider u tehnološkim dostignućima u retail sektoru, težeći da svojim kupcima pruži još bolje i kvalitetnije iskustvo kupovine, istovremeno pružajući doprinos očuvanju životne sredine.

Nove sorte voća i povrća bez ostataka pesticida


Na Maxi pijacama ovog leta će se naći dinje, lubenice, maline i pakovana salata Alpina classica sa žigom garancije


2. avgust 2023, Beograd – Maloprodajni lanac Delez Srbija je u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Beogradu nastavio da razvija inovacije na tržištu u cilju podizanja nivoa kvaliteta hrane, nudeći potrošačima inovativne i zdravije opcije. U zelenoj oazi Oglednog dobra Poljoprivrednog fakulteta „Radmilovac” javnosti su predstavljene nove sorte voća i povrća bez ostataka pesticida, nastale u okviru koncepta razvijenog saradnjom nauke i privrede, i koje će se nalaziti u Maxi, Tempo, Mega Maxi i Shop&Go prodavnicama tokom sezone.


Koncept „Bez ostataka pesticida“, koji je prošle godine predstavljen javnosti, ove je unapređen i proširen na nove kulture voća i povrća koje će biti dostupne na rafovima ovog trgovinskog lanca. Tako su pored dinja i lubenica obeleženih zvaničnim žigom garancije, od ove godine tu i trešnje, maline i pakovana salata. Na događaju koji je upriličen u okviru Oglednog dobra Poljoprivrednog fakulteta održan je stručni panel na kome su detaljno objašnjene mere primenjene u ovom proizvodnom procesu koje su rezultirale eliminacijom ostataka pesticida u voću.


"Naša predanost pružanju kvalitetnih proizvoda kupcima inspirisala je, međutim, i niz inovacija koje smo zajedno sa našim partnerima uveli na tržište. Otišli smo korak dalje pa je voće bez ostataka pesticida dostupno u našim prodavnicama od prošle sezone, a ove sezone je asortiman dodatno proširen. Naša vizija je da zajedno sa fakultetom i dobavljačima nastavimo širenje ponude voća i povrća bez ostataka pesticida gde god je to moguće, u skladu sa visokim standardima uzgoja i proizvodnje. U ovom trenutku već radimo na analizama za određene sorte jabuka i bundeve“, istakao je Nemanja Nenić, direktor kvaliteta kompanije Delez Srbija.


Poljoprivredni fakultet kao vodeća naučna ustanova u Srbiji u oblasti proizvodnje hrane, u celokupnom lancu snabdevanja je tokom prošle godine ponudio domaćoj industriji jedan inovativan pristup upravljanja bezbednošću hrane, i nastavio da ga dodatno unapređuje i u ovoj. Koncept „Bez ostataka pesticida“ je pristup koji podrazumeva proveru dobre poljoprivredne prakse kod primarnih proizvođača zajedno sa laboratorijskim analizama koje imaju za cilj da potvrde da proizvodi ne sadrže ostatke pesticida. Na taj način, fakultet kao nepristrasna ustanova omogućuje poljoprivrednim proizvođačima da ukoliko zadovolje stroge kriterijume dobiju sertifikat i postanu nosioci žiga garancije „Bez ostataka pesticida“.


„Kompanija Delez je u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom razvila novi koncept upravljanja bezbednošću hrane. Njegov cilj je da se aktivnostima u okviru dobre poljoprivredne prakse proizvede voće i povrće koje ne sadrži ostatke pesticida. Smatramo da se ovim značajno podižu standardi u lancu snabdevanja hranom, a korist imaju primarni proizvođači, posebno potrošači i društvo, ali i kompanija koja sprovodi i unapređuje odgovoran pristup bezbednosti hrane“, rekao je prof.dr Dušan Živković, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

Partnerski odnos dobavljača Agro Bel sa kompanijom Delez Srbija se ove godine dodatno unapredio, a rezultat ove plodne i višegodišnje saradnje su maline ovog proizvođača koje će ovog leta biti na raspolaganju kupcima širom Srbije bez ostataka pesticida.
„Veliko nam je zadovoljstvo što smo, kao deo projekta 'Bez ostataka pesticida', uspeli da postignemo izuzetno visoke standarde kvaliteta i bezbednosti naših proizvoda, poput maline, čija proizvodnja je zahtevna sama po sebi. Usaglašavanje sa ovim standardom predstavlja veliki korak napred u odnosu na konvencionalnu proizvodnju i naši inženjeri su imali ozbiljan zadatak da razviju program proizvodnje i zaštite koji obezbeđuje zdrave biljke, a ujedno i prinos koji opravdava troškove uzgajanja. Nastavljamo da se razvijamo i unapređujemo i sledeće sezone planiramo da primenimo ovaj model proizvodnje na našim zasadima kupine“ istakla je Ana Bošnjak, vlasnica i direktorka Agro Bel-a.


Uvođenje inovacija na tržište predstavlja rezultat strateškog usmeravanja kompanije ka cilju unapređenja i podizanja standarda kvaliteta. Maxi pijace danas sadrže bogatu paletu kultura voća i povrća, kako iz Srbije, tako i iz celog sveta, i među kupcima su prepoznate kao mesto sa raznovrsnom ponudom kvalitetnih i zdravih proizvoda.

Delez Srbija nastavlja širenje i modernizaciju maloprodajne mreže


OTVOREN NOVI MAXI SUPERMARKET U MLADENOVCU


Tokom jula i stanovnici Bajine Bašte i Temerina dobili nove moderne prodavnice, a Tempo u Kraljevu prešao u Mega Maxi format


27. Jul 2023 - Bogat asortiman kvalitetnih proizvoda i dobro poznata komšijska usluga Maxi supermarketa od danas su dostupni meštanima Mladenovca na još jednoj lokaciji. Na adresi Momčila Živojinovića 20, svoja vrata svečano je otvorila peta po redu Maxi prodavnica u ovoj opštini. Tokom jula prve Maxi supermarkete dobili su stanovnici Temerina i Bajine Bašte, nekadašnji Tempo hipermarket u Kraljevu temeljno je modernizovan i otvoren pod brendom Mega Maxi, a širenje maloprodajne mreže u ovom mesecu Delez Srbija je uveličala i podrškom lokalnoj zajednici.


Na više od 400 kvadratnih metara savremeno dizajniranog ambijenta novootvoreni supermarket u Mladenovcu pruža sve uslove za efikasnu i prijatnu nabavku. Među brojnim artiklima prehrane i neprehrane potrošači mogu da računaju na bogat izbor uvek svežeg voća i povrća Maxi pijace, ukusnih peciva i hleba koji nudi Maxi pekara, kao i na izvrsnu ponudu upakovanog mesa i delikatesnih proizvoda. Obezbeđen je i parking prostor, a pored tri regularne kupcima su na raspolaganju i dve samouslužne kase.


Novo iskustvo nabavke po meri modernog kupca u julu postalo je dostupno stanovnicima Temerina i Bajine Bašte. Otvaranjem prvih Maxi supermarketa u ovim mestima omogućeno je da kupci u svom komšiluku mogu uživati u prepoznatljivoj usluzi i ponudi kvalitetnih proizvoda. Tako sada meštani Temerina nabavku omiljenih artikala Maxi supermarketa mogu vršiti u Novosadskoj ulici 359, dok je ona stanovnicima Bajine Bašte dostupna na adresi Braće Ninčića bb. Otvaranje nove radnje u ovom gradu Delez Srbija uveličala je i donacijom od 500.000 dinara Udruženju dece sa smetnjama u razvoju i njihovih roditelja Bajina Bašta, izabranom upravo od strane zaposlenih ove prodavnice.


U okviru kontinuiranog procesa modernizacije maloprodajne mreže, u julu je Tempo hipermarket u Industrijskoj zoni Šeovac u Kraljevu svoje kupce dočekao u potpuno novom izgledu i pod novim brendom - Mega Maxi, donoseći još ugodnije iskustvo kupovine za svakog člana porodice. Uz nov enterijer i opremu po najsavremenijim standardima kupce na više od 3.600 kvadrata očekuje raznovrstan asortiman artikala svih kategorija kao i dobro poznate Tempo cene i popusti koji štede kućni budžet.


Kontinuirano podizanje nivoa kvaliteta ponude i usluge, kao i stalna ulaganja u širenje maloprodajne mreže, pokazatelji su strateške posvećenosti trgovinskog lanca Delez Srbija da iskustvo kupovine po svetskim standardima učini još dostupnijim potrošačima širom zemlje.

Delez Srbija na Beogradskom sajmu organizovala manifestaciju posvećenu lokalnim poljoprivrednim proizvođačima


Održan drugi Maxi Nacionalni festival hrane


Najbolje domaće voće i povrće izložilo desetine proizvođača. Uručene i nagrade za doprinos održivom poslovanju


Beograd, 15. jun 2023 – U prisustvu brojnih uglednih zvanica, trgovinski lanac Delez Srbija danas je po drugi put organizovao Nacionalni festival hrane. Ova manifestacija je ponovo okupila desetine domaćih proizvođača voća i povrća, ali i prenela poruke o važnosti sinergije nauke i privrede sa ciljem podizanja nivoa kvaliteta proizvoda, kao i ukrupnjavanja domaće proizvodnje.


Svečanom otvaranju prisustvovala je ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Srbije Jelena Tanasković, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, predstavnici ministarstava, ambasade Kraljevine Holandije, članovi akademske zajednice, privrednici, lokalni proizvođači i partneri kompanije Delez.


Danas su proizvođači iz Srema, Mačve, Banata, Beograda, Novog Sada, Čačka, Leskovca i Pirota, kao i drugih krajeva Srbije, izložili preko 30 vrsta poljoprivrednih proizvoda. Gosti i posetioci Festivala imali su jedinstvenu priliku da se upoznaju sa bogatim asortimanom voća i povrća koje nalazimo svakodnevno na Maxi pijacama i da se iz prve ruke informišu o poreklu i načinu njihove proizvodnje. Poseban segment Festivala bio je posvećen inicijativi „Maxi agregatori“. Ovaj projekat kompanija realizuje zajedno sa velikim lokalnim dobavljačima - Delta Agrar, Agro Bel, Zelena zvezda, Agro Zin i Agro Tim, kako bi doprinela ukrupnjavanju domaće nabavke, povezivanju sa malim proizvođačima i na taj način obezbedila povećano učešće srpskog voća i povrća na policama ovog lanca.


Festival je svečano otvorio generalni direktor Delez Srbije Jan-Vilem Dokhejr koji se zahvalio svim partnerima na godinama uzajamne podrške i saradnje. On je naveo da je kompanija tokom prethodne godine otkupila 54.000 tona voća i povrća sa srpskih njiva i da je plan da se iz godine u godinu ove količine povećavaju.


„Danas smo okupili ljude koji su zaslužni za proizvodnju najboljeg voća i povrća, ali i naše partnere sa Poljoprivrednog i Fakulteta za veterinarsku medicinu sa kojima kontinuirano radimo na podizanju nivoa kvaliteta proizvoda. Građani Srbije će od ovog leta samo na MAXI pijacama moći da pronađu brojne nove sorte voća i povrća sa zaštićenim žigom ’Bez ostataka pesticida’ i upravo projekti koji su sinergija nauke i privrede čine bazu na kojoj želimo da razvijamo naše poslovanje“, istakao je Jan-Vilem u uvodnom obraćanju naglašavajući važnost strukturne podrške koju država pruža poljoprivrednicima u njihovom razvoju.


Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković rekla je da će Ministarstvo nastaviti da snažno podržava svaku inicijativu ove vrste, koja doprinosi promociji domaćih proizvoda i njihovog kvaliteta, kao i dodatne podrške pri njihovom plasmanu na tržište i opredeljivanju potrošača da prilikom kupovine upravo biraju naše, srpske proizvode.


„Poljoprivreda i proizvodnja hrane su oblasti izuzetno značajne za Republiku Srbiju. Pored tradicije i prirodnih prednosti, naši proizvođači poseduju znanje, volju i iskustvo za unapređenje svog poslovanja. Plasman naših poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na svetskom tržištu najbolje govori o kvalitetu naše hrane. Prošle godine je postavljen novi rekord u izvozu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u vrednosti od 4,7 milijardi evra, a ove godine očekujemo da taj iznos bude još veći“, navela je Tanasković. Tanasković je naglasila da će Ministarstvo nastaviti da radi na stvaranju pravnog ambijenta
za dalji razvoj oznaka geografskog porekla i nacionalnih šema kvaliteta, kao i na definisanju mera podrške za unapređenje domaće proizvodnje i proizvoda sa oznakama porekla i kvaliteta.


I na drugom Maxi Nacionalnom festivalu hrane dodeljena su priznanja za poseban doprinos održivom poslovanju. Kompanija Agro Bel istakla se u razvoju malina i kupina bez ostataka pesticida, a pored toga jedan je od pet agregatora koji okuplja 50 malih lokalnih proizvođača i na taj način doprinosi razvoju lokalnih zajednica u Srbiji. Novitas Konsalt je nosilac priznanja kao kompanija koja zapošljava osobe sa invaliditetom, ali je uz to i ponosni nosilac brojnih nagrada za kvalitet u poljoprivredi. Medveđ je najveći domaći proizvođač šargarepe i kompanija zahvaljujući kojoj u ovom trgovinskom lancu tokom cele godine ova kultura dolazi isključivo sa domaćih njiva.


Drugi Maxi Nacionalni festival hrane posebnu pažnju posvetio je saradnji sa lokalnim agregatorima – kompanijama koje povezuju trgovinski lanac i male proizvođače. Na panelu „Maxi agregatori“ učesnici su naglasili izuzetan značaj ovog koncepta, ali i brojne benefite koje u njegovim okvirima ostvaruju lokalni poljoprivrednici. Zaključeno je da je korist višestruka, jer udruženi mali domaći proizvođači dobijaju jasan putokaz za primenu standarda kvaliteta i bezbednosti zahvaljujući kojima mogu lakše da plasiraju svoju robu. To direktno utiče na njihovu konkurentnost i na evropskim tržištima, a čini i snažan podsticaj domaćoj ekonomiji i razvoju lokalnih zajednica. Specijalni pogled na ovu temu dao je i ataše za poljoprivredu ambasade Kraljevine Holandije Kun fan Hineken, iz čije je zemlje je i preuzet ovaj koncept razvoja domaće proizvodnje.


Specijalni gost drugog Maxi Nacionalnog festivala hrane bio je bard pripremanja hrane i svetsko TV lice holandski kuvar Rudolf van Vin, koji je na Beogradskom sajmu demonstrirao svoje umeće koristeći isključivo sveže i kvalitetne namirnice proizvedene u Srbiji, koje su svakodnevno na policama Maxi supermarketa.

Delez Srbija predstavila Izveštaj održivog poslovanja za 2022. godinu


22. jun 2023. Beograd – U prijatnoj atmosferi najvećeg biorezervata nadomak samog centra Beograda - Medonosne bašte u okviru kulturnog centra Silosi, Delez Srbija tradicionalno je predstavila inicijative, aktivnosti i projekte u oblastima zdravije ishrane, zaštite životne sredine, brige o zaposlenima i lokalnim zajednicama koji su obeležili društveno odgovorno poslovanje kompanije u 2022. godini.


Sa posebnim fokusom na obezbeđivanje širokog izbora svežih i kvalitetnih namirnica sa domaćih gazdinstava širom Srbije, trgovinski lanac Delez strateški je posvećen podizanju svesti o važnosti zdravije ishrane. Ovakav pristup rezultirao je povećanom tražnjom kupaca za zdravijim proizvodima koji su činili čak 55 odsto ukupno prodatih proizvoda privatne robne marke u prethodnoj godini, kao i obezbeđivanjem još kvalitetnijih svežih proizvoda na rafovima Maxi supermarketa.


Prve kulture voća u Srbiji koje nose žig garancije „Bez ostataka pesticida“, specijalne sorte lubenica i dinja iz vojvođanskog sela Ašanja, kao i domaće pileće meso uzgajano bez upotrebe antibiotika, kompanija je obezbedila kupcima zahvaljujući strateškoj saradnji sa Poljoprivrednim i Veterinarskim fakultetom. Njihove proizvođače, gazdinstvo Blanuša i kompaniju Superior Foods koji su primenili ove inovacije u proizvodnji, Delez Srbija nagradila je priznanjem za doprinos održivom poslovanju na prošlogodišnjem Nacionalnom festivalu hrane, događaju koji je organizovala u čast domaćih proizvođača.


„Kao lider na tržištu imamo odgovornost da budemo snažna podrška privredi, kupcima i zaposlenima ali i predvodnik inovacija koje će zajednicu u kojoj poslujemo učiniti još lepšim i zdravijim okruženjem. Drago mi je što mogu da kažem da iza sebe imamo godinu u kojoj smo uprkos svim izazovima na domaćem i globalnom tržištu uspeli da tome ostanemo dosledni, realizujući brojne inicijative koje su doprinele razvoju lokalnih zajednica, zaštiti životne sredine, unapređenju sistema doniranja hrane, a rezultati koje smo postigli samo su podstrek da sledeće godine budemo još bolji“, izjavio je Jan-Vilem Dokhejr, generalni direktor kompanije Delez Srbija.


U 2022. godini 84 odsto ukupne količine električne energije koju je koristila kompanija došlo je iz zelenih izvora, a nastavljena je i kontinuirana implementacija CO2 rashladnih sistema i propanskih vitrina u prodavnicama širom zemlje. Uz ova ulaganja, kao i primenu mera energetske efikasnosti, ukupna emisija CO2 u sistemu smanjena je za 26 odsto za period od godinu dana.
Pored smanjenja viškova hrane za 11,6 odsto u odnosu na 2021. godinu, Delez Srbija je prethodne godine reciklirala više od 11.000 tona otpada, a u okviru inicijative za odgovorno zbrinjavanje opasnog otpada od potrošača, prikupljeno je i adekvatno zbrinuto 1.120 kilograma baterija.


Kao jedan od najvećih privatnih poslodavaca u zemlji sa više od 12.000 zaposlenih, kompanija poseban fokus stavlja na kontinuirano ulaganje u njihov razvoj. Tako su, uz preko 136.000 sati treninga koji su obezbeđeni zaposlenima tokom prethodne godine realizovana i tri razvojna programa za lidere u operacijama kroz koje je prošlo oko 250 kolega. Za poseban doprinos u upravljanju ljudskim resursima i programima pogodnosti koji su usmereni ka zaposlenima, Delez Srbija je u 2022. godini nagrađena priznanjem „Poslodavac partner“.


Doprinos kompanije se i u protekloj godini posebno istakao u oblasti filantropskih aktivnosti. Tako je prilikom otvaranja strateški važnih radnji kompanija donacijama od 500.000 dinara pružila podršku udruženjima lokalnih zajednica koja su birali upravo zaposleni koji žive i rade u njima. Donirana sredstva uručena su Crvenom krstu Prijepolje, Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ u Zrenjaninu, Domu za decu ometenu u razvoju „Kolevka“ u Subotici i Lokalnoj Fondaciji Niš, a povodom otvaranja jubilarne 500. prodavnice u Beogradu, pola miliona dinara donirano je NURDOR-u.

Kao najveći donator hrane Banke hrane Beograd, Delez Srbija je i u 2022. godini nastavila da pruža svakodnevnu podršku korisnicima više od 100 humanitarnih organizacija. Gotovo 600 tona voća i povrća je na ovaj način stiglo do skoro 15.000 sugrađana, dok je 405 tona voća i povrća donirano za ishranu životinja. Dodatna sredstva kompanija je izdvojila i za dalju podršku sistemu doniranja, te je zahvaljujući donaciji u iznosu od 67.000 evra Banci hrane Beograd, obezbeđeno drugo vozilo kojim je osiguran sistemski način dopremanja voća i povrća do korisnika humanitarnih oganizacija koji nemaju sopstveni prevoz.


Strateška posvećenost kompanije stalnom ulaganju u unapređenje projekta donacija hrane prepoznato je od strane Foruma za odgovorno poslovanje, te je Delez Srbija drugu godinu zaredom bila nosilac priznanja „Šampion održivosti“. Zahvaljujući brojnim društveno odgovornim aktivnostima sprovedenim u poslednje tri godine, ovaj trgovinski lanac ponosni je dobitnik i ovogodišnjeg priznanja za društvenu odgovornost "Dobročinitelj 2023".


Ceo Izveštaj kompanije Delez možete pročitati na Maxi sajtu: Strategija održivog poslovanja (maxi.rs)

 

Delez Srbiji uručeno priznanje „Dobročinitelj“


Nagrada je dodeljena za društvenu odgovornost kompanije u prethodne tri godine


Beograd, 30.03.2023 – Kompanija Delez Srbija dobitnik je ovogodišnjeg priznanja za društvenu odgovornost „Dobročinitelj 2023“.


Od podrške lokalnoj zajednici u borbi sa pandemijom koronavirusa, preko doniranja namirnica i razvoja prve platforme za donaciju hrane u Srbiji, pa sve do podrške UNICEF kampanji za prevremeno rođene bebe i obezbeđivanja finansijskih sredstava za opremanje neonatoloških jedinica u zemlji, Delez Srbija je kontinuirano razvijala društveno važne inicijative.


Doprinos kompanije u prethodne tri godine posebno se istakao u oblasti donacija hrane. Kako bi unapredila osmogodišnji projekat doniranja voća i povrća, Delez Srbija je početkom 2021. godine lansirala prvu digitalnu platformu za doniranje hrane u zemlji - "Tanjir po Tanjir“.


Ovaj trgovinski lanac do sada je donirao više od 6 500 tona hrane, a zahvaljujući ovom pionirskom tehnološkom rešenju put od prodavnica do krajnjih korisnika učinjen je transparentnijim i jednostavnijim. Tako danas namirnice iz Maxi, Mega Maxi, Tempo i Shop&Go radnji svakodnevno stižu do više od 14 000 korisnika humanitarnih organizacija širom Srbije, koje ih sada putem platforme mogu rezervisati samo jednim klikom.


„Delez Srbija je još od 2016. godine naš najveći oslonac u pružanju podrške socijalno ugroženim sugrađanima i ujedno naš najveći donator hrane u zemlji. Uz svakodnevne donacije voća i povrća, donacijom finansijskih sredstava za nabavku dva transportna vozila kompanija nam je pomogla da budemo još efikasniji u raspodeli potrebnih namirnica. Zahvaljujući novim vozilima omogućeno je da se hrana dopremi i do onih humanitarnih organizacija koje nemaju sopstveni prevoz, da se poveća broj prodavnica koje doniraju, kao i broj udruženja a samim tim i korisnika uključenih u ovu inicijativu“, rekla je Radmila Ivetić ispred Banke hrane Beograd.


Plaketu „Dobročinitelj“ je u ime kompanije preuzela Milica Popović, menadžer za korporativne komunikacije i javne poslove, ističući da se kompanija u sprovođenju društveno odgovornih aktivnosti uvek trudi da pažljivo osluškuje kako potrebe društva, tako i lokalnih zajednica i da im u tome često pomažu kolege iz prodavnica širom Srbije.


„Najlepši deo realizovanja ovakvih aktivnosti je kada znate da ste podršku pružili zaista tamo gde je najpotrebnija. Polazeći od toga da niko ne može da poznaje bolje potrebe konkretne lokalne zajednice od naših kolega koji žive i rade u njima, upravo oni su često naša najveća podrška. Tako su prilikom otvaranja novih strateških radnji prethodne godine, na njihov predlog novčane donacije uručene i Lokalnoj fondaciji Niš, Crvenom krstu Prijepolje, Opštoj bolnici Đorđe Joanović u Zrenjaninu, Domu za decu ometenu u razvoju Kolevka iz Subotice i NURDOR-u“, rekla je Milica naglasivši važnost uključivanja svih aktera društva u cilju ostvarivanja društveno važnih inicijativa i da kompanija i u ovoj godini nastavlja sa pružanjem podrške na lokalu.


Delez Srbija se u 2021. godini priključila UNICEF kampanji „Tako mali da bi u srce stali“ u cilju pružanja podrške prevremeno rođenim bebama kao i kampanji „Spasimo hranu spasimo humanost“.


Tako je u okviru projekta „Tako mali da bi u srce stali“ Delez Srbija donirala finansijska sredstva koja su upotrebljena za modernizaciju i opremanje neonatalnih jedinica u Кragujevcu i Novom Sadu kao i stručnu edukaciju medicinskog osoblja. A donacijom više od tone namirnica, 1 000 000 dinara za pripremu paketa hrane ali i postavkom trajnih kutija za prikupljanje donacija građana kompanija je pružila podršku kampanji „Spasimo hranu spasimo humanost“.


U okviru kampanje ''Najbolje u Srbiji'', priznanje “Dobročinitelj” dodeljuje udruženje „Moja Srbija“, u saradnji sa Centrom potrošača Srbije i uz podršku Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine Republike Srbije i Grada Beograda, a nagrada je rezultat sveobuhvatnog pocesa analize društveno odgovornog poslovanja svih kompanija koje su učestvovale na konkursu.

Delez Srbija: Inovacije koje pokreću tržište

 

Delez Srbija svakodnevno nastoji da kroz poslovanje ostvaruje pozitivan uticaj na lokalnu zajednicu. Kompanija je tako i u ovoj godini, u skladu sa strategijom poslovanja, nastavila da odgovorno raspolaže viškovima hrane, kao i energetskim resursima, da razvija inovativne zdravije proizvode, podstiče kvalitetno radno okruženje za sve zaposlene, a u filantropskom radu neprestano nastoji da utiče i na podizanje svesti o solidarnosti medju kupcima koje redovno uključuje u društveno odgovorne akcije. 


SPOJ NAUKE I PRIVREDE

 

Milica Popović, menadžerka korporativnih komunikacija i javnih poslova kompanije Delez Srbija upoznala nas je sa najznačajnijim aktivnostima i projektima iza kojih, kako kaže, sa ponosom stoji ceo kolektiv:  

 

„U godini na čijem smo izmaku pokrenute su brojne inovacije, pa je kroz zajedničke dugogodišnje projekte Deleza sa Univerzitetom u Beogradu napravljen spoj nauke i privrede. Saradnja je ostvarena sa dva fakulteta - Veterinarske medicine i Poljoprivrednim - a sve u cilju unapređenja kvaliteta proizvoda i zdravije ishrane. Primenom inovativnih tehnologija u procesu proizvodnje kao i postavljanjem standarda u kontroli pesticida, nastavljamo sa kontinuiranim unapređenjem asortimana po merilima modernog kupca, u zdravijem okruženju“.

 

Sa Fakultetom veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu kompanija je razvila poseban koncept ishrane živine zahvaljujući kom je eliminisana upotreba antibiotika u uzgoju i tovu pilića i na taj način obezbedila kupcima još zdravije pileće meso. Nov, unapređen koncept ishrane rezultat je višegodišnje saradnje sa Katedrom za ishranu i botaniku Fakulteta veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu i podrazumeva korišćenje potpuno prirodnih dodataka hrani kako bi se pospešilo njihovo zdravlje. Na taj način, isključena je upotreba antibiotika u uzgoju pilića, poboljšan je zdravstveni status životinja i eliminisano je prisustvo antibiotika i mikotoksina u pilećem mesu. 
 

Osim u proizvodnji mesa, inovativne tehnologije primenjene su i u proizvodnji voća i povrća bez ostataka pesticida. Specijalne sorte lubenica i dinja u Maxi supermarketima širom zemlje prvi su artikli u Srbiji sa zvaničnim sertifikatom i žigom garancije „Bez ostataka pesticida“. Ova inovacija na tržištu rezultat je dugogodišnje saradnje kompanije Delez Srbija i Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

„Kao lider na tržištu trudimo se da kontinuirano idemo iznad očekivanja naših potrošača koji su navikli da u okviru Maxi pijace uvek mogu da pronađu proveren i kvalitetan svež asortiman. Potpuno smo svesni odgovornosti koju imamo kao trgovinski lanac i iz tog razloga neprestano ulažemo napore da na tržištu budemo lideri dobre prakse i da u ponudi uvek imamo zdravije voće i povrće visokog kvaliteta. Koncept „Bez ostataka pesticida“ se prirodno naslonio na takvu strategiju. I izuzetno nam je zadovoljstvo što je nastala odlična, veoma korisna i očigledno uspešna saradnja između privrede, fakulteta i poljoprivrednih proizvođača“ – rekla je Milica Popović. 

 

PODRŠKA LOKALNIM ZAJEDNICAMA


Delez Srbija je i tokom 2022. nastavila sa svojim aktivnostima kojima promoviše humanost i solidarnost. Zato je i ovog oktobra, u susret Svetskom danu hrane, Delez u saradnji sa Bankom hrane Beograd organizovao već tradicionalnu humanitarnu akciju u više od deset gradova širom zemlje. U više od 70 prodavnica ovog trgovinskog lanca građani su širom zemlje imali priliku da se uključe i u svojim komšijskim Maxi i Mega Maxi prodavnicama doniraju osnovne životne namirnice za socijalno ugrožene sugrađane. Ovom prilikom prikupljeno je više od 13 tona hrane, koja je potom u vidu paketa podeljena korisnicima 33 humanitarne organizacije. 


Banci hrane Beograd je kompanija u februaru donirala i 7,9 miliona dinara. Zahvaljući ovim sredstvima, nabavljeno je i drugo transportno vozilo zahvaljujući kojem ova humanitarna organizacija može dodatno da distribuira donacije do krajnih korisnika.


„Zahvaljujući  novoj i veoma značajnoj donaciji kompanije Delez Srbija transportni sistem Banke hrane Beograd je bogatiji za još jedno vozilo. Ovo su zaista veliki doprinosi za filantropiju kao i za našu stratešku saradnju jer nabavkom novog vozila obezbeđujemo dopremanje obroka još većem broju korisnika drugih humanitarnih organizacija tj naših partnera, svima onima koji nemaju sopstveni prevoz ", izjavila je Katarina Žigić Blagojević, predsednica Banke hrane Beograd.


Kompanija je i ovogodišnji nosilac priznanja za izuzetan doprinos kampanji „Spasimo hranu spasimo humanost“, a povodom Svetskog dana hrane donirala je 1,250 kg namirnica za korisnike pet MNRO udruženja iz Beoograda
 

Kako bi podigla svest o važnosti finatropije, ali i činjenice da je pomoć u donacijama potrebna tokom cele godine kompanija je u svojih 5 velikih Maxi, Mega Maxi i Tempo hipermarketa postavila kutije za trajno prikupljanje namirnica za korisnike MNRO udruženja.


I u okviru zajedničke akcije sa Crvenim krstom Beograda „Stalo nam je. Hvala što pomažete“, organizovane povodom „Nedelje solidarnosti“ u septembru prikupljeno je gotovo 4.000 kilograma namirnica i pripremljeno 474 paketa hrane. Ova donacija je realizovana takođe uz podršku kupaca koji su u 28 odabranih Maxi supermarketa donirali osnovne životne namirnice. 
Osim ovih akcija, kompanija nastoji da unapredi i sam sistem doniranja hrane i učini ga još transparentnijim i efikasnijim. Uz pomoć platforme „Tanjir po tanjir“ osmogodišnji projekat svakodnevnog doniranja voća i povrća je digitalizovan i pojednostavljen za 90 humanitarnih organizacija koje su njegov deo. Princip rada ove blokčejn tehnologije podrazumeva da Delez prodavnice na jednoj  platformi svakodnevno ažuriraju informacije o dostupnim količinama voća i povrća, a  humanitarne organizacije imaju jasan uvid i pregled dostupnih namirnica, i to ne samo proizvoda nego i količina i tačnih adresa prodavnica u kojima je moguće preuzeti donaciju. 


Kompanija je i ove, šeste godine za redom, kao deo jesenje kampanje „Povratak u školu“ organizovala humanitarnu akciju „Dobro delo za SOS Dečije selo“ u okviru koje su se od kupovine školskog pribora odvajala sredstva za pomoć SOS Dečijem selu. Zajedno sa dobavljačima „Gatarić“, „Novo Beogradsko Knjižarsko“, „Ilijanum“, „Eurocom“, „Univerzal“, „Optimum“, „Pan Graf“ i „Marina Company“ i kupcima, koji su se pri odabiru školskog pribora vodili humanitarnim aspektom kompanija je uručila 1 milion dinara ovoj fondaciji koje će biti iskorišćene za poboljšanje uslova života dece i mladih.


A podrškom lokalnim humanitarnim projektima i organizacijama, Delez  je obeležavao i širenje svoje maloprodajne mreže. Tako su tokom 2022.godine u pet gradova prilikom otvaranja Maxi supermarketa izdvajane i donacije od po 500.000 dinara, kao podrška lokalnim udruženjima, organizacijama i zajednici. Tako su u Prijepolju sredstva uručena Crvenom krstu Prijepolje, u Zrenjaninu Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ kao podrška službi Pedijatrije. Pola miliona dinara je uručeno i Domu za decu ometenu u razvoju „Kolevka“ u Subotici, a isti iznos dat je i i Lokalnoj Fondaciji Niš, za podršku projektu Trag Fondacije „Fondacija našeg kraja“ u ovom gradu. 
 

PARTNER ZAPOSLENIH

Za poseban doprinos u upravljanju ljudskim resursima i programima pogodnosti koje su usmerene ka zaposlenima Delez Srbija je ovogodišnji nosilac priznanja „Poslodavac partner“. Konsultantska kuća SELECTIO, uz partnersku agenciju HR Xcel, ovo priznanje dodeljuje samo onima koji su postigli najviše u podsticanju kvalitetnog radnog okruženja za sve svoje zaposlene. Koliko je ovo priznanje prestižno pokazuje podatak da u ovom trenutku ima samo 100 nosilaca sertifikata na čak deset međunarodnih tržišta. 


Podrška razvoju zaposlenih je strateško opredeljenje kompanije i ona je omogućena kroz  različite programe za napredak u karijeri i dodatnu edukaciju. Samo u 2022. obezbeđeno je 111.000 sati treninga za zaposlene, a u cilju dodatnog razvoja realizovana su i tri nova razvojna programa za lidere u operacijama kroz koje je prošlo oko 250 zaposlenih. 
„Sertifikat našim kolegama je svakako potvrda da radimo u kompaniji koja neguje podsticajno radno okruženje, i to nam je dodatna inspiracija da uvek budemo u društvu najboljih na tržištu i da nastavimo da ulažemo u najbolje prakse i inicijative za zaposlene. Namera nam je da nastavimo da unapređujemo procese i pokažemo da smo pravi partner svih zaposlenih“, ocenila je Milica Popović.

 

DRUŠTVENA ODGOVORNOST I UŠTEDA ENERGIJE
 

Trgovinski lanac Delez Srbija u protekloj godini je nastavio, ali i dodatno pojačao, strategiju energetske efikasnosti i odgovorno ponašanje u potrošnji električne energije. Iz tog razloga su, u sklopu globalne politike racionalnog korišćenja ovog resursa ugašene sve svetleće reklame u maloprodajnim objektima, kao i unutrašnja  reklamna rasveta, kompanijski frižideri  i vitrine za pića, optimizovana temperatura u svim prostorijama. Konkretnim merama štednje električne energije kompanija nastoji da pruži doprinos globalnom izazovu u snabdevanju energenata, ali i da inspirišu kupce i podignu svest o odgovornoj potrošnji.


Niz mera započetih u prethodnim godinama, nastavljaju se i u narednoj, budući da su deo strategije poslovanja unutar same kompanije, ali će se njihovo sprovođenje dodatno ubrzati. Tako će do kraja 2024. ceo maloprodajni sistem biti pokriven LED rasvetom, a do kraja novembra tekuće godine u Distributivnom centru će biti zamenjena postojeća fluo, novom LED rasvetom, čime se očekuje smanjenje potrošnje električne energije na nivou kompanije za oko 700MWh. 
 

MAXI DEDA MRAZ OBRADOVAO DECU IZ SVRATIŠTA 

Zaposleni kompanije Delez Srbija pripremili novogodišnje paketiće za Svratišta za decu

 

Beograd, 21. decembar 2022 – Novogodišnji i božićni praznici sa sobom donose posebnu radost i osmehe, dok najmlađi s nestrpljenjem isčekuju Deda Mraza i poklone iznenađenja. Tako je uoči ove Nove godine, kompanija Delez Srbija odlučila da obraduje i one mališane koji nemaju sasvim bezbrižno detinjstvo poput većine njihovih vršnjaka. Sa željom da im ulepša praznične dane, Maxi Deda Mraz obišao je Svratišta za decu u Beogradu i uručio im šarene novogodišnje paketiće koje su samo za njih pažljivo i sa puno ljubavi pripremali zaposleni u ovom trgovinskom lancu.

 

„Vreme praznika je doba godine koje nas uvek podseti na važnost empatije, deljenja, brižnosti, naročito kada govorimo o najmlađima za koje je ovaj period posebno važan. Zato smo uz Deda Mraza i poklone u njihovo pakovanje uključili i naše kolege koje su, osim različitih darova, u paketiće utkali i svoje čestitke i želje. Na ovaj način smo želeli da ovaj period dodatno ulepšamo svoj deci koja su korisnici oba Svratišta u Beogradu i nadam se da smo uspeli u nameri da im praznične dane učinimo još radosnijim“, rekla je Milica Popović, menadžerka za korporativne komunikacije i javne poslove kompanije Delez Srbija. 

 

Korisnici Svratišta za decu su deca predškolskog i školskog uzrasta od 5 do 15 godina koja žive ili rade na ulici i koja su zbog toga izložena višestrukim rizicima. Uz osnovni cilj unapređenja kvaliteta života dece, Svratište koje se u Beogradu nalazi na dve lokacije – na opštini Zvezdara i Novi Beograd – svoj deci obezbeđuje potrebnu hranu, odeću ali mesto gde mogu da uče, rade domaći, druže se ili učestvuju i u različitim kreativnim, edukativnim, kulturnim i sportskim aktivnostima.

 

„Zahvaljujemo se kompaniji Delez što je i ove godine prepoznala potrebe Svratišta za decu i obradovala sve naše korisnike, kojih je trenutno 390. Deca su se veoma obradovala paketićima i posetom Deda Mraza. Nadamo se da ćemo i u novoj godini nastaviti ovu uspešnu saradnju“, izjavila je Neda Marjanović iz Svratišta za decu.

 

Deci i njihovim porodicama na raspolaganju je i tim stručnih terenskih radnika koji redovno posećuju mesta gde deca žive, rade ili provode vreme. A ceo stručni tim, koji čini socijalni radnik, specijalni pedagog i medicinska sestra, ima zajedničku misiju da obezbedi podršku i zaštitu korisnicima Svratišta, poštujući najbolji interes deteta.

FORUM ZA ODGOVORNO POSLOVANJE URUČIO PRIZNANJE TRGOVINSKOM LANCU

 

Delez Srbija ponovo „Šampion održivosti“

 

Projekat „Piletina bez antibiotika“ najznačajnija inovacija u poslovanju


12.12.2022. - Kompanija Delez Srbija ponovo je dobila potvrdu za svoju posvećenost održivom razvoju, jer joj je drugu godinu zaredom Forum za odgovorno poslovanje uručio priznanje „Šampion održivosti“. U nastojanju da tržištu ponudi zdravu i kvalitetnu hranu, najveći trgovinski lanac je razvio proizvodnju pilećeg mesa bez antibiotika, a taj projekat je ove godine prepoznat kao najznačajniji u oblasti inovacija u poslovanju. 

 

Kompanija Delez Srbija je u saradnji sa Katedrom za ishranu i botaniku Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu razvila i primenila koncept uzgoja i proizvodnje pilećeg mesa bez upotrebe antibiotika, a proizvod je na tržište plasiran početkom 2022. Ovaj projekat je nagrađen u okviru podcilja 9.4 Agende Ujedinjenih Nacija održivog razvoja, koja se odnosi na inovacije u poslovanju.

 

„Srećni smo što je prepoznata naša mislija da svakog dana kupcima pružamo zdrave i kvalitetne proizvode. Ovo je u svakom smislu projekat održivog poslovanja, jer smo zahvaljujući svesrdnoj pomoći naših dugogodišnjih partnera sa Fakulteta veterinarske medicine razvili novi način ishrane živine. Rezultat toga je sveže pileće meso u čijoj proizvodnji i tokom trajanja uzgoja nisu korišćeni antibiotici, ali i redukcija štetnih gasova u procesu proizvodnje“, kaže Nemanja Nenić, rukovodilac kvaliteta, integriteta proizvoda i održivosti u Delez Srbija.

 

Kompanija Delez Srbija dobila je i priznanje za doniranje hrane najugroženijima, doprinos borbi protiv siromaštva i ostvarenju ciljeva održivog razvoja u 2022. godini, čime je pokazala svoju posvećenost humanitarnim aktivnostima. 


 

Na prvom Maxi Nacionalnom festivalu hrane kompanija Delez Srbija organizovala stručni panel „Budućnost maloprodaje“


Digitalizacija menja navike kupaca


Tradicionalni način kupovine i dalje dominantan u Srbiji, ali beleži se ubrzani rast broja online kupaca i modernizuju se mogućnosti dostave hrane iz prodavnica, poruke su panelista

 

Beograd, 29. novembar 2022 - Tradicionalni način kupovine je i dalje dominantan u Srbiji, ali je primetan stalni rast online prodaje i digitalizacije poslovanja u svim segmentima. Ljudi sve više putem kompanija za dostavu hrane naručuju i namirnice iz supermarketa, a profil online kupaca se menja, pa to više nisu samo mladi ljudi koji „žive brzo“ i nemaju vremena. Kompanije su sa druge strane spremne da svoje poslovanje digitalizuju, a trgovina kao industrija sve više pronalazi dodatne kanale kako bi kupcu olakšala kupovinu.
Ovo su neke od poruka koje su mogle da se čuju na panelu „Budućnost maloprodaje“ održanog na Beogradskom sajmu u okviru prvog Maxi Nacionalnog festivala hrane, kompanije Delez Srbija.


Kako je pandemija korona virusa uticala na internet trgovinu, koliko kupci imaju poverenje u online platforme i koliko je kompanijama bitno da razvijaju i ulažu u održivo poslovanje? Na ova i druga pitanja u okviru panela „Budućnost maloprodaje“ odgovarali su Milica Golubović, članica Izvršnog odbora i potpredsednica za marketing kompanije Delez Srbija, Žarko Malinović, sekretar udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije, Zorana Branković, direktorka za upravljanje operativnim poslovima Banke Inteze Beograd i predsedavajuća Odbora za digitalnu ekonomiju Američke privredne komore u Srbiji, Marko Kulić, rukovodilac za maloprodaju u Voltu, Goran Groza, rukovodilac u kompaniji Glovo i Milica Mišković, menadžerka Foruma za odgovorno poslovanje.


„Poslednjih 15 godina - koliko postoji, Maxi online prodavnica se razvijala, tehnologija unapređivala, kompanija je ulagala u procese i ljude, a svaka nadogradnja platforme činila ju je još bliže željama kupaca. Verujemo da su odlični rezultati koje postiže upravo posledica svih njenih benefita i poverenja kupaca koji to prepoznaju. Kompanija Delez ulaže u digitalizaciju poslovanja. Prva je tržištu ponudila digitalnu aplikaciju lojalnosti koja omogućava personalizovanu nabavku, a budućnost maloprodaje vidi u održivom poslovnom modelu“,  rekla je Milica Golubović, članica Izvršnog odbora i potpredsednica za marketing kompanije Delez Srbija.


Koliko su se promenile navike kupaca, na panelu je ilustrovano podatkom o ubrzanom rastu broja korisnika i usluga novih digitalnih rešenja. Tako je Maxi aplikacija lojalnosti „Moj Maxi“ imala za prvih nekoliko meseci od nacionalnog lansiranja više od pola miliona korisnika, a i dalje beleži rast. Inače, ova aplikacija je jedina takva u Srbiji koja u potpunosti personalizuje ponudu i kupcima pruža priliku da ostvaruju uštede baš na onim artiklima koji su deo njihove potrošačke korpe. Govoreći o naprednim rešenjima, panelisti su istakli i prednosti novih futurističkih načina kupovine, koji podrazumevaju da kupci skeniraju QR kod na aplikaciji i na kraju kupovine klikom obave online plaćanje sa svog računa. Takođe, kompanija Delez Srbija je najavila da će na našem tržištu sledeće godine otvoriti prvi magacin za online dostavu hrane, takozvani DarkStore.


Zorana Branković, direktorka za upravljanje operativnim poslovima Banke Inteze Beograd i predsedavajuća Odbora za digitalnu ekonomiju Američke privredne komore u Srbiji je istakla da od 2020. godine naglo raste prisustvo kompanija u oblasti digitalnog poslovanja, kao i da je poslednje dve godine primetan rast e-commerce transakcija za više od 100 odsto. 
“Za četiri do pet godina očekujem da će tržište Srbije dostići punu fazu zrelosti u digitalizaciji”, smatra Zorana Branković.


Marko Kulić iz Volta je istakao da je kupac 21. veka sve zahtevniji i da očekuje brzu dostavu, visok nivo kvaliteta usluge i standardizovanu porudžbinu. 
”Saradnja fast delivery servisa sa velikim trgovinskim lancima je dokaz da se trendovi u kupovini namirnica menjaju, a Volt ostaje dosledan praksi da u centar svog poslovanja postavlja zadovoljnog kupca”, kaže Kulić.


Goran Groza iz Glova naglasio je da je Glovo multikategorijska aplikacija i da se prilagođava potrebama tržišta. 


“Uvek ćemo ponudu prilagođavati našim korisnicima jer upravo su korisničko iskustvo i njihove potrebe u fokusu kompanije”, navodi Groza.
Žarko Malinović iz Privredne komore Srbije kaže da potrošači imaju naviku da prednost daju proizvodima koji dolaze iz Srbije. To je pokazao i projekat “Čuvarkuća” kojim se potvrđuje domaće poreklo robe. Tako su artikli koji su dobili žig “Čuvarkuća” imali rast od 30 do 70 odsto. 


“Dugo će vremena trebati da prođe kako bi prosečan kupac u Srbiji u potpunosti prešao na online nabavku. Gotovinsko plaćanje u našoj zemlji čini čak 60 odsto ukupnog broja transakcija u trgovinama. Kvalitet je ključan i zato je na trgovcima zadatak da online nabavku u potpunosti usaglase sa onom na koju su kupci navikli u tradicionalnim prodavnicama”, istakao je Malinović.


Na panelu je, sem naprednih modernih rešenja, istaknut i značaj održivog poslovanja, povećanja učešća prodate zdrave hrane, smanjenja ukupne količine plastike u poslovanju, upravljanja viškovima hrane i uticaju koji se ostvaruje u oblasti klimatskih promena. Delez Srbija je poručila da na lokalu realizuje niz inicijativa u svakoj od tih oblasti, a posebno je izdvojena aktuelna tema racionalne potrošnje električne energije koja je u oktobru implementirana u celom sistemu.
Milica Mišković iz Foruma za odgovorno poslovanje je istakla da bez održivosti nema budućnosti i da je sve više kompanija koje ulažu u ovu oblast. A to nije slučaj samo među velikim i globalnim korporacijama.


"Promene su spore ali dugoročne, a velike i odgovorne kompanije svojim primerom inspirišu i one manje da u poslovanju implementiraju visoke standarde održivosti. Uloga države je važna, jer bi poreske olakšice u oblasti doniranja viškova hrane podstakle sve u lancu na viši nivo odgovornosti”, poručila je Milica Mišković.
 

Na prvom Maxi Nacionalnom festivalu hrane kompanija Delez Srbija organizovala stručni panel „Domaće, sveže i proverenog kvaliteta“


I trgovci i kupci traže kvalitet hrane i domaće poreklo


Na panelu je istaknut značaj domaćih proizvođača i njihovog udela u razvoju privrede, kao i da je trgovinski lanac Delez samo od početka ove godine otkupio 46.000 tona voća i povrća koje dolazi sa domaćih njiva


Beograd, 29. novembar 2022 - Kako bi se adekvatno odgovorilo na sve veće zahteve kupaca bezbednost i kvalitet proizvoda moraju biti na najvišem nivou, a da bi se to postiglo neophodne su neprestane inovacije i ulaganja u celom lancu snabdevanja od njive, pa sve do trpeze. Ova poruka se čula danas na Beogradskom sajmu, na panelu  „Domaće, sveže i proverenog kvaliteta“, održanom na prvom Maxi Nacionalnom festivalu hrane, koji je organizovala kompanija Delez Srbija.


Na panelu je istaknut značaj domaćih proizvođača i njihovog udela u razvoju srpske privrede. O tome kako trgovci obezbeđuju i garantuju kvalitet proizvoda koje izlažu na rafovima prodavnica, podršci koju država pruža domaćim proizvođačima i ulozi koje industrija trgovine ima u adekvatnoj snabdevenosti tržišta, kao i o najboljim poljoprivrednim praksama u Evropi govorili su Tomislav Momirović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine, NJ. E. Jost Reinces, ambasador Kraljevine Holandije, Igor Grabež ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ilija Đekić, redovni profesor na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu, Goran Blanuša, poljoprivredni proizvođač i Jelena Pavlović, članica Izvršnog odbora i potpredsednica pravne službe, kvaliteta i održivosti kompanije Delez Srbija.

 

Na panelu je ocenjeno da je udeo domaćih poljoprivrednih proizvoda u ukupnom plasmanu sve veći, ali da ima prostora i da se dodatno uvećava jer građani vrednuju domaći kvalitet i poreklo namirnica. Trgovinski lanac Delez Srbija već sarađuje sa više od 200 domaćih proizvođača voća i povrća, i u prvih deset meseci ove godine je od njih otkupljeno čak 46.000 tona voća i povrća. 


„Delez Srbija gradi partnerski odnos sa svojim dobavljačima već godinama unazad i u tom procesu rastemo svi zajedno. Sigurni smo da se u Srbiji uzgaja voće i povrće izuzetnog kvaliteta. Namera nam je zato da dodatno povećamo udeo domaćih proizvoda i da uvozimo samo one koji zbog klimatskih uslova  ne uspavaju kod nas. Dobavljači kroz saradnju sa našim lancem i ugovorenu godišnju nabavku znaju da mogu da računaju na siguran plasman svojih proizvoda. Dodatno sa naše strane dobiju  smernice i podršku za usvajanje i primenu visokih standarda kvaliteta i bezbednosti iz oblasti proizvodnje, poput GLOBAL GAP-a, što im je neophodno za izlazak na EU tržište. Ovako ćemo uticati i na njihovu konkurentnost i van granica naše zemlje. Nastavićemo i da uvodimo i razne inovacije, koje ne bi bile moguće bez sinergije privrede i nauke, i zato na tom putu već usko sarađujemo sa brojnim stručnjacima i akreditovanim institucijama, pre svih sa Fakultetom veterinarske medicine i Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Beogradu. Ostaćemo kreatori dobre prakse i primer kompanije koja neguje partnerstvo i odgovornost prema zajednici“, rekla je Jelena Pavlović, članica Izvršnog odbora i potpredsednica pravne službe, kvaliteta i održivosti kompanije Delez Srbija.
Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović istakao je važnost da trgovinski lanci prepoznaju kvalitet domaće proizvodnje i da dugoročno planiraju povećanje učešća lokalnih proizvoda u nabavci. 


„U okolnostima kada se ceo svet suočava sa krizom globalnog lanca snabdevanja na tržištu, mi uspevamo da stabilizujemo cene, obezbedimo kontinuiranu snabdevenost tržišta i sve proizvode za naše građane. Veoma je važno da međunarodni trgovinski lanci, koji na tržište donose najviše standarde u oblasti bezbednosti i kvaliteta hrane, prepoznaju kvalitet domaće proizvodnje i da se najbolji proizvodi iz naše zemlje nalaze na njihovim rafovima“, istakao je ministar Momirović. 


Ambasador Kraljevine Holandije Jost Reinces govorio je o izazovima koje klimatske promene donose sektoru proizvodnje hrane globalno, i prednostima ka okretanju ka lokalnoj proizvodnji. 


„Saradnja u industriji poljoprivrede je važan aspekt bilateralnih odnosa Srbije i Holandije. Postoji redovan dugogodišnji kontakt najviših državnih zvaničnika u ovoj oblasti, a svake dve godine se sastaje i Radna grupa koja kroz razgovor dolazi do zajedničkih zaključaka i konkretnih planova za unapređenje odnosa. Holandija je partner Srbiji na njenom putu ka priključenju Evropskoj Uniji, a jedna od oblasti u kojima blisko sarađujemo je i jagodičasto voće gde udruženim snagama pomažemo razvoj sektora i transfer znanja“ istakao je ambasador Reinces. 


Igor Grabež ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je istakao da je najbolji put za dalje razvijanje poljoprivrede, kao strateške grane, osvajanje novih tržišta. 
“Jedan od načina je još viši stepen prerade, odnosno da manje izvozimo sirovine, a više gotove proizvode, kao što su džem, ajvar, sok od maline. Tako mogu da se osvoje nova tržišta što je svakako prioritet. Naši poljoprivredni proizvođači imaju šta da ponude, naročito kada su u pitanju organski proizvodi”, ocenio je Igor Grabež.


Redovni profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Ilija Đekić govorio je o sponi nauke i privrede i o kvalitetu i bezbednosti hrane u Srbiji. Profesor je podsetio da je Univerzitet u Beogradu već šestu godinu zaredom među prvih 100 Univerziteta u svetu u oblasti nauke o hrani, a da Poljoprivredni fakultet u veoma velikoj meri doprinosi tom rezultatu. U skladu sa tim je naglasio da fakultet ima određenu obavezu da svoja naučna saznanja, konkretno iz oblasti bezbednosti hrane, podeli sa svim učesnicima u lancu, što podrazumeva aktivnu saradnju sa proizvođačima, kao i informisanje potrošača o različitim dimenzijama bezbednosti hrane. Kao jednu od inovacija u ovoj oblasti, profesor je pomenuo i koncept „Bez ostataka pesticida“ . 


Ovaj projekat je upravo, u saradnji sa kompanijom Delez Srbija, razvijen za primarne proizvođače voća i povrća. Među njima je i najveći poljoprivredni proizvodjač lubenica na Balkanu Goran Blanuša. On se na panelu osvrnuo na prednosti rada sa velikim trgovinskim lancima kao što je Delez. Istakao je da je pionirski projekat u kome je učestvovalo njegovo gazdinstvo omogućio da ovog leta kupci u Maxiju uživaju u lubenicama i dinjama bez ostataka pestcida.


U završnici panela je zaključeno da stub razvoja poljoprivrede predstavljajaju uspešna dugogodišnja partnerstva, poput ovih koja Delez Srbije neguje sa svojim dobavljačima. Takva partnerstva se realizuju kroz podršku, konsalting i svakodnevni rad na unapređenju procesa proizvodnje, kvaliteta i bezbednosti proizvoda. 

Kompanija Delez Srbija na Beogradskom sajmu organizovala manifestaciju posvećenu kvalitetu domaće proizvodnje i trendovima u industriji trgovine


Održan Maxi Nacionalni festival hrane


U izložbenom delu Festivala predstavili su se domaći proizvođači voća i povrća sa svojim aktuelnim kulturama, dobavljačima koji su se istakli u odgovornoj proizvodnji uručena priznanja za doprinos održivom poslovanju, i održana dva stručna panela 

 

Beograd, 29. novembar 2022 – Prvi Maxi Nacionalni festival hrane otvoren je danas u Hali 5 Beogradskog sajma u prisustvu uglednih zvanica iz zemlje i okruženja. Kompanija Delez Srbija organizator je manifestacije priređene u čast lokalnih poljoprivrednih proizvođača koji svoje domaće, sveže proizvode proverenog kvaliteta, svakodnevno plasiraju na police ovog trgovinskog lanca. Svečanom otvaranju prisustvovali su ministar unutrašnje i spoljne trgovine u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović, amabador Kraljevine Holandije Jost Reinces, predstavnici resornih ministarstava i Privredne komore Srbije, uglednih međunarodnih institucija, ambasada, kao i članovi akademske zajednice, privrednici, brojni partneri i lokalni dobavljači sa kojima Delez Srbija uspešno sarađuje godinama unazad.


Na štandovima u Hali 5 izloženi su brojni sveži proizvodi, koji se inače plasiraju u trgovinskom lancu Delez Srbije. Danas su, svoje kulture, direktno sa njiva, izložili dobavljači iz Ašanje, Debeljače, Saraoca, Futoga, Čačka i drugih mesta širom Srbije. Posetioci su imali priliku da saznaju ko sve stoji iza voća i povrća koje nalazimo svakodnevno na Maxi pijacama i da se upoznaju sa porodicama zaslužnim za proizvodnju i snabdevanje.

 

Na prvom Maxi Nacionalnom festivalu hrane dodeljena su i priznanja za poseban doprinos održivom poslovanju. Predstavnicima dobavljača La Linea Verde, Poljoprivrednog gazdinstva Blanuša i Superior Foods-a priznanja je uručio generalni direktor Delez Srbije Jan-Vilem Dokhejr.

 

„Srbija je bogata poljoprivredna zemlja i veoma smo ponosni na više od 200 domaćih dobavljača zahvaljujući kojima najbolje voće i povrće svakog dana dolazi na rafove Maxi pijace. Najveći deo asortimana u našim supermarketima je lokalne proizvodnje, a kao deo globalnog trgovinskog lanca u prilici smo da tržištu ponudimo najbolje prakse i da dobavljači kroz saradnju sa nama unapređuju svoju proizvodnju, podižu nivo kvaliteta, standardizuju se i tako postanu konkurentniji. Duboko verujemo u partnerski odnos i da tržište zaslužuje najbolju sinergiju državnih institucija, privrede i nauke, a to je upravo ono čemu Delez i teži u poslovanju“, rekao je na otvaranju Jan-Vilem Dokhejr, generalni direktor Delez Srbija.
Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović istakao je važnost da trgovinski lanci prepoznaju kvalitet domaće proizvodnje i da dugoročno planiraju povećanje učešća lokalnih proizvoda u nabavci. 


„U okolnostima kada se ceo svet suočava sa krizom globalnog lanca snabdevanja na tržištu, mi uspevamo da stabilizujemo cene, obezbedimo kontinuiranu snabdevenost tržišta i sve proizvode za naše građane. Veoma je važno da međunarodni trgovinski lanci, koji na tržište donose najviše standarde u oblasti bezbednosti i kvaliteta hrane, prepoznaju kvalitet domaće proizvodnje i da se najbolji proizvodi iz naše zemlje nalaze na njihovim rafovima“, istakao je ministar Momirović. 


Ambasador Kraljevine Holandije Jost Reinces govorio je o izazovima koje klimatske promene donose sektoru proizvodnje hrane globalno, i prednostima ka okretanju ka lokalnoj proizvodnji. „Saradnja u industriji poljoprivrede je važan aspekt bilateralnih odnosa Srbije i Holandije. Postoji redovan dugogodišnji kontakt najviših državnih zvaničnika u ovoj oblasti, a svake dve godine se sastaje i Radna grupa koja kroz razgovor dolazi do zajedničkih zaključaka i konkretnih planova za unapređenje odnosa. Holandija je partner Srbiji na njenom putu ka priključenju Evropskoj Uniji, a jedna od oblasti u kojima blisko sarađujemo je i jagodičasto voće gde udruženim snagama pomažemo razvoj sektora i transfer znanja“, istakao je ambasador Reinces.  


Nacionalni festival hrane je ugostio i eminentne stručnjake koji su svoja iskustva i znanja podelili sa publikom na dva stručna panela. 

 

Na panelu „Domaće, sveže i proverenog kvaliteta“, govornici su podsetili koliki je značaj lokalne poljoprivrede u ukupnoj privredi Srbije. Ocenjeno je da i Delez Srbija primenjuje najviše standarde kvaliteta, kao i da sa partnerima iz akademskih institucija razvija inovativne zdravije proizvode. Sa Festivala je poručeno i da je samo za prvih 10 meseci ove godine Maxi otkupio čak 46.000 tona voća i povrća iz Srbije, kao i da je strategija da se te količine dodatno povećavaju. 


Na panelu „Budućnost maloprodaje“ sagovornici su govorili o novim navikama modernog kupca, trendovima u procesu digitalizacije i online prodaje, kao i društvenoj odgovornosti. Tom prilikom je istaknuto i da rast Maxi online prodavnice od 80 odsto dolazi iz unapređenja koje ova platforma nudi kupcima i činjenice da ljudi sve više uviđaju prednosti koje donosi digitalizacija. Najavljeno je otvaranje prvog magacina u Srbiji za online dostavu hrane u koje investira Maxi, kao i niz novih pogodnosti koje očekuju korisnici aplikacije lojalnosti „Moj Maxi“.
 


Edukacija predškolaca o važnosti reciklaže
Kompanije Delez i Sekopak tradicionalno u akciji podizanja svesti o ambalažnom otpadu 

 

Više od 400 predškolaca vrtića „Poletarac“ iz Stare Pazove naučilo je zašto je važno da se ambalažni otpad odvaja i priprema za reciklažu, na koji način možemo svi zajedno doprineti lepšoj životnoj sredini, ali i da je čista i lepa planeta odgovornost svih nas. Uz podršku Lokalne fondacije Stara Pazova u okviru projekta „Baci pet za reciklažu“ deca su imala prilike da uživaju u pozorišnoj predstavi nakon koje su zajedno sa zaposlenima iz kompanija Delez i Sekopak doprineli ozeljenjavanju dvorišta njihovog vrtića i posadili 33 sadnice. Dodatni umetnički performans ovom dogadjaju pružile su lokalne umetnice, Jovana Cetina i Ana Kričko, koje su naslikale mural „Recikliraj za lepšu planetu“ na zidu vrtića, a koji će zauvek podsećati najmlađe, ali i njihove roditelje, da na stvaranju zdravijeg i lepšeg okruženja možemo svi uticati.


Kako bi ceo događaj imao dugoročni efekat na najmlađe, posude za odvajanje PET plastike, AL limenki i Tetra Pak ambalaže postavljene su u okviru vrtića i time je dodatno omogućeno predškolcima da stečeno znanje o reciklaži primene i u praksi.


„Svaki segment današnjeg događaja ciljano je osmišljen kako bi najmlađi stekli ekološke navike. Predstava je tu da im da osnovu o reciklaži, mural i sadnja drveća su tu da ih podsete na sve ono što su danas naučili i da shvate da briga ka našoj planeti može da se izrazi na razne načine - možemo zasaditi drvo, brinuti o otpadu koji stvaramo i preduzeti konkretne korake kako bi naša planeta bila lepše mesto za život“, izjavila je marketing menadžerka Sekopaka Milica Kuzmanov. 


Nikola Rajković, izvšni direktor Lokalne fondacije Stara Pazova ukazao je da je prošle godine kroz istu akciju u osnovnim školama u ovoj opštini sakupljena 1 tona PET plastike, kao i da je važno da ovakve akcije postanu tradicionalne: „Uvek je lepo kada se ovakve akcije nastave jer onda celokupan trud nije uzalud. Sticanje ekoloških navika jedino je moguće upornim i dugoročnim radom a saradnja koju smo kao Lokalna fondacija uspostavili sa kompanijom Delez i Sekopak upravo ide u tom, dugoročnom, pravcu. Nadam se da će današnji dan biti samo početak i da će deca zajedno sa roditeljima biti podstaknuta ovom akcijom da i u budućnosti nose ambalažni otpad na reciklažu“


Predstavu za decu „Sakupljaj svoju ambalažu i nosi na reciklažu”, maestrano su izveli glumci Slobodan Boda Ninković, Jovica Tišma i Mirjana Trebinjac u pozorišnoj sali Stara Pazova, a simbolične ulaznice su bile nesvakidašnje – pet plastičnih flaša. Predškolci su na ovaj način sakupili više od 3.000 PET flaša koje su poslate na reciklažu, a predškolska ustanova „Poletarac“ ističe značaj ovakvih projekata za najmlađe.
“Predškolska ustanova „Poletarac“ već godinama učestvuje u programu "Za čistije i zelenije škole" i na taj način se deca kroz različite aktivnosti upoznaju sa značajem zaštite životne sredine i važnosti reciklaže. Ovakav vid saradnje sa firmama i udruženjima iz naše lokalne sredine čini naš program bogatijim i drago nam je što su deca predškolskog uzrasta prepoznata kao važni akteri u ovako bitnoj temi“, izjavila je stručni saradnik psiholog Olga Knežević.


Sekopak i Delez Srbija se tradicionalno trude da godinama unazad kroz različite inicijative i kampanje podignu svest o važnosti reciklaže i upravljanju amalažnim otpadom, ali i da edukuju najmlađe o različitim vrstama ambalaže i njihovoj ulozi u ekosistemu.

TRGOVINSKI LANAC PREDSTAVIO MERE ENERGETSKE EFIKASNOSTI

 

MAXI UGASIO SVETLEĆE REKLAME I RASVETU

 

Trgovinski lanac Delez Srbija ugasio je sve svetleće reklame u maloprodajnim objektima, kao i unutrašnju reklamnu rasvetu, optimizovao temperaturu u svim prostorijama, a u narednim danima će u potpunosti ugasiti kompanijske frižidere za pića. Konkretnim merama štednje električne energije kompanija navodi da želi da pruži doprinos globalnom izazovu u snabdevanju energenata, ali i da inspiriše kupce i podigne svest o odgovornoj potrošnji.

Osim što će  u celom sistemu biti ugašene sve svetleće reklame, kao i rasveta koja se nalazi iznad svežih odeljenja, i na odeljenjima kozmetike, biće isključena i sva spoljna rasveta izuzev one neophodne za bezbedan protok ljudi.

Nastaviće se i sa merama koje su započete u prethodnim godinama, budući da su deo strategije poslovanja unutar same kompanije, ali će se njihovo sprovođenje dodatno ubzati. Tako će do kraja 2024. ceo maloprodajni sistem biti pokriven LED rasvetom, a do kraja novembra tekuće godine u Distributivnom centru će biti zamenjena postojeća fluo, novom LED rasvetom, čime se očekuje smanjenje potrošnje električne energije na nivou kompanije za oko 700MWh. Primena savremenih softverskih rešenja koja kombinuju prirodno i veštačko osvetljenje počeće sa implementacijom u celoj maloprodajnoj mreži do kraja tekuće godine.

-    Pri analizi mera koje smo propisali vodili smo računa o navikama naših kupaca, ali i globalnim izazovima i potrebi da se racionalizuje korišćenje energije. Frižideri za pića naših partnera dobavljača biće gašeni tokom noći kada radnje ne rade, a dodatno smo uveli i izmene u samim procesima rada kako bismo smanjili potrošnju u dnevnim pikovima. Mere koje smo danas predstavili implementiraćemo u celom sistemu u narednih 10 dana, a da je ipak odgovornost i na nama kao pojedincima podsećaćemo se svaki put kada u supermarketu ugledamo poruku koja nas poziva na odgovornost i racionalnu potrošnju – istakao je Dejan Virijević, član izvršnog odbora i potpredsednik operacija i lanca snabdevanja kompanije Delez.
U ovom trenutku kompanija u svom sistemu raspolaže sa 60 objekata kod kojih je instaliran rashladni sistem koji koristi CO2 kao rashladni fluid. Do kraja godine planira se zamena u još 17 objekata, a u narednih 8 godina planirano je u potpunosti izbacivanje freona iz upotrebe. Na ovaj način ostvaruje se smanjenje u potrošnji električne energije od oko 40% u odnosu na rashladni sistem koji koristi freon kao fluid.
Među novim merama je i uvođenje centralnog praćenja i upravljanja rashladnim sistemima. Primenom ovog softvera omogućno je ekonomično upravljanje potrošnjom električne energije uz pomoć gašenja pojedinih vitrina noću, podizanja temperatura u noćnim satima, upravljanja periodom otapanja. Ovaj sistem već postoji u više od  170 objekata, a u dodatnih 80  će biti implementiran do kraja godine. Takođe, u narednim danima započeće se i sa daljinskim upravljanjem klimatizacionim sistemima u 10 maloprodajnih objekata, a u 2023. u još 15. 

Delez donirao više od tone namirnica za kampanju „Spasimo hranu. Spasimo humanost“


21. oktobar 2022 - Povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i Svetskog dana hrane, Koalicija za dobročinstvo apelovala je na kompanije da se uključe u kampanju “Spasimo hranu, spasimo humanost” i doniraju sredstva ili osnovne životne namirnice za ugrožene građane širom zemlje. Prema novim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2021. godini stopa rizika od siromaštva iznosila je 21,2%, i u odnosu na 2020. godinu niža je za 0,5 procentnih poena. Ipak, najranjiviji su deca i mladi do 24 godine i stariji u ruralnim područjima, ali i mnogočlane porodice, nezaposleni, samohrani roditelji, kao i osobe sa invaliditetom i njihove porodice. Kompanija Delez Srbija se po drugi put uključila u ovu kampanju, a ovogodišnju podršku usmerila je na korisnike pet udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama (MNRO). Tako je u nedelji kada se obeležava Međunarodni dan hrane donirala 1.250 kg osnovnih životnih namirnica – ulja, brašna, pirinča, pasulja, keksa i testenine za njihove korisnike.


“Porodice koje se staraju o osobama sa smetnjama u razvoju su pretežno samohrane i dugi niz godina su u riziku od siromaštva. Zato je akcija “Spasimo hranu spasimo humanost” značajna iz dva razloga – zato što im obezbeđuje neophodne namirnice za svakodnevni život i što im pokazuje da nisu sami, da smo solidarni i da pomažemo jedni drugima. Zahvalni smo kompaniji Delez Srbija na donaciji i tome što će ova podrška biti dugoročna zahvaljujući kutijama za trajno prikupljanje hrane u njihovim prodavnicama”, izjavila je Jasmina Erker, koordinatorka Udruženja MNRO Zvezdara.


Pored Udruženja za pomoć MNRO Zvezdara, namirnice su donirane MNRO Udruženju “Živimo zajedno”, Udruženju “Ro-De”, Kreativno edukativnom centru „KEC“ kao i Udruženju za pomoć MNRO Vračar. 


Sa željom da omogući kontinuiranu podršku njihovim korisnicima Delez Srbija je na samom početku kampanje u pet Maxi, Mega Maxi i Tempo prodavnica u Beogradu postavila kutije za trajno prikupljanje donacija hrane, a svaka od njih povezana je sa po jednim udruženjem. Svi građani koji žele da pomognu proizvode mogu donirati na sledećim lokacijama: Maxi – Mirijevski venac 23, Mirijevo, Tempo – Viline Vode bb, Tempo – Autoput za Zagreb 35, Mega Maxi Ada – Obrenovački drum 3 i Tempo Hipermarket Vračar -Bačvanska 21.


“Kroz kutije koje su postavljene u odabranim Delezovim prodavnicama, hoćemo da poručimo da svaki dan treba da bude dan borbe protiv siromaštva i da protiv siromaštva možemo da se borimo samo solidarnošću, stvaranjem sinergija i zajedničkim delovanjem kompanija, građana, organizacija i medija, uz podršku države koja treba da stvori podsticajan okvir za dobročinstvo i dodatno podstakne borbu protiv siromaštva” izjavio je Željko Mitkovski, menadžer projekta iz Fondacije Ana i Vlade Divac, koja predvodi Koaliciju za dobročinstvo.
Kampanju “Spasimo hranu, spasimo humanost” realizuje Koalicija za dobročinstvo koju čine Fondacija “Ana i Vlade Divac”, Srpski filantropski forum, Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.
 

Voće bez ostataka pesticida u Maxi supermarketima

 

09. avgust 2022 – Specijalne sorte lubenica i dinja koje se mogu pronaći u Maxi supermarketima širom zemlje, prvi su artikli u Srbiji sa zvaničnim sertifikatom i žigom garancije „Bez ostataka pesticida“. Ova inovacija na tržištu rezultat je dugogodišnje saradnje kompanije Delez Srbija i Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu i strategije kompanije u oblasti zdravije ishrane. Specijalne sorte lubenica i dinja dolaze iz Ašanje sa poljoprivrednog gazdinstva Gorana Blanuše i prvi su u nizu artikala bez ostataka pesticida koji će se u narednom periodu naći na rafovima ovog trgovinskog lanca.

Upravo je Poljoprivredni fakultet, kao vodeća visokoobrazovna ustanova u oblasti poljoprivrede i srodnih nauka, ali i učesnik u ovom projektu, bio domaćin panela na temu postavljanja inovativnih standarda bezbednosti hrane u primarnoj proizvodnji, a na njemu su učestvovali prof. dr Ilija Đekić, šef katedre za Upravljanje bezbednošću i kvalitetom hrane Poljoprivrednog fakulteta, Nemanja Nenić, rukovodilac kvaliteta i integriteta proizvoda kompanije Delez Srbija i Goran Blanuša, poljoprivredni proizvođač.

Panelisti su javnosti predstavili nove tehničko-tehnološke mere primenjene u ovom proizvodnom procesu, koje su dovele do eliminacije ostataka pesticida u voću, sa akcentom na važnost stroge kontrole  kvaliteta i bezbednosti hrane i to u svim segmentima – od uzgoja, preko distribucije i skladištenja, do pozicioniranja u prodavnicama.

-    Poljoprivredni fakultet kao vodeća naučna ustanova u Srbiji u oblasti proizvodnje hrane u celokupnom lancu snabdevanja je ponudila domaćoj industriji hrane jedan inovativan pristup upravljanja bezbednošću hrane. Koncept „Bez ostataka pesticida“ je pristup koji podrazumeva proveru dobre poljoprivredne prakse kod primarnih proizvođača zajedno sa laboratorijskim analizama koje imaju za cilj da potvrde da proizvodi ne sadrže ostatke pesticida. Na taj način, fakultet kao nepristrasna ustanova omogućuje poljoprivrednim proizvođačima da ukoliko zadovolje stroge kriterijume dobiju sertifikat i postanu nosioci žiga garancije „Bez ostataka pesticida“ - objasnio je prof. dr Ilija Đekić, šef katedre za Upravljanje bezbednošću i kvalitetom hrane Poljoprivrednog fakulteta.

Saradnja sa domaćim gazdinstvima, sveobuhvatan proces kontrole od polja do trpeze kao i stalne inovacije aktivnosti su u koje kompanija Delez Srbija kontinuirano ulaže kako bi do kupaca stigli provereni i kvalitetni sveži proizvodi. Tako je kao svoj strateški cilj postavila redukciju upotrebe i količine pesticida u voću i povrću, te kroz saradnju sa Poljoprivrednim fakultetom razvila inovativni koncept „Bez ostataka pesticida“. Kao rezultat spoja nauke i privrede ovaj koncept obuhvata primenu novih tehnologija u proizvodnji voća i povrća kojim se obezbeđuju proizvodi koji ne sadrže ostatke pesticida. 
-    Kao lider na tržištu trudimo se da kontinuirano prevazilazimo očekivanja naših kupaca koji su navikli da u okviru Maxi pijace uvek mogu da pronađu proveren i kvalitetan svež asortiman. Svesni odgovornosti koju imamo neprestano ulažemo napore da na tržištu budemo kreatori dobre prakse i obezbedimo zdravije voće i povrće visokog kvaliteta. To je, pre svega, rezultat dugogodišnjeg rada i partnerstava sa lokalnim proizvođačima ali i kontinuiranog ulaganja u inovacije u saradnji sa brojnim stručnjacima i akreditovanim institucijama. Jedna od njih je upravo „Bez ostataka pesticida“ koncept zahvaljujući kom smo omogućili da se u našim prodavnicama sada može pronaći voće bez ostataka pesticida. Za sada je ovaj koncept primenjen u proizvodnji lubenica i dinja sa lokalnog gazdinstva Blanuša sa krajnjim ciljem obezbeđivanja širokog asortimana voća i povrća bez ostataka pesticida, tačnije gde god nam način uzgoja i proizvodnje to omogućavaju – izjavio je Nemanja Nenić, rukovodilac kvaliteta i integriteta proizvoda kompanije Delez Srbija.

Poljoprivredno gazdinstvo Blanuša iz sremskog sela Ašanja jedno je od 200 domaćih proizvođača voća i povrća koji partnerski sarađuju sa kompanijom Delez i čiji se proizvodi nalaze na pijacama Maxi supermarketa. Razvijajući i šireći svoju proizvodnju zajedno sa ovim trgovinskim lancem, Blanuša danas predstavlja najvećeg proizvođača lubenica na Balkanu. Na ovom imanju uzgajaju se i specijalne sorte lubenica -  besemena, sa narandžastim srcem, žutim srcem, žuta sa žutim srcem, kao i dinja - kraljevske, limun i bele dinje. Zahvaljujući inovativnoj tehnologiji razvijenoj od strane Poljoprivrednog fakuleta i primenjenoj u procesu njihove proizvodnje, upravo ove sorte prvi su artikli koji nose sertifikat i žig garancije „Bez ostataka pesticida“.

-    Bila mi je izuzezno velika čast da budem učesnik u ovom pionirskom poduhvatu na našem tržištu. Sa kompanijom Delez sarađujem već godinama unazad i do sada smo zajedno napredovali i rasli u svim segmentima, tako da nisam imao nikakvu dilemu kada su me pozvali da budem prvi koji će na svom gazdinstvu uzgajati sorte po novoj tehnologiji koja omogućava da finalni proizvodi budu bez ostatka pesticida. Ponosan sam što smo u tome uspeli i što će upravo lubenice i dinje sa moje njive biti prve koje nose sertifikat „Bez ostataka pesticida“ na tržištu – istakao je Goran Blanuša, poljoprivredni proizvođač.

Partnerski odnos sa lokalnim dobavljačima i pružanje kupcima širokog asortimana domaćeg voća i povrća sa najboljih lokalnih farmi, strateški su model poslovanja kompanije Delez Srbija. Zajedno sa više od 200 proizvođača voća i povrća u Srbiji, Delez Srbija u kontinuitetu podiže nivo kvaliteta i unapređuje asortiman u svojim prodavnicama. Sa lokalnim dobavljačima svakodnevno radi na unapređenju procesa proizvodnje, kvaliteta i bezbednosti proizvoda, i to kroz konsalting, obuke i podršku dobavljačima kako bi zajednički nastavili sa unapređenjem kvaliteta proizvoda i nivoa usluga.
Tako je primenom novih inovativnih tehnologija u procesu proizvodnje kao i postavljanjem standarda u kontroli pesticida, Delez Srbija nastavila sa kontinuiranim unapređenjem asortimana po merilima modernog kupca i poverenjem koje gradi duže od 20 godina.
 


Delez Srbija do zdravijih namirnica kroz saradnju sa beogradskim fakultetima

 

28. jun 2022 – Maloprodajni lanac Delez Srbija predstavio je godišnji Izveštaj održivog poslovanja za 2021.godinu. Na tradicionalnom junskom događaju sumirane su inicijative, projekti i rezultati kompanije u oblastima zdravije ishrane, zaštite životne sredine, podrške lokalnoj zajednici i zaposlenima.

Kompanija je kroz saradnju sa Fakultetom veterinarske medicine razvila poseban koncept ishrane za životinje kojim se pospešuje njihovo zdravlje, eliminiše upotreba antibiotika u uzgoju i kojim se ostvaruje povoljan uticaj na smanjenje emisije CO2. Saradnja sa Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Beogradu i akreditovanim laboratorijama omogućila je da kompanija razvije koncept inovacija u procesu uzgoja voća i povrća sa ciljem redukcije količine ostataka pesticida u voću i povrću i postavljanja standarda u kontroli pesticida u proizvodnji voća i povrća.

Svi upakovani proizvodi privatne robne marke, tokom prethodne godine, obeleženi su Nutri Score oznakom i na taj način postali slovni putokaz kupcima do zdravije, izbalansirane i umerene svakodnevne ishrane. Promovisanje svežih namirnica i širokog asortimana zdravijih proizvoda doprinelo je i povećanoj tražnji za zdravijim proizvodima privatne robne marke za 10 odsto u odnosu na 2020.godinu.

„Veoma je važno da kao lider na tržištu budemo i dalje snažan oslonac privredi zemlje i da društvo unapređujemo i inspirišemo na zdraviji život. Predano radimo na odgovornom upravljanju viškovima hrane u celom lancu, pružamo snažan doprinos zaštiti životne sredine, promovišemo zdravije izbore u ishrani, a redovnim donacijama pružamo podršku lokalnoj zajednici. Kroz različite programe za naše kolege aktivno radimo na unapređenju uslova rada i ličnog razvoja svakog pojedinca, a rezultati i napredak koji možemo sagledati u Izveštaju o održivosti nama su velika odgovornost da budemo još bolji partner zajednici, društvu i ljudima u narednom periodu“, istakao je Jan-Vilem Dokhejr, generalni direktor kompanije Delez Srbija. 

U 2021.godini 80 odsto ukupne količine električne energije koju je koristila kompanija došlo je iz zelenih izvora, a nastavljena je i kontinuirana implementacija CO2 rashladnih sistema i propanskih vitrina u prodavnicama širom zemlje. Uz ova ulaganja, kao i primenu mera energetske efikasnosti, smanjena je ukupna emisija CO2 u sistemu za 38 odsto za period od godinu dana. 

Strateška odluka globanog trgovca Ahold Delez je da do 2025. godine sva plastika u okviru privatne robne marke bude u potpunosti reciklabilna, kompostabilna ili ponovo upotrebljiva, a cilj je potpuna eliminacija plastike za jednokratnu upotrebu. Kompanija Delez Srbija u 2021. godini reciklirala je 13.000 tona otpada, što je za 14 odsto više u odnosu na 2020. godinu, a u okviru inicijative za odgovorno zbrinjavanje opasnog otpada od potrošača, prikupljeno je 1150 kilograma baterija poslatih na dalje zbrinjavanje.

Kompanija je obezbedila blizu 111.000 sati treninga za svoje zaposlene, u cilju dodatnog razvoja realizovana su i tri nova razvojna programa za lidere u Operacijama kroz koje je prošlo blizu 250 kolega, a pokrenut je i Mentorski program.

Samo u 2021. godini, kompanija je donirala 780 tona voća i povrća za više od 78 humanitarnih organizacija sa više od 14.000 korisnika, kao i 203 tone voća i povrća za ishranu životinja. Delez Srbija je najveći donator hrane Banke hrane Beograd sa kojom je nastavljen rad na sistemskom upravljanju viškovima hrane kroz nadgradnju sistema doniranja razvojem digitalne Maxi platforme „Tanjir po tanjir“. 

Donacijom od 200.000 evra UNICEF-u obezbeđeni su transportno vozilo i aparati neophodni za neonatalne jedinice u Kragujevcu i Novom Sadu. Banci hrane Beograd donacijom sredstava u vrednosti od 50.000 evra pružena je podrška u nabavci vozila neophodnog za dnevno funkcionisanje donatorskog sistema i dostavu hrane do krajnjih korisnika.

ZDRAVA PILETINA ZBOG ZDRAVIJE ISHRANE

 Profesori Fakulteta veterinarske medicine i Maxi razvili poseban koncept ishrane u uzgoju pilića


Kako bi svojim kupcima obezbedila zdravije izbore visokog kvaliteta, kompanija Delez Srbija kroz stalne inovacije kontinuirano radi na unapređenju receptura za ishranu životinja, a samim tim i kvaliteta proizvoda. Tako je kroz saradnju sa Fakultetom veterinarske medicine razvijen poseban koncept ishrane živine zahvaljujući kom je eliminisana upotreba antibiotika u uzgoju i tovu pilića. Na ovaj način, kompanija je obezbedila zdravije pileće meso visokog kvaliteta u svim Maxi, Mega Maxi, Tempo i Shop&Go prodavnicama.

Uz sveobuhvatnu, sistemsku kontrolu čitavog procesa proizvodnje mesa od farme do trpeze, Delez Srbija dodatnu pažnju posvećuje kontroli uzgoja i uslova života životinja i jedini je trgovinski lanac na domaćem tržištu koji je ušao u kontrolu i izmenu postojećeg koncepta ishrane u proizvodnji pilećeg mesa. 

Nov, unapređen koncept ishrane rezultat je višegodišnje saradnje sa Katedrom za ishranu i botaniku Fakulteta veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu i podrazumeva korišćenje potpuno prirodnih dodataka hrani kako bi se pospešilo njihovo zdravlje. Na taj način, isključena je upotreba antibiotika u uzgoju pilića, poboljšan je zdravstveni status životinja i eliminisano je prisustvo antibiotika i mikotoksina u pilećem mesu.

„Dodavanjem prirodnih dodataka hrani za piliće poput probiotika, prebiotika, fitobiotika, adsorbenata mikotoksina i slično, isključili smo mogućnost korišćenja antibiotka u terapijske svrhe, s obzirom na to da je životinja tokom odgoja i tova zdrava. Naglasio bih da samo zdrava životinja može da ispolji svoj pun genetski potencijal koji se manifestuje kroz bolje proizvodne rezultate ali i veći i sigurniji kvalitet namirnica animalnog porekla. Uzgajanje pilića na ovakav način garantuje proizvodnju kvalitetnijeg i zdravijeg mesa koje danas možete pronaći u svim Maxi supermarketima“, rekao je prof. dr Dragan Šefer, šef Katedre za ishranu i botaniku Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu koji je deo tima koji je razvio ovaj inovativan koncept ishrane.

Unapređen koncept ishrane stimuliše imuni sistem životinja i povećava ukupnu svarljivost hrane koje unesu. Ovo direktno utiče i na smanjenje emisije štetnih gasova koji zagađuju životnu sredinu i doprinose stvaranju efekta staklene baste. Tako je izmenjenim konceptom ishrane tokom tova pilića ostvarena redukcija CO2 za 3% i amonijaka za 6%. 

Zdravije je.
Tako dobro. Tako Maxi.

KOMPANIJI DELEZ SRBIJA DODELJEN SERTIFIKAT “POSLODAVAC PARTNER”


Konsultantska kuća SELECTIO, uz partnersku agenciju HR Xcel, sprovela je kompleksnu analizu internih kompanijskih procesa koji podstiču kvalitetno radno okruženje za sve zaposlene u sistemu. Sertifikat „Poslodavac partner“ dodeljen je kompaniji Delez Srbija za poseban doprinos u upravljanju ljudskim resursima i programima pogodnosti koji su usmereni ka zaposlenima.

„Posebno značajne, a najizazovnije kategorije koje pratimo kao što su Uključenost zaposlenih i inspiracija, kao i Transformacija i rast, sfere su u kojima se Delez Srbija posebno istakla. Analiza koju smo sproveli pokazala je i stratešku posvećenost kompanije ovoj temi, čime je dodatno utvrđeno njihovo nastojanje ka konstantnom unapređenju podsticajnog radnog okruženja. Delez Srbija predstavlja pravi primer uspešnog upravljanja ljudskim resursima koje se razvija u svim ključnim područjima. Posebno pohvaljujemo kvalitetnu strategiju zapošljavanja, organizacijsku kulturu, ulaganje u razvoj leadership veština, komunikaciju i feedback kulturu, te uključenost i zadovoljstvo zaposlenih. Takođe, drago nam je videti i značajno ulaganje u transformaciju i rast, posebno kroz agente promene te reskilling i upskilling zaposlenih“, istakla je Martina Kessler, Head of Organizational Development Solutions u ime Employer Partner sertifikacionog tima.

Kompanija Delez Srbija kontinuirano pruža podršku razvoju zaposlenih kojima omogućava različite programe za napredak u karijeri i dodatnu edukaciju. Samo u prethodnoj godini obezbeđeno je 111.000 sati treninga za zaposlene, a u cilju dodatnog razvoja realizovana su i tri nova razvojna programa za lidere u operacijama kroz koje je prošlo oko 250 zaposlenih. Pored toga, kompanija je pokrenula interni program „Tebi više“ radi unapređenja uslova rada za zaposlene u prodavnicama i Distributivnom centru, a sve sa ciljem da kroz ispunjenje obećanja Bolje mesto za rad, ostvari i obećanja Bolje mesto za kupovinu i Bolji komšija.

„Sve inicijative i programe pokrećemo sa ciljem da kolege kontinuirano motivišemo, inspirišemo, razvijamo i unapređujemo njihovo zadovoljstvo. Sa ponosom ističemo i kreiramo naše raznolike timove, gajimo i uvažavamo autentičnost svakog pojedinca, gradeći snažnu zajednicu posvećenih profesionalaca. Nama je sertifikat „Poslodavac partner“ motiv, ali i odgovornost, da ostanemo mesto koje okuplja dobre, vredne i zadovoljne ljude“, istakao je Marko Babić, član Izvršnog odbora i potpredsednik za ljudske resurse i organizacioni razvoj kompanije Delez Srbija.

Sertifikat „Employer Partner“, poznatiji kao „Poslodavac partner“ uspostavljen je 2005. godine sa ciljem doprinosa promovisanju kvalitetnog upravljanja ljudskim resursima. Employer Partner metodologijom SELECTIO Grupa od ove godine, uz partnerstvo sa agencijom HR Xcel za srpsko tržište, dodeljuje sertifikat na period od godinu dana, nakon čega se radi resertifikacija u slučaju da organizacija ponovno zadovolji sve potrebne kriterijume koji s godinama postaju sve zahtevniji.

DELEZ SRBIJA OTVORILA 10 NOVIH MAXI SUPERMARKETA U ISTOM DANU


8. jun 2022 - Najveći maloprodajni lanac svečano je otvorio u jednom danu deset novih Maxi supermarketa. U devet gradova širom Srbije, od danas će 188 novozaposlenih svakodnevno biti podrška kupcima u nabavci namirnica. Širok asortiman proizvoda, proverena komšijska Maxi usluga i jedinstveni koncept poverenja koji ovaj supermarket gradi duže od 20 godina očekuje od danas nove potrošače u Beogradu, Zrenjaninu, Smederevskoj Palanci, Kraljevu, Nišu, Valjevu, Užicu, Paraćinu i Ćupriji.

“Širenje maloprodajne mreže, digitalizacija procesa i zapošljavanje velikog broja novih kolega ključne su oblasti poslovanja kojima strateški težimo. Današnja svečana otvaranja rezultat su vrednog timskog rada, ali i želje da Maxi ostane omiljeni supermarket kupaca i sinonim za proverenu komšijsku uslugu i kvalitetne i sveže proizvode. Kako bismo prilikom i ovih otvaranja novih prodavnica pokazali posvećenost lokalnoj zajednici, naše kolege iz Zrenjanina su odlučile da kompanija donira sredstva odeljenju za pedijatriju Opšte bolnice u ovom gradu”, istakao je Dejan Virijević, potpredsednik operacija i lanca snabdevanja kompanije Delez Srbija.

Nakon svečanog otvaranja Maxi supermarketa u Zrenjaninu, doktoru Vanji Kunkinu, pomoćniku direktora za medicinska pitanja Opšte bolnice Đorđe Joanović uručena je donacija od 500 000 dinara zahvaljujući kojoj će biti pružena podrška u radu službe pedijatrije, kao i poboljšanju uslova za lečenje pacijenata.

Novi Maxi supermarketi otvoreni su na sledećim adresama: Bulevar kralja Aleksandra 294 i Jovana Brankovića bb (Beograd), Laze Kostića bb (Zrenjanin), 20.jula broj 1 (Smederevska Palanka), Trg srpskih ratnika 3 (Kraljevo), Obilićev venac 3, Medijana (Niš), Karađorđeva 92 (Valjevo), Trg Partizana 18a (Užice), Majora Marka 3 (Paraćin) i Karađorđeva 42 (Ćuprija). 
 
Kontinuirano ulaganje u proširenje maloprodajne mreže, razvoj ponude i pružanje usluge vrhunskog kvaliteta, uz višekanalni pristup poslovanju, strateški je model poslovanja kompanije koja pruža snažan doprinos privredi i koja od danas u svojoj mreži ima ukupno 482 prodavnice.

OTVOREN PRVI MAXI SUPERMARKET U PRIJEPOLJU
Podrška onima kojima je najpotrebnija kroz donaciju od pola miliona dinara


Prepoznatljiva ponuda kvalitetnih proizvoda Maxi supermarketa i usluga po najvišim standardima od 29.aprila dostupni su i svim stanovnicima Prijepolja – na adresi Valterova 106. Prvi Maxi u ovom gradu doneo je nabavku krojenu po merilima modernog kupca, a uz njegovo otvaranje kompanija Delez Srbija odlučila je da podrži lokalnu zajednicu i donira sredstva u iznosu od 500.000 dinara Crvenom krstu Prijepolje. 

Prostirući se na skoro 630m2, ova radnja nudi široku paletu artikala vrhunskog kvaliteta brojnih kategorija prehrane i neprehrane. Kupcima se tako na raspolaganju nalaze dobro snabdevene destinacije za kupovinu poput pijace, mesare, delikatesa i sireva, dok će užitak pri nabavci upotpuniti savršen ukus svežih peciva kao i bogat izbor raznovrsnih specijaliteta koje nude odejenja pekare i gotovih jela. Uz osmeh i asistenciju 25 zaposlenih odabir namirnica pri svakodnevnoj nabavci biće još lakši, a kupovina ugodna i brza zahvaljujući nesmetanom procesu plaćanja koji se odvija na četiri regularne i dve samouslužne kase.

“Kao kompanija koja je posvećena širenju maloprodajne mreže sa ciljem da našu ponudu učinimo još dostupnijom kupcima širom zemlje, otvaranje prvog Maxi supermarketa u Prijepolju za nas ima veliki značaj. Sa posebnom pažnjom, potrudili smo se da modernim enterijerom radnje i pažljivo odabranim asortimanom proizvoda, stanovnicima ovog grada omogućimo potpuno novo iskustvo kvalitetne i savremene kupovine. Pružanje podrške lokalnoj zajednici neizostavan je deo našeg poslovanja, te je posebno zadovoljstvo što smo ovom prilikom istovremeno podržali Crveni krst Prijepolje i samim tim one kojima je pomoć najpotrebnija”, rekao je Vladimir Denona, direktor operacija kompanije Delez Srbija.

Donacijom u iznosu od pola miliona dinara pružena je podrška humanitarnim programima Crvenog krsta Prijepolje, a donirana sredstva biće usmerena na jačanje kapaciteta narodne kuhinje, obezbeđivanje neophodnih namirnica, potrebnih artikala za higijenu i mnoge druge aktivnosti ove organizacije od značaja za lokalnu zajednicu i njene najugroženije stanovnike.

Otvaranjem ovog Maxi supermarketa, kompanija Delez Srbija obezbedila je kupcima u Prijepolju mesto na kom mogu uživati u proverenoj i kvalitetnoj nabavci, a novčanom donacijom Crvenom krstu još jednom pokazala da su podrška zajednici u kojoj posluje i pružanje pomoći onima kojima je najpotrebnija utkani u njeno odgovorno poslovanje. 

Tako dobro, tako Maxi.

 

OTVOREN NOV MAXI SUPERMARKET U CENTRU NIŠA
Podrška lokalnoj zajednici kroz donaciju od pola miliona dinara


Niš 21. april 2022 – Grad Niš od danas je bogatiji za još jedno mesto proverene i kvalitetne kupovine u najsavremenijim uslovima – nov Maxi supermarket, otvoren na adresi Generala Milojka Lešjanina broj 2. U samom centru grada, moderna, bogato opremljena prodavnica podiže iskustvo kupovine na još viši nivo, u čijem prepoznatljvom asortimanu i prijatnoj usluzi zaposlenih, kupci mogu da uživaju 00-24h.  

Prostirući se na 400m2, nova prodavnica na dva sprata raspolaže širokom paletom raznovrsnih artikala vrhunskog kvaliteta, donoseći našim sugrađanima još bolje iskustvo prepoznatljive komšijske nabavke, a njeno otvaranje kompanija Delez Srbija uveličala je i pružanjem podrške lokalnoj zajednici kroz donaciju sredstava u iznosu od 500 000 dinara, namenjenih Lokalnoj Fonaciji Niš.

„Izuzetno mi je drago što smo u Nišu, jednom od najvećih gradova u Srbiji, otvorili novu prodavnicu i na taj način prepoznatljivu uslugu Maxi supermarketa učinili još dostupnijom njegovim građanima. Posvećeni smo ulaganjima u ovom gradu, a uskoro nas očekuje i otvaranje jubilarnog, desetog supermarketa u Nišu, čime nastavljamo taj put i radujemo se širenju našeg tima u ovom gradu. Ulaganje u okruženje u kome poslujemo podrazumeva i kontinuiranu podršku lokalnoj zajednici, čemu pristupamo strateški, stoga nam je velika čast što smo ovog puta donacijom podržali lokalnu Fondaciju Niš i dali mali doprinos ostvarenju lokalnih inicijativa koje će ovaj grad učiniti još lepšim mestom za život“, rekao je Vladimir Denona, direktor operacija kompanije Delez Srbija. 

Nabavka prilagođena savremenom kupcu kreirana je tako da odgovori na potrebe svakog člana domaćinstva, koje na ovoj lokaciji očekuje bogata ponuda svežeg voća i povrća, mleka i mlečnih proizvoda, mesa i delikatesa na samouslužnim odeljenjima, bezalkoholnih i alkoholnih pića, slatkih i slanih konditora. Posebnu draž donosi savršen ukus peciva koja se peku na licu mesta, dostupnih na dohvat ruke u samouslužnoj pekari, a svakodnevnicu punu obaveza potrošačima će posebno olakšati i ponuda „To Go“ asortimana koju odlikuje bogat izbor raznovrsnih salata i sendviča, spremnih za konzumiranje u svakom trenutku.

Užitku pri odabiru omiljenih namirnica, posebno doprinosi 20 zaposlenih, koji će uz osmeh i prepoznatljivu vrhunsku uslugu svakodnevno biti na raspolaganju kupcima, dok se praktično i brzo plaćanje odvija na tri regularne i dve samouslužne kase.

Širenjem maloprodajnog lanca, Delez Srbija učinila je kvalitetnu ponudu još dostupnijom građanima Niša, a novčanom donacijom u iznosu od pola miliona dinara za Lokalnu Fondaciju Niš, pružena je podrška projektu Trag Fondacije „Fondacija našeg kraja“, čime je pokazala da je, uz kontinuirano unapređenje usluge i asortimana za svoje kupce, podrška zajednici u kojoj posluje jedan od strateških ciljeva i neizostavni deo odgovornog poslovanja ove kompanije. 

Tako dobro. Tako Maxi.

Nutri-Score - Slovni putokaz do zdravije ishrane

 

Beograd, 30. mart 2022 – Kako bi kupcima olakšala izbor zdravije i izbalansirane ishrane, kompanija Delez Srbija je ceo asortiman privatne robne marke obeležila Nutri-Score semaforom. Nutritivna vrednost proizvoda nalazi se na prednjoj strani artikla sa oznakama u pet boja – od nijansi zelene, narandžaste do crvene i pet slova – od A do E. Prateći slovne oznake prilikom odabira artikala kupac na jednostavan način može da dobije informaciju o njihovom nutritivnom kvalitetu, jer upravo pripadajuće slovo i boja upućuju na odnos makronutrijenata proizvoda. 

 

O navikama u ishrani, nutritivnom kvalitetu proizvoda i dodatnom obeležavanju artikala koji kupcu pomaže u dnevnom balansu u ishrani, na panelu „Vaš slovni putokaz do zdravije ishrane“ u organizaciji kompanije Delez Srbija, govorili su Maja Prlinčević, Sektor za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravlja, Jovan Todorić, menadžer za održivost i zaštitu životne sredine kompanije Delez Srbija, nutricionistkinja Ivana Mišić i Maja Anokić, predsednica Centra potrošača Srbije. 

 

Tim povodom predstavljeni su rezultati istraživanja kompanije Delez Srbija o značaju izbalansirane ishrane i Nutri-Score sistemu obeležavanja namirnica. Istraživanje je pokazalo da većina ispitanika misli da je zdrava ishrana važna, ali i da to nije uvek lako primeniti u životu. Takođe, oko 90 odsto ispitanika tvrdi da čita deklaracije, najčešće za specifične kategorije ili kada kupuje proizvode prvi put. Oko 60 odsto ispitanika deklaracije čita povremeno u zavisnosti od tipa proizvoda, dok 20 odsto njih čita samo kada je u pitanju neki novi proizvod. Artikli na kojima se najviše čitaju deklaracije su mleko i mlečni proizvodi, meso i mesne prerađevine, sir i čokolade. Kupci obraćaju pažnju samo na određene informacije sa deklaracije koje su njima od značaja poput ugljenih hidrata, soli, masti. 

 

„U poslednje vreme, zdravija ishrana je u sve većem fokusu. Ljudi sve više pažnje obraćaju na namirnice koje kupuju, čitaju deklaracije i edukuju se. Nutri-Score sistem obeležavanja je mnogostruko koristan jer nam pomaže da lakše odaberemo namirnicu koja nutritivno odgovara našim željama i potrebama. Nutri-Score sistem obeležavanja podrazumeva da se ne treba fokusirati isključivo na proizvode sa oznakama A i B, a potpuno se odreći oznaka D i E. Suština je upravo u ravnoteži – proizvode koji imaju „zelenije“ boje poželjno je konzumirati češće i u većoj meri u odnosu na proizvode obeležene crvenom ili narandžastom bojom za koje se opredeljujemo povremeno“, objašnjava nutricionistkinja Ivana Mišić.

 

Zanimljivo je da je nutritivna tablica i dalje najzastupljeniji način informisanja o nutritivnom sastavu proizvoda,  a 41 odsto ispitanika prepoznaje Nutri-Score kao sistem za nutritivno obeležavanje proizvoda. 

 

„Nacionalni program prevencije gojaznosti dece i odraslih, koji je usvojen 2018.godine ima nekoliko važnih ciljeva u okviru pomocije i očuvanja zdravlja, kao što su smanjivanje faktora rizika za hronične nezarazne bolesti putem aktivnosti promocije zdravlja i prevencije bolesti, bolje razumevanje uticaja načina ishrane i fizičke aktivnosti na zdravlje, kao i pozitivnog uticaja preventivnih aktivnosti, podsticanje razvoja, jačanja i implementacije politika i akcionih planova usmerenih na unapređenje ishrane i povećanje fizičke aktivnosti na globalnom, regionalnom, nacionalnom nivou i nivou zajednice u koje su uključeni svi sektori društva i monitoring nad naučnim podacima o ključnim faktorima koji utiču na ishranu i fizičku aktivnost“, ističe Maja Prlinčević, Sektor za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravlja.  

 

Širok asortiman kvalitetnih proizvoda sa Nutri-Score oznakom u Maxi, Mega Maxi, Tempo i Shop&Go prodavnicama omogućava da se napravi idealan jelovnik izbalansirane ishrane.

 

„Kao kompanija koja je strateški posvećena temi zdravije ishrane kontinuirano pronalazimo različite načine da kupcima olakšamo svakodnevne izbore. U protekle dve godine radili smo na nutritivnom obeležavanju svih proizvoda naše privatne robne marke i kroz nutritivni semafor potrošačima omogućili da prilagode svakodnevnu ishranu svojim potrebama. Drago mi je što kupci sve više prepoznaju važnost zdravije ishrane, a mi ćemo nastaviti da radimo na dodatnoj edukaciji kako bismo pružili doprinos stvaranju njihovih još zdravijih navika i olakšali im zdraviji izbor“, kaže Jovan Todorić,  menadžer za održivost i zaštitu životne sredine kompanije Delez Srbija.


Prema istraživanju, oko 60 odsto ispitanika tvrdi da se zaista zdravo hrani. Pod zdravijom ishranom ispitanici najčešće smatraju kuvanu i raznovrsnu hranu, konzumiranje voća i povrća u većim količinama i uzimanje dosta tečnosti. Kao glavni razlozi koji ih sprečavaju da se zdravo hrane istaknuti su nedovoljno vremena za pripremu obroka i percepcija da je zdravija hrana skuplja. 

 

Predsednica CEPSa istakla je da prodavnice u Srbiji sadrže širok asortiman zdravijih proizvoda, što je za kupca veoma važno jer na jednom mestu može da pronađe kvalitetnu i proverenu zdraviju ishranu. 

 

„Kao neko ko predstavlja glas potrošača, a svi smo potrošači, od najmlađih do najstarijih građana, imamo potrebu da naglasimo koliko je važno na prvom mestu informisanje o samoj ideji zdrave ishrane, kao i na koji način mogu doći do potrebnih informacija na tu temu. Treba napravitii  dobar plan edukacije o benefitima zdrave i izbalansirane ishrane, kao i o načinu na koji svaki potrošač, pa i onaj sa najskromnijim mogućnostima kada govorimo o potrošačkoj korpi, može to sebi da priušti. Nadamo se i smatramo da zajedničkim delovanjem na ovom polju možemo u velikoj meri doprineti podizanju svesti naših potrošača, a samim tim i zdravijim izborima u budućnosti“, kaže Maja Anokić, predsednica CEPSa.

 

Oko 80 odsto ispitanika koji prepoznaju Nutri-Score sistem obeležavanja smatraju da je inovativan, dok 91 odsto njih kaže da je ovakav način obeležavanja proizvoda jedinstven. Kod oko 58 odsto ispitanika Nutri-Score oznaka ima uticaj na kupovinu namirnica, a manje od polovine bi kupovalo proizvode sa svim oznakama. Gotovo 90 odsto ljudi koji imaju osnovne informacije o Nutri-Score sistemu smatra da je potrebno i da drugi brendovi uvedu ovaj način obeležavanja proizvoda.

 

Istraživanje je sprovela istaživačka kuća onSpot tokom januara meseca na uzorku od 1036 ispitanika.
 

Odgovorno poslovanje kao podrška ljudima, zajednici i planeti

Održivo i odgovorno poslovanje integralni su deo i imperativ kompanija koje poslovni model baziraju na doprinosu zajednici, koje utiču na promene koje mogu da unaprede živote ljudi, pružaju podršku onima kojima je ona potrebna i konstantno pronalaze nove modele i realizuju brojne aktivnosti sa ciljem rešavanja važnih društvenih izazova.

 

Od ulaska na tržište Srbije 2011.godine maloprodajni lanac Delez Srbija strateški pristupa temi odgovornog poslovanja i kontinuirano uvodi novine u svaki aspekt vodeći računa o poštovanju visokih standarda ljudskih i radnih prava, strogo kontrolisanoj proizvodnji i kvalitetu proizvoda, upravljanju viškovima hrane, kontinuiranoj podršci lokalnoj zajednici kroz redovne donacije, energetskoj efikasnosti i očuvanju životne sredine. Delez Srbija je i dobitnik nagrade „ŠAMPION ORŽIVOSTI 2021“ Foruma za odgovorno poslovanje za izuzetan doprinos potcilju 12.3 Agende 2030.

 

Kako bi osmogodišnji projekat svakodnevnog doniranja voća i povrća podigla na digitalni nivo razvijena je prva platforma za donaciju hrane u zemlji „Tanjir po tanjir“. Na ovaj način pružen je doprinos unapređenju sistema doniranja, odgovornom upravljanju viškovima hrane i pružanju pomoći onima kojima je najpotrebnija. Zahvaljujući digitalnoj platformi, hrana iz Maxi, Mega Maxi, Tempo i Shop&Go prodavnica danas stiže do velikog broja korisnika 70 humanitarnih organizacija širom Srbije, a kroz ovaj društveno odgovorni projekat do sada je donirano više od 6.000 tona namirnica.

 

Dodatna podrška sistemu doniranja pružena je kroz donaciju finansijskih sredstava Banci hrane Beograd za nabavku novog vozila, neophodnog za pružanje dodatne filantropske pomoći korisnicima, kao i dvogodišnje funkcionisanje transportnog sistema, čime je obezbeđen sistemski način dopremanja hrane do korisnika humanitarnih oganizacija koje nemaju sopstveni prevoz.

 

Kompanija je prepoznala značaj podrške inicijativi „Spasimo hranu, spasimo humanost“ i donacijom od 1 000 000 dinara pomoć je stigla do ustanova kojima je potrebna i koje su deo Saveza za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Srbije u Nišu, Leskovcu i Vranju.
Svesni činjenice da možete pozitivno uticati na članove zajednice imate još veću odgovornost u pronalasku kredibilnih partnera u domenu održivog poslovanja. Udruženom energijom sa UNICEFom pružena je podrška projektu „Tako mali da bi u srce stali“ u modernizaciji i opremanju neonatalnih jedinica u Srbiji. Zahvaljujući donaciji od 200 000 evra, Centar za neonatalogiju u Kragujevcu dobio je prvo transportno vozilo namenjeno prevozu prevremeno rođenih i bolesnih beba. Pored toga, obezbeđena su i dva aparata za terapijsku hipotermiju novorođenčadi koje su prošle godine dobili Centar za neonatalogiju u Kragujevcu i Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine iz Novog Sada.


„Verujemo da je obaveza svih nas da kao pojedinci, ali i kao kompanije postupamo odgovorno, pružimo podršku onima kojima je ona najpotrebnija i budemo deo zajedničke misije kreiranja boljeg i zdravijeg sveta oko nas. Temama u oblasti održivog poslovanja i zaštite životne sredine pristupamo veoma odgovorno, a naša strategija filantropskih aktivnosti primarno je usmerena na donacije i podršku lokalnim zajednicama u kojima žive naše kolege i kupci. Svakom novom odgovornom projektu ili inicijativi koju realizuju naši partneri prilazimo sa puno solidarnosti i empatije, jer samo tako možemo biti sigurni da će svet svakim danom postajati bolje mesto za život svih nas“ istakla je Milica Popović menadžer korporativnih komunikacija kompanije.

UNICEF i Delez Srbija donirali transportno vozilo Centru za neonatalogiju

 

Kragujevac, 26. januar 2022. godine – Danas je Centar za neonatalogiju u Kragujevcu dobio transportno vozilo namenjeno prevozu prevremeno rođenih i bolesnih beba iz porodilišta u regionu do Centra za neonatologiju i drugih relevantnih dečjih bolnica u Srbiji. Vozilo vredno 10.104.920 dinara obezbeđeno je iz donacije koju je kompanija Delez Srbija namenila UNICEF-u i kampanji Tako mali da bi u srce stali, koja je pokrenuta sa ciljem opremanja i modernizacije neonatalnih jedinica u Srbiji. 


U prisustvu državnog sekretara Ministarstva zdravlja, doc. dr Predraga Sazdanovića, direktora UKC Kragujevac prof. dr Slobodana Milisavljevića i tima lekara, transportno vozilo su direktorki Klinike za pedijatriju prof. dr Anđelki Stojković zajedno uručili generalni direktor Delez Srbija Jan-Vilem Dokhejr i Deyana Kostadinova direktorka UNICEF-a u Srbiji. 


„Centar za neonatologiju Klinike za pedijatriju brine o najosetljivijim bebama iz centralne, delom jugozapadne i delom istočne Srbije, pokrivamo čak 14 porodilišta i ka nama gravitira dva i po miliona stanovnika. Danas imamo čak 36 bebica na neonatalnom odeljenju u Kragujevcu koje se uz neumornu podršku lekara bore za svaki udah. Zahvaljujemo UNICEF-u koji je okupio svoje partnere oko ovako važne kampanje, jer je ulaganje u decu od najranijeg doba zapravo ulaganje u najvažniji resurs svake nacije. Kompanija Delez Srbija je naš heroj jer je u jednoj od najtežih godina opredelila značajna sredstva da podrži bebice koje ne bi preživele bez podrške svih nas“ izjavila je prof. dr Anđelka Stojković, direktorka Klinike za pedijatriju UKC Kragujevac.

 

Zahvaljujući velikodušnoj donaciji kompanije Delez Srbija u iznosu od 200.000 evra, pored transportnog vozila, obezbeđena su i dva aparata za terapijsku hipotermiju novorođenčadi koja se prilikom dolaska na svet suočavaju sa manjkom kiseonika, koji su prošle godine dobili Centar za neonatalogiju u Kragujevcu i Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine iz Novog Sada. Deo donacije namenjen je i podizanju kapaciteta lekara i stručnog osoblja kako bi dostigli najviše standarde u razvojnoj nezi prevremeno rođenih beba. 


„Veoma smo ponosni na partnerstvo sa UNICEF Srbija i prilici da podržimo decu i to od samog početka njihovog života. Naša podrška prevremeno rođenim bebama, odraz je želje da podržimo najranjivije članove ovog društva i damo suštinski doprinos stvaranju uslova da svako dete odrasta u zdravijem i bezbednijem okruženju, što je preduslov da deca ispune svoje mogućnosti i postanu ravnopravni članovi društva. Delez Srbija nastavlja da podržava lokalnu zajednicu i društveno odgovornim projektima svakog dana činimo malo za stvaranje lepšeg i boljeg sveta oko nas“, izjavio je generalni direktor Delez Srbija Jan-Vilem Dokhejr.

 

UNICEF je krajem 2020. godine pokrenuo kampanju Tako mali da bi u srce stali sa ciljem daljeg unapređenja rada neonatalne službe u Srbiji. Podržavši rad neonatalnih jedinica u Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i Beogradu, UNICEF je tokom prošle godine donirao opremu u vrednosti većoj od 40 miliona dinara, ne zaboravljajući da je posebno u ovim okolnostima mnogim, tek rođenim bebama, svakodnevno potrebna pomoć zdravstvenog sistema. 

 

„Godinama unazad UNICEF ulaže u unapređenje rada neonatalne službe kroz obezbeđivanje  najsavremenije opreme, obuke lekara i drugih medicinskih radnika i stvaranje uslova za izuzetno značajnu emotivnu podršku i kontinuitet kontakta roditelja i njihove novorođene dece. Ova ulaganja intenzivirana su u vreme pandemije jer znamo da jedino pravovremena podrška prevremeno rođenim i bolesnim bebama može da im omogući da prežive i da napreduju. Zato je u prvom talasu pandemije, UNICEF između ostalog obezbedio 12 neonatalnih respiratora, a prošle godine i drugu neophodnu opremu za neonatalne intenzivne nege u Beogradu, Nišu, Novom sadu i Kragujevcu.  Ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez snažne podrške privatnog sektora i pojedinaca, a posebno bez podrške kompanije Delez Srbija koja je u ovim nesigurnim vremenima donela važnu odluku da nas podrži vrednom donacijom od 200.000 evra, što je najveća donacija privatnog sektora UNICEF-u prošle godine. Takođe smo zahvalni na izuzetnoj saradnji sa Ministarstvom zdravlja, sa kojim od 2017. zajedno radimo na opremanju i modernizaciji neonatalnih jedinica u Srbiji. Važno je da ne zaboravimo da ovakva partnerstva i zajednički napori mogu stvoriti razliku za generacije koje dolaze i za mene je privilegija da budem deo takve akcije u društvu“ izjavila je Deyana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji.

 

Od 2017. godine, kada je UNICEF u saradnji sa Ministarstvom zdravlja započeo intenzivnu podršku unapređenju rada neonatalnih jedinica u Srbiji, kako bi prevremeno rođena i bolesna novorođenčad dobila adekvatnu podršku da bi preživela i napredovala, UNICEF je uložio skoro 62 miliona dinara u njihovo opremanje. Kampanja Tako mali da bi u srce stali je nastavak zajedničkog rada.

 

„Ministarstvo zdravlja je mnogo uložilo u izgradnju zdravstvene infrastrukture i podizanje kapaciteta našeg zdravstvenog sistema. Ma kolika naša ulaganja bila, ona uvek mogu biti još veća, jer je kriza izazvana KOVID-om nametnula potrebe koje smo morali da zadovoljimo preko noći i, mi smo u tome uspeli. Zato su partneri poput UNICEF-a sa kojim zajednički radimo modernizaciji neonatalne nege u Srbiji još od 2017. godine važni, jer ostaju posvećeni zajedničkim prioritetima. Ova podrška je posebno je važna sada, jer bebe i deca moraju dobiti najbolju negu, posebno u okolnostima kada im je neophodna dodatna zdravstvena briga i podrška. 

 

Današnja donacija je značajna, ne samo zbog njene visine, već zato što je to signal i poziv drugim kompanijama da u vreme krize imaju sluha za one koji se oslanjaju na našu podršku. Zahvaljujemo UNICEF-u koji je okupio svoje partnere da nas podrže u ovim vremenima kada su zajedništvo i udruživanje najveća snaga da se prebrodi kriza izazvana korona virusom i da se kreiraju uslovi u kojima će bebe i deca i posle krize odrastati u skladu sa svojim potrebama“, izjavio je ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar.

 

Briga o prevremeno rođenim bebama, kao najosetljivijim članovima našeg društva, dodatno je otežana u uslovima COVID-19 pandemije i UNICEF, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja nastavlja, da podržava unapređenje kapaciteta neonatalnih jedinica u Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i Beogradu.


 

MALOPRODAJNI LANAC DELEZ SRBIJA MEĐU ŠAMPIONIMA ODRŽIVOG POSLOVANJA


Beograd, 26. novembar 2021 – Digitalna platforma za donaciju hrane „Tanjir po tanjir“ (www.tanjirpotanjir.rs) maloprodajnog lanca Delez Srbija izabrana je kao jedan od pobedničkih projekata konkursa „Šampioni održivosti“. Ova vredna nagrada, koja pokazuje kontinuiran pristup kompanije u oblastima upravljanja viškovima hrane i donacijama, dodeljena je tokom Nedelje održivog razvoja i poslovanja koju su Forum za odgovorno poslovanje i Smart kolektiv organizovali u okviru Platforme ,,Održivi razvoj za sve’’ koju podržavaju vlade Švajcarske i Nemačke, a sprovodi GIZ. Na ovaj način, Forum za odgovorno poslovanje nastoji da promoviše dobre poslovne prakse i načine na koje kompanije, kao deo industrije i zajednice, mogu da doprinesu ispunjavanju Agende za održivi razvoj 2030, a dodelom priznanja u okviru konkursa „Šampioni održivosti“ nagrađene su upravo one koje su u svoje poslovanje i strategije održivosti uvrstile ciljeve održivog razvoja i pružile konkretan doprinos njihovom ostvarenju.

„Tanjir po tanjir“ je prva digitalna platforma za donaciju hrane u Srbiji koja je nastala sa ciljem da se proces doniranja hrane pojednostavi i kako bi na godišnjem nivou veće količine nariminca došle do humanitarnih organizacija i krajnjih korisnika. Platforma je kreirana u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i predstavlja nadgradnju humanitarnog projekta „Pomažemo da imaju i oni koji nemaju“, koji kompanija Delez Srbija od 2015. godine realizuje u saradnji sa Bankom hrane Beograd. U ovaj projekat uključeno je 70 humanitarnih organizacija, a zahvaljujujući njemu do sada je donirano više od 5000 tona hrane. 

„Odgovoran pristup u upravljanju viškovima hrane i pružanje pomoći onima kojima je ona najpotrebnija godinama su strateški deo poslovanja kompanije. Da bismo dodatno unapredili delovanje ka zajedničkom cilju, uz podršku partnera razvili smo nov digitalni model upravljanja viškovima hrane. Sve humanitarne organizacije uključene u projekat doniranja hrane samo jednim klikom mogu da dođu do voća i povrća koje u toku dana Maxi, Mega Maxi, Tempo i Shop&Go radnje izdvoje za doniranje“, kaže Milica Popović, menadžer korporativnih komunikacija kompanije Delez Srbija, i dodaje da je prilivilegija biti među kompanijama koje su šampioni održivosti i primeri dobrih praksi u oblasti društvene odgovornosti i brige o lokalnoj zajednici. 

Rezultati rada platforme merljivi su kroz praćenje ukupne količine donirane hrane, efikasnošću kojom organizacije dobiju informaciju o raspoloživim količinama za donaciju, mogućnosti da organizacije, ukoliko imaju potrebu, preuzmu hranu iz većeg broja prodavnica, kao i kroz broj humanitarnih organizacija uključenih u projekat i njihovih korisnika. 

Maloprodajni lanac Delez Srbija dobitnik je i priznanja za doprinos projektu „Spasimo hranu, spasimo humanost“ u okviru tradicionalnog CSR foruma, u kome je kompanija sa kupcima donirala više od 14 tona namirnica, kao i novčana sredstva u iznosu od milion dinara za nabavku paketa hrane udruženjima sa juga Srbije.

DONACIJA ZA UDRUŽENJA SA JUGA SRBIJE

Delez Srbija donirala milion dinara u okviru projekta „Spasimo hranu, spasimo humanost“ Srpskom filantropskom forumu za nabavku hrane udruženjima sa juga Srbije

 

29. oktobar 2021 – Donacijom 1.000.000 dinara Srpskom filantropskom forumu maloprodajni lanac Delez Srbija pružio dodatnu podršku inicijativi „Spasimo hranu, spasimo humanost“. Iznos doniran povodom Svetskog dana hrane biće namenjen ustanovama koje su deo Saveza za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Srbije (MNRO) u Nišu, Leskovcu i Vranju.

Donacija predstavlja nastavak podrške inicijativi „Spasimo hranu, spasimo humanost“ koja je započeta humanitarnim akcijama prikupljanja hrane u prodavnicama širom Srbije, a tokom kojih je zahvaljujući filantropiji i uključivanju kupaca ovog trgovinskog lanca prikupljeno više od 14 tona namirnica za više od 24 humanitarne organizacije širom Srbije. Ove akcije realizovane su zajedno sa Crvenim krstom Beograd i Bankom hrane Beograd.

„Već sedam godina kroz društveno odgovorni projekat doniranja voća i povrća svakodnevno kao kompanija pružamo podršku lokalnoj zajednici. Donacija koju smo uručili kao podršku inicijativi „Spasimo hranu, spasimo humanost“ samo je pokazatelj naše opredeljenosti da strateški upravljamo viškovima hrane, kao i da filantropskim aktivnostima pomognemo onima kojima je podrška najpotrebnija i da uvek podržimo sve one projekte koji čine naše društvo boljim mestom za život“, istakla je Milica Popović, menadžer korporativnih komunikacija kompanije Delez Srbija.

Kompanija je prepoznala značaj podrške inicijativi koja ima za cilj povećanje svest o problemu svakodnevnog bacanja hrane i važnosti njenog doniranja, a tim povodom kompaniji Delez Srbija uručena je i zahvalnica.


“Delez Srbija je lider u donacijama hrane, a pored toga veoma su aktivni u svim projektima filantropske zajednice. Donacijom akciji Spasimo hranu spasimo humanost, Delez Srbija pomaže udruženjima i centrima za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama i deci u Leskovcu, Nišu i Vranju. Isto tako je važna podrška inicijativi Koalicije za dobročinstvo da se kroz ukidanje PDV-a na hranu pred istekom roka trajanja, stvori još mnogo veća količina hrane koja se može donirati siromašnim građanima i porodicama. Nadamo se da će i Vlada Srbije, kao i Skupština Srbije podržati ovu inicijativu i doneti odgovarajuća rešenja kako bi se maksimalno uticalo na problem gladi”, naglasio je Veran Matić, izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma.
 

Delez Srbija dobitnik sertifikata o doprinosu uštedi emisije ugljen dioksida


Kompanija Delez Srbija dobila je sertifikat o doprinosu uštedi emisije CO2, kojim se potvrđuje odgovoran pristup aktivnostima koje direktno utiču na očuvanje životne sredine i sprečavanje velikih klimatskih promena. 

Ostvareni rezultat odnosi se na 2020.godinu u kojoj je smanjena emisija ugljen dioksida za 3,976.49 tona kroz odgovorno sakupljanje i recikliranje ambalažnog otpada.

„Očuvanje životne sredine i borba protiv klimatskih promena deo je održivog poslovanja kojem smo veoma posvećeni i u okviru kojeg ostvarujemo dobre rezultate. U okviru kompanije pokrećemo različite aktivnosti koje doprinose smanjenju emisija CO2 kao što su reciklaža i smanjenja otpada. Najznačajnije rezultate smo ostvarili prelaskom na korišćenje zelene električne energije, primenom  mera energetske efikasnosti i implementacijom inovativnih tehnoloških rešenja u ovoj oblasti, zahvaljujući čemu smo samo u 2020. godini za 30 odsto smanjili emisiju ugljen dioksida u kompletnom sistemu u odnosu na 2019“, ističe Jovan Todorić, menadžer za održivost i zaštitu životne sredine kompanije Delez Srbija.   

Sekopak dodeljuje sertifikate kompanijama u sistemu operatera, za učinak u smanjenju emisije CO2 u atmosferu, a na bazi plasiranih i recikliranih količina ambalažnog otpada u prethodnoj godini.
 

POKRENUTA NOVA DIGITALNA PLATFORMA ZA DONACIJU HRANE 

 

„TANJIR PO TANJIR“


Beograd, 24. februar 2021 – Počela je sa radom prva digitalna platforma za donaciju hrane u Srbiji „Tanjir po tanjir“ (www.tanjirpotanjir.rs). Zahvaljujući saradnji kompanije Delez Srbija i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP)  prvi put u našoj zemlji je moguće organizovati proces donacija samo jednim klikom.


Digitalna platforma je nadgradnja humanitarnog projekta „Pomažemo da imaju i oni koji nemaju“, koji od 2015. godine realizuju Banka hrane Beograd i kompanija Delez Srbija. Do sada je donirano više od 5.000 tona voća i povrća. Sve organizacije uključene u taj projekat dobile su svoje naloge na platformi „Tanjir po tanjir“, što znači da će jednim klikom moći da rezervišu namirnice koje u toku dana Maxi, Mega Maxi, Tempo i Shop&Go radnje izdvoje za doniranje. Prodavnice će na ovoj platformi svakodnevno ažurirati informacije o dostupnim količinama voća i povrća, a ukoliko se ukaže potreba, jedna organizacija će moći da preuzima namirnice i iz više radnji. Istovremeno je omogućena prijava novih zainteresovanih humanitarnih organizacija i udruženja, koje će posredstvom Banke hrane dobiti svoj nalog i mogućnost da svakodnevno preuzimaju dostupne namirnice.


„Odgovoran pristup u upravljanju viškovima hrane i pružanje pomoći onima kojima je ona najpotrebnija godinama su strateški deo našeg poslovanja. Da bismo dodatno unapredili delovanje ka zajedničkom cilju, uz podršku naših partnera, razvili smo nov model upravljanja viškovima hrane, koji će omogućiti da na godišnjem nivou veće količine dođu do krajnjih korisnika, do onih kojima je pomoć najpotrebnija“, izjavila je Milica Popović, menadžer korporativnih komunikacija kompanije Delez Srbija.


Platforma je predstavljena na online panelu, na kojem je Neven Marinović, direktor Smart kolektiva i Foruma za odgovorno poslovanje, vodio učesnike kroz priču o važnosti pronalaženja rešenja za viškove hrane. 


Putem platforme „Tanjir po tanjir“, humanitarne organizacije će onog trenutka kada radnje objave donaciju na platformi, dobijati informaciju o njenoj raspoloživosti, nakon čega je potrebno da rezervišu donaciju i odu da je preuzmu.


„Zahvaljujući kontinuiranoj podršci kompanije Delez Srbija korisnici više od 70 humanitarnih organizacija godinama unazad mogu da računaju na obezbeđen svakodnevni obrok. Drago nam je da će zahvaljujući novoj, digitalnoj platformi moći da se poveća količina hrane koja se donira, a samim tim i da ona dođe do što većeg broj korisnika Banke hrane Beograd“, istakla je Katarina Žigić Blagojević, izvršna direktorka Banke hrane Beograd.


Novu digitalnu platformu za doniranje hrane u Srbiji razvio je IT tim UNDP-a. Ona je zasnovana na blokčejn tehnologiji, što omogućava da se ceo proces donacija prati od prvog do poslednjeg koraka i čini ga transparentnijim i sigurnijim. 


„UNDP je na razvoju platforme ’Tanjir po tanjir’ blisko sarađivao sa kompanijom Delez Srbija, Bankom hrane i drugim humanitarnim organizacijama, kako bismo osigurali da ona bude što jednostavnija i u skladu sa potrebama korisnika, ali i da lako mogu da je koriste i druge kompanije koje pozivamo da slede primer koji je dao Delez Srbija i priključe se ovoj inicijativi. Doniranjem viškova hrane doprinosimo odgovornom korišćenju resursa, razvoju cirkularne ekonomije i smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte, što istovremeno doprinosi ostvarivanju više ciljeva održivog razvoja“, rekla je Fransin Pikap, stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji. 


Doniranje viškova hrane doprinosi posebno ostvarivanju Cilja 2 – Svet bez gladi i Cilja 12 – Odgovorna potrošnja i proizvodnja, dok istovremeno utiče na smanjenje emisija štetnih gasova sa efektom staklene bašte (GHG) koje proizvodi organski otpad, čime doprinosi borbi protiv klimatskih promena (Cilj 13).


„Mi smo kontinuirano posvećeni pokretanju društvenog dijaloga na važne teme, edukaciji, inspiraciji i motivaciji društva u celini. Održiva kreativnost i UN ciljevi održivog razvoja su deo naše poslovne strategije, što pokazuju i naše kampanje i inicijative. Prevashodno se to odnosi na cilj broj 17 - Izgradnja partnerstva za postizanje ciljeva održivog razvoja. Ovo je ključni cilj, jer izazovi sa kojima se suočavamo postaju sve veći i kompleksniji. Brendovi imaju moć da učine svet boljim mestom za život, a projekat ‘Tanjir po tanjir’ je idealan primer za to”, naglasila je Jelena Jazić, direktorka agencije McCann Beograd, koja je učestvovala u kreiranju vizuelnog identiteta platforme.

 

Procenjuje se da se godišnje u Srbiji baci 250.000 tona hrane, dok svaka osma osoba u zemlji živi u riziku od siromaštva. 

BANKA HRANE DOBIJA NOVO VOZILO


Maloprodajni lanac Delez Srbija donacijom dodatno podržao rad humanitarne organizacije
 Beograd, 23. jul 2021 – Prepoznavanje društvenih izazova i pružanje doprinosa njihovom rešavanju put je kojim kompanije mogu uticati na opštu dobrobit zajednice u kojoj posluju. Trgovinski lanac Delez Srbija, godinama je i najveći donator hrane Banke hrane Beograd, a najnovijom donacijom u vrednosti od 50.000 evra pružena je dodatna značajna podrška unapređenju sistema doniranja i prilika da hrana stigne do još većeg broja korisnika.

Od sredstava iz donacije Banka hrane će obezbediti novo vozilo neophodno za pružanje dodatne filantropske pomoći korisnicima, kao i dvogodišnje funkcionisanje transportnog sistema koji će hranu dovoditi direktno do vrata udruženja koja su partneri ove organizacije.

„Zahvaljujući strateškoj saradnji sa trgovinskim lancem Delez Srbija korisnici humanitarnih organizacija, partnera Banke hrane Beograd, već godinama imaju obezbeđen svakodnevni obrok. Nova digitalna platforma povećala je količine donirane hrane kao i mogućnost da ona dođe do što većeg broja korisnika, a zahvaljujući ovoj donaciji otići ćemo i korak dalje i omogućiti sistemski način dopremanja voća i povrća do naših korisnika koji nemaju sopstveni prevoz“, istakla je Radmila Ivetić iz Banke hrane Beograd.


Saradnja Banke hrane Beograd i Delez Srbije traje od 2015. godine i zahvaljujući njoj do sada je donirano više od 5.000 tona namirnica iz Maxi, Mega Maxi, Tempo i Shop&Go radnji korisnicima i humanitarnim udruženjima širom Srbije. Dodatno, od februara meseca kada je ovaj trgovinski lanac lansirao prvu digitalnu platformu za donaciju hrane u Srbiji „Tanjir po tanjir“, moguće je organizovati proces doniranja samo jednim klikom.


„Ponosni smo što smo kao kompanija u prilici da iznova pružamo podršku lokalnoj zajednici, a donacije hrane su godinama unazad utkane u svaki segment našeg održivog razvoja. Nadamo se da će novo vozilo omogućiti još kvalitetniji sistem svakodnevne isporuke donacija, i da ćemo zajedno sa Bankom hrane Beograd doći do još većeg broja udruženja kojima bi značila pomoć u hrani. Ostajemo dosledni našoj strategiji društveno odgovornog modela poslovanja i u narednom periodu ćemo se potruditi da novim donacijama dodatno podržimo naše sugrađane i njihove porodice“, istakla je Milana Jević Gledović, potpredsednik pravnih poslova i zaštite resursa kompanije Delez Srbija.

 

ODGOVORNO I ODRŽIVO POSLOVANJE ZA DOBRO CELE ZAJEDNICE

Delez Srbija predstavila rezultate u oblasti održivog poslovanja iz 2020. godine15. jul 2021 – Odgovornim i održivim poslovanjem i strateškim pristupom temama važnim za društvo, kompanija Delez Srbija je i u prethodnoj godini postigla značajne rezultate i doprinela napretku u oblasti zaštite životne sredine, podrške lokalnoj zajednici, doniranju hrane, unapređenju zadovoljstva i uslova rada zaposlenih kao i u oblasti zdravije ishrane.

Kroz projekat svakodnevnog doniranja voća i povrća, uz razvoj digitalne platforme za donaciju hrane „Tanjir po tanjir“, kompanija koja je i najveći donator Banke hrane Beograd pokazala je stratešku posvećenost pružanju podrške lokalnoj zajednici. Samo u 2020. godini donirana je 871 tona voća i povrća za više od 64 humanitarne organizacije sa više od 7.500 korisnika, kao i 190 tona voća i povrća za ishranu životinja.

Kompanija koja je otvorila prvi supermarket sa ekološkim sistemom rashlade nastavila je sa implementacijom inovativnih tehnoloških rešenja u svojim radnjama – implementacija CO₂ rashladnog sistema i propanskih vitrina u Shop&Go radnjama, kao i instalacija LED rasvete. Ovi procesi, uz kupovinu zelene električne energije, omogućili su da se emisija CO₂ po metru kvadratnom prodajnog prostora smanji sa 820 na 572 kilograma, što predstavlja smanjenje emisija CO₂ od 30 odsto u odnosu na godinu pre. Dodatno, potrošnja energije po metru kvadratnom prodajnog prostora smanjena je sa 887 kWh/m2 na 849kWh/m2, što je smanjenje potrošnje energije od 4,28 odsto.

„Sve strateške odluke koje donosimo utemeljene su na tome da činimo dobro ljudima i planeti. Verujemo da sve što je zdravo i održivo treba da bude dostupno svima. Zbog toga se trudimo da pored globalnih inicijativa pokrenemo i lokalnu zajednicu u kojoj poslujemo i da zajedno činimo dobro za nas i naše porodice, za našu životnu sredinu. To svakodnevno realizujemo kroz promovisanje zdravije ishrane, doprinos borbi protiv klimatskih promena, doniranjem hrane, odgovornom eliminacijom otpada, transparentnošću i održivošću proizvoda. Samo na taj način i zajedničkim snagama idemo ka ostvarenju zajedničkog cilja“, istakla je Milana Jević Gledović, potpredsednik pravnih poslova i zaštite resursa kompanije Delez Srbija.

Strateška odluka kompanije Ahold Delez je da do 2025. godine sva plastika u okviru privatne robne marke bude u potpunosti reciklabilna, kompostabilna ili ponovo upotrebljiva, a cilj je potpuna eliminacija plastike za jednokratnu upotrebu. Kompanija Delez Srbija u prethodnoj godini reciklirala je 11.500 tona otpada. U okviru inicijative za odgovorno zbrinjavanje opasnog otpada od potrošača  prikupljen je 871 kilogram baterija koji je dalje adekvatno zbrinut i poslat na reciklažu.

Zadovoljstvo zaposlenih u kompaniji poraslo je za 5 procentnih poena u 2020. godini prema godišnjem istraživanju u kome je učestvovalo 90% zaposlenih u Srbiji, dok je u cilju dodatne edukacije i razvoja zaposlenih uloženo 86.725 časova. Realizovana su i dva Talent programa za mlade „Find Your Place @Delhaize” i „Retail Management Traineeship” za koje su udvostručene prijave u odnosu na 2019. godinu.

Delez Srbija nastavila je implementaciju dodatnog nutritivnog obeležavanja proizvoda „Nutri Score“ na proizvode privatne robne marke, a 48,52 odsto od ukupno prodate hrane privatne robne marke su zdraviji proizvodi, što predstavlja povećanje od 8,3 odsto u odnosu na 2019. godinu. Dodatno, kompanija navodi i da je povećan procenat proizvoda privatne robne marke sa sertifikatom održivosti.

 

Zdravija ishrana kao stil života

27.11.2020. - Koliko mislimo na osnovna pravila zdravije ishrane kada svakodnevno planiramo obroke? Da li se informišemo o sastavu proizvoda pokazanom na deklaraciji prilikom kupovine, koliko fizičku aktivnost doživljavamo kao neizostavan deo zdravijeg stila života? O svemu ovome i o drugim navikama u ishrani bilo je reči na onlajn panelu „Zdravija ishrana kao stil života“, na kome su predstavljeni rezultati istraživanja o zdravijoj ishrani koje je uradila kompanija Delez Srbija.


U istraživanju sprovedenom u avgustu 2020. godine učestvovalo je oko 600 ispitanika. Većina njih, oko 85 odsto, tvrdi da čita deklaracije, ali uglavnom povremeno, u zavisnosti od kategorije proizvoda i trenutnih prehrambenih navika, obično prilikom kupovine novih proizvoda.


– Najvažnije informacije koje potrošači traže na deklaracijama jesu energetska vrednost proizvoda i količina šećera, a najčešće čitaju deklaracije prilikom nabavke mlečnih i konditorskih proizvoda – istakla je Milica Popović, menadžer korporativnih komunikacija kompanije Delez Srbija, i dodala da je kompanija strateški posvećena temi zdravije ishrane. Kako bi dodatno olakšala kupcima odluku o uravnoteženom nutritivnom unosu, kompanija je implementirala i „Nutri-Score“ sistem obeležavanja na proizvode privatne robne marke, a zdraviji asortiman dodatno obogatila „Nature’s Promise“ proizvodima.


Istraživanja pokazuju da je ručak za većinu glavni obrok i najređe se preskače, dok je doručak drugi najčešće konzumirani obrok tokom radnih dana. Koliko je uravnotežena ishrana uz redovne obroke važna, govorila je mr sci. dr Veroslava Stanković, specijalista za ishranu i predavač u Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija u Beogradu.


– Pravilan način ishrane je ključ za dobro zdravlje i dobar imunitet. Pravilna ishrana podrazumeva tri glavna obroka i jednu užinu. Najvažniji obrok je doručak jer nam pruža neophodne energetske i nutritivne sastojke kako bismo pravilno funkcionisali u toku radnog dana – objasnila je mr sci. dr Veroslava Stanković i dodala da je uz zdraviju ishranu kao stil života neophodna i redovna frizička aktivnost.


Zdravija ishrana kao stil života treba da postane deo opšte kulture nacije, a od presudne je važnosti u životu i radu profesionalnih sportista. 
– U sportu trojstvo bez koga se ne može ni pomisliti na uspeh čine trening, odmor i ishrana. Imam tu sreću da mi je fizička aktivnost u opisu posla, ali mislim da je ovo trojstvo ključ za uspeh kojim god da se poslom bavite. Dinamika savremenog načina života nas često zbuni, pa malo zanemarimo suštinski važne stvari za nas, a nažalost setimo ih se tek kada nešto krene kako ne treba. Moramo naći vremena za redovnu fizičku aktivnost i moramo voditi računa šta unosimo u sebe jer na kraju krajeva time pozitivno utičemo na svoje zdravlje, raspoloženje, fizički izgled, a time dalje na samopouzdanje, učinak na poslu. Jednostavno, poboljšavamo kvalitet života – rekao je Aleksandar Kukolj, reprezentativac Srbije u džudou.


Prema zvaničnim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Svetske zdravstvene organizacije, više od polovine opšte populacije Srbije starije od 15 godina ima prekomernu težinu. Izbalansirana ishrana i fizička aktivnost su ključni koraci u poboljšanju opšteg zdravlja nacije i kao takvi treba da postanu neizostavni deo savremenog stila života.
 

Bitna je „Briga za svaku kap” Zaovinskog jezera -
vodenog dragulja Srbije

03.11.2020.- Zahvaljujući ekološkom projektu simboličnog naziva „Briga za svaku kap“, koji su pokrenuli kompanije Henkel i Delez Srbija, očišćeno je Zaovinsko jezero. Projekat čišćenja jezera u organizaciji ronilačkog kluba Koral-Adriatic Scuba okupio je brojne ljubitelje prirode koji su se udružili i zajedničkim snagama doveli ovu akciju do najlepšeg mogućeg epiloga.

Sjajni rezultati najbolji su pokazatelj organizatorima da su njihovi napori naišli na odličan odziv zajednice. Sa zajedničkim ciljem da Zaovinsko jezero bude čistije, a okolina zdravija za život, Henkel i Delez Srbija su u avgustu mesecu pokrenuli prodajnu akciju u kojoj su mogli da učestvuju svi građani kupovinom Fa, Schauma i Vademecum proizvoda u Maxi supermarketima. Akcija u prodajnim objektima trajala je dva meseca, te nakon toga vodeni dragulj na planini Tari očišćen je od nešto više od 20 vreća otpada. Većinom plastične boce, limenke, gume i delovi kuhinjskih aparata zagadili su dno jezera u zapadnoj Srbiji. Mesto na jezeru, gde je ekološka akcija održana, izabrano je zbog specifičnosti lokaliteta koji se nalazi u zapadnoj Srbiji, a pripada teritoriji opštine Bajina Bašta. Upravo ta lokacija, nedavno je postala deo Nacionalnog parka Tara, a koliko je posebno ovo mesto govori i činjenica da je baš tamo otkriven živi fosil biljnog sveta – Pančićeva omorika.
„Veoma smo ponosni na ovaj projekt i činjenicu da smo sa našim partnerima, inicijativu ,Budimo odgovorni čuvajmo svaku kap’, već sada pozicionirali kao snažan projekat koji ima ozbiljne rezultate i koji otvara pitanje svesti o zaštiti čistoće voda. Količine otpada koje je izronio vredan tim ronioca ozbiljno nas upozoravaju da moramo nastaviti sa akcijama čišćenja i jako sam zahvalna partnerima iz kompanije Delez Srbija i RK Koral-Adriatic Scuba koji nas podržavaju u ovim naporima“, istakla je Petra Rajnpreht, brend menadžer kompanije Henkel.

Ova akcija je samo još jedna u nizu koje je podržala kompanija Delez Srbija, sa ciljem da doprinese lepšem i zdravijem okruženju. 
„Zaštita životne sredine i podrška lokalnoj zajednici među prioritetima su odgovornog poslovanja naše kompanije. Uvek se rado odazivamo svim ekološkim projektima naših partnera, a dugogodišnja strateška saradnja sa kompanijom Henkel i uključivanje naših kupaca, ovog puta su zaslužni za lepše i čistije Zaovinsko jezero“, istakla je Milica Popović, menadžer korporativnih komunikacija kompanije Delez Srbija.

Manje otpada u predivnom jezeru svakako je srećan kraj ove ekološke akcije, ali još je važnije građane edukovati i osvestiti o važnosti očuvanja prirode i vođenju brige o istoj. „Izuzetno smo srećni i zadovoljni sa rezultatima koje je ovaj projekt postigao. Ono što deluje kao motivacija da nastavimo dalje sa akcijama čišćenja jeste upravo ono što vidimo kad zaronimo i otpad koji izronimo sa dna naših reka i jezera. Taj problem godinama je zapostavljen i hvala kompanijama Henkel i Delez Srbija što su odlučili da pomognu u rešavanju ovog problema”, zaključio je Ivan Stanković, vlasnik centra Koral-Adriatic Scuba.
 

SVETSKI DAN HRANE U ZNAKU SOLIDARNOSTI

Građani donirali više od devet tona namirnica 

20. oktobar 2020 – Tokom tri dana građani Srbije su donirali više od devet tona namirnica u velikoj humanitarnoj akciji koju je organizovala Banka hrane Beograd, uz podršku kompanije Delez Srbija. Akcija je podržana u 11 gradova širom zemlje i svi sugrađani su bili u prilici da doniraju neophodne namirnice u humanitarne kutije postavljene u odabranim Maxi, Mega Maxi, Tempo i Shop&Go prodavnicama.
 
„Građani su još jednom pokazali solidarnost. I ovoga puta prikupljena je velika količina hrane koja će stići do onih kojima je pomoć najpotrebnija. Nadamo se da i u narednom periodu, u kojem inače najviše darujemo jedni druge, nećemo zaboraviti one kojima znači svaka pomoć i podrška“, izjavila je Radmila Ivetić, predsednica udruženja Banka hrane Beograd.
 
Svoju solidarnost u ovoj akciji pokazali su građani Beograda, Novog Sada, Pančeva, Stare Pazove, Zrenjanina, Vrbasa, Rume, Niša, Kruševca, Kragujevca, Požege, a prikupljene namirnice su već distribuirane do korisnika 25 humanitarnih organizacija.
 
OBELEŽAVA SE PRVI MEĐUNARODNI DAN PODIZANJA SVESTI O BACANJU HRANE
 
Beograd, 29. septembar 2020 – Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 29. septembar Međunarodnim danom podizanja svesti o bacanju hrane. Ovaj datum prvi put se obeležava ove godine i predstavlja doprinos Evropske federacije banaka hrane u sprečavanju rasipanja hrane. Istovremeno, to je  i javni poziv na akciju pojedinaca i kompanija da iskoriste inovacije i tehnologiju kako bi se zaustavio problem gubitka i bacanja hrane.
 
U prilog važnosti ove teme govore i podaci koji pokazuju da se jedna trećina hrane koja se proizvede u svetu za ljudsku potrošnju – oko 1,3 milijarde tona, svake godine baca, dok istovremeno skoro jedna milijarda ljudi u svetu gladuje. Kada je u pitanju Srbija, procenjuje se da 26,1 odsto stanovništva živi ispod granice siromaštva, što je u proseku četvrtina ukupne populacije. U Evropi taj procenat je niži samo za jedan odsto, dok se 90 miliona tona hrane baci.
 
Ukoliko bi se viškovi hrane na odgovarajući način distribuirali, ta količina bi bila dovoljna da nahrani sve one koji su gladni. 
 
U cilju pomoći rešavanja ovog problema, Banka hrane Beograd zajedno sa kompanijom Delez Srbija već šestu godinu zaredom realizuje projekat „Pomažemo da imaju i oni koji nemaju“, zahvaljujući kome 9 000 socijalno ugroženih građana svakodnevno dobija voće i povrće. 
 
„Problem viškova hrane zahvata ceo svet, zato je potrebno raditi kontinuirano na rešenjima koja dovode do efikasnog korišćenja viškova hrane na način koji se godinama primenjuje u Evropi. U tome je veoma važna podrška korporativnog sektora, a pravi primer toga je saradnja koju već više od deset godina imamo sa kompanijom Delez Srbija. Zahvaljujući njoj naši korisnici svakodnevno dobijaju sveže voće i povrće“, istakla je je Radmila Ivetić, predsednica udruženja Banka hrane Beograd.
 
Kroz saradnju sa više od 70 humanitarnih organizacija Banke hrane, kompanija Delez Srbija do sada je donirala više od 4 000 tona namirnica, a uz podršku partnera iz Ujedinjenih nacija u toku je razvoj novog, digitalnog modela doniranja hrane koji će pojednostaviti ovaj proces i omogućiti da hrana stigne do još većeg broja korisnika kojima je potrebna.
 

ODGOVORNIM POSLOVANJEM DO ZDRAVIJE OKOLINE

Kompanija Delez Srbija predstavila rezultate u oblasti održivog poslovanja 
 
 
 
27. avgust 2020  – Odgovornim poslovanjem i strateškim pristupom temama koje su važne za društvo, kompanija Delez Srbija je i u prethodnoj godini postigla značajne rezultate uz brojne inicijative u oblasti održivog poslovanja - od projekata u oblasti zaštite životne sredine, preko podrške lokalnoj zajednici i donacija hrane, do upravljanja zdravijim asortimanom i akcijama koje su dovele do podizanja svesti kod kupaca o važnosti zdravije i izbalansirane ishrane. 
 
Prema rezultatima održivog poslovanja u 2019. godini, na nivou kompanije smanjena je ukupna emisija ugljen-dioksida za 2,4 odsto, potrošnja energije manja je za 2,55 odsto, a reciklirano je više od 12 000 tona ukupno generisanog otpada. 
 
Sa ciljem dalje zaštite životne sredine, otvorena su još četiri Maxi supermarketa sa ekološkim sistemom rashlade. 
 
„Veoma nam je važno da svojim odgovornim pristupom u poslovanju inspirišemo i kupce, ali i partnere, da zajedno pokrećemo inicijative, jer samo tako možemo menjati stvari na bolje. Odgovorno upravljanje viškovima hrane jedan je od prioriteta i šestu godinu za redom realizujemo projekat doniranja voća i povrća. Uz podršku naših partnera iz Ujedinjenih nacija u procesu je razvoj novog, digitalnog modela doniranja hrane koji će nam omogućiti da dođemo do još većeg broja korisnika kojima je pomoć potrebna“, istakla je Milana Jević Gledović, potpredsednica za pravne poslove i zaštitu resursa kompanije Delez Srbija. 
 
Samo u prethodnoj godini donirano je više od 1 000 tona namirnica, a kroz saradnju sa Bankom hrane Beograd više od 70 humanitarnih organizacija svakodnevno dobija voće i povrće.
"Kad imate korisnike kojima je neophodna svakodnevna podrška, veoma je važno da sarađujete sa pouzdanim partnerom kako biste pomogli socijalno najugroženijima. Kompanija Delez Srbija je naš najveći partner dugi niz godina u želji da ostvarimo zajednički cilj, a to je da uspostavimo proces korišćenja viškova hrane na način koji se godinama primenjuje u Evropi. Drago mi je što ćemo zajedno proces doniranja hrane podići na još viši nivo“, rekla je Radmila Ivetić, zamenica predsednika udruženja Banka hrane Beograd. 
 
Sa ciljem podizanja svesti o važnosti izbalansirane ishrane tokom prethodne godine održane su i brojne edukacije za kupce i zaposlene, a kako bi olakšali zdraviji izbor namirnica u asortimanu privatne robne marke više od 90 odsto prehrambenih proizvoda sadrži i dodatna nutritivna obeležja na prednjoj strani pakovanja.
Kompanija Ahold Delez je globalno jedan od lidera održivog poslovanja i potpisnik brojnih ekoloških inicijativa koje svakodnevno uvode značajne promene u načinu obavljanja posla, a koje će dugoročno doprineti zdravijem odrastanju budućih generacija. 
 

Brošura o zdravijim proizvodima


Jedan od prvih koraka u edukaciji o zdravijoj ishrani jeste tačna informisanost i upoznavanje sa karakteristikama hrane koju konzumiramo svakog dana. 
 
U skladu sa strategijom naše kompanije, pripremili smo brošuru koja će biti postavljena na kategoriji zdravije hrane u svim Maxi supermarketima.  
 
Cilj brošure je da se kupci upoznaju sa pojedinim terminima koji se često koriste pri obeležavanju proizvoda, kao što su „Gluten free“, „Organski proizvodi“ ili „Proizvodi bez laktoze“.
 
Unutar brošure, kupci će biti u prilici da nađu više informacija o tome šta su nutritivne tablice, šta je gluten, a šta predstavljaju alergeni i šta konkretno podrazumeva kada kažemo da je neki proizvod organski. Takodje, informacije iz brošure pomoći će boljem razumevanju termina iz nutritivnih tablica. 
 
Na taj način pomažemo kupcima da pri kupovini proizvoda odaberu one koji su u skladu sa potrebama njihovog organizma, kao i da se edukuju i bolje razumeju sastav proizvoda.
 
 ODGOVORNIM POSLOVANJEM DO BOLJEG DRUŠTVA

Kompanija Delez Srbija predstavila rezultate i strateške planove u oblasti održivog poslovanja

2. jul 2019. – U prijatnom ambijentu Zoološkog vrta kompanija Delez Srbija je predstavila rezultate održivog poslovanja za prethodnu godinu, prema kojima je na nivou kompanije ukupna emisija ugljen-dioksida smanjena za 8 odsto, a čak 60 odsto ukupno generisanog otpada i reciklirano.
 
Kroz projekat svakodnevnog doniranja voća i povrća, i saradnju sa Bankom hrane Beograd kompanija je pokazala stratešku posvećenost pružanju podrške lokalnoj zajednici, a samo u 2018.godini donirano je preko 1.200 tona namirnica. 
 
Prvi supermarket sa ekološkim sistemom rashlade, Maxi, otvoren je na Novom Beogradu, a u prethodnoj godini kompanija je zabeležila i smanjenje ukupne potrošnje energije za 2 odsto. 
 
“Strateškim pristupom temama koje su značajne za društvo uspeli smo da pokrenemo zajednicu, i načinimo značajne korake ka stvaranju održivog okruženja. Kao kompanija koja pokreće brojne inicijative na globalnom nivou, jako nam je važno i da lokalno uključimo što više sugrađana u sve aktivnosti i da tako zajedno učinimo našu planetu boljim mestom za život. Ujedno radimo i na podizanju svesti o svemu onome što može da poboljša kvalitet života ljudi. Od odgovornog upravljanja viškovima hrane, do edukacije o važnosti zdravije i izbalansirane ishrane. Dobri rezultati su uvek podstrek, ali i odgovornost da u godinama koje su pred nama ostanemo lideri u promenama i primer drugim odgovornim kompanijama i pojedincima”, istakla je Mirjana Jovašević, direktorka korporativnih komunikacija i održivog poslovanja kompanije Delez Srbija. 
 
Kompanija Ahold Delez je potpisnik sporazuma koji predviđa da će do 2025.godine sva plastika u okviru privatne robne marke biti u potpunosti reciklabilna, kompostabilna ili ponovo upotrebljiva. U narednom periodu poslovanje kompanije globalno, ali i lokalnih članica, biće prilagođeno ciljevima naučne zajednice za klimatske promene, a sve sa ciljem da se pruži odgovarajući doprinost da posečna teperatura na Zemlji ne poraste preko 1.5 stepeni C. 
 
 

Viškovi hrane na raskršću

Beograd 27.maj.2019. – Više od 122 miliona ljudi u Evropi gladuje, a samo u Srbiji godišnje se, prema nezvaničnim informacijama, baca 250.000 tona hrane. Zato je ovogodišnji jubilarni, deseti, Mixer Festival 2019 pod nazivom “Cirkuliši” ciljano bio usmeren na umrežavanje kulturnog, kreativnog i IT sektora sa stručnjacima za održivi razvoj. 
 
Ovogodišnji Festival posvetio je značajan segment i temi viškova hrane, održivoj ishrani i rešenjima za budućnost. Ovo su teme kojima je kompanija Delez Srbija strateški posvećena godinama unazad, a projekat doniranja voća i povrća “Pomažemo da imaju i oni koji nemaju” primer je korporativne odgovornosti. 
 
Na panelu “Viškovi hrane na raskršću”, gde je uvodnu reč dao Dalibor Matijević iz Robin food-a, Mirjana Jovašević, direktorka korporativnih komunikacija i održivog poslovanja Delez Srbije je istakla koliko je važno strateški upravljati viškovima hrane, i biti odgovoran kako prema lokalnoj zajednici, tako i prema planeti. Ona je naglasila i da su saradnja i međusobno razumevanje nevladinog i korporativnog sektora ključni, kao i da je to formula koja se u praksi pokazala kao jedan od najuspešnijih modela za efikasan pristup svim relevantnim društvenim temama. 
 
“Odgovorno upravljanje viškovima hrane i reciklaža su sastavni deo naše strategije održivog poslovanja. U okviru projekta doniranja voća i povrća uključeno je čak 70 udruženja. Samo u poslednje četiri godine donirali smo više od 4000 tone hrane. Takodje, u toku prošle godine reciklirali smo 60%, odnosno preko 10.000 tona ukupne količine otpada koji nastaje u našim prodavnicama” izjavila je Jovašević.
Kompanija Delez Srbija je najveći donator hrane u našoj zemlji. Saradnja Delez Srbije i Banke hrane traje više od 10 godina. Zajedno organizuju različite aktivnosti tokom cele godine sa ciljem da se pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija.
 
Jovašević je na panelu istakla koliko je važna edukacija građana u ovoj temi. Baš zato je navela da je kompanija u prošlog godini zajedno sa partnerom Sekopakom, organizovala I edukativne predstave o reciklaži za preko 1500 školaraca.
 
Marijana Prebiračević  iz Banke Hrane Beograd na panelu je istakla koliko korisnicima znače redovne donacije, ukazala je na nedostatak vozila i logistike, ali I na to koliko je važno da se ova organizacija prepozna I na višem nivou. Na panelu su učestvovali i Slobodan Krstović iz NALED-a, Željko Mitkovski iz Fondacije Ane i Vlade Divac kao i Ivana Nedeljković iz kompanije IKEA. Moderator panela bio je Veran Matić iz Saveta za filantropiju.
 

Promocija zdravije ishrane

Približite deci povrće, zavoleće ga
 
U proteklih šest meseci osnovci u 70 škola širom Srbije imali su priliku da učestvuju u edukativnim radionicama kroz koje su na zabavan način učili o tome zašto je važno da im brokoli, šargarepa, karfiol, paprika, tikvica postanu omiljeni u tanjiru. Uz ilustrovani kuvar sa zdravim receptima, koji dobijaju svi učesnici karavana, đaci prvaci će moći da zajedno sa roditeljima pripremaju ukusne zalogaje od povrća.
 
Do kraja maja, kroz Maksi školski karavan, proći će više od 15 000  đaka prvaka iz 100 škola.
 
U Čaroliji zdravije ishrane osnovci kroz pažljivo osmišljene igre i aktivacije otkrivaju šta sve ishrana bogata povrćem može da promeni u njihovom životu i kako da im postane jedna od obaveznih, ali i omiljenih namirnica.
 
Maksi školsi karavan je do sada prošao kroz Beograd, Vršac, Suboticu, Gornji Milanovac, Smederevo i Pančevo, a obići će i osnovce u Kragujevcu, Čačku, Užicu, Kruševcu, Boru, Zaječaru i Nišu. 
 

Tradicionalna uskršnja donacija Banci hrane Beograd - Prikupljeno više od 10 tona namirnica

Beograd – U zajedničkoj humanitarnoj uskršnjoj akciji kompanije Delez Srbija, Imlek, Somboled i Moć prirode donirale su Banci hrane Beograd više od dve i po tone namirnica.
 
U okviru ove akcije donirane su životne namirnice neophodne za svakodnevni život socijalno ugroženih građana.
 
„Za nas je posebno značajno što smo hranu donirali sa našim partnerima i što smo zajednički ulepšali praznike velikom broju ljudi.“, izjavila je Mirjana Jovašević, direktorka korporativnih komunikacija i održivog poslovanja kompanije Delez Srbija.
 
Humanitarna akcija organizovana je tradicionalno u Distributivnom centru kompanije Delez Srbija u Staroj Pazovi odakle je I uručena ova velika donacija. Mleko, čokoladno mleko, cvekla, ajvar i razne salate, pirinač distribuirani su članovima Saveza gluvih i nagluvih - organizacija iz Sombora. 
 
Radmila Ivetić, predsednica udruženja Banka hrane Beograd, rekla je da su donacije dobrodošle uvek, a posebno su značajne u vreme praznika.
 
„Solidarnost je ono što treba da pokažemo svakodnevno, jer onima koji nemaju to mnogo znači. Velike donacije su veoma važne jer omogućavaju da u isto vreme obradujemo veliki broj naših korisnika“, rekla je Radmila Ivetić. 
 
Ovoj humanitarnoj akciji prethodile su i pretpraznične donacije organizovane u radnjama Delez Srbija, koje su omogućile kupcima da i ove godine pokažu solidarnost.
 
Povodom uskršnjih praznika, Banka hrane Beograd je organizovala tradicionalnu akciju prikupljanja namirnica u saradnji sa kompanijom Delez Srbija. U 12 gradova prikupljana je hrana za 28 organizacija, a učestvovale su 72 prodavnice Maxi, Tempo i Shop&Go. Građani su pokazali zavidnu solidarnost i prikupljeno je ukupno 8.048 kg raznih namirnica koje su podeljene članovima udruženja-učesnika akcije. 
 
Saradnja Delez Srbije i Banke hrane Beograd traje više od 10 godina, a pre četiri godine pokrenut je poseban projekat „Pomažemo da imaju i oni koji nemaju. Zahvaljujući ovom projektu kompanija Delez Srbija je najveći donator Banke hrane Beograd. Tokom trajanja projekta, više od 4000 tona hrane našlo je svoj put do onih kojima je potrebna pomoć.
 
Banka hrane Beograd koordinira donacije u hrani od donatora, proizvođača hrane i trgovinskih lanaca do organizacija koje ih preuzimaju i distribuiraju svojim članovima. Kompanija Delez Srbija, na mesečnom nivou, donira više od 100 tona voća i povrća. Projekat doniranja voća i povrća svakodnevno olakšava život za 9000 ljudi. Samo u prethodnoj godini kroz ovaj projekat donirano je 1.200 tona namirnica.
 

KAMPANJA “DAJ SNAGU” ZA PODRŠKU ŽENAMA OBOLELIM OD RAKA DOJKE

Beograd, 1. mart 2019 - U Srbiji svake godine od raka dojke oboli oko 4600 žena, dok svaka osma koja se suočava sa ovom bolešću izgubi najtežu bitku. To je najčešći oblik tumora kod žena, ali kad se otkrije na vreme u 95 odsto slučajeva je izlečiv*. U mesecu borbe protiv raka, sa željom da se žene obolele od ove bolesti dodatno osnaže i ohrabre, pokrenuta je kampanja „Daj snagu“, koja ima za cilj podršku svima koje su tokom hemioterapije izgubile kosu. 
 
Kampanja „Daj snagu“ koju je pokrenuo brend Pantene, Ženski centar Milica iz Vrnjačke Banje uz podršku kompanije Delez Srbija, ima za cilj motivisanje građana da doniraju kosu i na taj način pomognu u izradi perika. 
 
Osim doniranja kose, podrška kampanji ostvaruje se i kupovinom Pantene proizvoda u prodavnicama Maksi i Tempo, kao i kroz uplate na posebno otvoren žiro račun Ženskog centra Milica. 
 
Nakon prve faze prikupljanja kose, sledi period izrade perika, nakon čega će sve zainteresovane žene moći da se prijave za svoju periku od prirodne kose. Perike se nakon perioda hemioterapije i rasta kose vraćaju Ženskom centru Milica, gde će biti na raspolaganju ženama kojima su potrebne. 
 
* Izvor: Institut za javno zdravlje “Milan Jovanovic Batut”.
 

Kutije za sakupljanje istrošenih baterija
  
Istrošene baterije sadrže opasne materije koje imaju negativne efekte po životnu sredinu i zdravlje ljudi.
U želji da doprinesemo zaštiti životne sredine i omogućimo potrošačima da daju svoj doprinos, napravili smo najširu mrežu sakupljanja istrošenih baterija u Srbiji. U pojedinim Maxi i Tempo radnjama naši potrošači i zaposleni mogu odložiti istrošene baterije u specijalno dizajnirane kutije za ovu vrstu otpada koje se zatim šalju na reciklažu.
 

Svakodnevna donacija voća i povrća

28. septembar 2018 – Za korisnike Banke hrane, iz 27 gradova u Srbiji, samo u prvoj polovini godine obezbeđeno je 730 tona voća i povrća. Na taj način, u okviru projekta „Pomažemo da imaju oni koji nemaju“, više od 9000 socijalno najugroženijih građana svakodnevno ima obezbeđen obrok.
 
Onima kojima je pomoć najpotrebnija, zahvaljujući kompaniji Delez Srbija, a posredstvom Banke hrane Beograd, svakog dana obezbeđuje se sveže voće i povrće u prodavnicama Maxi i Tempo. U okviru projekta „Pomažemo da imaju i oni koji nemaju“ uključeno je 68 udruženja. Projekat traje već tri godine i do sada je donirano više od 3000 tona hrane. 
 
Saradnja kompanije Delez Srbija i Banke hrane traje više od 10 godina, zajedno se organizuju različite aktivnosti sa ciljem da se pomogne najsiromašnijim građanima Srbije i obezbedi hrana za njih. 
 

Stvaranje zdravog i inkluzivnog radnog okruženja

Evropska nagrada za kompaniju Delez Srbija za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
 
21. avgust 2018 - Kompanija Delez Srbija nagrađena je evropskim priznanjem za različitost i inkluziju na radnom mestu. Nagrada je dodeljena u kategoriji “radna snaga”, a predstavlja potvrdu primenjivanja najviših standarda kada su u pitanju obaveze i aktivnosti usmerene ka uspešnom prilagođavanju osoba sa invaliditetom u kompaniju i radno mesto.
 
U kompaniji su zaposlene 263 osobe sa invaliditetom, koje prolaze različite edukativne radionice, dok se sa 12 320 zaposlenih radi na promovisanju dobrih primera i stvaranju inkluzivnog radnog okruženja.
 
Evropsku nagradu za različitost i inkluziju na radnom mestu kompaniji Delez Srbija dodelila je svetska kompanija Springboard, koja pruža podršku korporacijama i različitim organizacijama da postanu što bolji poslodavac i izbor za osobe sa invaliditetom. Nagrada je svečano uručena na godišnjoj konferenciji u Švajcarskoj u novembru.
 

BESPLATNI SAVETI O PREVENCIJI MALIGNIH BOLESTI U MESECU BORBE PROTIV RAKA

17. mart 2018 - Veliki broj građana odazvao se pozivu na besplatne savete na temu prevencije malignih bolesti i značaja redovnih pregleda, koje je u mesecu borbe protiv raka organizovao Gradski zavod za javno zdravlje Beograd u Maksi supermarketu Alonso.
 
Stručnjaci iz Zavoda odgovarali su na pitanja očuvanja zdravlja, prevenciji, ali i važnosti uspostavljanja zdravijih životnih navika. Podršku doktorima u akciji “Misli ranije, biraj zdravije” pružili su i članovi studentskih organizacija – Udruženje studenata medicine (IFMSA) i Udruženje studenata farmacije (BPSA).
 
U Srbiji se svake godine dijagnostikuje oko 36.000 novih slučajeva malignih bolesti, a od njih godišnje umre više od 20.000 ljudi. Svaki peti smrtni slučaj u Srbiji posledica je nekog maligniteta
 
Prema rečima stručnjaka Zavoda, u velikom broju slučajeva, za nastanak raka odgovorni su određeni životni stilovi pojedinca od pušenja, nepravilne ishrane, fizičke neaktivnosti, konzumiranja alkohola, do preteranog izlaganja sunčevim zracima, a sve to nosi i do dve trećine rizika za nastanak pojedinih maligniteta. Čak oko 30 odsto svih smrtnih ishoda od malignih bolesti posledica su upravo ovih i sličnih životnih izbora. Na više od 80 odsto svih malignih bolesti može se uticati promenama ličnih životnih stilova, uz izbegavanje faktora rizika prisutnih u okolini, makar u meri u kojoj je to izvodljivo. 
 
Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije obolevanje od malignih bolesti u svetu poraslo je sa 12,7 miliona u 2008. godini na 14,1 miliona ljudi u 2012. godini. Do 2032. godine očekuje se da će oboleti 25 miliona ljudi širom sveta, odnosno obolevanje od raka će porasti za 70 odsto. 
 
U Srbiji su od 2013. godine na snazi Nacionalni programi za skrining raka grlića materice, raka dojke i raka debelog creva, sa ciljem da se smanji obolevanje i umiranje od ovih maligniteta koji su u našoj sredini veoma zastupljeni, a koji upravo zbog otkrivanja u odmaklim fazama bolesti, odnose i veliki broj života.
 

SPORTOM DO ZDRAVIJEG DETINJSTVA

Prvaci i trećaci OŠ “Ivo Andrić ” obeležili Međunarodni dan fizičke aktivnosti
 
 10. maj 2018 – U Srbiji je svako treće dete gojazno, a jedan od razloga je i nedovoljna fizička aktivnost koja je sve izraženija u poslednjih 20 godina. Suprotno ovim brojkama, više od 130 prvaka i trećaka iz Osnovne škole „Ivo Andrić“ pokazali su da znaju zašto je važno da svaki dan trče, igraju se i budu aktivna.
 
Zato su ove godine aktivno proslavili Međunarodni dan fizičke aktivnosti i zajedno sa Maksi supermarketima uživali na poligonu spretnosti, štafeti sa loptama za pilates i igrom iks oks sa hula hopom.
 
Đaci su tada zajedno poslali jaku poruku zašto je važna fizička aktivnost za zdravo detinjstvo.
 

VELIKI ODZIV NA HUMANITARNOJ AUKCIJI SLIKA ZA INSTITUT ZA ONKOLOGIJU I RADIOLOGIJU

U Domu Jevrema Grujića prikupljeno približno 2 miliona dinara namenjenih za renoviranje odeljenja za onkologiju 
 
 
Na velikoj humanitarnoj izložbi i aukciji slika, koju je organizovala kompanija Delez Srbija, kako bi se prikupila sredstva neophodna za renoviranje odeljenja za onkologiju Instituta za onkologiju i radiologiju, prikupljeno je približno dva miliona dinara.
 
U Domu Jevrema Grujića partneri i prijatelji kompanije Delez Srbija, kao i ljubitelji umetnosti imali su priliku da pogledaju sve slike tokom sedmodnevne izložbe, a na kraju i da se nadmeću na aukciji za eksponate autora raznovrsnih generacija sa različitim stilskim i žanrovskim pristupima, od Miloša Bajića, Boška Karanovića, Nikole Gvozdenovića, Nikole Graovca, Milića Stankovića od Mačve, Radoslava Trkulje, Olje Ivanjicki, Aleksandra Cvetkovića, Zdravka Mandića, Grujice Lazarevića i svetski slavnog predstavnika naive - Janoša Mesaroša.
 
Humanitarna aukcija prva je u nizu aktivnosti koje je kompanija Delez Srbija realizovala u saradnji sa RTS-om, u okviru nacionalnog projekta “Rak je izlečiv”, a sa ciljem da se doprinese povećanju svesti o važnosti prevencije i obezbeđivanja boljih uslova za zdravstvenu negu obolelih u zdravstvenim ustanovama. 
 
Aukciji je prethodila sedmodnevna izložba, koja je okupila veliki broj ljubitelja umetnosti, koji su kupovinom slika kompanije Delez Srbija, pokazali humanost i podršku kad je ona potrebna. 
 

OHRABRUJUĆI REZULTATI: GRAĐANI SRBIJE IPAK SVESNI VAŽNOSTI ZDRAVIJE ISHRANE

Beograd, 06. jun 2018 – Samo tokom 2017. godine kompanija Delez Srbija donirala je preko 21 tonu hrane, od čega je više od tonu bilo sveže voće i povrće za korisnike različitih humanitarnih organizacija. Ujedno, uspela je da utiče na povećanje svesti o važnosti zdravije ishrane, obzirom da je čak 38% ukupne prodaje privatne robne marke bilo iz asortimana zdravijih proizvoda. A da je briga o životnoj sredini podjednako važna vidi se i iz podatka da je ova kompanija zajedno sa potrošačima reciklirala više od devet tona otpada. 
 
U ambijentu autentične beogradske oaze - Botaničkoj bašti “Jevremovac”, kompanija Delez Srbija predstavila je svoje rezultate održivog poslovanja za prošlu godinu. Ovom prilikom predstavnici kompanije istakli su na važnost održivog poslovanja koje treba da bude sastavni deo svakodnevnog poslovanja, kao i da je briga o društvu i sredini u kojoj se posluje obaveza svih kompanija, ali i pojedinaca. 
 
Kompanija Delez Srbija, dan pre predstavljanja rezultata održivog poslovanja dobila je i priznanje od Ministarstva zaštite životne sredine kao kompanija koja se istakla svojim radom i zalaganjem u domenu zaštite životne sredine što je još jedna potvrda odgovornog poslovanja i brige o društvu.
 

VELIKA HUMANITARNA AKCIJA ZA POMOĆ INSTITUTU ZA ONKOLOGIJU I RADIOLOGIJU

Zaokruži račun u humanitarne svrhe
 
 
10. septembar 2018 - Prvi put u Srbiji, svi građani će moći na kasama da zaokruže račun i doniraju kusur u humanitarne svrhe, zahvaljujući akciji “Napravi razliku, pruži priliku” kompanije Delez Srbija.
 
U svim Maksi, Tempo i Shop&Go prodavnicama širom Srbije prilikom gotovinskog plaćanja kupci će moći da zaokruže račun do iznosa koji žele, a prikupljeni novac biće doniran Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije za nabavku neophodne medicinske opreme za pacijente.
 
Humanitarna akcija “Napravi razliku, pruži priliku” realizuje se u okviru nacionalne kampanje za borbu protiv malignih bolesti “Rak je izlečiv”, koju sprovodi Radio televizija Srbije uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije.
 
Doprinos velikoj humanitarnoj akciji moći će da pruže i oni građani koji ne obavljaju kupovinu i da na kasi samo uplate novac koji žele da namene u ove dobrotvorne svrhe. Svi koji budu donirali novac na kasi, uz fiskalni račun, dobiće i nefiskalni isečak na kom je naznačeno koliko je novca donirano u humanitarne svrhe. 
 

ZDRAV SLATKIŠ OD 40 KG ZA TVIGI

Pravo iz Tempo Ade danas je u Zoovrt stigao poklon za slonicu
 
 
Beograd 02.novembar 2018 - Kao da je predosetila da će ovo biti specijalan dan za nju. Slonica Tvigi, najstariji stanovnik beogradskog Zoološkog vrta, od ranog jutra je bila vesela. Navikla je na boje jeseni, ali joj je ipak jedna u ovo doba godine omiljena – narandžasta. 
 
Bilo je samo nekoliko sekundi potrebno da Tvigi ugleda i dođe do ogromne bundeve od 40 kilograma i da svima stavi do znanja da je došlo njeno vreme za zdravu užinu.
 
Sad već tradicionalno, bundeva je došla iz hipermarketa Tempo Ada, pravo na posed slonice Tvigi, pažljivo čuvana samo za nju.
 
Kažu da bundeva čuva zdravlje i lepotu i da je prava riznica vitamina. Tvigi kao da sve to zna, pa iako je najstariji stanovnik Zoološkog vrta, mnoge životinje bi joj pozavidele kako na današnoj užini, tako i na reputaciji jedne od omiljenih životinja među mališanima. 
 

OTVOREN PRVI EKOLOŠKI MAKSI SUPERMARKET

7. novembar 2018 - Najveći trgovinski lanac u zemlji, kompanija Delez Srbija, otvorila je prvu ekološku prodavnicu – Maksi supermarket na Novom Beogradu. Ekološki sistem komercijalnog hlađenja, primenjen u ovoj prodavnici, kompanija je realizovala zajedno sa partnerima, a podrška za ovaj inovativan pristup dobijena je i od strane Mašinskog fakulteta u Beogradu. 
 
Otvaranju prvog ekološkog Maksi supermarketa u Srbiji prisustvovali su Goran Trivan, ministar za zaštitu životne sredine i Kventin Roje, generalni direktor kompanije Delez Srbija. 
 
Briga o životnoj sredini za kompaniju Delez Srbija veoma je važna, pokrenute su brojne inicijative i realizovane aktivnosti usmerene ka tome da se poveća ekološka svest svih građana. Prodavnica na Novom Beogradu je, pored novog ekološkog uređaja, opremljena modernom, funkcionalnom i ekonomičnom opremom po najvišim ekološkim standardima za čuvanje i izlaganje robe.
 
Kompaniji Delez Srbija su u razvoju ovog ekološkog rešenja pomogle kompanije Danfoss, Frigomax i de Rigo Refrigeration. U ovoj godini, kompanija Delez Srbija dobila je i priznanje od Ministarstva zaštite životne sredine kao kompanija koja se istakla svojim radom i zalaganjem u domenu zaštite životne sredine što je još jedna potvrda odgovornog poslovanja i brige o društvu.
 

U SUSRET SVETSKOM DANU DIJABETESA - PREVENCIJOM DO ZDRAVIJEG ODRASTANJA

Fizička aktivnost i pravilna ishrana mogu da spreče dijabetes
 
8. novembar 2018 – Sve je veći broj dece u Srbiji koja boluju od dijabetesa, a posledica toga predstavljaju i alarmantni podaci da je svako treće dete u Srbiji gojazno. Pravilan izbor namirnica, konzumiranje voća i povrća i redovna fizička aktivnost glavni su faktori u prevenciji gojaznosti i njenih posledica kao što je dijabetes, zaključak je učesnika panela na temu borbe protiv dijabetesa u organizaciji kompanije Delez Srbija.
 
U susret Svetskom danu dijabetesa koji se obeležava 14.novembra, učesnici panela su akcenat stavili na decu i na važnost pravovremenih reakcija još od detinjstva.
 
Učestalost metaboličkog sindroma povećavala se statistički značajno sa godinama: kod gojazne dece od 7-15 godine iznosila je 34.8 odsto, adolescenata od 16 do 20 godine 38.9 odsto, mladih od 20 do 30 godine - 58.1 odsto, dok je kod odraslih zabeleženo 38 odsto.
 
Kompanija Delez Srbija kontinuirano se bavi edukacijom, pogotovo kad su zdraviji izbori u pitanjui kroz različite događaje prevencijom, pre svega zaposlenih, ali i svih građana.
 

RENOVIRANA LABORATORIJA NA INSTITUTU ZA ONKOLOGIJU I RADIOLOGIJU

Beograd, 10.decembar 2018 – Laboratorija za medicinska istraživanja na Institutu za onkologiju i radiologiju renovirana je i spremna za korišćenje, zahvaljujući prikupljenim sredstvima na humanitarnoj aukciji slika koju je organizovala kompanija Delez Srbija.
 
Priliku da prvi pogledaju kako sada izgleda renovirana laboratorija koju će koristiti medicinsko osoblje Instituta imali su prof. dr Radan Džodić, v.d. direktora Instituta za onkologiju i radiologiju i Kvantan Roje, generalni direktor kompanije Delez Srbija.
 
Ovo je samo prva u nizu akcija koje kompanija Delez Srbija sprovela u saradnji sa RTSom, u želji da podrži i doprinese ostvarivanju ciljeva nacionalne kampanje "Rak je izlečiv" u cilju podizanja svesti o važnosti prevencije i obezbeđivanja boljih uslova za zdravstvenu negu obolelih od malignih bolesti.
 

Novogodišnji ručak za najstarije Beograđane

17. decembar 2018 – Decembar je mesec kad tradicionalno sumiramo godinu iza nas i pravimo planove za narednu, ali i period u godini posvećen darivanju i deljenju. U Prihvatilištu za stara i odrasla lica trenutno boravi oko 120 korisnika koji su, zahvaljujući kompaniji Delez Srbija, imali priliku da osete pravu toplu prazničnu atmosferu. 
 
Naime, naši zaposleni su, samo za korisnike Prihvatilišta organizovali pripremu novogodišnjeg ručka.  
 
Saradnja sa Prihvatilištem za odrasla i stara lica uspostavljena je poršle godine. 
 

OBRADOVALI SMO MALIŠANE U SVRATIŠTU

U zajedničkoj akciji kolega iz Službe podrške i Distributivnog centra, prikupljeno je čak 200kg dečje garderobe koja je donirana Svratištu za decu na Novom Beogradu. U ovoj akciji učestvovale su i kolege iz transporta i internet prodaje, koji su organizovali prevoz i potrudili se da garderoba stigne na pravo mesto.
 
Još jednom, sjajnom međusektorskom saradnjom učinili smo dobru stvar za zajednicu u kojoj poslujemo. Svakako, samo Deda Mraz zna šta su mališani poželeli za Novu godinu, ali njihovi osmesi pokazali su nam da smo učinili pravu stvar i doneli dašak praznične atmosfere na zadovoljstvo svih.