Dostava u vreme koje odabereš
Poruči do 21h za sledeće jutro
Donosimo teške artikle do tvojih vrata
Dodatni popusti za online kupovinu
Preskoči link
Maxi logoMaxi logo

Dobro došli

Moja stranica
0

Maxi Online novim kupcima poklanja 1000RSD na prvu online kupovinu u minimalnoj vrednosti od 5000RSD. Unesi kod BZZZ1000 i ostvari popust! Promo kod se može iskoristiti za dostavu u Beogradu, Novom Sadu i Pančevu do 12.6.2024.

O KompanijiSaopštenja za javnost
Delhaize Srbija

SAOPŠTENJA ZA JAVNOST

Budite u toku sa najnovijim informacijama iz naše kompanije.


Zahvaljujući solidarnosti kupaca više od 3 tone namirnica prikupljeno u zajedničkoj akciji sa Bankom hrane Vojvodine
Prikupljene namirnice stigle su do korisnika 21 humanitarnog udruženja sa teritorije Vojvodine 

Vojvodina, 28. april 2024 – Kako bi ulepšali uskršnje praznike onima kojima je pomoć najpotrebnija, Maxi i Banka hrane Vojvodina organizovali su akciju prikupljanja namirnica u odabranim Maxi supermarketima. Tokom ove trodnevne akcije od 26. do 28. aprila, kupci su pokazali izuzetnu solidarnost, a zahvaljujući njima prikupljeno čak 3.093 kilograma namirnica, koje su volonteri Banke hrane Vojvodine distribuirali socijalno ugroženim sugrađanima. Maxi i Banka Hrane Vojvodine izražavaju veliku zahvalnost svim kupcima koji su se uključili i doprineli uspešnosti ove humanitarne inicijative povodom uskršnjih praznika.


Akcija je organizovana u 23 Maxi prodavnice širom Vojvodine, u čak 14 gradova i opština, uključujući Novi Sad, Sremsku Mitrovicu, Zrenjanin, Vršac, Šid, Bečej, Suboticu, Inđiju, Vrbas, Rumu, Kikindu, Apatin, Pančevo i Staru Pazovu. Prisustvo volontera Banke hrane Vojvodine u svakoj od ovih lokacija, kao i njihov dobrovoljni angažman u distribuiranju hrane socijalno ugroženom stanovništvu, dodatno je motivisalo kupce da se odazovu u velikom broju.


„Izuzetno smo zadovoljni i zahvalni što je Maxi prepoznao značaj naše misije da učinimo praznike radosnijim za socijalno ugrožene grupe i što se rado i aktivno priključio akciji prikupljanja namirnica. Naši sugrađani su pokazali veliku humanost, a rezultati to i dokazuju jer smo uspeli zajedno da prikupimo 3.093 kilograma namirnica koje su naši volonteri podelili korisnicima 21 udruženja širom teritorije Vojvodine. Ovaj gest solidarnosti potvrđuje snagu zajedništva u našoj zajednici," izjavio je Srđan Budimčić, predstavnik Banke Hrane Vojvodine.


U istom periodu, tokom ova tri dana, Maxi je kroz projekat „Hrana za sve“ donirao 3.265 kilograma namirnica, pružajući podršku i oslonac najugroženijim članovima zajednice u kojoj posluje. Ova inicijativa je još jedna potvrda snažne posvećenosti kompanije ideji društveno odgovornog poslovanja, a ujedno i plod zajedničkog truda volontera, sugrađana koji su se nesebično priključili akciji, kao i zaposlenih u prodavnicama koji su dali svoj doprinos za uspešno sprovođenje akcije.

Delez Srbija organizovala Klimatski seminar za dobavljače
Dobro za tebe, dobro za planetu


Beograd, april 2024 - U sklopu svoje posvećenosti održivom razvoju i odgovornom poslovanju, kompanija Delez Srbija je organizovala Klimatski seminar posvećen smanjenju emisija ugljen-dioksida. Ovaj događaj okupio je dobavljače kompanije s ciljem zajedničkog rada na smanjenju ugljeničnog otiska kroz celokupni lanac snabdevanja. Seminar je svečano otvorila privremena generalna direktorka kompanije, Gorica Jovović, naglasivši značaj zajedničkog delovanja u borbi protiv klimatskih promena.


Događaju u direkciji kompanije Delez su prisustvovali eminentni stručnjaci i predavači. Aleksandar Simić, spoljni saradnik Privredne komore Srbije i ekspert za klimatske promene izneo je važne uvide o strategijama države u smanjenju emisije CO2. Koen van Ginneken, regionalni ataše Ambasade Kraljevine Holandije za poljoprivredu, predstavio je pristupe i inicijative Holandije u redukciji emisija gasova staklene bašte, dok je prof. dr Ilija Đekić sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu pojasnio značaj GHG protokola, ali i pokazao veliki broj praktničnih primera iz ove oblasti.


Na skupu se obratio i direktor kvaliteta i integriteta proizvoda i održivog poslovanja kompanije Nemanja Nenić koji je predstavio strategiju o CO2 emisijama i ciljeve koje je kompanija postavila u ovoj oblasti. Na kraju, Milica Mirković, CO2 Scope 3 specijalista u kompaniji Delez Srbija, predstavila je inicijative na kojima će se raditi u narednom periodu, kao i inicijative koje kompanija već sprovodi sa ciljem smanjenja svog ugljeničnog otiska kako bi svojim poslovanjem, osim koristi za potrošače, dodatno doprinela i dobrobiti planete.


„Veoma mi je drago što smo okupili naše najveće dobavljače na ovom značajnom seminaru. Naša glavna namera bila je da ih upoznamo sa globalnom strategijom smanjenja emisije ugljen dioksida koju sprovodi Ahold Delhaize grupa, čiji je Delez Srbija ponosni član. Prehrambena industrija ima veliku ulogu u globalnom ekosistemu i predstavlja jedan od značajnih emitera gasova sa efektom staklene bašte. Kao deo tog lanca snabdevanja prepoznajemo veliku odgovornost koja leži na svima nama. Istovremeno, ovo predstavlja i priliku da se udružimo, razmenimo ideje i zajedno radimo na efikasnim rešenjima koja će doprineti boljoj budućnosti za našu planetu“, istakao je Nemanja Nenić, direktor kvaliteta i integriteta proizvoda i održivog poslovanja.


Ovaj maloprodajni lanac naglasio je svoj kontinuirani angažman na polju održivosti lansiranjem klimatskog portala prošle godine, koji služi kao centralno mesto za dobavljače da pristupe važnim informacijama vezanim za kalkulaciju ugljeničnog otiska. Portal je dostupan na adresi https://www.maxi.rs/klimatski-portal, gde se mogu pronaći detaljne informacije, video materijali, pomoćna dokumentacija, kao i smernice oko postavljanja ciljeva za smanjenje emisija gasova staklene bašte.“

MAXI edukativni karavan „Zdrava hrana svakog dana“ obišao 100 škola u Srbiji

O važnosti zdravije i izbalansirane ishrane do sada edukovano 9000 osnovaca

Beograd, 12. mart 2024 – Osnovna znanja o principima pravilne ishrane i tome zašto je važno da se hrane balansirano, svakodnevno unose voće i povrće i biraju zdraviju užinu, kroz MAXI edukativni program „Zdrava hrana svakog dana“, stekli su učenici četvrtih razreda u 100 osnovnih škola širom zemlje. Predavanjima o zdravoj ishrani do sada je prisustvovalo oko 9.000 četvrtaka, a u planu je da ovaj edukativni karavan do kraja školske godine obiđe ukupno 150 škola.

Sa ciljem da podstakne razvoj pozitivnog stava dece prema zdravijim izborima u ishrani, trgovinski lanac MAXI je u saradnji sa Ministarstvom prosvete u septembru prošle godine pokrenuo program „Zdrava hrana svakog dana“. Krenuvši iz Beograda, ovaj edukativni karavan je u kontinuitetu obilazio škole širom Srbije, obuhvativši do sada ukupno 100 osnovnih škola. Tako su četvrtaci u čak 17 gradova imali priliku da kroz jedan školski čas, na njima prilagođen i zanimljiv način, nauče osnovne postulate pravilne ishrane i saznaju zašto je ona posebno važna u njihovom uzrastu.

„Današnji obilazak 100-te škole u okviru programa ’Zdrava hrana svakog dana’ predstavlja važan napredak na putu ka promociji pravilne ishrane među našim učenicima. Kroz ovaj projekat, koji se sprovodi u saradnji Delez Srbije i Ministarstva prosvete, nastojimo da podstaknemo svest o važnosti zdravih prehrambenih navika kako bi naša deca imala priliku da rastu i razvijaju se uz adekvatnu ishranu koja će im omogućiti optimalno zdravlje. Verujem da će rezultati koje postižemo imati dugoročne pozitivne efekte na zdravlje i dobrobit naše dece, a mi ćemo nastaviti da radimo zajedno kako bismo stvorili zdravije i srećnije okruženje za naše najmlađe“, istakao je dr Milan Pašić, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje.

Program, u čijem su središtu predavanja strukovnog dijetetičara-nutricioniste Ivane Mišić, usmeren je na učenike četvrtih razreda kako bi se formiranje zdravijih navika podstaklo u ranom, predpubertetskom uzrastu. Zato je poseban akcenat stavljen na temu važnosti svakodnevnog unosa voća i povrća, kao fundamentalnog dela koncepta balansirane ishrane koji je od posebnog značaja za njihov rast i razvoj. Predavanje je interaktivno pa osim edukacije, đaci kroz aktivno učešće imaju priliku da dobiju odgovore i na sve nedoumice.

„Najlepši deo ovog programa čine utisci dece, roditelja i učitelja koje dobijamo svakodnevno. Želimo da najmlađima pošaljemo jednostavnu ali važnu poruku da je za dobar život potrebna dobra i kvalitetna hrana. Zato smo posebno srećni što ćemo pored uživo organizovanih predavanja u 150 škola, uz podršku Ministarstva prosvete ovaj edukativni program putem digitalnih kanala distribuirati i u sve ostale osnovne škole u Srbiji“, rekla je Milica Popović, rukovodilac korporativnih komunikacija i javnih poslova Delez Srbije.

Dodatna motivacija za zdravije izbore u okviru ovog programa obezbeđena je kroz MAXI „Mini kuvar“, koji svaki učenik dobija na poklon po završetku predavanja. On podrazumeva više od 20 jednostavnih recepata prilagođenih njihovom uzrastu, čime se podstiče aktivno učešće dece u pripremi zdravijih obroka.

ČETVRTI MAXI SUPERMARKET U KRUŠEVCU OTVOREN UZ PODRŠKU LOKALNOJ ZAJEDNICI

Povodom otvaranja nove prodavnice podrška pružena Centru za osobe sa Invaliditetom

Kruševac, 7. mart 2024 – Nov, četvrti po redu Maxi supermarket u Kruševcu danas je svečano otvorio svoja vrata na adresi Balkanska 104. U modernom ambijentu nove prodavnice kupce su uz prepoznatljiv i kvalitetan asortiman proizvoda dočekali ljubazni zaposleni, a kompanija Delez Srbija je povodom otvaranja ove prodavnice pružila i podršku lokalnoj zajednici.

Asortiman novootvorenog supermarketa prostire se na više od 500m2 i kupcima nudi širok izbor kvalitetnih proizvoda među kojima se posebno ističe bogata ponuda uvek svežeg voća i povrća Maxi pijace, raznovrstan izbor mesa, delikatesa, kao i ukusnih peciva Maxi pekare. Uz više od 20 zaposlenih koji će svakodnevno asistirati svojim komšijama pri nabavci, ugodnoj kupovini doprinosi i parking ispred prodavnice. Osim toga, pored tri regularne kase za plaćanje, instalirane su i tri samouslužne, što će nabavku u ovoj prodavnici učiniti još efikasnijom.

Povodom otvaranja nove prodavnice, kompanija Delez Srbija je pružila i podršku lokalnoj zajednici. Tako je nakon svečanog otvaranja četvrtog Maxi supermarketa u Kruševcu ček u iznosu od 500.000 dinara uručen Centru za osobe sa invaliditetom Kruševac, a primaoca donacije odabrali su upravo zaposleni iz Maxi supermarketa u ovom gradu.

I u ovom Maxi supermarketu kupci mogu pronaći bogatu ponudu privatne robne marke koju odlikuje odličan odnos cene i kvaliteta. Veliki broj ovih proizvoda obeležen je plavom oznakom „Omiljene cene“ koje su uvek niske i menjaju se na nedeljnom nivou. Tako kupci lako mogu obaviti kvalitetnu i povoljnu nabavku.

Otvaranje još jednog Maxi supermarketa pokazatelj je posvećenosti kompanije Delez da kvalitetnu nabavku po meri modernog kupca učini dostupnijom što većem broju građana, istovremeno osluškujući okruženje u kom posluje i odgovarajući na njegove potrebe kroz pružanje podrške lokalnoj zajednici.

Publika i stručni žiri svojim glasovima odlučili pobednika Hot Spot eCommerce Awards 2023, u segmentu prodaje hrane i pića

MAXI ONLINE omiljena prodavnica kupaca

 

Beograd, 7. februar 2024. -Maxi online je po drugi put pobednik Hot Spot eCommerce Awards takmičenja u organizaciji e-Commerce Asocijacije Srbije. Glasovi publike i stručnog žirija jasno su pokazali da je Maxi online prvi izbor kupaca u segmentu prodaje hrane i pića, čime je dodatno učvrstio svoju poziciju na vrhu elektronske trgovine.

Među svim kompanijama koje su ostvarile izvanredne rezultate u internet trgovini tokom 2023. godine, publika i žiri su najviše poverenja ukazali Maxi online prodavnici. U kategoriji prodaje hrane i pića, oni su izabrali Maxi online kao svoju omiljenu prodavnicu.

Maxi online prodavnica se ističe prilagođenošću potrebama savremenih kupaca, kako u izgledu tako i u ponudi. Nudi širok asortiman prehrambenih i neprehrambenih proizvoda, uz mogućnost izbora adrese i termina dostave koji najviše odgovaraju kupcima. Sa gotovo milion poseta i preko 20.000 realizovanih porudžbina mesečno, Maxi online postavlja nove standarde u digitalnoj maloprodaji.

Kontinuirani napori u pružanju vrhunskog iskustva savremene kupovine, usmereni kako na individualne potrošače (B2C) tako i na poslovne subjekte (B2B) prepoznaju i kupci koji se sve češće opredeljuju da nabavku obavljaju preko ove online prodavnice, koja iz godine u godinu beleži kontinuiran rast. A novootvoreno specijalizovano skladište za e-distribuciju hrane, prvo ovakve vrste u Srbiji, omogućilo je još bržu i efikasniju dostavu namirnica korisnicima. Sa širokim asortimanom i udvostručenim brojem ispunjenih narudžbina tokom 2023. u odnosu na prethodnu godinu, Maxi online nastavlja da potvrđuje svoju poziciju na tržištu maloprodaje.

„Kontinuirano unapređujemo naše procese i platformu kako bismo bolje odgovorili na potrebe naših kupaca. Veoma smo ponosni jer to naši potrošači prepoznaju, i zato je ova nagrada posledica njihovog poverenja i naše predanosti pružanju vrhunskog iskustva kupovine. Ona je ujedno potvrda našeg napora u poboljšanju sajta, proširenju ponude koja danas obuhvata oko 8.000 artikala, kao i obezbeđenju sigurnog internet plaćanja“, izjavila je Milana Majkić, direktorka za online trgovinu, razvijanje produkta i monetizaciju kompanije Delez Srbija.

Hot Spot eCommerce Awards predstavlja godišnji događaj u Srbiji, posvećen izuzetnim dostignućima u digitalnoj trgovini, organizovan od strane e-Commerce Asocijacije Srbije. Okuplja eminentne eksperte iz različitih segmenata digitalnog ekosistema, koji su svojim radom i zalaganjem ostvarili značajne rezultate. Događaj ne samo da ističe uticaj učesnika na razvoj elektronske trgovine u Srbiji već i njen doprinos opštoj digitalizaciji društva.

Pored toga, Maxi online je u ovoj nedelji postao i dobitnik specijalnog priznanja „Najbolji online supermarket u Srbiji“ na 27. izboru PC Press-a za Top50 najboljih online stvari. Obe ove nagrade odražavaju stratešku posvećenost trgovinskog lanca Delez stalnim inovacijama i visokom kvalitetu usluga, te održavanje liderske pozicije u digitalnoj maloprodaji.

MAXI Online - najbolji online supermarket u Srbiji

Beograd, 5. februar 2024 – MAXI Online prodavnica nosilac je ovogodišnjeg specijalnog priznanja „Najbolji online supermarket u Srbiji“ u okviru 27. izbora PC Press-a za Top50 najboljih online stvari. Priznanje dodeljeno internet prodavnici trgovinskog lanca Delez, reflektuje njegovu stratešku posvećenost stalnim inovacijama, visokom kvalitetu pruženih usluga i proizvoda kao i očuvanju liderske pozicije u digitalnoj maloprodaji.

Težeći da u potpunosti odgovori na sve potrebe modernih kupaca, MAXI Online prodavnica neprestano ulaže u unapređenje ponude i usluge, obezbeđujući kvalitetnu, brzu i jednostavnu kupovinu iz udobnosti doma. Kontinuirani napori u pružanju vrhunskog iskustva savremene kupovine, usmereni kako na individualne potrošače (B2C) tako i na poslovne subjekte (B2B) prepoznaju i kupci koji se sve češće opredeljuju da nabavku obavljaju preko ove online prodavnice, koja iz godine u godinu beleži kontinuiran rast.

Sa približno milionom mesečnih poseta i više od 20.000 realizovanih porudžbina, uz stalnu dostupnost kupcima tokom cele nedelje, MAXI Online ne samo da potvrđuje svoju izrazitu ulogu na tržištu već postavlja i nove standarde u digitalnoj maloprodaji.

Tako je tokom prethodne godine otvoreno MAXI Online specijalizovano skladište za e-distribuciju hrane, prvo ovakve vrste u Srbiji. Smešteno na Bežanijskoj kosi u Beogradu, ovaj napredni distributivni centar omogućio je bržu i efikasniju dostavu namirnica korisnicima. Sa širokim asortimanom od 8.000 proizvoda i udvostručenim brojem ispunjenih narudžbina tokom 2023. u odnosu na prethodnu godinu, MAXI Online nastavlja da potvrđuje svoju poziciju na tržištu maloprodaje, opravdavajući priznanje Najboljeg online supermarketa u zemlji

Uspešno završena humanitarna akcija „Dobro delo za SOS Dečije selo“

Milion dinara donirano za bolje uslove života dece, mladih i porodica u riziku


8. decembar 2023 –  Početak i ove školske godine u Mega Maxi hipermarketima bio je obeležen humanitarnim karakterom i solidarnošću kupaca, uz čiju podršku je tradicionalna humanitarna akcija „Dobro delo za SOS Dečije selo“ uspešno završena donacijom od milion dinara Fondaciji „SOS Dečija sela Srbija“.

Kompanija Delez Srbija je sedmu godinu zaredom sa dobavljačima školskog asortimana organizovala humanitarnu akciju u svojim hipermarketima. Uz solidarnost građana, koji su u akciji učestvovali kupovinom odabranog školskog pribora, Delez Srbija uručila je prikupljena sredstva Fondaciji. Zahvaljujući ovoj donaciji biće obezbeđeni bolji uslovi za život i školovanje dece i mladih koji su deo njenih programa, sa krajnjim ciljem pružanja podrške porodicama u riziku i sprečavanja gubitka roditeljskog staranja.

„U ime Fondacije SOS Dečija sela Srbija, kao i u ime dece, mladih i porodica koje podržavamo, izražavam zahvalnosti kompaniji Delez Srbija, kao i njenim dobavljačima na, sada već, tradicionalnoj humanitarnoj akciji. Zahvaljujem se i građanima na iskazanoj velikodušnosti i solidarnosti. Ona je dokaz da i najmanja dela, udružena, mogu doneti značajne promene.  Pred našom organizacijom je i dalje velik zadatak pružanja podrške najugroženijima, ali smo srećni što na tom putu imamo sigurnog partnera sa kojim gradimo bolje sutra za sve nas“, izjavila je Vesna Mraković, Nacionalna direktorka, SOS Dečija sela Srbija. 
U ovogodišnjoj humanitarnoj akciji u okviru koje se od kupovine odabranih svezaka, kutija bojica i flomastera odvajao 1 dinar, od pernica 10 dinara, a ranaca 50 dinara za SOS Dečija sela Srbija, učestvovali su dobavljači Pan Graf, Gatarić, Ilijanum, Marina Company, Eurocom, Univerzal, Optimum, Data Status, Novo Beogradsko Knjižarsko i Centrosinergija.
 

Trgovinski lanac postao nosilac prestižnog „Top Employer“ sertifikata u oblasti ljudskih resursa

MAXI među najboljim poslodavcima

Beograd, 19.01.2024 - Kompanija Delez Srbija ove godine je postala nosilac prestižnog „Top Employer“ sertifikata, jednog od najuglednijih priznanja za izvrsnost u oblasti ljudskih resursa koji dodeljuje međunarodni, nezavisni institut sa sedištem u Holandiji. Ovo priznanje predstavlja potvrdu dugogodišnje i sistematične posvećenosti stvaranju boljeg radnog okruženja, čime je ispunjeno obećanje trgovinskog lanca MAXI da bude izuzetno mesto za rad.

Proces dobijanja „Top Employer“ sertifikata je izuzetno rigorozan i obuhvata detaljne provere u čak dvadeset tema u oblasti ljudskih resursa, među kojima je šest ključnih, uključujući strategiju zaposlenih, radno okruženje, regrutaciju talenata, prilike za učenje, dobrobit zaposlenih, kao i različitost, ravnopravnost i inkluziju. Delez Srbija se ovim priznanjem svrstava među 2.300 poslodavaca sa 121 tržišta širom sveta, čije se HR politike i prakse prema zaposlenima ocenjuju kao izuzetne.

„Ovo priznanje nas obavezuje da i u narednim godinama nastavimo da unapređujemo procese, paket pogodnosti i investiramo u razvoj svih naših zaposlenih, ali i afirmišemo organizacionu kulturu koja promoviše vrednosti inkluzivnosti, otvorenosti i psihološke sigurnosti. Kao jedan od najvećih privatnih poslodavaca u zemlji svojim HR praksama trudimo se da postavljamo standarde u oblasti ljudskih resursa i budemo primer pravičnog i stimulativnog radnog okruženja koje osnažuje i podržava zaposlene u ostvarenju svog punog potencijala. Dobijanje ovog sertifikata, koji predstavlja globalni autoritet kada je reč o nezavisnim i objektivnim ocenama HR politika, samo je dodatno potvrdilo da je naše obećanje da budemo bolje mesto za rad, mnogo više od obećanja, i da je to naša svakodnevica“, rekao je Marko Babić, potpredsednik za ljudske resurse i organizacioni razvoj i član Izvršnog odbora Delez Srbija.

Top Employers Institut, kao nezavisna institucija sa međunarodnim kredibilitetom, prepoznaje izvrsnost u praksama prema zaposlenima. Kroz njihov program sertifikacije, kompanije koje učestvuju mogu biti validirane, sertifikovane i prepoznate kao poslodavci izbora. U 2024. godini, Institut je sertifikovao više od 2.300 organizacija u 121 zemlji i regionu, koje svojim HR praksama pozitivno utiču na živote više od 12 miliona zaposlenih širom sveta.

Edukativni školski karavan „Zdrava hrana svakog dana“ obišao 64 škole u Srbiji

Više od 5.500 đaka edukovano o zdravoj ishrani

„Deca u predpubertetskom uzrastu već imaju razvijenu svest o tome šta je zdrava ishrana, a kako se upravo u tim godinama formiraju ključne navike u ishrani, veoma je važno da što više razgovaramo i podržimo ih na putu ka zdravim nutritivnim izborima. Pravilnom edukacijom i dobrim primerom možemo im pomoći da izgrade temelje za zdrav i kvalitetan život“, kaže Ivana Mišić, strukovni nutricionista-dijetetičar, koja od početka školske godine drži interaktivna predavanja učenicima četvrtih razreda osnovnih škola širom Srbije.

U okviru programa „Zdrava hrana svakog dana“, koji realizuje maloprodajni lanac MAXI uz podršku Ministarstva prosvete, u septembru je krenuo edukativni karavan čija je misija da školarcima pruži osnovna znanja za formiranje zdravijih navika u ishrani. Samo tokom prvog polugodišta karavan je posetio 64 škole i edukovao više od 5.500 učenika, a u planu je da u martu zaključi predavanje u jubilarnoj stotoj školi.

Polazeći od toga da zdrava ishrana nije samo trend već i osnova za kvalitetan život, program je kreiran sa ciljem da đacima na zanimljiv način pruži osnovna znanja o uravnoteženoj ishrani, važnosti zdrave užine, voća i povrća, ali i značaju hidratacije i redovne fizičke aktivnosti.

„Deci je ova tema interesantna i upućena su u problematiku. Primetno je da znaju šta je zdrava hrana, ali i da se u praksi opredeljuju za manje zdrave varijante užina. Biraju često slatkiše, a moj zadatak je da im objasnim zašto je važno da to uvek budu neke zdravije i nutritivno hranljivije slatke opcije. Takođe, između vode i sokova, često biraju sokove. Baš zato se trudim da im ukažem zašto je važno da povećaju dnevni unos vode, jer ih sokovi zbog sadržaja šećera ne hidriraju koliko bi trebalo“, kaže Ivana Mišić.

Školski karavan je krenuo iz centra Beograda, iz OŠ „Braća Baruh“, a u prvom polugodištu prošao i kroz Zrenjanin, Suboticu, Grocku, Obrenovac, Lazarevac… Do kraja marta, u planu je da se razgovara sa skoro 12.000 četvrtaka u čak 100 škola širom Srbije.

„Naši učenici su bili veoma zadovoljni što su deo ovog programa, jer su predavanja zanimljiva i poučna. Kroz redovnu nastavu oni inače dobijaju informacije o zdravim navikama u ishrani, a ovaj program je odličan za zaokruživanje i produbljivanje znanja o balansiranoj ishrani. Ona je preduslov za pravilan rast i razvoj svakog deteta i neophodno je da ih podstičemo da već u najranijem uzrastu prave zdravije izbore“, smatra Branka Bešlić, direktorka OŠ „Ivan Goran Kovačić“ iz Subotice.

Inicijativa „Zdrava hrana svakog dana“ obuhvata i podršku roditeljima u ostvarenju ovog cilja, te je od strane nutricioniste kreiran i MINI kuvar sa više od 20 zdravijih recepata, osmišljenih tako da deca i roditelji mogu zajedno da ih pripremaju.

Hana Čermakova nova privremena potpredsednica i članica Izvršnog odbora Delez Srbija 

 Beograd, januar 2024.– Trgovinski lanac Delez Srbija imenovao je Hanu Čermakovu za novu privremenu potpredsednicu zaduženu za nabavku i pozicioniranje proizvoda, upravljanje komercijalnim i marketing timovima. Ona će kao članica Izvršnog odbora biti značajna podrška daljem razvoju kompanije. Na ovoj poziciji zameniće Goricu Jovović koja je od 1. januara ove godine postala privremena generalna direktorka maloprodajnog lanca.

Hana Čermakova je stručnjak sa bogatim internacionalnim iskustvom u maloprodaji i dubokim razumevanjem tržišta. Uverena sam da će njeno znanje i liderstvo biti snažna podrška kolegama. Doneće novu energiju i stručnost u naš tim, i radujem se da zajedno radimo na ostvarivanju ambicioznih ciljeva u godinama koje dolaze“, poručila je Gorica Jovović.

Hana Čermakova je iskustvo u retail industriji gradila na češkom tržištu, a poslednjih 15 godina je provela na liderskim pozicijama u maloprodajnim lancima. Češkom trgovinskom lancu Albert, koji je deo Ahold Delez Grupe, se priključila 2014. godine kada je postala direktor komercijalnog odeljenja, a tokom godina je napredovala kroz različite funkcije, izgrađujući svoju stručnost u oblasti nabavke i pozicioniranja proizvoda. Njeno iskustvo i angažovanje na brojnim projektima preporučili su je za prestižnu poziciju u kompaniji Delez Srbija koja je članica Ahold Delez Grupe.

Hana Čermakova je diplomirala na Češkom tehničkom univerzitetu u Pragu, a iza sebe ima više od 30 godina rada u različitim industrijama.

Kompaniji Delez uručeno priznanje za izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima
MAXI potvrdio da je „Poslodavac partner“

Beograd, 12.decembar 2023 –  Drugu godinu zaredom, kompanija Delez Srbija nagrađena je sertifikatom „Poslodavac partner“ za izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima. Ovo priznanje, koje dodeljuje konsultantska kuća SELECTIO, rezultat je uspešnog ispunjavanja visokih kriterijuma praksi u ljudskim resursima koje potvrđuju posvećenost kompanije zadovoljstvu zaposlenih i kreiranju kvalitetnih i podsticajnih uslova rada. 
Prestižno priznanje „Poslodavac partner“ odraz je primene najviših standarda Delez Srbije u oblasti upravljanja zaposlenima i obezbeđivanja programa benefita koji pozitivno utiču na njihovo zadovoljstvo. Opsežne analize nezavisnog tima stručnjaka pokazale su izvrsne rezultate kompanije, koja je najviše ocene dobila u kategorijama „Uključenost zaposlenih i inspiracija“ i „Transformacija i rast“, sa posebnim isticanjem dobre poslovne prakse kada je u pitanju briga o zaposlenima.
„Pažljivo smo slušali naše kolege i koleginice kada smo kreirali paket pogodnosti za zaposlene. Uz finansijska ulaganja poput kontinuiranih investicija u povećanje zarada za sve naše kolege u prodaji, povećali smo dane odmora na minimum 26 dana godišnje kako bismo obezbedili još bolji balans između privatnog i poslovnog života“, rekao je Marko Babić, član Izvršnog odbora i potpredsednik za ljudske resurse i organizacioni razvoj Delez Srbije. Babić je istakao da, kako bi obezbedila sigurnost posla, kompanija novozaposlenima od prvog dana zaposlenja obezbeđuje ugovor za stalno uz probni rad, kao i da posebnu pažnju posvećuje daljem osnaživanju zaposlenih kroz stalne prilike za usavršavanje.
Uz obezbeđivanje najsavremenije opreme i unapređivanje procesa rada kako bi osigurala što jednostavnije obavljanje posla, zahvaljujući različitim edukacijama i programima za razvoj u poslednjih godinu dana omogućeno je napredovanje za više od 1.100 kolega.
Delez Srbija ponosni je dobitnik i nagrade „Najinkluzivniji poslodavac 2023“ koju dodeljuju Forum za odgovorno poslovanje i Smart kolektiv. Nagrada za izuzetnost u sprovođenju praksi različitosti, ravnopravnosti i inkluzije istakla je kompaniju kao lidera u ovim oblastima, potvrđujući njenu posvećenost prepoznavanju i integrisanju principa inkluzije i različitosti u sve aspekte svakodnevnog poslovanja.
Više o aktuelnim konkursima možete saznati na sajtu za karijeru kompanije: Otvorene Pozicije | Ahold Delhaize Serbia.
 

NOV MAXI U KIKINDI OTVOREN UZ PODRŠKU LOKALNOJ ZAJEDNICI
Osnovnoj školi za učenike sa smetnjama u razvoju „6. oktobar“ donirano 500.000 dinara  

Kikinda, 02. decembar 2023 – Svečanim otvaranjem novog, drugog po redu Maxi supermarketa u Kikindi, stanovnici ovog grada dobili su još jedno mesto u komšiluku u kom mogu uživati u ugodnoj i kvalitetnoj kupovini. Tako su omiljeni proizvodi ovog prepoznatljivog supermarketa kupcima sada dostupni i na adresi Đure Jakšića 50, a otvaranje nove prodavnice uveličano je podrškom lokalnoj zajednici. 
Novootvoreni supermarket na više od 550 kvadrata nudi širok asortiman kvalitetnih proizvoda među kojima se posebno ističe bogata ponuda svežeg voća i povrća Maxi pijace, raznovrstan izbor svežeg mesa, delikatesa, kao ukusnih, svežih peciva Maxi pekare. U ovoj prodavnici, opremljenoj po najsavremenijim standardima, kupcima se na raspolaganju nalazi više od 20 zaposlenih koji su tu da svojim komšijama svakodnevnu nabavku učine još ugodnijom. Kako bi kupovina bila još brža i efikasnija, za plaćanje su pored tri klasične dostupne i dve samouslužne kase, a za potpunu udobnost obezbeđen je i parking iza same radnje.
Podrška zajednici u kojoj posluje neizostavni je deo poslovanja kompanije Delez, pa je tako širenje maloprodajne mreže obeležila i novčanom donacijom. Ček u iznosu od 500.000 dinara uručen je predstavniku Osnovne škole za obrazovanje i vaspitanje učenika sa smetnjama u razvoju „6. oktobar“ Kikinda, a primaoca donacije odabrali su zaposleni novootvorene prodavnice.
„Veliko nam je zadovoljstvo što smo u Kikindi otvorili još jednu prodavnicu. Nadamo se da ćemo širinom i kvalitetom pažljivo biranog asortimana ispuniti očekivanja kupaca u ovom gradu, a sigurni smo da će upravo naše kolege koje su im svakodnevno na usluzi biti naš najveći adut u cilju da i ovaj Maxi bude ono po čemu je prepoznatljiv – pravi komšijski supermarket. Posebno smo srećni smo jer smo ovim povodom imali priliku da podršku lokalnoj zajednici pružimo kroz donaciju Osnovnoj školi '6. oktobar', sa željom da učenicima i njihovim nastavnicima ulepšamo školske dane“ izjavio je Vladimir Denona, direktor operacija kompanije Delez Srbija, zahvalivši se kolegama koje su odabrale da kompanija donira sredstva ovoj važnoj školskoj ustanovi. 
Otvaranje još jednog Maxi supermarketa pokazatelj je posvećenosti kompanije Delez da kvalitetnu nabavku po meri modernog kupca učini dostupnijom što većem broju građana, istovremeno osluškujući okruženje u kom posluje i odgovarajući na njegove potrebe kroz pružanje podrške lokalnoj zajednici.
 

Mogućnost praćenja mesečnih ušteda u svim Delez prodavnicama


Iskoristi popuste uz „Moj MAXI“ i prati koliko si uštedeo

Da li ste znali da postoji aplikacija koja osim što pruža brojne pogodnosti, popuste i personalizovane promocije pri svakodnevnoj nabavci, korisnicima nudi i mogućnost uvida u to koliko su uštedeli svakog meseca prateći akcije?   
Reč je o novoj funkcionalnosti kupcima već dobro poznate „Moj MAXI“ aplikacije lojalnosti. Unapređena verzija lansirana je početkom novembra, a osim novog, savremenog dizajna koji je čini još jednostavnijom i intuitivnijom za upotrebu, svim korisnicima donela je i novu pogodnost. Tako, uz raznovrsne benefite i dodatne popuste koje su navikli da ostvaruju uz „Moj MAXI“, kupci sada imaju priliku i da sagledaju koliko su prateći akcije uštedeli u Maxi, Mega Maxi ili Shop&Go prodavnicama. Ova novina ogleda se u detaljnom prikazu pojedinačnih, mesečnih i ukupno ostvarenih ušteda, ali i samih potrošnji po računu, pružajući kupcu jasan i pregledan uvid u detalje njegove kupovine na jednom mestu.  
Pogodnost „Moja Ušteda“ samo je jedan u nizu benefita koji su dostupni uz „Moj MAXI“ aplikaciju lojalnosti. Zahvaljujući savremenom algoritmu koji pamti izbore pri kupovini, aplikacija kupcu svake nedelje donosi personalizovani set promocija prilagođen njegovim ličnim navikama u kupovini. Osim toga, uz aplikaciju lojalnosti kupci mogu uživati i u dodatnim popustima na više od 50 artikala koji su sniženi i do 50% svake nedelje, kao i u sezonskim dodatnim popustima. Učestvovanje u programima lojalnosti još je jednostavnije uz „Moj MAXI“ jer se nalepnice mogu sakupljati digitalno i deliti sa prijateljima, a opcija nagrađivanja lojalnosti odabranim brendovima donosi mogućnost dobijanja popusta na kupovinu ili gratis proizvod.
Aplikacija broji više od 1.3 miliona korisnika, a o kvalitetu pogodnosti koje „Moj MAXI“ nudi govori i preko 19.000 recenzija koje su rezultirale da Moj Maxi aplikacija uvek bude u samom vrhu na najpopularnijim platformama za preuzimanje aplikacija. 
Preuzimanje aplikacije je besplatno, jednostavno i dostupno na operativnim sistemima pametnih telefona (Android, IOS i Harmony OS). Može se koristiti u svim Maxi, Mega Maxi i Shop&Go prodavnicama.
 Za više informacija posetite: https://www.maxi.rs/sr/moj-maxi-aplikacija
 

Gorica Jovović je privremena generalna direktorka kompanije Delez Srbija

Beograd, 13. novembar 2023 – Gorica Jovović će od 1. januara 2024. godine biti imenovana za privremenu generalnu direktorku kompanije Delez Srbija. Ona će naslediti Jan-Villem Dokhejra posle tri uspešne godine na čelu kompanije. Gorica će odgovarati Jesperu Lauridsenu, generalnom direktoru Ahold Delez za region centralne i jugoistočne Evrope (CSE).
Gorica trenutno obavlja funkciju potpredsednice za nabavku i pozicioniranje proizvoda u Delez Srbiji. Njeno imenovanje na poziciju privremene generalne direktorke, rezultat je njene impresivne decenijske karijere u kompaniji i svedoči njenoj izuzetnoj poslovnoj sposobnosti i upravljanju.
„Znanje i iskustvo koje je Gorica stekla prevashodno u domenu komercijalnog poslovanja, u kombinaciji sa dokazanom sposobnošću da motiviše i vodi različite timove, čini nas uverenim da će pod njenim rukovodstvom naše poslovanje u Srbiji nastaviti da raste i dodaje održivu vrednost našim kupcima, našim zaposlenima i lokalnoj zajednici“, rekao je Jesper Lauridsen, generalni direktor Ahold Delez za region centralne i jugoistočne Evrope (CSE).
Gorica Jovović predvodiće Delez Srbiju, najveći maloprodajni lanac na tržištu, članicu grupe Ahold Delez. Delez Srbija zapošljava 13.000 ljudi, upravlja sa 520 Maxi, Mega Maxi i Shop&Go prodavnica i Maxi on-line poslovanjem i svakodnevno opslužuje više od pola miliona kupaca. Kompanija je posvećena obezbeđivanju visokokvalitetnog iskustva kupovine, pružajući svojim kupcima bolji izbor i širok spektar lokalnih proizvoda.

DELEZ SRBIJA POKRENULA NOV PROGRAM DONACIJA VIŠKOVA HRANE
„HRANA ZA SVE" 

Ispred Mega Maxi hipermarketa na Vilinim Vodama svakodnevno se doniraju paketi hrane svim zainteresovanim sugrađanima 

 

Trgovinski lanac Delez Srbija kontinuirano ulaže u unapređenje društveno odgovorne prakse doniranja viškova hrane koju sprovodi još od 2015. godine. U cilju da dodatno doprinese ovoj važnoj temi, kompanija je krajem septembra pokrenula nov program doniranja „Hrana za sve“. Tako, svako veče u 21h ispred Mega Maxi hipermarketa na Vilinim Vodama u Beogradu, za sve zainteresovane sugrađane obezbeđen je paket hrane koji je dopremljen iz preko 20 Maxi, Mega Maxi i Shop&Go prodavnica.
Program donacija „Hrana za sve“ predstavlja jedinstven koncept u našoj zemlji, čiji je primarni cilj odgovorno upravljanje viškovima hrane i doprinos lokalnoj zajednici kroz pružanje podrške socijalno ugroženim sugrađanima. Uz humanitarni  karakter, ovaj projekat doprinosi i očuvanju životne sredine s obzirom na potencijalne ekološke posledice koje nastaju kao rezultat bacanja viškova hrane.
Hrana za donaciju se svakog dana dovozi iz 26 beogradskih prodavnica, nakon čega volonteri Banke hrane Vojvodine, u posebno dizajniranoj kućici ispred Mega Maxi hipermarketa, artikle pakuju u kutije za donaciju koje je za ovaj projekat obezbedila kompanija Smurfit Kappa. Svaka kutija sadrži oko 8kg različitih proizvoda, uključujući dnevno pecivo, voće i povrće druge klase, suve namirnice sa poslednjim danom roka trajanja ili one sa oštećenjem originalne ambalaže. Od 21h hrana se deli svim građanima  koji te večeri dođu po svoju kutiju. 
Program donacija "Hrana za sve" predstavlja rezultat timskog rada nekoliko sektora u kompaniji, a zahvaljujući posvećenosti svih njih, u prvih mesec dana sprovođenja projekta donirano je čak 25 tona hrane. Koordinatorka projekta, Maja Mandić, zajedno sa timom za kvalitet, održivo poslovanje i zaštitu životne sredine, zadužena je za sprovođenje i implementaciju ovog projekta.
“Veoma sam ponosna što sam deo tima koji je predano radio na ovako važnoj i lepoj inicijativi. Posebnu zahvalnost dugujemo kolegama iz prodavnica koje svakodnevno sa puno pažnje i posvećenosti pripremaju sve one proizvode koji će na kraju dana biti donirani onima kojima su najpotrebniji. Iza nas je 6 meseci vrednog rada na osmišljavanju koncepta, brojnim analizama, stručnim procenama kolega, ali kada spoznamo da su zahvaljujući tome  naši brojni sugrađani dobili obrok tog dana, srećni smo jer vidimo da su naši napori da ovaj projekat sprovedemo u delo dobili veliki smisao i suštinu”, istakla je Maja Mandić koja vodi projekat ispred tima za kvalitet, održivo poslovanje i zaštitu životne sredine.

  MAXI u saradnji sa Ministarstvom prosvete započeo edukativni program o značaju balansirane ishrane „Zdrava hrana svakog dana“


Edukacija o zdravim navikama u ishrani za 12.000 školaraca


U beogradskoj OŠ „Braća Baruh“ danas je svečano obeležen početak programa „Zdrava hrana svakog dana“, čiji je cilj da se deci pruže osnovna znanja za formiranje zdravijih navika u ishrani još od ranog uzrasta. Inicijativa, koja je nastala pod okriljem kompanije Delez Srbija i maloprodajnog lanca Maxi, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, obuhvatiće 12.000 đaka četvrtih razreda iz 100 škola širom Srbije i trajaće do marta 2024. godine.


Prvo interaktivno predavanje održano je u OŠ „Braće Baruh“, a učenici su kroz jedan školski čas stekli osnovna znanja o važnosti pravilne i izbalansirane ishrane. Projekat teži promociji kvalitetnih i nutritivno izbalansiranih navika u ishrani među đacima, naglašavajući važnost unosa voća, povrća i tečnosti, kao i redovne fizičke aktivnosti.


„Kroz svoje dugogodišnje iskustvo kao nastavnik fizičkog vaspitanja, imao sam priliku da svedočim negativnim posledicama koje loša ishrana i nedovoljno aktivnosti imaju na zdravlje naše dece, uključujući i rastući problem gojaznosti. Ovaj program dolazi kao pravo osveženje i pruža nam alate da zajedno radimo na oblikovanju svetlije, zdravije budućnosti za naše mlade generacije. Veoma smo zahvalni kompaniji Delez Srbija i maloprodajnom lancu Maxi na pokretanju ovog vitalnog projekta, koji nastoji da 'Zdrava hrana svakog dana' ne bude samo slogan, već stvarna praksa u životima naših đaka. Radujemo se dugoročnoj saradnji koja će pomoći našim učenicima da postanu ambasadori zdravih životnih navika u svojim zajednicama“, izjavio je Aleksandar Subotić, direktor OŠ Braća Baruh.


Predavanjem u OŠ „Braća Baruh“ započeo je svojevrsni „edukativni karavan“ koji će obići 100 škola za 100 školskih dana. Na ovaj način u njemu će učestvovati učenici četvrtih razreda osnovnih škola u svim regionima Srbije. Edukacijom na ovu značajnu temu Delez Srbija je nastavila sa svojim strateškim opredeljenjem da podržava i promoviše razvoj zdravijih zajednica.


„Razvijanje i praktikovanje zdravih životnih stilova i svesti o važnosti sopstvenog zdravlja i potrebe i negovanja i razvoja fizičkih sposobnosti jeste jedan od osnovnih ciljeva osnovnog obrazovanja i vaspitanja, s tim da se zdrave navike razvijaju i pre ulaska u kolektiv, odnosno u školu. Obrazovno- vaspitni sistem treba da osposobi učenika da bude odgovoran prema sopstvenom zdravlju i njegovom očuvanju i da primenjuje usvojene zdravstvene navike neophodne za aktivan i zdrav život. Istovremeno, promocija pravilne ishrane i redovne fizičke aktivnost jeste zadatak i obaveza i drugih delatnosti. Društveno odgovorne i edukativne akcije, kao što je ova zajednička saradnja Ministarstva prosvete i kompanije Delez Srbija, svakako doprinose razvijanju svesti o značaju odgovornog odnosa prema sopstvenom zdravlju“, izjavio je dr Milan Pašić, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje.


Sa fokusom na balansiranu ishranu, ovaj projekat ne samo da se usredsređuje na podizanje svesti o zdravoj ishrani, već i na izgradnju osnove za odgovorno i svesno odrastanje, gde će zdrave navike u ishrani služiti kao kamen temeljac za njihov celokupan zdrav i harmoničan razvoj. A za dodatnu motivaciju, svaki učenik će po završetku predavanja dobiti edukativnu slagalicu i MAXI „Mini kuvar“ sa receptima prilagođenim njihovom uzrastu, čime se podstiče aktivno učešće u pripremi zdravijih obroka.


„Naš cilj je da inspirišemo učenike da razviju pozitivan stav prema zdravijim načinima ishrane. Koncept predavanja razvijen je od strane stručnjaka nutricionista, interaktivan je i prilagođen uzrastu mlađe školske dece. Zdravija ishrana je centralni segment naše korporativne strategije i ovim programom se obraćamo posebno važnoj kategoriji stanovništva – deci, koja tek razvijaju navike“, naglasila je Milica Popović, rukovodilac za odnose sa javnošću i korporativne komunikacije kompanije Delez Srbija, koja je javnosti predstavila i „Mini kuvar“ – kao inspiraciju roditeljima za pripremu zdravih i ukusnih obroka za školarce.


Mini kuvar: https://www.maxi.rs/maxi-mini-kuvar

Inovacija Fakulteta veterinarske medicine i kompanije Delez Srbija


Jaja bogata selenom u MAXI supermarketima


Samo dva jaja veličine „L“ zadovoljavaju dnevnu potrebu organizma za selenom


U cilju da kupcima obezbedi još lakši put do zdrave i nutritivno bogate ishrane, trgovinski lanac Delez kroz stalne inovacije u saradnji sa naukom kontinuirano unapređuje kvalitet proizvoda, idući korak ispred očekivanja potrošača. Tako su od sada, na rafovima Maxi, Mega Maxi, Tempo i Shop&Go prodavnica, kupcima u Srbiji prvi put dostupna jaja bogata selenom a ovaj inovativni proizvod rezultat je unapređenog koncepta ishrane koka nosilja razvijenog od strane Katedre za ishranu i botaniku Fakulteta veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu.


Jaja bogata selenom potrošači mogu pronaći pod brendom Nature‘s promise, privatnom robnom markom ovog trgovinskog lanca, koji obuhvata širok spektar zdravijih proizvoda visokog kvaliteta. Dobijen dodavanjem potpuno prirodnog dodatka ishrani koka nosilja ovaj inovativni proizvod na domaćem tržištu obezbedio je mogućnost da se unosom samo dva jaja veličine „L“ zadovolji dnevna potreba organizma za selenom, mikroelementom koji pozitivno utiče na zdravlje čoveka.


„Ova naučna inovacija postignuta je dodavanjem inaktivisanog kvasca sa visokim sadržajem organskog selena u ishrani koka nosilja čime je obezbeđena njegova bolja apsorpcija i, posledično, viši nivo deponovanja selena u jajima. Na ovaj način dobijen je proizvod koji sadrži više od 40 mikrograma selena na 100 grama jajčane mase, što je dvostruko veći sadržaj ovog mikroelementa u odnosu na obična jaja“, objasnio je prof. dr Dragan Šefer, šef Katedre za ishranu i botaniku Veterinarskog fakulteta, koji je bio na čelu tima koji je razvio ovaj inovativni koncept ishrane.


Selen pozitivno utiče na zaštitu ćelija od oksidativnog stresa, doprinosi normalnom radu štitaste žlezde kao i normalnoj funkciji imunog sistema.


„Zemljište u Srbiji, a posledično biljke i životinje koje se njima hrane, je deficitarno selenom čiji je unos veoma značajan za zdravlje ljudi. Reč je o antioksidansu koji sprečava negativan uticaj slobodnih radikala na DNK, a ima pozitivnu ulogu u funkciji kardiološkog, endokrinološkog i koštanog sistema čoveka. Zbog toga sam veoma ponosan što smo uspeli da proizvedemo jaja bogata ovim esencijalnim mikroelementom i time građanima ponudimo namirnicu koja ga sadrži u visokim količinama i koja im je sada dostupna u najbližem Maxi supermarketu“, rekao je profesor Šefer.


Uz sveobuhvatnu, sistemsku kontrolu kvaliteta proizvoda, Delez Srbija dodatnu pažnju posvećuje kontroli uzgoja i uslova života životinja i jedini je trgovinski lanac na domaćem tržištu koji je ušao u izmenu postojećeg koncepta ishrane domaćih životinja kako bi kupcima obezbedio zdravije izbore visokog kvaliteta.

  Delez Srbija otvorila prvi specijalizovani Distributivni centar za online prodaju hrane u Srbiji


Unapređena kupovina za sve Maxi Online kupce


Beograd - Delez Srbija nastavlja da podiže standarde u oblasti maloprodaje otvaranjem prvog specijalizovanog skladišta za online distribuciju hrane u Srbiji. Ovaj moderni centar, izgrađen na Bežanijskoj kosi u Beogradu, omogućava bržu, kompletniju i efikasniju dostavu proizvoda korisnicima Maxi Online prodavnice, a ujedno predstavlja nastavak posvećenosti kompanije digitalizaciji i stalnom unapređenju korisničkog iskustva.


Distributivni centar na Bežanijskoj kosi pravi je tehnološki biser opremljen najsavremenijom opremom i softverima, osmišljen tako da odgovori na sve zahteve savremenog kupca. Prostire se na čak 6.700 kvadratnih metara i time omogućava skladištenje širokog asortimana proizvoda u optimalnim uslovima, garantujući njihovu svežinu i kvalitet prilikom dostave. Za korisnike Maxi Online prodavnice ovaj centar znači kraće vreme čekanja, širi izbor proizvoda, bolju dostupnost i pouzdanost u isporuci.


Izgrađen je prema svetskim standardima u oblasti internet prodaje i poseduje kapacitet da odgovori na rastuće potrebe tržišta. U njemu će do kraja godine raditi 500 zaposlenih, obučenih da efikasno i brzo obrade, pripreme i distribuiraju svaku narudžbinu. Oni će, kroz stalne treninge i edukacije, raspolagati najnovijim znanjima iz oblasti online distribucije, čime se osigurava da svaki korisnik dobije najviši standard usluge.


„Poslednjih 15 godina aktivno uvažavamo sve komentare i sugestije Maxi Online kupaca, a sa svakim unapređenjem funkcionalnosti prodavnice našu uslugu podižemo na viši nivo. Otvaranje novog Distributivnog centra po najvišim standardima gradnje, bio je prirodni korak za nas, ali i odgovor na sve veći broj aktivnih kupaca koji žele da online porudžbina bude dostavljena u vreme i na lokaciju koja njima odgovara uz savršen tretman i logistiku. Ovom investicijom, koja je vredna 11 miliona evra, podigli smo nivo kvaliteta isporuke za sve online kupce, a našim kolegama omogućili odličnu lokaciju za rad koja će nam pomoći da održimo poziciju tržišnog lidera u elektronskoj trgovini u Srbiji“, istakao je pri puštanju u rad novog Distributivnog centra Nikola Zečević, direktor digitalnog poslovanja u kompaniji Delez Srbija.


Maxi Online prodavnica u ponudi ima širok asortiman prehrambenih i neprehrambenih artikala, a veliku pogodnost, sem odabira adrese, predstavlja i mogućnost izbora termina dostave koji kupcu najviše odgovara. Uz pomoć napredne tehnologije i stalnih inovacija, među kojima je svakako i ovaj jedinstveni magacin za online distribuciju, kompanija ostaje posvećena pružanju najvišeg iskustva kupovine i odgovaranju na potrebe svojih kupaca u digitalnom dobu.


Kompanija Delez Srbija nudi i digitalnu aplikaciju lojalnosti koja omogućava personalizovane popuste i uštedu kućnog budžeta. Aplikacija „Moj Maxi“ uz pomoć naprednih algoritama prati navike korisnika i kreira personalizovane ponude i popuste, a za godinu i po dana rada beleži više od milion korisnika.
 

Napredni roboti za čišćenje podova u odabranim Delez prodavnicama


Očuvanje životne sredine i konstantan kvalitet čišćenja samo su neke od prednosti novog sistema


Beograd, 15.08.2023 - Delez Srbija je prvi maloprodajni lanac u Srbiji koji je implementirao autonomne robote za čišćenje u svoje prodavnice. Ova inovacija ne samo da garantuje konstantan kvalitet čišćenja, već doprinosi i očuvanju životne sredine. Za sada su roboti implementirani u 17 odabranih Delez prodavnica na teritoriji Beograda, a plan je da se do polovine septembra proširi na ukupno 26 prodavnica.


U poređenju sa klasičnim metodama čišćenja, novi roboti za čišćenje koriste isključivo vodu bez upotrebe hemikalija, a uz to štede i do 2.000 litara vode mesečno. Dok ove karakteristike doprinose održivosti, njihova sposobnost potpune autonomije osigurava još veću efikasnost, unapređujući i sam kvalitet čišćenja. Uz integrisanu radnu stanicu oni samostalno upravljaju procesom punjenja baterije, dopunjavaju čistu i prazne upotrebljenu vodu. Integrisani softver omogućava samostalno pokretanje robota na osnovu unapred definisanih mapa i vremena čišćenja, bez potrebe za ljudskom intervencijom. Tokom jednog sata, robot može da očisti približno 300 kvadrata.


„Verujemo da će ova inovacija biti snažna podrška našim kolegama u maloprodaji i da će im biti pravi i pouzdan partner u pružanju besprekorne usluge i prijatnog mesta za kupovinu. Zahvaljujući snažnoj podršci našeg partnera Secut One, koji je distributer ovih robota, uspeli smo da u neverovatnom roku od dve nedelje pokrijemo prvu fazu implementacije u 17 odabranih radnji. Utisci koje dobijamo sa terena već su više nego pozitivni i dok nam kolege hvale besprekornu higijenu, kupci su ovaj vid robotizacije servisa prihvatili sa posebnim oduševljenjem“, istakla je Dragana Đurić, rukovodilac u operacijama kompanije Delez odgovorna za tehnologije i digitalizaciju procesa u sistemu.


Uvođenjem još jedne inovacije na domaće tržište, Delez Srbija nastavlja da bude lider u tehnološkim dostignućima u retail sektoru, težeći da svojim kupcima pruži još bolje i kvalitetnije iskustvo kupovine, istovremeno pružajući doprinos očuvanju životne sredine.

Nove sorte voća i povrća bez ostataka pesticida


Na Maxi pijacama ovog leta će se naći dinje, lubenice, maline i pakovana salata Alpina classica sa žigom garancije


2. avgust 2023, Beograd – Maloprodajni lanac Delez Srbija je u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Beogradu nastavio da razvija inovacije na tržištu u cilju podizanja nivoa kvaliteta hrane, nudeći potrošačima inovativne i zdravije opcije. U zelenoj oazi Oglednog dobra Poljoprivrednog fakulteta „Radmilovac” javnosti su predstavljene nove sorte voća i povrća bez ostataka pesticida, nastale u okviru koncepta razvijenog saradnjom nauke i privrede, i koje će se nalaziti u Maxi, Tempo, Mega Maxi i Shop&Go prodavnicama tokom sezone.


Koncept „Bez ostataka pesticida“, koji je prošle godine predstavljen javnosti, ove je unapređen i proširen na nove kulture voća i povrća koje će biti dostupne na rafovima ovog trgovinskog lanca. Tako su pored dinja i lubenica obeleženih zvaničnim žigom garancije, od ove godine tu i trešnje, maline i pakovana salata. Na događaju koji je upriličen u okviru Oglednog dobra Poljoprivrednog fakulteta održan je stručni panel na kome su detaljno objašnjene mere primenjene u ovom proizvodnom procesu koje su rezultirale eliminacijom ostataka pesticida u voću.


"Naša predanost pružanju kvalitetnih proizvoda kupcima inspirisala je, međutim, i niz inovacija koje smo zajedno sa našim partnerima uveli na tržište. Otišli smo korak dalje pa je voće bez ostataka pesticida dostupno u našim prodavnicama od prošle sezone, a ove sezone je asortiman dodatno proširen. Naša vizija je da zajedno sa fakultetom i dobavljačima nastavimo širenje ponude voća i povrća bez ostataka pesticida gde god je to moguće, u skladu sa visokim standardima uzgoja i proizvodnje. U ovom trenutku već radimo na analizama za određene sorte jabuka i bundeve“, istakao je Nemanja Nenić, direktor kvaliteta kompanije Delez Srbija.


Poljoprivredni fakultet kao vodeća naučna ustanova u Srbiji u oblasti proizvodnje hrane, u celokupnom lancu snabdevanja je tokom prošle godine ponudio domaćoj industriji jedan inovativan pristup upravljanja bezbednošću hrane, i nastavio da ga dodatno unapređuje i u ovoj. Koncept „Bez ostataka pesticida“ je pristup koji podrazumeva proveru dobre poljoprivredne prakse kod primarnih proizvođača zajedno sa laboratorijskim analizama koje imaju za cilj da potvrde da proizvodi ne sadrže ostatke pesticida. Na taj način, fakultet kao nepristrasna ustanova omogućuje poljoprivrednim proizvođačima da ukoliko zadovolje stroge kriterijume dobiju sertifikat i postanu nosioci žiga garancije „Bez ostataka pesticida“.


„Kompanija Delez je u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom razvila novi koncept upravljanja bezbednošću hrane. Njegov cilj je da se aktivnostima u okviru dobre poljoprivredne prakse proizvede voće i povrće koje ne sadrži ostatke pesticida. Smatramo da se ovim značajno podižu standardi u lancu snabdevanja hranom, a korist imaju primarni proizvođači, posebno potrošači i društvo, ali i kompanija koja sprovodi i unapređuje odgovoran pristup bezbednosti hrane“, rekao je prof.dr Dušan Živković, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

Partnerski odnos dobavljača Agro Bel sa kompanijom Delez Srbija se ove godine dodatno unapredio, a rezultat ove plodne i višegodišnje saradnje su maline ovog proizvođača koje će ovog leta biti na raspolaganju kupcima širom Srbije bez ostataka pesticida.
„Veliko nam je zadovoljstvo što smo, kao deo projekta 'Bez ostataka pesticida', uspeli da postignemo izuzetno visoke standarde kvaliteta i bezbednosti naših proizvoda, poput maline, čija proizvodnja je zahtevna sama po sebi. Usaglašavanje sa ovim standardom predstavlja veliki korak napred u odnosu na konvencionalnu proizvodnju i naši inženjeri su imali ozbiljan zadatak da razviju program proizvodnje i zaštite koji obezbeđuje zdrave biljke, a ujedno i prinos koji opravdava troškove uzgajanja. Nastavljamo da se razvijamo i unapređujemo i sledeće sezone planiramo da primenimo ovaj model proizvodnje na našim zasadima kupine“ istakla je Ana Bošnjak, vlasnica i direktorka Agro Bel-a.


Uvođenje inovacija na tržište predstavlja rezultat strateškog usmeravanja kompanije ka cilju unapređenja i podizanja standarda kvaliteta. Maxi pijace danas sadrže bogatu paletu kultura voća i povrća, kako iz Srbije, tako i iz celog sveta, i među kupcima su prepoznate kao mesto sa raznovrsnom ponudom kvalitetnih i zdravih proizvoda.

Delez Srbija nastavlja širenje i modernizaciju maloprodajne mreže


OTVOREN NOVI MAXI SUPERMARKET U MLADENOVCU


Tokom jula i stanovnici Bajine Bašte i Temerina dobili nove moderne prodavnice, a Tempo u Kraljevu prešao u Mega Maxi format


27. Jul 2023 - Bogat asortiman kvalitetnih proizvoda i dobro poznata komšijska usluga Maxi supermarketa od danas su dostupni meštanima Mladenovca na još jednoj lokaciji. Na adresi Momčila Živojinovića 20, svoja vrata svečano je otvorila peta po redu Maxi prodavnica u ovoj opštini. Tokom jula prve Maxi supermarkete dobili su stanovnici Temerina i Bajine Bašte, nekadašnji Tempo hipermarket u Kraljevu temeljno je modernizovan i otvoren pod brendom Mega Maxi, a širenje maloprodajne mreže u ovom mesecu Delez Srbija je uveličala i podrškom lokalnoj zajednici.


Na više od 400 kvadratnih metara savremeno dizajniranog ambijenta novootvoreni supermarket u Mladenovcu pruža sve uslove za efikasnu i prijatnu nabavku. Među brojnim artiklima prehrane i neprehrane potrošači mogu da računaju na bogat izbor uvek svežeg voća i povrća Maxi pijace, ukusnih peciva i hleba koji nudi Maxi pekara, kao i na izvrsnu ponudu upakovanog mesa i delikatesnih proizvoda. Obezbeđen je i parking prostor, a pored tri regularne kupcima su na raspolaganju i dve samouslužne kase.


Novo iskustvo nabavke po meri modernog kupca u julu postalo je dostupno stanovnicima Temerina i Bajine Bašte. Otvaranjem prvih Maxi supermarketa u ovim mestima omogućeno je da kupci u svom komšiluku mogu uživati u prepoznatljivoj usluzi i ponudi kvalitetnih proizvoda. Tako sada meštani Temerina nabavku omiljenih artikala Maxi supermarketa mogu vršiti u Novosadskoj ulici 359, dok je ona stanovnicima Bajine Bašte dostupna na adresi Braće Ninčića bb. Otvaranje nove radnje u ovom gradu Delez Srbija uveličala je i donacijom od 500.000 dinara Udruženju dece sa smetnjama u razvoju i njihovih roditelja Bajina Bašta, izabranom upravo od strane zaposlenih ove prodavnice.


U okviru kontinuiranog procesa modernizacije maloprodajne mreže, u julu je Tempo hipermarket u Industrijskoj zoni Šeovac u Kraljevu svoje kupce dočekao u potpuno novom izgledu i pod novim brendom - Mega Maxi, donoseći još ugodnije iskustvo kupovine za svakog člana porodice. Uz nov enterijer i opremu po najsavremenijim standardima kupce na više od 3.600 kvadrata očekuje raznovrstan asortiman artikala svih kategorija kao i dobro poznate Tempo cene i popusti koji štede kućni budžet.


Kontinuirano podizanje nivoa kvaliteta ponude i usluge, kao i stalna ulaganja u širenje maloprodajne mreže, pokazatelji su strateške posvećenosti trgovinskog lanca Delez Srbija da iskustvo kupovine po svetskim standardima učini još dostupnijim potrošačima širom zemlje.

Delez Srbija na Beogradskom sajmu organizovala manifestaciju posvećenu lokalnim poljoprivrednim proizvođačima


Održan drugi Maxi Nacionalni festival hrane


Najbolje domaće voće i povrće izložilo desetine proizvođača. Uručene i nagrade za doprinos održivom poslovanju


Beograd, 15. jun 2023 – U prisustvu brojnih uglednih zvanica, trgovinski lanac Delez Srbija danas je po drugi put organizovao Nacionalni festival hrane. Ova manifestacija je ponovo okupila desetine domaćih proizvođača voća i povrća, ali i prenela poruke o važnosti sinergije nauke i privrede sa ciljem podizanja nivoa kvaliteta proizvoda, kao i ukrupnjavanja domaće proizvodnje.


Svečanom otvaranju prisustvovala je ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Srbije Jelena Tanasković, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, predstavnici ministarstava, ambasade Kraljevine Holandije, članovi akademske zajednice, privrednici, lokalni proizvođači i partneri kompanije Delez.


Danas su proizvođači iz Srema, Mačve, Banata, Beograda, Novog Sada, Čačka, Leskovca i Pirota, kao i drugih krajeva Srbije, izložili preko 30 vrsta poljoprivrednih proizvoda. Gosti i posetioci Festivala imali su jedinstvenu priliku da se upoznaju sa bogatim asortimanom voća i povrća koje nalazimo svakodnevno na Maxi pijacama i da se iz prve ruke informišu o poreklu i načinu njihove proizvodnje. Poseban segment Festivala bio je posvećen inicijativi „Maxi agregatori“. Ovaj projekat kompanija realizuje zajedno sa velikim lokalnim dobavljačima - Delta Agrar, Agro Bel, Zelena zvezda, Agro Zin i Agro Tim, kako bi doprinela ukrupnjavanju domaće nabavke, povezivanju sa malim proizvođačima i na taj način obezbedila povećano učešće srpskog voća i povrća na policama ovog lanca.


Festival je svečano otvorio generalni direktor Delez Srbije Jan-Vilem Dokhejr koji se zahvalio svim partnerima na godinama uzajamne podrške i saradnje. On je naveo da je kompanija tokom prethodne godine otkupila 54.000 tona voća i povrća sa srpskih njiva i da je plan da se iz godine u godinu ove količine povećavaju.


„Danas smo okupili ljude koji su zaslužni za proizvodnju najboljeg voća i povrća, ali i naše partnere sa Poljoprivrednog i Fakulteta za veterinarsku medicinu sa kojima kontinuirano radimo na podizanju nivoa kvaliteta proizvoda. Građani Srbije će od ovog leta samo na MAXI pijacama moći da pronađu brojne nove sorte voća i povrća sa zaštićenim žigom ’Bez ostataka pesticida’ i upravo projekti koji su sinergija nauke i privrede čine bazu na kojoj želimo da razvijamo naše poslovanje“, istakao je Jan-Vilem u uvodnom obraćanju naglašavajući važnost strukturne podrške koju država pruža poljoprivrednicima u njihovom razvoju.


Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković rekla je da će Ministarstvo nastaviti da snažno podržava svaku inicijativu ove vrste, koja doprinosi promociji domaćih proizvoda i njihovog kvaliteta, kao i dodatne podrške pri njihovom plasmanu na tržište i opredeljivanju potrošača da prilikom kupovine upravo biraju naše, srpske proizvode.


„Poljoprivreda i proizvodnja hrane su oblasti izuzetno značajne za Republiku Srbiju. Pored tradicije i prirodnih prednosti, naši proizvođači poseduju znanje, volju i iskustvo za unapređenje svog poslovanja. Plasman naših poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na svetskom tržištu najbolje govori o kvalitetu naše hrane. Prošle godine je postavljen novi rekord u izvozu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u vrednosti od 4,7 milijardi evra, a ove godine očekujemo da taj iznos bude još veći“, navela je Tanasković. Tanasković je naglasila da će Ministarstvo nastaviti da radi na stvaranju pravnog ambijenta
za dalji razvoj oznaka geografskog porekla i nacionalnih šema kvaliteta, kao i na definisanju mera podrške za unapređenje domaće proizvodnje i proizvoda sa oznakama porekla i kvaliteta.


I na drugom Maxi Nacionalnom festivalu hrane dodeljena su priznanja za poseban doprinos održivom poslovanju. Kompanija Agro Bel istakla se u razvoju malina i kupina bez ostataka pesticida, a pored toga jedan je od pet agregatora koji okuplja 50 malih lokalnih proizvođača i na taj način doprinosi razvoju lokalnih zajednica u Srbiji. Novitas Konsalt je nosilac priznanja kao kompanija koja zapošljava osobe sa invaliditetom, ali je uz to i ponosni nosilac brojnih nagrada za kvalitet u poljoprivredi. Medveđ je najveći domaći proizvođač šargarepe i kompanija zahvaljujući kojoj u ovom trgovinskom lancu tokom cele godine ova kultura dolazi isključivo sa domaćih njiva.


Drugi Maxi Nacionalni festival hrane posebnu pažnju posvetio je saradnji sa lokalnim agregatorima – kompanijama koje povezuju trgovinski lanac i male proizvođače. Na panelu „Maxi agregatori“ učesnici su naglasili izuzetan značaj ovog koncepta, ali i brojne benefite koje u njegovim okvirima ostvaruju lokalni poljoprivrednici. Zaključeno je da je korist višestruka, jer udruženi mali domaći proizvođači dobijaju jasan putokaz za primenu standarda kvaliteta i bezbednosti zahvaljujući kojima mogu lakše da plasiraju svoju robu. To direktno utiče na njihovu konkurentnost i na evropskim tržištima, a čini i snažan podsticaj domaćoj ekonomiji i razvoju lokalnih zajednica. Specijalni pogled na ovu temu dao je i ataše za poljoprivredu ambasade Kraljevine Holandije Kun fan Hineken, iz čije je zemlje je i preuzet ovaj koncept razvoja domaće proizvodnje.


Specijalni gost drugog Maxi Nacionalnog festivala hrane bio je bard pripremanja hrane i svetsko TV lice holandski kuvar Rudolf van Vin, koji je na Beogradskom sajmu demonstrirao svoje umeće koristeći isključivo sveže i kvalitetne namirnice proizvedene u Srbiji, koje su svakodnevno na policama Maxi supermarketa.

Delez Srbija predstavila Izveštaj održivog poslovanja za 2022. godinu


22. jun 2023. Beograd – U prijatnoj atmosferi najvećeg biorezervata nadomak samog centra Beograda - Medonosne bašte u okviru kulturnog centra Silosi, Delez Srbija tradicionalno je predstavila inicijative, aktivnosti i projekte u oblastima zdravije ishrane, zaštite životne sredine, brige o zaposlenima i lokalnim zajednicama koji su obeležili društveno odgovorno poslovanje kompanije u 2022. godini.


Sa posebnim fokusom na obezbeđivanje širokog izbora svežih i kvalitetnih namirnica sa domaćih gazdinstava širom Srbije, trgovinski lanac Delez strateški je posvećen podizanju svesti o važnosti zdravije ishrane. Ovakav pristup rezultirao je povećanom tražnjom kupaca za zdravijim proizvodima koji su činili čak 55 odsto ukupno prodatih proizvoda privatne robne marke u prethodnoj godini, kao i obezbeđivanjem još kvalitetnijih svežih proizvoda na rafovima Maxi supermarketa.


Prve kulture voća u Srbiji koje nose žig garancije „Bez ostataka pesticida“, specijalne sorte lubenica i dinja iz vojvođanskog sela Ašanja, kao i domaće pileće meso uzgajano bez upotrebe antibiotika, kompanija je obezbedila kupcima zahvaljujući strateškoj saradnji sa Poljoprivrednim i Veterinarskim fakultetom. Njihove proizvođače, gazdinstvo Blanuša i kompaniju Superior Foods koji su primenili ove inovacije u proizvodnji, Delez Srbija nagradila je priznanjem za doprinos održivom poslovanju na prošlogodišnjem Nacionalnom festivalu hrane, događaju koji je organizovala u čast domaćih proizvođača.


„Kao lider na tržištu imamo odgovornost da budemo snažna podrška privredi, kupcima i zaposlenima ali i predvodnik inovacija koje će zajednicu u kojoj poslujemo učiniti još lepšim i zdravijim okruženjem. Drago mi je što mogu da kažem da iza sebe imamo godinu u kojoj smo uprkos svim izazovima na domaćem i globalnom tržištu uspeli da tome ostanemo dosledni, realizujući brojne inicijative koje su doprinele razvoju lokalnih zajednica, zaštiti životne sredine, unapređenju sistema doniranja hrane, a rezultati koje smo postigli samo su podstrek da sledeće godine budemo još bolji“, izjavio je Jan-Vilem Dokhejr, generalni direktor kompanije Delez Srbija.


U 2022. godini 84 odsto ukupne količine električne energije koju je koristila kompanija došlo je iz zelenih izvora, a nastavljena je i kontinuirana implementacija CO2 rashladnih sistema i propanskih vitrina u prodavnicama širom zemlje. Uz ova ulaganja, kao i primenu mera energetske efikasnosti, ukupna emisija CO2 u sistemu smanjena je za 26 odsto za period od godinu dana.
Pored smanjenja viškova hrane za 11,6 odsto u odnosu na 2021. godinu, Delez Srbija je prethodne godine reciklirala više od 11.000 tona otpada, a u okviru inicijative za odgovorno zbrinjavanje opasnog otpada od potrošača, prikupljeno je i adekvatno zbrinuto 1.120 kilograma baterija.


Kao jedan od najvećih privatnih poslodavaca u zemlji sa više od 12.000 zaposlenih, kompanija poseban fokus stavlja na kontinuirano ulaganje u njihov razvoj. Tako su, uz preko 136.000 sati treninga koji su obezbeđeni zaposlenima tokom prethodne godine realizovana i tri razvojna programa za lidere u operacijama kroz koje je prošlo oko 250 kolega. Za poseban doprinos u upravljanju ljudskim resursima i programima pogodnosti koji su usmereni ka zaposlenima, Delez Srbija je u 2022. godini nagrađena priznanjem „Poslodavac partner“.


Doprinos kompanije se i u protekloj godini posebno istakao u oblasti filantropskih aktivnosti. Tako je prilikom otvaranja strateški važnih radnji kompanija donacijama od 500.000 dinara pružila podršku udruženjima lokalnih zajednica koja su birali upravo zaposleni koji žive i rade u njima. Donirana sredstva uručena su Crvenom krstu Prijepolje, Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ u Zrenjaninu, Domu za decu ometenu u razvoju „Kolevka“ u Subotici i Lokalnoj Fondaciji Niš, a povodom otvaranja jubilarne 500. prodavnice u Beogradu, pola miliona dinara donirano je NURDOR-u.

Kao najveći donator hrane Banke hrane Beograd, Delez Srbija je i u 2022. godini nastavila da pruža svakodnevnu podršku korisnicima više od 100 humanitarnih organizacija. Gotovo 600 tona voća i povrća je na ovaj način stiglo do skoro 15.000 sugrađana, dok je 405 tona voća i povrća donirano za ishranu životinja. Dodatna sredstva kompanija je izdvojila i za dalju podršku sistemu doniranja, te je zahvaljujući donaciji u iznosu od 67.000 evra Banci hrane Beograd, obezbeđeno drugo vozilo kojim je osiguran sistemski način dopremanja voća i povrća do korisnika humanitarnih oganizacija koji nemaju sopstveni prevoz.


Strateška posvećenost kompanije stalnom ulaganju u unapređenje projekta donacija hrane prepoznato je od strane Foruma za odgovorno poslovanje, te je Delez Srbija drugu godinu zaredom bila nosilac priznanja „Šampion održivosti“. Zahvaljujući brojnim društveno odgovornim aktivnostima sprovedenim u poslednje tri godine, ovaj trgovinski lanac ponosni je dobitnik i ovogodišnjeg priznanja za društvenu odgovornost "Dobročinitelj 2023".


Ceo Izveštaj kompanije Delez možete pročitati na Maxi sajtu: Strategija održivog poslovanja (maxi.rs)

 

MAXI benefiti čine posao boljim, lakšim i lepšim


Nov, unapređen program pogodnosti za zaposlene u kompaniji Delez Srbija


Minimum 26 dana godišnjeg odmora i 12% popusta pri kupovini samo su neke od pogodnosti rada u najvećem trgovinskom lancu u zemlji


30. maj, Beograd – Delez Srbija, kao jedan od najvećih privatnih poslodavaca u zemlji, strateški je posvećena kontinuiranom unapređenju zadovoljstva više od 12.000 kolega, kao i neprekidnom ulaganju u poboljšanje uslova rada. U skladu sa tim, kompanija je kreirala nove MAXI benefite koncipirane tako da odgovore na potrebe zaposlenih i doprinesu još boljoj, lakšoj i lepšoj radnoj atmosferi.


Kao podrška održavanju ravnoteže između posla i privatnog života povećan je broj dana godišnjeg odmora. Uz podrazumevana dva slobodna dana u nedelji, svi zaposleni imaju pravo na najmanje 26 dana godišnjeg odmora, dok dodatni slobodni dani slede za rad vikendom, stručnu spremu, roditelje troje ili više dece, kao i decenije lojalnosti.


Osim toga, MAXI benefiti pružaju prilike i za ostvarivanje još većih ušteda i zarada. Kompanija je za 100 odsto povećala procenat popusta benefit kartice za kupovinu. Time, svi zaposleni sada mogu ostvariti 12% popusta prilikom nabavke u Maxi, Mega Maxi, Tempo i Shop&Go prodavnicama, što pruža mogućnost uštede i do 43.200 dinara godišnje.


Dodatno, cena noćnog sata u ovoj kompaniji, sa dosadašnjih 26%, povećana je na 40% više u odnosu na cenu dnevnog. Kompanija nagrađuje zaposlene i za angažovane preporuke novih kolega, dok se oni najvredniji nagrađuju na mesečnom i godišnjem nivou, kao i kroz jubilarne nagrade za dugogodišnji staž.


„Kontinuirano osluškujemo potrebe kolega, a na osnovu povratnih informacija koje smo dobili u poslednjem istraživanju, kreirali smo novi program pogodnosti koji je u potpunosti po njihovoj meri. Zadovoljstvo zaposlenih i briga o ljudima uvek su nam na prvom mestu i u svemu što radimo zadržavamo fokus na stvaranje najboljih praksi i incijativa za naše ljude", istakao je Marko Babić, potpredsednik za ljudske resurse i organizacioni razvoj kompanije Delez Srbija.


Kroz dodatnu edukaciju i različite programe za napredak u karijeri, Delez Srbija posebnu pažnju posvećuje razvoju zaposlenih. Tokom prethodne godine obezbeđeno je više od 136.000 sati treninga za zaposlene.


Poseban deo MAXI benefita usmeren je na cilj da posao učine još lepšim kroz podsticanje zdravijih navika i podršku porodicama. Tako zaposleni mogu uživati u voćnim i sportskim danima, najmlađi članovi porodica u različitim programima kreiranim samo za njih, dok su za nove mame i opremanje đaka prvaka obezbeđeni novčani vaučeri.


Za poseban doprinos u upravljanju ljudskim resursima i programima pogodnosti koji su usmereni ka zaposlenima, Delez Srbija je u 2022. godini nagrađena priznanjem „Poslodavac partner“. Konsultantska kuća SELECTIO, uz partnersku agenciju HR Xcel, ovo priznanje dodeljuje samo onima koji su postigli najviše u podsticanju kvalitetnog radnog okruženja za sve svoje zaposlene, što potvrđuje stratešku posvećenost kompanije kontinuiranom unapređenju i kreiranju najboljih uslova rada.
Više informacija o MAXI benefitima možete pronaći na Otvoreni ka tebi | Ahold Delhaize Serbia

Delez Srbija imenovala novog potpredsednika za finansije i člana Izvršnog odbora

Beograd, 12.05 – Kompanija Delez Srbija imenovala je novog potpredsednika za finansije i člana Izvršnog odbora Vladimira Anđelića, koji će od 15.maja sa liderske pozicije voditi tim za finansije najvećeg trgovinskog lanca u zemlji.


Vladimir Anđelić dolazi u industriju maloprodaje hrane nakon 25 godina bogatog iskustva koje je gradio na regionalnim tržištima vodećih globalnih kompanija. Rast profitabilnosti uz odgovoran pristup upravljanju korporativnim troškovima bile su okosnica održivog i uspešnog poslovnog modela koje je Vladimir postavljao sa izvršnim menadžment timovima biznisa u kojima je gradio karijeru. 


Novi potpredsednik za finansije dolazi u dobro organizovan i uspešan tim Delez Srbije i njegova ekspertiza i bogato regionalno iskustvo biće snažna podrška ekspanziji, rastu, digitalizaciji i modernizaciji ovog trgovinskog lanca. 


Vladimir Anđelić će biti odgovoran za finansijski biznis partnering, finansijske biznis servise, odeljenja poreza, trezora i osiguranja, finansijsko planiranje i analizu, indirektnu nabavku, upravljanje rizicima i kontrolama, i IT. 


„Verujem da iza uspeha biznisa uvek stoje ljudi i baš zato sam ponosan na tim koji vodim i koji od danas postaje bogatiji za jednog sjajnog profesionalca. Vladimiru želim puno uspeha na novoj poziciji. Verujem da ćemo digitalizacijom i odličnim inicijativama zajedno pomerati granice na tržištu, ostati pouzdan poslovni partner zajednici i lider koji svoje poslovanje gradi na strategiji rasta i uspešnom poslovnom modelu“, istakao je generalni direktor Delez Srbije Jan-Vilem Dokhejr. 


Vladimir Anđelić je master ekonomskih nauka koji je osnove finansija i akademsko znanje stekao na Ekonomskom fakultetu, Univerziteta u Beogradu. 
 

Delez Srbiji uručeno priznanje „Dobročinitelj“


Nagrada je dodeljena za društvenu odgovornost kompanije u prethodne tri godine


Beograd, 30.03.2023 – Kompanija Delez Srbija dobitnik je ovogodišnjeg priznanja za društvenu odgovornost „Dobročinitelj 2023“.


Od podrške lokalnoj zajednici u borbi sa pandemijom koronavirusa, preko doniranja namirnica i razvoja prve platforme za donaciju hrane u Srbiji, pa sve do podrške UNICEF kampanji za prevremeno rođene bebe i obezbeđivanja finansijskih sredstava za opremanje neonatoloških jedinica u zemlji, Delez Srbija je kontinuirano razvijala društveno važne inicijative.


Doprinos kompanije u prethodne tri godine posebno se istakao u oblasti donacija hrane. Kako bi unapredila osmogodišnji projekat doniranja voća i povrća, Delez Srbija je početkom 2021. godine lansirala prvu digitalnu platformu za doniranje hrane u zemlji - "Tanjir po Tanjir“.


Ovaj trgovinski lanac do sada je donirao više od 6 500 tona hrane, a zahvaljujući ovom pionirskom tehnološkom rešenju put od prodavnica do krajnjih korisnika učinjen je transparentnijim i jednostavnijim. Tako danas namirnice iz Maxi, Mega Maxi, Tempo i Shop&Go radnji svakodnevno stižu do više od 14 000 korisnika humanitarnih organizacija širom Srbije, koje ih sada putem platforme mogu rezervisati samo jednim klikom.


„Delez Srbija je još od 2016. godine naš najveći oslonac u pružanju podrške socijalno ugroženim sugrađanima i ujedno naš najveći donator hrane u zemlji. Uz svakodnevne donacije voća i povrća, donacijom finansijskih sredstava za nabavku dva transportna vozila kompanija nam je pomogla da budemo još efikasniji u raspodeli potrebnih namirnica. Zahvaljujući novim vozilima omogućeno je da se hrana dopremi i do onih humanitarnih organizacija koje nemaju sopstveni prevoz, da se poveća broj prodavnica koje doniraju, kao i broj udruženja a samim tim i korisnika uključenih u ovu inicijativu“, rekla je Radmila Ivetić ispred Banke hrane Beograd.


Plaketu „Dobročinitelj“ je u ime kompanije preuzela Milica Popović, menadžer za korporativne komunikacije i javne poslove, ističući da se kompanija u sprovođenju društveno odgovornih aktivnosti uvek trudi da pažljivo osluškuje kako potrebe društva, tako i lokalnih zajednica i da im u tome često pomažu kolege iz prodavnica širom Srbije.


„Najlepši deo realizovanja ovakvih aktivnosti je kada znate da ste podršku pružili zaista tamo gde je najpotrebnija. Polazeći od toga da niko ne može da poznaje bolje potrebe konkretne lokalne zajednice od naših kolega koji žive i rade u njima, upravo oni su često naša najveća podrška. Tako su prilikom otvaranja novih strateških radnji prethodne godine, na njihov predlog novčane donacije uručene i Lokalnoj fondaciji Niš, Crvenom krstu Prijepolje, Opštoj bolnici Đorđe Joanović u Zrenjaninu, Domu za decu ometenu u razvoju Kolevka iz Subotice i NURDOR-u“, rekla je Milica naglasivši važnost uključivanja svih aktera društva u cilju ostvarivanja društveno važnih inicijativa i da kompanija i u ovoj godini nastavlja sa pružanjem podrške na lokalu.


Delez Srbija se u 2021. godini priključila UNICEF kampanji „Tako mali da bi u srce stali“ u cilju pružanja podrške prevremeno rođenim bebama kao i kampanji „Spasimo hranu spasimo humanost“.


Tako je u okviru projekta „Tako mali da bi u srce stali“ Delez Srbija donirala finansijska sredstva koja su upotrebljena za modernizaciju i opremanje neonatalnih jedinica u Кragujevcu i Novom Sadu kao i stručnu edukaciju medicinskog osoblja. A donacijom više od tone namirnica, 1 000 000 dinara za pripremu paketa hrane ali i postavkom trajnih kutija za prikupljanje donacija građana kompanija je pružila podršku kampanji „Spasimo hranu spasimo humanost“.


U okviru kampanje ''Najbolje u Srbiji'', priznanje “Dobročinitelj” dodeljuje udruženje „Moja Srbija“, u saradnji sa Centrom potrošača Srbije i uz podršku Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine Republike Srbije i Grada Beograda, a nagrada je rezultat sveobuhvatnog pocesa analize društveno odgovornog poslovanja svih kompanija koje su učestvovale na konkursu.

ROĐENDANSKI POPUSTI U DELEZ PRODAVNICAMA SAMO ZA KORISNIKE „MOJ MAXI“ APLIKACIJE


U rođendanskoj nedelji aplikacija zabeležila i prvi milion preuzimanja


Beograd, 23. februar 2023 - „Moj MAXI“ aplikacija lojalnosti obeležava prvi rođendan i tim povodom narednih mesec dana, a sve do 22. marta, korisnicima donosi rođendanski set promocija za više od 50 artikala svake nedelje u svim Maxi, Mega Maxi, Tempo i Shop&Go prodavnicama.


Među akcijskim proizvodima mogu se pronaći proizvodi sa svih kategorija, a ponuda će se menjati na nedeljnom nivou. Među proizvodima koji će u prvoj nedelji biti na popustu su i pileći file, kafa, voće, domaći ajvar.


Od prvog dana lansiranja aplikacija lojalnosti ostvaruje sjajne rezultate, a u rođendanskoj nedelji je zabeležila i prvi milion preuzimanja.


„Lansiranje aplikacije lojalnosti koja je u potpunosti personalizovana, za nas je bio veliki izazov, ali od početka smo bili uvereni da radimo pravu stvar. U prethodnih godinu dana smo u kontinuitetu unapređivali kako samu aplikaciju, tako i set benefita koji očekuju korisnike. U ovom trenutku imamo više od 13.000 recenzija korisnika koji su našu aplikaciju ocenili visokom ocenom - 4,7 na najpoznatijim prodavnicama za preuzimanje aplikacija. ’Moj MAXI’ se našao i među prvoplasiranim i najtraženijim aplikacijama na Play store-u u našoj zemlji što je rezultat na koji smo svi u timu veoma ponosni“, istakao je povodom prvog rođendana „Moj MAXI“ aplikacije Nikola Zečević, direktor digitalnog razvoja kompanije Delez Srbija.


Uz dodatne rođendanske popuste, u okviru „Moj MAXI“ aplikacije lojalnosti kupcima su dostupni i brojni drugi benefiti koji štede vreme i novac. Zahvaljujući savremenom algoritmu koji pamti izbore potrošača, aplikacija korisniku svake nedelje donosi i jedinstven personalizovani set promocija kreiran baš za njega. Tako kupci mogu uživati u sniženjima koja odgovaraju baš na njihove lične navike u kupovini. Dodatno, uz „Moj MAXI“ olakšano je i prikupljanje nalepnica za programe lojalnosti koji se kroz aplikaciju mogu skupljati digitalno ali i deliti sa prijateljima. Tu su i posebne akcije nagrađivanja lojalnosti odabranim brendovima, a ova ponuda će biti dodatno obogaćena u rođendanskom periodu.


Preuzimanje aplikacije lojalnosti je besplatno, jednostavno i dostupno na svim operativnim sistemima pametnih telefona (Android, IOS i Harmony OS), a kupci je mogu koristiti u svim Maxi, Mega Maxi, Tempo i Shop&Go prodavnicama. Za više informacija o „Moj Maxi“ lojalti aplikaciji možete posetiti Maxi sajt: https://www.maxi.rs/sr/moj-maxi-aplikacija .
 

Delez Srbija: Inovacije koje pokreću tržište

 

Delez Srbija svakodnevno nastoji da kroz poslovanje ostvaruje pozitivan uticaj na lokalnu zajednicu. Kompanija je tako i u ovoj godini, u skladu sa strategijom poslovanja, nastavila da odgovorno raspolaže viškovima hrane, kao i energetskim resursima, da razvija inovativne zdravije proizvode, podstiče kvalitetno radno okruženje za sve zaposlene, a u filantropskom radu neprestano nastoji da utiče i na podizanje svesti o solidarnosti medju kupcima koje redovno uključuje u društveno odgovorne akcije. 


SPOJ NAUKE I PRIVREDE

 

Milica Popović, menadžerka korporativnih komunikacija i javnih poslova kompanije Delez Srbija upoznala nas je sa najznačajnijim aktivnostima i projektima iza kojih, kako kaže, sa ponosom stoji ceo kolektiv:  

 

„U godini na čijem smo izmaku pokrenute su brojne inovacije, pa je kroz zajedničke dugogodišnje projekte Deleza sa Univerzitetom u Beogradu napravljen spoj nauke i privrede. Saradnja je ostvarena sa dva fakulteta - Veterinarske medicine i Poljoprivrednim - a sve u cilju unapređenja kvaliteta proizvoda i zdravije ishrane. Primenom inovativnih tehnologija u procesu proizvodnje kao i postavljanjem standarda u kontroli pesticida, nastavljamo sa kontinuiranim unapređenjem asortimana po merilima modernog kupca, u zdravijem okruženju“.

 

Sa Fakultetom veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu kompanija je razvila poseban koncept ishrane živine zahvaljujući kom je eliminisana upotreba antibiotika u uzgoju i tovu pilića i na taj način obezbedila kupcima još zdravije pileće meso. Nov, unapređen koncept ishrane rezultat je višegodišnje saradnje sa Katedrom za ishranu i botaniku Fakulteta veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu i podrazumeva korišćenje potpuno prirodnih dodataka hrani kako bi se pospešilo njihovo zdravlje. Na taj način, isključena je upotreba antibiotika u uzgoju pilića, poboljšan je zdravstveni status životinja i eliminisano je prisustvo antibiotika i mikotoksina u pilećem mesu. 
 

Osim u proizvodnji mesa, inovativne tehnologije primenjene su i u proizvodnji voća i povrća bez ostataka pesticida. Specijalne sorte lubenica i dinja u Maxi supermarketima širom zemlje prvi su artikli u Srbiji sa zvaničnim sertifikatom i žigom garancije „Bez ostataka pesticida“. Ova inovacija na tržištu rezultat je dugogodišnje saradnje kompanije Delez Srbija i Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

„Kao lider na tržištu trudimo se da kontinuirano idemo iznad očekivanja naših potrošača koji su navikli da u okviru Maxi pijace uvek mogu da pronađu proveren i kvalitetan svež asortiman. Potpuno smo svesni odgovornosti koju imamo kao trgovinski lanac i iz tog razloga neprestano ulažemo napore da na tržištu budemo lideri dobre prakse i da u ponudi uvek imamo zdravije voće i povrće visokog kvaliteta. Koncept „Bez ostataka pesticida“ se prirodno naslonio na takvu strategiju. I izuzetno nam je zadovoljstvo što je nastala odlična, veoma korisna i očigledno uspešna saradnja između privrede, fakulteta i poljoprivrednih proizvođača“ – rekla je Milica Popović. 

 

PODRŠKA LOKALNIM ZAJEDNICAMA


Delez Srbija je i tokom 2022. nastavila sa svojim aktivnostima kojima promoviše humanost i solidarnost. Zato je i ovog oktobra, u susret Svetskom danu hrane, Delez u saradnji sa Bankom hrane Beograd organizovao već tradicionalnu humanitarnu akciju u više od deset gradova širom zemlje. U više od 70 prodavnica ovog trgovinskog lanca građani su širom zemlje imali priliku da se uključe i u svojim komšijskim Maxi i Mega Maxi prodavnicama doniraju osnovne životne namirnice za socijalno ugrožene sugrađane. Ovom prilikom prikupljeno je više od 13 tona hrane, koja je potom u vidu paketa podeljena korisnicima 33 humanitarne organizacije. 


Banci hrane Beograd je kompanija u februaru donirala i 7,9 miliona dinara. Zahvaljući ovim sredstvima, nabavljeno je i drugo transportno vozilo zahvaljujući kojem ova humanitarna organizacija može dodatno da distribuira donacije do krajnih korisnika.


„Zahvaljujući  novoj i veoma značajnoj donaciji kompanije Delez Srbija transportni sistem Banke hrane Beograd je bogatiji za još jedno vozilo. Ovo su zaista veliki doprinosi za filantropiju kao i za našu stratešku saradnju jer nabavkom novog vozila obezbeđujemo dopremanje obroka još većem broju korisnika drugih humanitarnih organizacija tj naših partnera, svima onima koji nemaju sopstveni prevoz ", izjavila je Katarina Žigić Blagojević, predsednica Banke hrane Beograd.


Kompanija je i ovogodišnji nosilac priznanja za izuzetan doprinos kampanji „Spasimo hranu spasimo humanost“, a povodom Svetskog dana hrane donirala je 1,250 kg namirnica za korisnike pet MNRO udruženja iz Beoograda
 

Kako bi podigla svest o važnosti finatropije, ali i činjenice da je pomoć u donacijama potrebna tokom cele godine kompanija je u svojih 5 velikih Maxi, Mega Maxi i Tempo hipermarketa postavila kutije za trajno prikupljanje namirnica za korisnike MNRO udruženja.


I u okviru zajedničke akcije sa Crvenim krstom Beograda „Stalo nam je. Hvala što pomažete“, organizovane povodom „Nedelje solidarnosti“ u septembru prikupljeno je gotovo 4.000 kilograma namirnica i pripremljeno 474 paketa hrane. Ova donacija je realizovana takođe uz podršku kupaca koji su u 28 odabranih Maxi supermarketa donirali osnovne životne namirnice. 
Osim ovih akcija, kompanija nastoji da unapredi i sam sistem doniranja hrane i učini ga još transparentnijim i efikasnijim. Uz pomoć platforme „Tanjir po tanjir“ osmogodišnji projekat svakodnevnog doniranja voća i povrća je digitalizovan i pojednostavljen za 90 humanitarnih organizacija koje su njegov deo. Princip rada ove blokčejn tehnologije podrazumeva da Delez prodavnice na jednoj  platformi svakodnevno ažuriraju informacije o dostupnim količinama voća i povrća, a  humanitarne organizacije imaju jasan uvid i pregled dostupnih namirnica, i to ne samo proizvoda nego i količina i tačnih adresa prodavnica u kojima je moguće preuzeti donaciju. 


Kompanija je i ove, šeste godine za redom, kao deo jesenje kampanje „Povratak u školu“ organizovala humanitarnu akciju „Dobro delo za SOS Dečije selo“ u okviru koje su se od kupovine školskog pribora odvajala sredstva za pomoć SOS Dečijem selu. Zajedno sa dobavljačima „Gatarić“, „Novo Beogradsko Knjižarsko“, „Ilijanum“, „Eurocom“, „Univerzal“, „Optimum“, „Pan Graf“ i „Marina Company“ i kupcima, koji su se pri odabiru školskog pribora vodili humanitarnim aspektom kompanija je uručila 1 milion dinara ovoj fondaciji koje će biti iskorišćene za poboljšanje uslova života dece i mladih.


A podrškom lokalnim humanitarnim projektima i organizacijama, Delez  je obeležavao i širenje svoje maloprodajne mreže. Tako su tokom 2022.godine u pet gradova prilikom otvaranja Maxi supermarketa izdvajane i donacije od po 500.000 dinara, kao podrška lokalnim udruženjima, organizacijama i zajednici. Tako su u Prijepolju sredstva uručena Crvenom krstu Prijepolje, u Zrenjaninu Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ kao podrška službi Pedijatrije. Pola miliona dinara je uručeno i Domu za decu ometenu u razvoju „Kolevka“ u Subotici, a isti iznos dat je i i Lokalnoj Fondaciji Niš, za podršku projektu Trag Fondacije „Fondacija našeg kraja“ u ovom gradu. 
 

PARTNER ZAPOSLENIH

Za poseban doprinos u upravljanju ljudskim resursima i programima pogodnosti koje su usmerene ka zaposlenima Delez Srbija je ovogodišnji nosilac priznanja „Poslodavac partner“. Konsultantska kuća SELECTIO, uz partnersku agenciju HR Xcel, ovo priznanje dodeljuje samo onima koji su postigli najviše u podsticanju kvalitetnog radnog okruženja za sve svoje zaposlene. Koliko je ovo priznanje prestižno pokazuje podatak da u ovom trenutku ima samo 100 nosilaca sertifikata na čak deset međunarodnih tržišta. 


Podrška razvoju zaposlenih je strateško opredeljenje kompanije i ona je omogućena kroz  različite programe za napredak u karijeri i dodatnu edukaciju. Samo u 2022. obezbeđeno je 111.000 sati treninga za zaposlene, a u cilju dodatnog razvoja realizovana su i tri nova razvojna programa za lidere u operacijama kroz koje je prošlo oko 250 zaposlenih. 
„Sertifikat našim kolegama je svakako potvrda da radimo u kompaniji koja neguje podsticajno radno okruženje, i to nam je dodatna inspiracija da uvek budemo u društvu najboljih na tržištu i da nastavimo da ulažemo u najbolje prakse i inicijative za zaposlene. Namera nam je da nastavimo da unapređujemo procese i pokažemo da smo pravi partner svih zaposlenih“, ocenila je Milica Popović.

 

DRUŠTVENA ODGOVORNOST I UŠTEDA ENERGIJE
 

Trgovinski lanac Delez Srbija u protekloj godini je nastavio, ali i dodatno pojačao, strategiju energetske efikasnosti i odgovorno ponašanje u potrošnji električne energije. Iz tog razloga su, u sklopu globalne politike racionalnog korišćenja ovog resursa ugašene sve svetleće reklame u maloprodajnim objektima, kao i unutrašnja  reklamna rasveta, kompanijski frižideri  i vitrine za pića, optimizovana temperatura u svim prostorijama. Konkretnim merama štednje električne energije kompanija nastoji da pruži doprinos globalnom izazovu u snabdevanju energenata, ali i da inspirišu kupce i podignu svest o odgovornoj potrošnji.


Niz mera započetih u prethodnim godinama, nastavljaju se i u narednoj, budući da su deo strategije poslovanja unutar same kompanije, ali će se njihovo sprovođenje dodatno ubrzati. Tako će do kraja 2024. ceo maloprodajni sistem biti pokriven LED rasvetom, a do kraja novembra tekuće godine u Distributivnom centru će biti zamenjena postojeća fluo, novom LED rasvetom, čime se očekuje smanjenje potrošnje električne energije na nivou kompanije za oko 700MWh. 
 

MAXI DEDA MRAZ OBRADOVAO DECU IZ SVRATIŠTA 

Zaposleni kompanije Delez Srbija pripremili novogodišnje paketiće za Svratišta za decu

 

Beograd, 21. decembar 2022 – Novogodišnji i božićni praznici sa sobom donose posebnu radost i osmehe, dok najmlađi s nestrpljenjem isčekuju Deda Mraza i poklone iznenađenja. Tako je uoči ove Nove godine, kompanija Delez Srbija odlučila da obraduje i one mališane koji nemaju sasvim bezbrižno detinjstvo poput većine njihovih vršnjaka. Sa željom da im ulepša praznične dane, Maxi Deda Mraz obišao je Svratišta za decu u Beogradu i uručio im šarene novogodišnje paketiće koje su samo za njih pažljivo i sa puno ljubavi pripremali zaposleni u ovom trgovinskom lancu.

 

„Vreme praznika je doba godine koje nas uvek podseti na važnost empatije, deljenja, brižnosti, naročito kada govorimo o najmlađima za koje je ovaj period posebno važan. Zato smo uz Deda Mraza i poklone u njihovo pakovanje uključili i naše kolege koje su, osim različitih darova, u paketiće utkali i svoje čestitke i želje. Na ovaj način smo želeli da ovaj period dodatno ulepšamo svoj deci koja su korisnici oba Svratišta u Beogradu i nadam se da smo uspeli u nameri da im praznične dane učinimo još radosnijim“, rekla je Milica Popović, menadžerka za korporativne komunikacije i javne poslove kompanije Delez Srbija. 

 

Korisnici Svratišta za decu su deca predškolskog i školskog uzrasta od 5 do 15 godina koja žive ili rade na ulici i koja su zbog toga izložena višestrukim rizicima. Uz osnovni cilj unapređenja kvaliteta života dece, Svratište koje se u Beogradu nalazi na dve lokacije – na opštini Zvezdara i Novi Beograd – svoj deci obezbeđuje potrebnu hranu, odeću ali mesto gde mogu da uče, rade domaći, druže se ili učestvuju i u različitim kreativnim, edukativnim, kulturnim i sportskim aktivnostima.

 

„Zahvaljujemo se kompaniji Delez što je i ove godine prepoznala potrebe Svratišta za decu i obradovala sve naše korisnike, kojih je trenutno 390. Deca su se veoma obradovala paketićima i posetom Deda Mraza. Nadamo se da ćemo i u novoj godini nastaviti ovu uspešnu saradnju“, izjavila je Neda Marjanović iz Svratišta za decu.

 

Deci i njihovim porodicama na raspolaganju je i tim stručnih terenskih radnika koji redovno posećuju mesta gde deca žive, rade ili provode vreme. A ceo stručni tim, koji čini socijalni radnik, specijalni pedagog i medicinska sestra, ima zajedničku misiju da obezbedi podršku i zaštitu korisnicima Svratišta, poštujući najbolji interes deteta.

FORUM ZA ODGOVORNO POSLOVANJE URUČIO PRIZNANJE TRGOVINSKOM LANCU

 

Delez Srbija ponovo „Šampion održivosti“

 

Projekat „Piletina bez antibiotika“ najznačajnija inovacija u poslovanju


12.12.2022. - Kompanija Delez Srbija ponovo je dobila potvrdu za svoju posvećenost održivom razvoju, jer joj je drugu godinu zaredom Forum za odgovorno poslovanje uručio priznanje „Šampion održivosti“. U nastojanju da tržištu ponudi zdravu i kvalitetnu hranu, najveći trgovinski lanac je razvio proizvodnju pilećeg mesa bez antibiotika, a taj projekat je ove godine prepoznat kao najznačajniji u oblasti inovacija u poslovanju. 

 

Kompanija Delez Srbija je u saradnji sa Katedrom za ishranu i botaniku Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu razvila i primenila koncept uzgoja i proizvodnje pilećeg mesa bez upotrebe antibiotika, a proizvod je na tržište plasiran početkom 2022. Ovaj projekat je nagrađen u okviru podcilja 9.4 Agende Ujedinjenih Nacija održivog razvoja, koja se odnosi na inovacije u poslovanju.

 

„Srećni smo što je prepoznata naša mislija da svakog dana kupcima pružamo zdrave i kvalitetne proizvode. Ovo je u svakom smislu projekat održivog poslovanja, jer smo zahvaljujući svesrdnoj pomoći naših dugogodišnjih partnera sa Fakulteta veterinarske medicine razvili novi način ishrane živine. Rezultat toga je sveže pileće meso u čijoj proizvodnji i tokom trajanja uzgoja nisu korišćeni antibiotici, ali i redukcija štetnih gasova u procesu proizvodnje“, kaže Nemanja Nenić, rukovodilac kvaliteta, integriteta proizvoda i održivosti u Delez Srbija.

 

Kompanija Delez Srbija dobila je i priznanje za doniranje hrane najugroženijima, doprinos borbi protiv siromaštva i ostvarenju ciljeva održivog razvoja u 2022. godini, čime je pokazala svoju posvećenost humanitarnim aktivnostima. 


 

Na prvom Maxi Nacionalnom festivalu hrane kompanija Delez Srbija organizovala stručni panel „Budućnost maloprodaje“


Digitalizacija menja navike kupaca


Tradicionalni način kupovine i dalje dominantan u Srbiji, ali beleži se ubrzani rast broja online kupaca i modernizuju se mogućnosti dostave hrane iz prodavnica, poruke su panelista

 

Beograd, 29. novembar 2022 - Tradicionalni način kupovine je i dalje dominantan u Srbiji, ali je primetan stalni rast online prodaje i digitalizacije poslovanja u svim segmentima. Ljudi sve više putem kompanija za dostavu hrane naručuju i namirnice iz supermarketa, a profil online kupaca se menja, pa to više nisu samo mladi ljudi koji „žive brzo“ i nemaju vremena. Kompanije su sa druge strane spremne da svoje poslovanje digitalizuju, a trgovina kao industrija sve više pronalazi dodatne kanale kako bi kupcu olakšala kupovinu.
Ovo su neke od poruka koje su mogle da se čuju na panelu „Budućnost maloprodaje“ održanog na Beogradskom sajmu u okviru prvog Maxi Nacionalnog festivala hrane, kompanije Delez Srbija.


Kako je pandemija korona virusa uticala na internet trgovinu, koliko kupci imaju poverenje u online platforme i koliko je kompanijama bitno da razvijaju i ulažu u održivo poslovanje? Na ova i druga pitanja u okviru panela „Budućnost maloprodaje“ odgovarali su Milica Golubović, članica Izvršnog odbora i potpredsednica za marketing kompanije Delez Srbija, Žarko Malinović, sekretar udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije, Zorana Branković, direktorka za upravljanje operativnim poslovima Banke Inteze Beograd i predsedavajuća Odbora za digitalnu ekonomiju Američke privredne komore u Srbiji, Marko Kulić, rukovodilac za maloprodaju u Voltu, Goran Groza, rukovodilac u kompaniji Glovo i Milica Mišković, menadžerka Foruma za odgovorno poslovanje.


„Poslednjih 15 godina - koliko postoji, Maxi online prodavnica se razvijala, tehnologija unapređivala, kompanija je ulagala u procese i ljude, a svaka nadogradnja platforme činila ju je još bliže željama kupaca. Verujemo da su odlični rezultati koje postiže upravo posledica svih njenih benefita i poverenja kupaca koji to prepoznaju. Kompanija Delez ulaže u digitalizaciju poslovanja. Prva je tržištu ponudila digitalnu aplikaciju lojalnosti koja omogućava personalizovanu nabavku, a budućnost maloprodaje vidi u održivom poslovnom modelu“,  rekla je Milica Golubović, članica Izvršnog odbora i potpredsednica za marketing kompanije Delez Srbija.


Koliko su se promenile navike kupaca, na panelu je ilustrovano podatkom o ubrzanom rastu broja korisnika i usluga novih digitalnih rešenja. Tako je Maxi aplikacija lojalnosti „Moj Maxi“ imala za prvih nekoliko meseci od nacionalnog lansiranja više od pola miliona korisnika, a i dalje beleži rast. Inače, ova aplikacija je jedina takva u Srbiji koja u potpunosti personalizuje ponudu i kupcima pruža priliku da ostvaruju uštede baš na onim artiklima koji su deo njihove potrošačke korpe. Govoreći o naprednim rešenjima, panelisti su istakli i prednosti novih futurističkih načina kupovine, koji podrazumevaju da kupci skeniraju QR kod na aplikaciji i na kraju kupovine klikom obave online plaćanje sa svog računa. Takođe, kompanija Delez Srbija je najavila da će na našem tržištu sledeće godine otvoriti prvi magacin za online dostavu hrane, takozvani DarkStore.


Zorana Branković, direktorka za upravljanje operativnim poslovima Banke Inteze Beograd i predsedavajuća Odbora za digitalnu ekonomiju Američke privredne komore u Srbiji je istakla da od 2020. godine naglo raste prisustvo kompanija u oblasti digitalnog poslovanja, kao i da je poslednje dve godine primetan rast e-commerce transakcija za više od 100 odsto. 
“Za četiri do pet godina očekujem da će tržište Srbije dostići punu fazu zrelosti u digitalizaciji”, smatra Zorana Branković.


Marko Kulić iz Volta je istakao da je kupac 21. veka sve zahtevniji i da očekuje brzu dostavu, visok nivo kvaliteta usluge i standardizovanu porudžbinu. 
”Saradnja fast delivery servisa sa velikim trgovinskim lancima je dokaz da se trendovi u kupovini namirnica menjaju, a Volt ostaje dosledan praksi da u centar svog poslovanja postavlja zadovoljnog kupca”, kaže Kulić.


Goran Groza iz Glova naglasio je da je Glovo multikategorijska aplikacija i da se prilagođava potrebama tržišta. 


“Uvek ćemo ponudu prilagođavati našim korisnicima jer upravo su korisničko iskustvo i njihove potrebe u fokusu kompanije”, navodi Groza.
Žarko Malinović iz Privredne komore Srbije kaže da potrošači imaju naviku da prednost daju proizvodima koji dolaze iz Srbije. To je pokazao i projekat “Čuvarkuća” kojim se potvrđuje domaće poreklo robe. Tako su artikli koji su dobili žig “Čuvarkuća” imali rast od 30 do 70 odsto. 


“Dugo će vremena trebati da prođe kako bi prosečan kupac u Srbiji u potpunosti prešao na online nabavku. Gotovinsko plaćanje u našoj zemlji čini čak 60 odsto ukupnog broja transakcija u trgovinama. Kvalitet je ključan i zato je na trgovcima zadatak da online nabavku u potpunosti usaglase sa onom na koju su kupci navikli u tradicionalnim prodavnicama”, istakao je Malinović.


Na panelu je, sem naprednih modernih rešenja, istaknut i značaj održivog poslovanja, povećanja učešća prodate zdrave hrane, smanjenja ukupne količine plastike u poslovanju, upravljanja viškovima hrane i uticaju koji se ostvaruje u oblasti klimatskih promena. Delez Srbija je poručila da na lokalu realizuje niz inicijativa u svakoj od tih oblasti, a posebno je izdvojena aktuelna tema racionalne potrošnje električne energije koja je u oktobru implementirana u celom sistemu.
Milica Mišković iz Foruma za odgovorno poslovanje je istakla da bez održivosti nema budućnosti i da je sve više kompanija koje ulažu u ovu oblast. A to nije slučaj samo među velikim i globalnim korporacijama.


"Promene su spore ali dugoročne, a velike i odgovorne kompanije svojim primerom inspirišu i one manje da u poslovanju implementiraju visoke standarde održivosti. Uloga države je važna, jer bi poreske olakšice u oblasti doniranja viškova hrane podstakle sve u lancu na viši nivo odgovornosti”, poručila je Milica Mišković.
 

Na prvom Maxi Nacionalnom festivalu hrane kompanija Delez Srbija organizovala stručni panel „Domaće, sveže i proverenog kvaliteta“


I trgovci i kupci traže kvalitet hrane i domaće poreklo


Na panelu je istaknut značaj domaćih proizvođača i njihovog udela u razvoju privrede, kao i da je trgovinski lanac Delez samo od početka ove godine otkupio 46.000 tona voća i povrća koje dolazi sa domaćih njiva


Beograd, 29. novembar 2022 - Kako bi se adekvatno odgovorilo na sve veće zahteve kupaca bezbednost i kvalitet proizvoda moraju biti na najvišem nivou, a da bi se to postiglo neophodne su neprestane inovacije i ulaganja u celom lancu snabdevanja od njive, pa sve do trpeze. Ova poruka se čula danas na Beogradskom sajmu, na panelu  „Domaće, sveže i proverenog kvaliteta“, održanom na prvom Maxi Nacionalnom festivalu hrane, koji je organizovala kompanija Delez Srbija.


Na panelu je istaknut značaj domaćih proizvođača i njihovog udela u razvoju srpske privrede. O tome kako trgovci obezbeđuju i garantuju kvalitet proizvoda koje izlažu na rafovima prodavnica, podršci koju država pruža domaćim proizvođačima i ulozi koje industrija trgovine ima u adekvatnoj snabdevenosti tržišta, kao i o najboljim poljoprivrednim praksama u Evropi govorili su Tomislav Momirović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine, NJ. E. Jost Reinces, ambasador Kraljevine Holandije, Igor Grabež ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ilija Đekić, redovni profesor na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu, Goran Blanuša, poljoprivredni proizvođač i Jelena Pavlović, članica Izvršnog odbora i potpredsednica pravne službe, kvaliteta i održivosti kompanije Delez Srbija.

 

Na panelu je ocenjeno da je udeo domaćih poljoprivrednih proizvoda u ukupnom plasmanu sve veći, ali da ima prostora i da se dodatno uvećava jer građani vrednuju domaći kvalitet i poreklo namirnica. Trgovinski lanac Delez Srbija već sarađuje sa više od 200 domaćih proizvođača voća i povrća, i u prvih deset meseci ove godine je od njih otkupljeno čak 46.000 tona voća i povrća. 


„Delez Srbija gradi partnerski odnos sa svojim dobavljačima već godinama unazad i u tom procesu rastemo svi zajedno. Sigurni smo da se u Srbiji uzgaja voće i povrće izuzetnog kvaliteta. Namera nam je zato da dodatno povećamo udeo domaćih proizvoda i da uvozimo samo one koji zbog klimatskih uslova  ne uspavaju kod nas. Dobavljači kroz saradnju sa našim lancem i ugovorenu godišnju nabavku znaju da mogu da računaju na siguran plasman svojih proizvoda. Dodatno sa naše strane dobiju  smernice i podršku za usvajanje i primenu visokih standarda kvaliteta i bezbednosti iz oblasti proizvodnje, poput GLOBAL GAP-a, što im je neophodno za izlazak na EU tržište. Ovako ćemo uticati i na njihovu konkurentnost i van granica naše zemlje. Nastavićemo i da uvodimo i razne inovacije, koje ne bi bile moguće bez sinergije privrede i nauke, i zato na tom putu već usko sarađujemo sa brojnim stručnjacima i akreditovanim institucijama, pre svih sa Fakultetom veterinarske medicine i Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Beogradu. Ostaćemo kreatori dobre prakse i primer kompanije koja neguje partnerstvo i odgovornost prema zajednici“, rekla je Jelena Pavlović, članica Izvršnog odbora i potpredsednica pravne službe, kvaliteta i održivosti kompanije Delez Srbija.
Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović istakao je važnost da trgovinski lanci prepoznaju kvalitet domaće proizvodnje i da dugoročno planiraju povećanje učešća lokalnih proizvoda u nabavci. 


„U okolnostima kada se ceo svet suočava sa krizom globalnog lanca snabdevanja na tržištu, mi uspevamo da stabilizujemo cene, obezbedimo kontinuiranu snabdevenost tržišta i sve proizvode za naše građane. Veoma je važno da međunarodni trgovinski lanci, koji na tržište donose najviše standarde u oblasti bezbednosti i kvaliteta hrane, prepoznaju kvalitet domaće proizvodnje i da se najbolji proizvodi iz naše zemlje nalaze na njihovim rafovima“, istakao je ministar Momirović. 


Ambasador Kraljevine Holandije Jost Reinces govorio je o izazovima koje klimatske promene donose sektoru proizvodnje hrane globalno, i prednostima ka okretanju ka lokalnoj proizvodnji. 


„Saradnja u industriji poljoprivrede je važan aspekt bilateralnih odnosa Srbije i Holandije. Postoji redovan dugogodišnji kontakt najviših državnih zvaničnika u ovoj oblasti, a svake dve godine se sastaje i Radna grupa koja kroz razgovor dolazi do zajedničkih zaključaka i konkretnih planova za unapređenje odnosa. Holandija je partner Srbiji na njenom putu ka priključenju Evropskoj Uniji, a jedna od oblasti u kojima blisko sarađujemo je i jagodičasto voće gde udruženim snagama pomažemo razvoj sektora i transfer znanja“ istakao je ambasador Reinces. 


Igor Grabež ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je istakao da je najbolji put za dalje razvijanje poljoprivrede, kao strateške grane, osvajanje novih tržišta. 
“Jedan od načina je još viši stepen prerade, odnosno da manje izvozimo sirovine, a više gotove proizvode, kao što su džem, ajvar, sok od maline. Tako mogu da se osvoje nova tržišta što je svakako prioritet. Naši poljoprivredni proizvođači imaju šta da ponude, naročito kada su u pitanju organski proizvodi”, ocenio je Igor Grabež.


Redovni profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Ilija Đekić govorio je o sponi nauke i privrede i o kvalitetu i bezbednosti hrane u Srbiji. Profesor je podsetio da je Univerzitet u Beogradu već šestu godinu zaredom među prvih 100 Univerziteta u svetu u oblasti nauke o hrani, a da Poljoprivredni fakultet u veoma velikoj meri doprinosi tom rezultatu. U skladu sa tim je naglasio da fakultet ima određenu obavezu da svoja naučna saznanja, konkretno iz oblasti bezbednosti hrane, podeli sa svim učesnicima u lancu, što podrazumeva aktivnu saradnju sa proizvođačima, kao i informisanje potrošača o različitim dimenzijama bezbednosti hrane. Kao jednu od inovacija u ovoj oblasti, profesor je pomenuo i koncept „Bez ostataka pesticida“ . 


Ovaj projekat je upravo, u saradnji sa kompanijom Delez Srbija, razvijen za primarne proizvođače voća i povrća. Među njima je i najveći poljoprivredni proizvodjač lubenica na Balkanu Goran Blanuša. On se na panelu osvrnuo na prednosti rada sa velikim trgovinskim lancima kao što je Delez. Istakao je da je pionirski projekat u kome je učestvovalo njegovo gazdinstvo omogućio da ovog leta kupci u Maxiju uživaju u lubenicama i dinjama bez ostataka pestcida.


U završnici panela je zaključeno da stub razvoja poljoprivrede predstavljajaju uspešna dugogodišnja partnerstva, poput ovih koja Delez Srbije neguje sa svojim dobavljačima. Takva partnerstva se realizuju kroz podršku, konsalting i svakodnevni rad na unapređenju procesa proizvodnje, kvaliteta i bezbednosti proizvoda. 

Kompanija Delez Srbija na Beogradskom sajmu organizovala manifestaciju posvećenu kvalitetu domaće proizvodnje i trendovima u industriji trgovine


Održan Maxi Nacionalni festival hrane


U izložbenom delu Festivala predstavili su se domaći proizvođači voća i povrća sa svojim aktuelnim kulturama, dobavljačima koji su se istakli u odgovornoj proizvodnji uručena priznanja za doprinos održivom poslovanju, i održana dva stručna panela 

 

Beograd, 29. novembar 2022 – Prvi Maxi Nacionalni festival hrane otvoren je danas u Hali 5 Beogradskog sajma u prisustvu uglednih zvanica iz zemlje i okruženja. Kompanija Delez Srbija organizator je manifestacije priređene u čast lokalnih poljoprivrednih proizvođača koji svoje domaće, sveže proizvode proverenog kvaliteta, svakodnevno plasiraju na police ovog trgovinskog lanca. Svečanom otvaranju prisustvovali su ministar unutrašnje i spoljne trgovine u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović, amabador Kraljevine Holandije Jost Reinces, predstavnici resornih ministarstava i Privredne komore Srbije, uglednih međunarodnih institucija, ambasada, kao i članovi akademske zajednice, privrednici, brojni partneri i lokalni dobavljači sa kojima Delez Srbija uspešno sarađuje godinama unazad.


Na štandovima u Hali 5 izloženi su brojni sveži proizvodi, koji se inače plasiraju u trgovinskom lancu Delez Srbije. Danas su, svoje kulture, direktno sa njiva, izložili dobavljači iz Ašanje, Debeljače, Saraoca, Futoga, Čačka i drugih mesta širom Srbije. Posetioci su imali priliku da saznaju ko sve stoji iza voća i povrća koje nalazimo svakodnevno na Maxi pijacama i da se upoznaju sa porodicama zaslužnim za proizvodnju i snabdevanje.

 

Na prvom Maxi Nacionalnom festivalu hrane dodeljena su i priznanja za poseban doprinos održivom poslovanju. Predstavnicima dobavljača La Linea Verde, Poljoprivrednog gazdinstva Blanuša i Superior Foods-a priznanja je uručio generalni direktor Delez Srbije Jan-Vilem Dokhejr.

 

„Srbija je bogata poljoprivredna zemlja i veoma smo ponosni na više od 200 domaćih dobavljača zahvaljujući kojima najbolje voće i povrće svakog dana dolazi na rafove Maxi pijace. Najveći deo asortimana u našim supermarketima je lokalne proizvodnje, a kao deo globalnog trgovinskog lanca u prilici smo da tržištu ponudimo najbolje prakse i da dobavljači kroz saradnju sa nama unapređuju svoju proizvodnju, podižu nivo kvaliteta, standardizuju se i tako postanu konkurentniji. Duboko verujemo u partnerski odnos i da tržište zaslužuje najbolju sinergiju državnih institucija, privrede i nauke, a to je upravo ono čemu Delez i teži u poslovanju“, rekao je na otvaranju Jan-Vilem Dokhejr, generalni direktor Delez Srbija.
Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović istakao je važnost da trgovinski lanci prepoznaju kvalitet domaće proizvodnje i da dugoročno planiraju povećanje učešća lokalnih proizvoda u nabavci. 


„U okolnostima kada se ceo svet suočava sa krizom globalnog lanca snabdevanja na tržištu, mi uspevamo da stabilizujemo cene, obezbedimo kontinuiranu snabdevenost tržišta i sve proizvode za naše građane. Veoma je važno da međunarodni trgovinski lanci, koji na tržište donose najviše standarde u oblasti bezbednosti i kvaliteta hrane, prepoznaju kvalitet domaće proizvodnje i da se najbolji proizvodi iz naše zemlje nalaze na njihovim rafovima“, istakao je ministar Momirović. 


Ambasador Kraljevine Holandije Jost Reinces govorio je o izazovima koje klimatske promene donose sektoru proizvodnje hrane globalno, i prednostima ka okretanju ka lokalnoj proizvodnji. „Saradnja u industriji poljoprivrede je važan aspekt bilateralnih odnosa Srbije i Holandije. Postoji redovan dugogodišnji kontakt najviših državnih zvaničnika u ovoj oblasti, a svake dve godine se sastaje i Radna grupa koja kroz razgovor dolazi do zajedničkih zaključaka i konkretnih planova za unapređenje odnosa. Holandija je partner Srbiji na njenom putu ka priključenju Evropskoj Uniji, a jedna od oblasti u kojima blisko sarađujemo je i jagodičasto voće gde udruženim snagama pomažemo razvoj sektora i transfer znanja“, istakao je ambasador Reinces.  


Nacionalni festival hrane je ugostio i eminentne stručnjake koji su svoja iskustva i znanja podelili sa publikom na dva stručna panela. 

 

Na panelu „Domaće, sveže i proverenog kvaliteta“, govornici su podsetili koliki je značaj lokalne poljoprivrede u ukupnoj privredi Srbije. Ocenjeno je da i Delez Srbija primenjuje najviše standarde kvaliteta, kao i da sa partnerima iz akademskih institucija razvija inovativne zdravije proizvode. Sa Festivala je poručeno i da je samo za prvih 10 meseci ove godine Maxi otkupio čak 46.000 tona voća i povrća iz Srbije, kao i da je strategija da se te količine dodatno povećavaju. 


Na panelu „Budućnost maloprodaje“ sagovornici su govorili o novim navikama modernog kupca, trendovima u procesu digitalizacije i online prodaje, kao i društvenoj odgovornosti. Tom prilikom je istaknuto i da rast Maxi online prodavnice od 80 odsto dolazi iz unapređenja koje ova platforma nudi kupcima i činjenice da ljudi sve više uviđaju prednosti koje donosi digitalizacija. Najavljeno je otvaranje prvog magacina u Srbiji za online dostavu hrane u koje investira Maxi, kao i niz novih pogodnosti koje očekuju korisnici aplikacije lojalnosti „Moj Maxi“.
 


Edukacija predškolaca o važnosti reciklaže
Kompanije Delez i Sekopak tradicionalno u akciji podizanja svesti o ambalažnom otpadu 

 

Više od 400 predškolaca vrtića „Poletarac“ iz Stare Pazove naučilo je zašto je važno da se ambalažni otpad odvaja i priprema za reciklažu, na koji način možemo svi zajedno doprineti lepšoj životnoj sredini, ali i da je čista i lepa planeta odgovornost svih nas. Uz podršku Lokalne fondacije Stara Pazova u okviru projekta „Baci pet za reciklažu“ deca su imala prilike da uživaju u pozorišnoj predstavi nakon koje su zajedno sa zaposlenima iz kompanija Delez i Sekopak doprineli ozeljenjavanju dvorišta njihovog vrtića i posadili 33 sadnice. Dodatni umetnički performans ovom dogadjaju pružile su lokalne umetnice, Jovana Cetina i Ana Kričko, koje su naslikale mural „Recikliraj za lepšu planetu“ na zidu vrtića, a koji će zauvek podsećati najmlađe, ali i njihove roditelje, da na stvaranju zdravijeg i lepšeg okruženja možemo svi uticati.


Kako bi ceo događaj imao dugoročni efekat na najmlađe, posude za odvajanje PET plastike, AL limenki i Tetra Pak ambalaže postavljene su u okviru vrtića i time je dodatno omogućeno predškolcima da stečeno znanje o reciklaži primene i u praksi.


„Svaki segment današnjeg događaja ciljano je osmišljen kako bi najmlađi stekli ekološke navike. Predstava je tu da im da osnovu o reciklaži, mural i sadnja drveća su tu da ih podsete na sve ono što su danas naučili i da shvate da briga ka našoj planeti može da se izrazi na razne načine - možemo zasaditi drvo, brinuti o otpadu koji stvaramo i preduzeti konkretne korake kako bi naša planeta bila lepše mesto za život“, izjavila je marketing menadžerka Sekopaka Milica Kuzmanov. 


Nikola Rajković, izvšni direktor Lokalne fondacije Stara Pazova ukazao je da je prošle godine kroz istu akciju u osnovnim školama u ovoj opštini sakupljena 1 tona PET plastike, kao i da je važno da ovakve akcije postanu tradicionalne: „Uvek je lepo kada se ovakve akcije nastave jer onda celokupan trud nije uzalud. Sticanje ekoloških navika jedino je moguće upornim i dugoročnim radom a saradnja koju smo kao Lokalna fondacija uspostavili sa kompanijom Delez i Sekopak upravo ide u tom, dugoročnom, pravcu. Nadam se da će današnji dan biti samo početak i da će deca zajedno sa roditeljima biti podstaknuta ovom akcijom da i u budućnosti nose ambalažni otpad na reciklažu“


Predstavu za decu „Sakupljaj svoju ambalažu i nosi na reciklažu”, maestrano su izveli glumci Slobodan Boda Ninković, Jovica Tišma i Mirjana Trebinjac u pozorišnoj sali Stara Pazova, a simbolične ulaznice su bile nesvakidašnje – pet plastičnih flaša. Predškolci su na ovaj način sakupili više od 3.000 PET flaša koje su poslate na reciklažu, a predškolska ustanova „Poletarac“ ističe značaj ovakvih projekata za najmlađe.
“Predškolska ustanova „Poletarac“ već godinama učestvuje u programu "Za čistije i zelenije škole" i na taj način se deca kroz različite aktivnosti upoznaju sa značajem zaštite životne sredine i važnosti reciklaže. Ovakav vid saradnje sa firmama i udruženjima iz naše lokalne sredine čini naš program bogatijim i drago nam je što su deca predškolskog uzrasta prepoznata kao važni akteri u ovako bitnoj temi“, izjavila je stručni saradnik psiholog Olga Knežević.


Sekopak i Delez Srbija se tradicionalno trude da godinama unazad kroz različite inicijative i kampanje podignu svest o važnosti reciklaže i upravljanju amalažnim otpadom, ali i da edukuju najmlađe o različitim vrstama ambalaže i njihovoj ulozi u ekosistemu.

TRGOVINSKI LANAC PREDSTAVIO MERE ENERGETSKE EFIKASNOSTI

 

MAXI UGASIO SVETLEĆE REKLAME I RASVETU

 

Trgovinski lanac Delez Srbija ugasio je sve svetleće reklame u maloprodajnim objektima, kao i unutrašnju reklamnu rasvetu, optimizovao temperaturu u svim prostorijama, a u narednim danima će u potpunosti ugasiti kompanijske frižidere za pića. Konkretnim merama štednje električne energije kompanija navodi da želi da pruži doprinos globalnom izazovu u snabdevanju energenata, ali i da inspiriše kupce i podigne svest o odgovornoj potrošnji.

Osim što će  u celom sistemu biti ugašene sve svetleće reklame, kao i rasveta koja se nalazi iznad svežih odeljenja, i na odeljenjima kozmetike, biće isključena i sva spoljna rasveta izuzev one neophodne za bezbedan protok ljudi.

Nastaviće se i sa merama koje su započete u prethodnim godinama, budući da su deo strategije poslovanja unutar same kompanije, ali će se njihovo sprovođenje dodatno ubzati. Tako će do kraja 2024. ceo maloprodajni sistem biti pokriven LED rasvetom, a do kraja novembra tekuće godine u Distributivnom centru će biti zamenjena postojeća fluo, novom LED rasvetom, čime se očekuje smanjenje potrošnje električne energije na nivou kompanije za oko 700MWh. Primena savremenih softverskih rešenja koja kombinuju prirodno i veštačko osvetljenje počeće sa implementacijom u celoj maloprodajnoj mreži do kraja tekuće godine.

-    Pri analizi mera koje smo propisali vodili smo računa o navikama naših kupaca, ali i globalnim izazovima i potrebi da se racionalizuje korišćenje energije. Frižideri za pića naših partnera dobavljača biće gašeni tokom noći kada radnje ne rade, a dodatno smo uveli i izmene u samim procesima rada kako bismo smanjili potrošnju u dnevnim pikovima. Mere koje smo danas predstavili implementiraćemo u celom sistemu u narednih 10 dana, a da je ipak odgovornost i na nama kao pojedincima podsećaćemo se svaki put kada u supermarketu ugledamo poruku koja nas poziva na odgovornost i racionalnu potrošnju – istakao je Dejan Virijević, član izvršnog odbora i potpredsednik operacija i lanca snabdevanja kompanije Delez.
U ovom trenutku kompanija u svom sistemu raspolaže sa 60 objekata kod kojih je instaliran rashladni sistem koji koristi CO2 kao rashladni fluid. Do kraja godine planira se zamena u još 17 objekata, a u narednih 8 godina planirano je u potpunosti izbacivanje freona iz upotrebe. Na ovaj način ostvaruje se smanjenje u potrošnji električne energije od oko 40% u odnosu na rashladni sistem koji koristi freon kao fluid.
Među novim merama je i uvođenje centralnog praćenja i upravljanja rashladnim sistemima. Primenom ovog softvera omogućno je ekonomično upravljanje potrošnjom električne energije uz pomoć gašenja pojedinih vitrina noću, podizanja temperatura u noćnim satima, upravljanja periodom otapanja. Ovaj sistem već postoji u više od  170 objekata, a u dodatnih 80  će biti implementiran do kraja godine. Takođe, u narednim danima započeće se i sa daljinskim upravljanjem klimatizacionim sistemima u 10 maloprodajnih objekata, a u 2023. u još 15. 

Delez donirao više od tone namirnica za kampanju „Spasimo hranu. Spasimo humanost“


21. oktobar 2022 - Povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i Svetskog dana hrane, Koalicija za dobročinstvo apelovala je na kompanije da se uključe u kampanju “Spasimo hranu, spasimo humanost” i doniraju sredstva ili osnovne životne namirnice za ugrožene građane širom zemlje. Prema novim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2021. godini stopa rizika od siromaštva iznosila je 21,2%, i u odnosu na 2020. godinu niža je za 0,5 procentnih poena. Ipak, najranjiviji su deca i mladi do 24 godine i stariji u ruralnim područjima, ali i mnogočlane porodice, nezaposleni, samohrani roditelji, kao i osobe sa invaliditetom i njihove porodice. Kompanija Delez Srbija se po drugi put uključila u ovu kampanju, a ovogodišnju podršku usmerila je na korisnike pet udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama (MNRO). Tako je u nedelji kada se obeležava Međunarodni dan hrane donirala 1.250 kg osnovnih životnih namirnica – ulja, brašna, pirinča, pasulja, keksa i testenine za njihove korisnike.


“Porodice koje se staraju o osobama sa smetnjama u razvoju su pretežno samohrane i dugi niz godina su u riziku od siromaštva. Zato je akcija “Spasimo hranu spasimo humanost” značajna iz dva razloga – zato što im obezbeđuje neophodne namirnice za svakodnevni život i što im pokazuje da nisu sami, da smo solidarni i da pomažemo jedni drugima. Zahvalni smo kompaniji Delez Srbija na donaciji i tome što će ova podrška biti dugoročna zahvaljujući kutijama za trajno prikupljanje hrane u njihovim prodavnicama”, izjavila je Jasmina Erker, koordinatorka Udruženja MNRO Zvezdara.


Pored Udruženja za pomoć MNRO Zvezdara, namirnice su donirane MNRO Udruženju “Živimo zajedno”, Udruženju “Ro-De”, Kreativno edukativnom centru „KEC“ kao i Udruženju za pomoć MNRO Vračar. 


Sa željom da omogući kontinuiranu podršku njihovim korisnicima Delez Srbija je na samom početku kampanje u pet Maxi, Mega Maxi i Tempo prodavnica u Beogradu postavila kutije za trajno prikupljanje donacija hrane, a svaka od njih povezana je sa po jednim udruženjem. Svi građani koji žele da pomognu proizvode mogu donirati na sledećim lokacijama: Maxi – Mirijevski venac 23, Mirijevo, Tempo – Viline Vode bb, Tempo – Autoput za Zagreb 35, Mega Maxi Ada – Obrenovački drum 3 i Tempo Hipermarket Vračar -Bačvanska 21.


“Kroz kutije koje su postavljene u odabranim Delezovim prodavnicama, hoćemo da poručimo da svaki dan treba da bude dan borbe protiv siromaštva i da protiv siromaštva možemo da se borimo samo solidarnošću, stvaranjem sinergija i zajedničkim delovanjem kompanija, građana, organizacija i medija, uz podršku države koja treba da stvori podsticajan okvir za dobročinstvo i dodatno podstakne borbu protiv siromaštva” izjavio je Željko Mitkovski, menadžer projekta iz Fondacije Ana i Vlade Divac, koja predvodi Koaliciju za dobročinstvo.
Kampanju “Spasimo hranu, spasimo humanost” realizuje Koalicija za dobročinstvo koju čine Fondacija “Ana i Vlade Divac”, Srpski filantropski forum, Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.
 

MAXI oštro osudio ubistvo pasa


 Kompanija Delez javno izražava žaljenje i osuđuje ubistvo pasa u Smederevskoj Palanci. Nemili događaj je posebno potresao sve zaposlene u prodavnici Maxi ispred koje se i dogodio ovaj varvarski čin, budući da su zaposleni vodili brigu o oba psa i bili izuzetno vezani za njih.
 
Kompanija blisko saradjuje sa nadležnim organima i u cilju pravovremene i adekvatne istrage stoji na raspolaganju policiji i tužilaštvu u svakom trenutku.

Voće bez ostataka pesticida u Maxi supermarketima

 

09. avgust 2022 – Specijalne sorte lubenica i dinja koje se mogu pronaći u Maxi supermarketima širom zemlje, prvi su artikli u Srbiji sa zvaničnim sertifikatom i žigom garancije „Bez ostataka pesticida“. Ova inovacija na tržištu rezultat je dugogodišnje saradnje kompanije Delez Srbija i Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu i strategije kompanije u oblasti zdravije ishrane. Specijalne sorte lubenica i dinja dolaze iz Ašanje sa poljoprivrednog gazdinstva Gorana Blanuše i prvi su u nizu artikala bez ostataka pesticida koji će se u narednom periodu naći na rafovima ovog trgovinskog lanca.

Upravo je Poljoprivredni fakultet, kao vodeća visokoobrazovna ustanova u oblasti poljoprivrede i srodnih nauka, ali i učesnik u ovom projektu, bio domaćin panela na temu postavljanja inovativnih standarda bezbednosti hrane u primarnoj proizvodnji, a na njemu su učestvovali prof. dr Ilija Đekić, šef katedre za Upravljanje bezbednošću i kvalitetom hrane Poljoprivrednog fakulteta, Nemanja Nenić, rukovodilac kvaliteta i integriteta proizvoda kompanije Delez Srbija i Goran Blanuša, poljoprivredni proizvođač.

Panelisti su javnosti predstavili nove tehničko-tehnološke mere primenjene u ovom proizvodnom procesu, koje su dovele do eliminacije ostataka pesticida u voću, sa akcentom na važnost stroge kontrole  kvaliteta i bezbednosti hrane i to u svim segmentima – od uzgoja, preko distribucije i skladištenja, do pozicioniranja u prodavnicama.

-    Poljoprivredni fakultet kao vodeća naučna ustanova u Srbiji u oblasti proizvodnje hrane u celokupnom lancu snabdevanja je ponudila domaćoj industriji hrane jedan inovativan pristup upravljanja bezbednošću hrane. Koncept „Bez ostataka pesticida“ je pristup koji podrazumeva proveru dobre poljoprivredne prakse kod primarnih proizvođača zajedno sa laboratorijskim analizama koje imaju za cilj da potvrde da proizvodi ne sadrže ostatke pesticida. Na taj način, fakultet kao nepristrasna ustanova omogućuje poljoprivrednim proizvođačima da ukoliko zadovolje stroge kriterijume dobiju sertifikat i postanu nosioci žiga garancije „Bez ostataka pesticida“ - objasnio je prof. dr Ilija Đekić, šef katedre za Upravljanje bezbednošću i kvalitetom hrane Poljoprivrednog fakulteta.

Saradnja sa domaćim gazdinstvima, sveobuhvatan proces kontrole od polja do trpeze kao i stalne inovacije aktivnosti su u koje kompanija Delez Srbija kontinuirano ulaže kako bi do kupaca stigli provereni i kvalitetni sveži proizvodi. Tako je kao svoj strateški cilj postavila redukciju upotrebe i količine pesticida u voću i povrću, te kroz saradnju sa Poljoprivrednim fakultetom razvila inovativni koncept „Bez ostataka pesticida“. Kao rezultat spoja nauke i privrede ovaj koncept obuhvata primenu novih tehnologija u proizvodnji voća i povrća kojim se obezbeđuju proizvodi koji ne sadrže ostatke pesticida. 
-    Kao lider na tržištu trudimo se da kontinuirano prevazilazimo očekivanja naših kupaca koji su navikli da u okviru Maxi pijace uvek mogu da pronađu proveren i kvalitetan svež asortiman. Svesni odgovornosti koju imamo neprestano ulažemo napore da na tržištu budemo kreatori dobre prakse i obezbedimo zdravije voće i povrće visokog kvaliteta. To je, pre svega, rezultat dugogodišnjeg rada i partnerstava sa lokalnim proizvođačima ali i kontinuiranog ulaganja u inovacije u saradnji sa brojnim stručnjacima i akreditovanim institucijama. Jedna od njih je upravo „Bez ostataka pesticida“ koncept zahvaljujući kom smo omogućili da se u našim prodavnicama sada može pronaći voće bez ostataka pesticida. Za sada je ovaj koncept primenjen u proizvodnji lubenica i dinja sa lokalnog gazdinstva Blanuša sa krajnjim ciljem obezbeđivanja širokog asortimana voća i povrća bez ostataka pesticida, tačnije gde god nam način uzgoja i proizvodnje to omogućavaju – izjavio je Nemanja Nenić, rukovodilac kvaliteta i integriteta proizvoda kompanije Delez Srbija.

Poljoprivredno gazdinstvo Blanuša iz sremskog sela Ašanja jedno je od 200 domaćih proizvođača voća i povrća koji partnerski sarađuju sa kompanijom Delez i čiji se proizvodi nalaze na pijacama Maxi supermarketa. Razvijajući i šireći svoju proizvodnju zajedno sa ovim trgovinskim lancem, Blanuša danas predstavlja najvećeg proizvođača lubenica na Balkanu. Na ovom imanju uzgajaju se i specijalne sorte lubenica -  besemena, sa narandžastim srcem, žutim srcem, žuta sa žutim srcem, kao i dinja - kraljevske, limun i bele dinje. Zahvaljujući inovativnoj tehnologiji razvijenoj od strane Poljoprivrednog fakuleta i primenjenoj u procesu njihove proizvodnje, upravo ove sorte prvi su artikli koji nose sertifikat i žig garancije „Bez ostataka pesticida“.

-    Bila mi je izuzezno velika čast da budem učesnik u ovom pionirskom poduhvatu na našem tržištu. Sa kompanijom Delez sarađujem već godinama unazad i do sada smo zajedno napredovali i rasli u svim segmentima, tako da nisam imao nikakvu dilemu kada su me pozvali da budem prvi koji će na svom gazdinstvu uzgajati sorte po novoj tehnologiji koja omogućava da finalni proizvodi budu bez ostatka pesticida. Ponosan sam što smo u tome uspeli i što će upravo lubenice i dinje sa moje njive biti prve koje nose sertifikat „Bez ostataka pesticida“ na tržištu – istakao je Goran Blanuša, poljoprivredni proizvođač.

Partnerski odnos sa lokalnim dobavljačima i pružanje kupcima širokog asortimana domaćeg voća i povrća sa najboljih lokalnih farmi, strateški su model poslovanja kompanije Delez Srbija. Zajedno sa više od 200 proizvođača voća i povrća u Srbiji, Delez Srbija u kontinuitetu podiže nivo kvaliteta i unapređuje asortiman u svojim prodavnicama. Sa lokalnim dobavljačima svakodnevno radi na unapređenju procesa proizvodnje, kvaliteta i bezbednosti proizvoda, i to kroz konsalting, obuke i podršku dobavljačima kako bi zajednički nastavili sa unapređenjem kvaliteta proizvoda i nivoa usluga.
Tako je primenom novih inovativnih tehnologija u procesu proizvodnje kao i postavljanjem standarda u kontroli pesticida, Delez Srbija nastavila sa kontinuiranim unapređenjem asortimana po merilima modernog kupca i poverenjem koje gradi duže od 20 godina.
 

Dve nove potpredsednice u Izvršnom odboru kompanije Delez

 

Beograd 01. 08. 2022. - Trgovinski lanac Delez Srbija imenovao je dve nove potpredsednice koje će kao članice Izvršnog odbora od 1. avgusta biti snažna podrška poslovnoj strategiji kompanije.


Sa pozicije potpredsednice za marketing Milica Golubović vodiće timove za marketing, format, portfolio nekretnina i ekspanziju poslovanja. Milica Golubović je karijeru u Delez Srbiji počela 2005. godine, a na poziciju potpredsednice za marketing i članice Izvršnog odbora dolazi kao direktorka razvoja poslovanja.


Gorica Jovović je imenovana na poziciju potpredsednice nabavke i pozicioniranja proizvoda, a njene timove čine iskusni profesionalci kategori menadžmenta, upravljanja privatnom robnom markom, merčendajzinga i podrške komercijalnom poslovanju. Gorica Jovović od 2021. godine sa direktorske pozicije učestvuje u radu Izvršnog odbora.


„Razvoj ljudi  i organizacije jedan je od strateških opredeljenja naše kompanije i drago nam je što uspevamo u toj misiji. Izuzetno verujem u moć i snagu različitosti timova i veoma mi je drago što je naš liderski tim sada bogatiji za dve sjajne i kvalitetne koleginice. Karijere Milice Golubović i Gorice Jovović odličan su primer i siguran sam da će njihova stručnost i iskustvo biti velika podrška našem održivom i uspešnom poslovanju“ istakao je Jan-Vilem Dokhejr, generalni direktor kompanije.


Dugogodišnje uspešne karijere na tržištu maloprodaje, dobri rezultati i brojni internacionalni projekti deo su karijera Milice Golubović i Gorice Jovović, a njihova unapređenja i imenovanja u članice Izvršnog odbora biće snažna podrška strategiji kompanije da očuva lidersku poziciju na tržištu, uz fokus na kontinuirana unapređenja asortimana, digitalizaciju poslovanja i širenje maloprodajne mreže.
 

Profesionalna karijera u oblasti maloprodaje Milice Golubović duga je 17 godina i njenu ekspertizu odlikuje najbolja kombinacija lokalnog i internacionalnog iskustva, dobro poznavanje procesa operativnog modela i poslovni koncept orijentisan na ljude i dobre rezultate. 


Gorica Jovović je deo Delez Srbije od 2014. godine, a timovi i sektori koje je u karijeri vodila pomerali su granice uspešne poslovne prakse i bili deo odličnih poslovnih rezultata kompanije poslednjih godina. Gorica je vodila strateške projekte u okviru kompanije na globalnom i lokalnom nivou, a veliki deo karijere je posvetila kategori menadžmentu u okviru koga je bila odgovorna za uspešnu implementaciju strategije kategorije, njen razvoj i unapređenja. Kao direktorka Trading i format sektora sa timom je postavila i realizovala strategiju cena, promocija, asortimana i razvoja formata u okviru kompanije.
 


Delez Srbija do zdravijih namirnica kroz saradnju sa beogradskim fakultetima

 

28. jun 2022 – Maloprodajni lanac Delez Srbija predstavio je godišnji Izveštaj održivog poslovanja za 2021.godinu. Na tradicionalnom junskom događaju sumirane su inicijative, projekti i rezultati kompanije u oblastima zdravije ishrane, zaštite životne sredine, podrške lokalnoj zajednici i zaposlenima.

Kompanija je kroz saradnju sa Fakultetom veterinarske medicine razvila poseban koncept ishrane za životinje kojim se pospešuje njihovo zdravlje, eliminiše upotreba antibiotika u uzgoju i kojim se ostvaruje povoljan uticaj na smanjenje emisije CO2. Saradnja sa Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Beogradu i akreditovanim laboratorijama omogućila je da kompanija razvije koncept inovacija u procesu uzgoja voća i povrća sa ciljem redukcije količine ostataka pesticida u voću i povrću i postavljanja standarda u kontroli pesticida u proizvodnji voća i povrća.

Svi upakovani proizvodi privatne robne marke, tokom prethodne godine, obeleženi su Nutri Score oznakom i na taj način postali slovni putokaz kupcima do zdravije, izbalansirane i umerene svakodnevne ishrane. Promovisanje svežih namirnica i širokog asortimana zdravijih proizvoda doprinelo je i povećanoj tražnji za zdravijim proizvodima privatne robne marke za 10 odsto u odnosu na 2020.godinu.

„Veoma je važno da kao lider na tržištu budemo i dalje snažan oslonac privredi zemlje i da društvo unapređujemo i inspirišemo na zdraviji život. Predano radimo na odgovornom upravljanju viškovima hrane u celom lancu, pružamo snažan doprinos zaštiti životne sredine, promovišemo zdravije izbore u ishrani, a redovnim donacijama pružamo podršku lokalnoj zajednici. Kroz različite programe za naše kolege aktivno radimo na unapređenju uslova rada i ličnog razvoja svakog pojedinca, a rezultati i napredak koji možemo sagledati u Izveštaju o održivosti nama su velika odgovornost da budemo još bolji partner zajednici, društvu i ljudima u narednom periodu“, istakao je Jan-Vilem Dokhejr, generalni direktor kompanije Delez Srbija. 

U 2021.godini 80 odsto ukupne količine električne energije koju je koristila kompanija došlo je iz zelenih izvora, a nastavljena je i kontinuirana implementacija CO2 rashladnih sistema i propanskih vitrina u prodavnicama širom zemlje. Uz ova ulaganja, kao i primenu mera energetske efikasnosti, smanjena je ukupna emisija CO2 u sistemu za 38 odsto za period od godinu dana. 

Strateška odluka globanog trgovca Ahold Delez je da do 2025. godine sva plastika u okviru privatne robne marke bude u potpunosti reciklabilna, kompostabilna ili ponovo upotrebljiva, a cilj je potpuna eliminacija plastike za jednokratnu upotrebu. Kompanija Delez Srbija u 2021. godini reciklirala je 13.000 tona otpada, što je za 14 odsto više u odnosu na 2020. godinu, a u okviru inicijative za odgovorno zbrinjavanje opasnog otpada od potrošača, prikupljeno je 1150 kilograma baterija poslatih na dalje zbrinjavanje.

Kompanija je obezbedila blizu 111.000 sati treninga za svoje zaposlene, u cilju dodatnog razvoja realizovana su i tri nova razvojna programa za lidere u Operacijama kroz koje je prošlo blizu 250 kolega, a pokrenut je i Mentorski program.

Samo u 2021. godini, kompanija je donirala 780 tona voća i povrća za više od 78 humanitarnih organizacija sa više od 14.000 korisnika, kao i 203 tone voća i povrća za ishranu životinja. Delez Srbija je najveći donator hrane Banke hrane Beograd sa kojom je nastavljen rad na sistemskom upravljanju viškovima hrane kroz nadgradnju sistema doniranja razvojem digitalne Maxi platforme „Tanjir po tanjir“. 

Donacijom od 200.000 evra UNICEF-u obezbeđeni su transportno vozilo i aparati neophodni za neonatalne jedinice u Kragujevcu i Novom Sadu. Banci hrane Beograd donacijom sredstava u vrednosti od 50.000 evra pružena je podrška u nabavci vozila neophodnog za dnevno funkcionisanje donatorskog sistema i dostavu hrane do krajnjih korisnika.

ZDRAVA PILETINA ZBOG ZDRAVIJE ISHRANE

 Profesori Fakulteta veterinarske medicine i Maxi razvili poseban koncept ishrane u uzgoju pilića


Kako bi svojim kupcima obezbedila zdravije izbore visokog kvaliteta, kompanija Delez Srbija kroz stalne inovacije kontinuirano radi na unapređenju receptura za ishranu životinja, a samim tim i kvaliteta proizvoda. Tako je kroz saradnju sa Fakultetom veterinarske medicine razvijen poseban koncept ishrane živine zahvaljujući kom je eliminisana upotreba antibiotika u uzgoju i tovu pilića. Na ovaj način, kompanija je obezbedila zdravije pileće meso visokog kvaliteta u svim Maxi, Mega Maxi, Tempo i Shop&Go prodavnicama.

Uz sveobuhvatnu, sistemsku kontrolu čitavog procesa proizvodnje mesa od farme do trpeze, Delez Srbija dodatnu pažnju posvećuje kontroli uzgoja i uslova života životinja i jedini je trgovinski lanac na domaćem tržištu koji je ušao u kontrolu i izmenu postojećeg koncepta ishrane u proizvodnji pilećeg mesa. 

Nov, unapređen koncept ishrane rezultat je višegodišnje saradnje sa Katedrom za ishranu i botaniku Fakulteta veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu i podrazumeva korišćenje potpuno prirodnih dodataka hrani kako bi se pospešilo njihovo zdravlje. Na taj način, isključena je upotreba antibiotika u uzgoju pilića, poboljšan je zdravstveni status životinja i eliminisano je prisustvo antibiotika i mikotoksina u pilećem mesu.

„Dodavanjem prirodnih dodataka hrani za piliće poput probiotika, prebiotika, fitobiotika, adsorbenata mikotoksina i slično, isključili smo mogućnost korišćenja antibiotka u terapijske svrhe, s obzirom na to da je životinja tokom odgoja i tova zdrava. Naglasio bih da samo zdrava životinja može da ispolji svoj pun genetski potencijal koji se manifestuje kroz bolje proizvodne rezultate ali i veći i sigurniji kvalitet namirnica animalnog porekla. Uzgajanje pilića na ovakav način garantuje proizvodnju kvalitetnijeg i zdravijeg mesa koje danas možete pronaći u svim Maxi supermarketima“, rekao je prof. dr Dragan Šefer, šef Katedre za ishranu i botaniku Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu koji je deo tima koji je razvio ovaj inovativan koncept ishrane.

Unapređen koncept ishrane stimuliše imuni sistem životinja i povećava ukupnu svarljivost hrane koje unesu. Ovo direktno utiče i na smanjenje emisije štetnih gasova koji zagađuju životnu sredinu i doprinose stvaranju efekta staklene baste. Tako je izmenjenim konceptom ishrane tokom tova pilića ostvarena redukcija CO2 za 3% i amonijaka za 6%. 

Zdravije je.
Tako dobro. Tako Maxi.

KOMPANIJI DELEZ SRBIJA DODELJEN SERTIFIKAT “POSLODAVAC PARTNER”


Konsultantska kuća SELECTIO, uz partnersku agenciju HR Xcel, sprovela je kompleksnu analizu internih kompanijskih procesa koji podstiču kvalitetno radno okruženje za sve zaposlene u sistemu. Sertifikat „Poslodavac partner“ dodeljen je kompaniji Delez Srbija za poseban doprinos u upravljanju ljudskim resursima i programima pogodnosti koji su usmereni ka zaposlenima.

„Posebno značajne, a najizazovnije kategorije koje pratimo kao što su Uključenost zaposlenih i inspiracija, kao i Transformacija i rast, sfere su u kojima se Delez Srbija posebno istakla. Analiza koju smo sproveli pokazala je i stratešku posvećenost kompanije ovoj temi, čime je dodatno utvrđeno njihovo nastojanje ka konstantnom unapređenju podsticajnog radnog okruženja. Delez Srbija predstavlja pravi primer uspešnog upravljanja ljudskim resursima koje se razvija u svim ključnim područjima. Posebno pohvaljujemo kvalitetnu strategiju zapošljavanja, organizacijsku kulturu, ulaganje u razvoj leadership veština, komunikaciju i feedback kulturu, te uključenost i zadovoljstvo zaposlenih. Takođe, drago nam je videti i značajno ulaganje u transformaciju i rast, posebno kroz agente promene te reskilling i upskilling zaposlenih“, istakla je Martina Kessler, Head of Organizational Development Solutions u ime Employer Partner sertifikacionog tima.

Kompanija Delez Srbija kontinuirano pruža podršku razvoju zaposlenih kojima omogućava različite programe za napredak u karijeri i dodatnu edukaciju. Samo u prethodnoj godini obezbeđeno je 111.000 sati treninga za zaposlene, a u cilju dodatnog razvoja realizovana su i tri nova razvojna programa za lidere u operacijama kroz koje je prošlo oko 250 zaposlenih. Pored toga, kompanija je pokrenula interni program „Tebi više“ radi unapređenja uslova rada za zaposlene u prodavnicama i Distributivnom centru, a sve sa ciljem da kroz ispunjenje obećanja Bolje mesto za rad, ostvari i obećanja Bolje mesto za kupovinu i Bolji komšija.

„Sve inicijative i programe pokrećemo sa ciljem da kolege kontinuirano motivišemo, inspirišemo, razvijamo i unapređujemo njihovo zadovoljstvo. Sa ponosom ističemo i kreiramo naše raznolike timove, gajimo i uvažavamo autentičnost svakog pojedinca, gradeći snažnu zajednicu posvećenih profesionalaca. Nama je sertifikat „Poslodavac partner“ motiv, ali i odgovornost, da ostanemo mesto koje okuplja dobre, vredne i zadovoljne ljude“, istakao je Marko Babić, član Izvršnog odbora i potpredsednik za ljudske resurse i organizacioni razvoj kompanije Delez Srbija.

Sertifikat „Employer Partner“, poznatiji kao „Poslodavac partner“ uspostavljen je 2005. godine sa ciljem doprinosa promovisanju kvalitetnog upravljanja ljudskim resursima. Employer Partner metodologijom SELECTIO Grupa od ove godine, uz partnerstvo sa agencijom HR Xcel za srpsko tržište, dodeljuje sertifikat na period od godinu dana, nakon čega se radi resertifikacija u slučaju da organizacija ponovno zadovolji sve potrebne kriterijume koji s godinama postaju sve zahtevniji.

DELEZ SRBIJA OTVORILA 10 NOVIH MAXI SUPERMARKETA U ISTOM DANU


8. jun 2022 - Najveći maloprodajni lanac svečano je otvorio u jednom danu deset novih Maxi supermarketa. U devet gradova širom Srbije, od danas će 188 novozaposlenih svakodnevno biti podrška kupcima u nabavci namirnica. Širok asortiman proizvoda, proverena komšijska Maxi usluga i jedinstveni koncept poverenja koji ovaj supermarket gradi duže od 20 godina očekuje od danas nove potrošače u Beogradu, Zrenjaninu, Smederevskoj Palanci, Kraljevu, Nišu, Valjevu, Užicu, Paraćinu i Ćupriji.

“Širenje maloprodajne mreže, digitalizacija procesa i zapošljavanje velikog broja novih kolega ključne su oblasti poslovanja kojima strateški težimo. Današnja svečana otvaranja rezultat su vrednog timskog rada, ali i želje da Maxi ostane omiljeni supermarket kupaca i sinonim za proverenu komšijsku uslugu i kvalitetne i sveže proizvode. Kako bismo prilikom i ovih otvaranja novih prodavnica pokazali posvećenost lokalnoj zajednici, naše kolege iz Zrenjanina su odlučile da kompanija donira sredstva odeljenju za pedijatriju Opšte bolnice u ovom gradu”, istakao je Dejan Virijević, potpredsednik operacija i lanca snabdevanja kompanije Delez Srbija.

Nakon svečanog otvaranja Maxi supermarketa u Zrenjaninu, doktoru Vanji Kunkinu, pomoćniku direktora za medicinska pitanja Opšte bolnice Đorđe Joanović uručena je donacija od 500 000 dinara zahvaljujući kojoj će biti pružena podrška u radu službe pedijatrije, kao i poboljšanju uslova za lečenje pacijenata.

Novi Maxi supermarketi otvoreni su na sledećim adresama: Bulevar kralja Aleksandra 294 i Jovana Brankovića bb (Beograd), Laze Kostića bb (Zrenjanin), 20.jula broj 1 (Smederevska Palanka), Trg srpskih ratnika 3 (Kraljevo), Obilićev venac 3, Medijana (Niš), Karađorđeva 92 (Valjevo), Trg Partizana 18a (Užice), Majora Marka 3 (Paraćin) i Karađorđeva 42 (Ćuprija). 
 
Kontinuirano ulaganje u proširenje maloprodajne mreže, razvoj ponude i pružanje usluge vrhunskog kvaliteta, uz višekanalni pristup poslovanju, strateški je model poslovanja kompanije koja pruža snažan doprinos privredi i koja od danas u svojoj mreži ima ukupno 482 prodavnice.


VELIKI RAZVOJ ONLINE TRGOVINE U SRBIJI

Maxi online na modernoj platformi kupcima nudi širok asortiman proizvoda koji stižu na kućnu adresu u najkraćem roku


Beograd, 30. maj 2022 – U poslednje dve godine elektronska trgovina doživela je ekspanziju u Srbiji, pandemija izazvana korona virusom doprinela je da se o e-commercu priča gotovo svakodnevno. Broj transakcija porastao je nekoliko stotina odsto, trgovci su s jedne strane beležili rast, dok su s druge strane postojali izazovi koje su prevazilazili u hodu. 

O izazovima, potencijalima i razvoju online trgovine, na panelu u organizaciji kompanije Delez Srbija, govorili su: Zorana Milidrag, predsednica E-commerce asocijacije, Milana Majkić, rukovodilac elektronske trgovine u kompaniji Delez Srbija i Ivan Minić, serijski preduzetnik i konsultant u oblasti elektronskog poslovanja.

“U poslednje dve godine desio se nagli rast e-commerca, ali je mnogo važnije što se taj trend i zadržao. Trgovci su shvatili važnost digitalne ekonomije i koliko je neophodno da obave digitalnu transformaciju. To je dovelo do unapređenja usluge, kvalitetnijeg servisa, bolje isporuke i ponude, planiranja da i ovaj kanal prodaje može da se koristi podjednako. To su kupci prepoznali, počeli da stiču poverenje i da sve više dolaze, ali i da se vraćaju. Iz godine u godinu vidi se boljitak, ali je i dalje neophodna kontinuirana edukacija i kupaca i trgovaca, to je paralelni proces, kako bi kompletan digitalni eko sistem bio još bolji“, kaže Zorana Milidrag, predsednica E-commerce asocijacije. 

Najveći trgovinski lanac u Srbiji je lider u e-commercu u sektoru trgovine, a još od 2008.godina kupcima nudi mogućnost online nabavke namirnica iz supermarketa. Maxi online na modernoj platformi, izgledom i sadržajem prilagođenoj potrebama kupaca 21.veka, nudi širok krug opcija u ponudi prehrambenih i neprehrambenih artikala koji mogu da se nađu i na rafovima najbliže Maxi prodavnice u komšiluku. Veliku pogodnost predstavlja mogućnost izbora termina dostave koji kupcima najviše odgovara, a od pre mesec dana osim na teritoriji glavnog grada Maxi online dolazi i do domova Novosađana.

„Drago mi je što smo još 2008.godine prepoznali potrebu društva da se u sektoru trgovine postavi online prodavnica, koja je unela novine u svakodnevni život naših kupaca. U prethodnih 14 godina smo napredovali, te danas imamo potpuno razvijen sistem u okviru kojeg se kontinuirano ulaže u tehnologiju, procese i ljude. U protekle dve godine promenile su se navike kupaca, interesovanje za online trgovinu je poraslo preko noći, ali ono što je jako važno online kupci su i nakon pandemije nastavili da nabavljaju namirnice klikom ‘iz topline svoga doma’. Pažljivo osluškujemo tržište i na sve veći broj porudžbina koje kontinuirano beležimo iz meseca u mesec odgovorićemo otvaranjem velikog MAXI online postrojenja u narednih godinu dana“, istakla je Milana Majkić, rukovodilac elektronske trgovine u kompaniji Delez Srbija. 

Ivan Minić, konsultant u oblasti elektronskog poslovanja, već dugo prati dešavanja na ovom polju u našoj zemlji i u prvi plan stavlja važnost digitalizacije, ali i pravo shvatanje ovog procesa. 

„Digitalizacija biznisa ne znači da naprasno svaki biznis postaje potpuno digitalan, već da u raznim aspektima svog poslovanja tehnologiju možemo da iskoristimo da stvari pojednostavimo, ubrzamo, bolje ispratimo ili izmerimo, a u nekim slučajevima i bolje uradimo“, ističe Minić.

Na teritoriji Srbije trenutno ima oko četiri miliona potrošača koji su kupovali putem interneta, što predstavlja veliki potencijal za razvoj ovog vida kupovine. Stručnjaci navode da je odnos online i tradicionalne kupovine pola-pola, a da se do 2024. godine očekuje rast online kupaca veći od 20 odsto. Međutim, iako je u e-commerce poslovanju kvalitet usluge sve bolji i kupci jačaju poverenje u ovaj način kupovine, postoji još dosta prostora za dalji razvoj i rast.

OTVOREN PRVI MAXI SUPERMARKET U PRIJEPOLJU
Podrška onima kojima je najpotrebnija kroz donaciju od pola miliona dinara


Prepoznatljiva ponuda kvalitetnih proizvoda Maxi supermarketa i usluga po najvišim standardima od 29.aprila dostupni su i svim stanovnicima Prijepolja – na adresi Valterova 106. Prvi Maxi u ovom gradu doneo je nabavku krojenu po merilima modernog kupca, a uz njegovo otvaranje kompanija Delez Srbija odlučila je da podrži lokalnu zajednicu i donira sredstva u iznosu od 500.000 dinara Crvenom krstu Prijepolje. 

Prostirući se na skoro 630m2, ova radnja nudi široku paletu artikala vrhunskog kvaliteta brojnih kategorija prehrane i neprehrane. Kupcima se tako na raspolaganju nalaze dobro snabdevene destinacije za kupovinu poput pijace, mesare, delikatesa i sireva, dok će užitak pri nabavci upotpuniti savršen ukus svežih peciva kao i bogat izbor raznovrsnih specijaliteta koje nude odejenja pekare i gotovih jela. Uz osmeh i asistenciju 25 zaposlenih odabir namirnica pri svakodnevnoj nabavci biće još lakši, a kupovina ugodna i brza zahvaljujući nesmetanom procesu plaćanja koji se odvija na četiri regularne i dve samouslužne kase.

“Kao kompanija koja je posvećena širenju maloprodajne mreže sa ciljem da našu ponudu učinimo još dostupnijom kupcima širom zemlje, otvaranje prvog Maxi supermarketa u Prijepolju za nas ima veliki značaj. Sa posebnom pažnjom, potrudili smo se da modernim enterijerom radnje i pažljivo odabranim asortimanom proizvoda, stanovnicima ovog grada omogućimo potpuno novo iskustvo kvalitetne i savremene kupovine. Pružanje podrške lokalnoj zajednici neizostavan je deo našeg poslovanja, te je posebno zadovoljstvo što smo ovom prilikom istovremeno podržali Crveni krst Prijepolje i samim tim one kojima je pomoć najpotrebnija”, rekao je Vladimir Denona, direktor operacija kompanije Delez Srbija.

Donacijom u iznosu od pola miliona dinara pružena je podrška humanitarnim programima Crvenog krsta Prijepolje, a donirana sredstva biće usmerena na jačanje kapaciteta narodne kuhinje, obezbeđivanje neophodnih namirnica, potrebnih artikala za higijenu i mnoge druge aktivnosti ove organizacije od značaja za lokalnu zajednicu i njene najugroženije stanovnike.

Otvaranjem ovog Maxi supermarketa, kompanija Delez Srbija obezbedila je kupcima u Prijepolju mesto na kom mogu uživati u proverenoj i kvalitetnoj nabavci, a novčanom donacijom Crvenom krstu još jednom pokazala da su podrška zajednici u kojoj posluje i pružanje pomoći onima kojima je najpotrebnija utkani u njeno odgovorno poslovanje. 

Tako dobro, tako Maxi.

 

OTVOREN NOV MAXI SUPERMARKET U CENTRU NIŠA
Podrška lokalnoj zajednici kroz donaciju od pola miliona dinara


Niš 21. april 2022 – Grad Niš od danas je bogatiji za još jedno mesto proverene i kvalitetne kupovine u najsavremenijim uslovima – nov Maxi supermarket, otvoren na adresi Generala Milojka Lešjanina broj 2. U samom centru grada, moderna, bogato opremljena prodavnica podiže iskustvo kupovine na još viši nivo, u čijem prepoznatljvom asortimanu i prijatnoj usluzi zaposlenih, kupci mogu da uživaju 00-24h.  

Prostirući se na 400m2, nova prodavnica na dva sprata raspolaže širokom paletom raznovrsnih artikala vrhunskog kvaliteta, donoseći našim sugrađanima još bolje iskustvo prepoznatljive komšijske nabavke, a njeno otvaranje kompanija Delez Srbija uveličala je i pružanjem podrške lokalnoj zajednici kroz donaciju sredstava u iznosu od 500 000 dinara, namenjenih Lokalnoj Fonaciji Niš.

„Izuzetno mi je drago što smo u Nišu, jednom od najvećih gradova u Srbiji, otvorili novu prodavnicu i na taj način prepoznatljivu uslugu Maxi supermarketa učinili još dostupnijom njegovim građanima. Posvećeni smo ulaganjima u ovom gradu, a uskoro nas očekuje i otvaranje jubilarnog, desetog supermarketa u Nišu, čime nastavljamo taj put i radujemo se širenju našeg tima u ovom gradu. Ulaganje u okruženje u kome poslujemo podrazumeva i kontinuiranu podršku lokalnoj zajednici, čemu pristupamo strateški, stoga nam je velika čast što smo ovog puta donacijom podržali lokalnu Fondaciju Niš i dali mali doprinos ostvarenju lokalnih inicijativa koje će ovaj grad učiniti još lepšim mestom za život“, rekao je Vladimir Denona, direktor operacija kompanije Delez Srbija. 

Nabavka prilagođena savremenom kupcu kreirana je tako da odgovori na potrebe svakog člana domaćinstva, koje na ovoj lokaciji očekuje bogata ponuda svežeg voća i povrća, mleka i mlečnih proizvoda, mesa i delikatesa na samouslužnim odeljenjima, bezalkoholnih i alkoholnih pića, slatkih i slanih konditora. Posebnu draž donosi savršen ukus peciva koja se peku na licu mesta, dostupnih na dohvat ruke u samouslužnoj pekari, a svakodnevnicu punu obaveza potrošačima će posebno olakšati i ponuda „To Go“ asortimana koju odlikuje bogat izbor raznovrsnih salata i sendviča, spremnih za konzumiranje u svakom trenutku.

Užitku pri odabiru omiljenih namirnica, posebno doprinosi 20 zaposlenih, koji će uz osmeh i prepoznatljivu vrhunsku uslugu svakodnevno biti na raspolaganju kupcima, dok se praktično i brzo plaćanje odvija na tri regularne i dve samouslužne kase.

Širenjem maloprodajnog lanca, Delez Srbija učinila je kvalitetnu ponudu još dostupnijom građanima Niša, a novčanom donacijom u iznosu od pola miliona dinara za Lokalnu Fondaciju Niš, pružena je podrška projektu Trag Fondacije „Fondacija našeg kraja“, čime je pokazala da je, uz kontinuirano unapređenje usluge i asortimana za svoje kupce, podrška zajednici u kojoj posluje jedan od strateških ciljeva i neizostavni deo odgovornog poslovanja ove kompanije. 

Tako dobro. Tako Maxi.

Maxi - omiljena prodavnica kupaca u Srbiji 


Beograd 7. april 2022 – Kontinuirano unapređenje usluge i asortimana po merilima modernog kupca i poverenje koje Maxi supermarket gradi duže od 20 godina, prepoznali su i potrošači u Srbiji, odabravši ovu prodavnicu kao svoje omiljeno mesto kupovine. Na osnovu njihovih glasova, u okviru kampanje “Najbolje u Srbiji”, brendu Maxi dodeljeno je priznanje “Miljenik potrošača“ u kategoriji „trgovina“.

“Veliko je zadovoljstvo osvojiti priznanje za omiljenu prodavnicu, pogotovo kada ono dolazi direktno od kupaca. Ovu nagradu doživljavamo kao potvrdu da su očekivanja potrošača ispunjena, ali i kao odgovornost da nastavimo da ulažemo u svaki segment poslovanja koji će iskustvo kupovine podići na još viši nivo. Ovo je priznanje i za sve naše predane kolege koje svakog dana u prodavnicama uslužuju potrošače i svojim komšijskim pristupom čine da usluga, zajedno sa kvalitetnim asortimanom, bude obeležje Maxi supermarketa”, kaže Milica Popović, menadžer korporativnih komunikacija kompanije Delez Srbija.

Prvi Maxi supermarket otvoren je 12. decembra 2000. godine, a danas modernu mrežu ovih maloprodajnih radnji čini 274 supermarketa u 56 gradova širom Srbije. Prateći trendove i osluškujući potrebe savremenog potrošača, kompanija Delez Srbija  kontinuirano uvodi inovacije u asortimanu i usluzi, podižući standard iskustva kupovine. Tako, zahvaljujući digitalnom programu lojalnosti „Moj Maxi“, kupci danas mogu uživati u potpuno novom iskustvu personalizovane nabavke, uz aplikaciju koja donosi brojne pogodnosti i popuste koji odgovaraju njihovim navikama.

Priznanje „Miljenik potrošača” dodeljuje se isključivo na osnovu glasova potrošača u organizaciji udruženja “Moja Srbija” i uz podršku Grada Beograda. U konkurenciji za nagradu našlo se 1 500 brendova u 30 kategorija. Nominovani su najpoznatiji brendovi koji se mogu naći na tržištu Srbije, bez obzira na njihovo poreklo ili poreklo kompanije u čijem vlasništvu se nalaze. Akcija „Miljenik potrošača” organizovana je u sklopu kampanje „Najbolje u Srbiji”, u okviru koje se odvijaju i akcije „Moj izbor” i „Dobročinitelj”.

Obaveštenje kompanije

Povodom nasilničkog ponašanja grupe ljudi koji su tokom popodneva otuđili robu iz Tempa u Novom Sadu koji je izgoreo u požaru krajem prošle godine, kompanija Delez Srbija prosleđuje reakciju:

 

„Delez Srbija sarađuje sa nadležnim organima koji vrše istragu povodom nasilničkog ponašanja grupe ljudi koji su otuđili robu iz Tempa u Novom Sadu. Roba koja se nalazila u objektu je bila obezbeđena i nakon svih istraga nadležnih organa trebalo je da bude poslata na adekvatno zbrinjavanje i uništenje. Kompanija osuđuje ovakav vid ponašanja i naglašava da je roba koja je izgorela u požaru neuslovna i nebezbedna.“.
 

Nutri-Score - Slovni putokaz do zdravije ishrane

 

Beograd, 30. mart 2022 – Kako bi kupcima olakšala izbor zdravije i izbalansirane ishrane, kompanija Delez Srbija je ceo asortiman privatne robne marke obeležila Nutri-Score semaforom. Nutritivna vrednost proizvoda nalazi se na prednjoj strani artikla sa oznakama u pet boja – od nijansi zelene, narandžaste do crvene i pet slova – od A do E. Prateći slovne oznake prilikom odabira artikala kupac na jednostavan način može da dobije informaciju o njihovom nutritivnom kvalitetu, jer upravo pripadajuće slovo i boja upućuju na odnos makronutrijenata proizvoda. 

 

O navikama u ishrani, nutritivnom kvalitetu proizvoda i dodatnom obeležavanju artikala koji kupcu pomaže u dnevnom balansu u ishrani, na panelu „Vaš slovni putokaz do zdravije ishrane“ u organizaciji kompanije Delez Srbija, govorili su Maja Prlinčević, Sektor za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravlja, Jovan Todorić, menadžer za održivost i zaštitu životne sredine kompanije Delez Srbija, nutricionistkinja Ivana Mišić i Maja Anokić, predsednica Centra potrošača Srbije. 

 

Tim povodom predstavljeni su rezultati istraživanja kompanije Delez Srbija o značaju izbalansirane ishrane i Nutri-Score sistemu obeležavanja namirnica. Istraživanje je pokazalo da većina ispitanika misli da je zdrava ishrana važna, ali i da to nije uvek lako primeniti u životu. Takođe, oko 90 odsto ispitanika tvrdi da čita deklaracije, najčešće za specifične kategorije ili kada kupuje proizvode prvi put. Oko 60 odsto ispitanika deklaracije čita povremeno u zavisnosti od tipa proizvoda, dok 20 odsto njih čita samo kada je u pitanju neki novi proizvod. Artikli na kojima se najviše čitaju deklaracije su mleko i mlečni proizvodi, meso i mesne prerađevine, sir i čokolade. Kupci obraćaju pažnju samo na određene informacije sa deklaracije koje su njima od značaja poput ugljenih hidrata, soli, masti. 

 

„U poslednje vreme, zdravija ishrana je u sve većem fokusu. Ljudi sve više pažnje obraćaju na namirnice koje kupuju, čitaju deklaracije i edukuju se. Nutri-Score sistem obeležavanja je mnogostruko koristan jer nam pomaže da lakše odaberemo namirnicu koja nutritivno odgovara našim željama i potrebama. Nutri-Score sistem obeležavanja podrazumeva da se ne treba fokusirati isključivo na proizvode sa oznakama A i B, a potpuno se odreći oznaka D i E. Suština je upravo u ravnoteži – proizvode koji imaju „zelenije“ boje poželjno je konzumirati češće i u većoj meri u odnosu na proizvode obeležene crvenom ili narandžastom bojom za koje se opredeljujemo povremeno“, objašnjava nutricionistkinja Ivana Mišić.

 

Zanimljivo je da je nutritivna tablica i dalje najzastupljeniji način informisanja o nutritivnom sastavu proizvoda,  a 41 odsto ispitanika prepoznaje Nutri-Score kao sistem za nutritivno obeležavanje proizvoda. 

 

„Nacionalni program prevencije gojaznosti dece i odraslih, koji je usvojen 2018.godine ima nekoliko važnih ciljeva u okviru pomocije i očuvanja zdravlja, kao što su smanjivanje faktora rizika za hronične nezarazne bolesti putem aktivnosti promocije zdravlja i prevencije bolesti, bolje razumevanje uticaja načina ishrane i fizičke aktivnosti na zdravlje, kao i pozitivnog uticaja preventivnih aktivnosti, podsticanje razvoja, jačanja i implementacije politika i akcionih planova usmerenih na unapređenje ishrane i povećanje fizičke aktivnosti na globalnom, regionalnom, nacionalnom nivou i nivou zajednice u koje su uključeni svi sektori društva i monitoring nad naučnim podacima o ključnim faktorima koji utiču na ishranu i fizičku aktivnost“, ističe Maja Prlinčević, Sektor za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravlja.  

 

Širok asortiman kvalitetnih proizvoda sa Nutri-Score oznakom u Maxi, Mega Maxi, Tempo i Shop&Go prodavnicama omogućava da se napravi idealan jelovnik izbalansirane ishrane.

 

„Kao kompanija koja je strateški posvećena temi zdravije ishrane kontinuirano pronalazimo različite načine da kupcima olakšamo svakodnevne izbore. U protekle dve godine radili smo na nutritivnom obeležavanju svih proizvoda naše privatne robne marke i kroz nutritivni semafor potrošačima omogućili da prilagode svakodnevnu ishranu svojim potrebama. Drago mi je što kupci sve više prepoznaju važnost zdravije ishrane, a mi ćemo nastaviti da radimo na dodatnoj edukaciji kako bismo pružili doprinos stvaranju njihovih još zdravijih navika i olakšali im zdraviji izbor“, kaže Jovan Todorić,  menadžer za održivost i zaštitu životne sredine kompanije Delez Srbija.


Prema istraživanju, oko 60 odsto ispitanika tvrdi da se zaista zdravo hrani. Pod zdravijom ishranom ispitanici najčešće smatraju kuvanu i raznovrsnu hranu, konzumiranje voća i povrća u većim količinama i uzimanje dosta tečnosti. Kao glavni razlozi koji ih sprečavaju da se zdravo hrane istaknuti su nedovoljno vremena za pripremu obroka i percepcija da je zdravija hrana skuplja. 

 

Predsednica CEPSa istakla je da prodavnice u Srbiji sadrže širok asortiman zdravijih proizvoda, što je za kupca veoma važno jer na jednom mestu može da pronađe kvalitetnu i proverenu zdraviju ishranu. 

 

„Kao neko ko predstavlja glas potrošača, a svi smo potrošači, od najmlađih do najstarijih građana, imamo potrebu da naglasimo koliko je važno na prvom mestu informisanje o samoj ideji zdrave ishrane, kao i na koji način mogu doći do potrebnih informacija na tu temu. Treba napravitii  dobar plan edukacije o benefitima zdrave i izbalansirane ishrane, kao i o načinu na koji svaki potrošač, pa i onaj sa najskromnijim mogućnostima kada govorimo o potrošačkoj korpi, može to sebi da priušti. Nadamo se i smatramo da zajedničkim delovanjem na ovom polju možemo u velikoj meri doprineti podizanju svesti naših potrošača, a samim tim i zdravijim izborima u budućnosti“, kaže Maja Anokić, predsednica CEPSa.

 

Oko 80 odsto ispitanika koji prepoznaju Nutri-Score sistem obeležavanja smatraju da je inovativan, dok 91 odsto njih kaže da je ovakav način obeležavanja proizvoda jedinstven. Kod oko 58 odsto ispitanika Nutri-Score oznaka ima uticaj na kupovinu namirnica, a manje od polovine bi kupovalo proizvode sa svim oznakama. Gotovo 90 odsto ljudi koji imaju osnovne informacije o Nutri-Score sistemu smatra da je potrebno i da drugi brendovi uvedu ovaj način obeležavanja proizvoda.

 

Istraživanje je sprovela istaživačka kuća onSpot tokom januara meseca na uzorku od 1036 ispitanika.
 

APLIKACIJA LOJALNOSTI OD DANAS U SVIM DELEZ PRODAVNICAMA

Od danas uz „Moj Maxi“ aplikaciju do povoljnije i jednostavnije kupovine


24. februar 2022 - Maloprodajni lanac Delez Srbija je danas, nakon uspešnog šestomesečnog pilot projekta u Kragujevcu, lansirao personalizovanu aplikaciju lojalnosti „Moj Maxi“ na nacionalnom nivou. Potpuno novo iskustvo kupovine dostupno je sada u svim Maxi, Mega Maxi, Tempo i Shop&Go prodavnicama širom Srbije. Kreiran tako da redovnim korišćenjem odgovori na personalizovane potrebe svakog kupca i ponudi mu pogodnosti koje odgovaraju njegovim navikama, ovaj jedinstveni program lojalnosti podiže iskustvo kupovine na digitalan nivo donoseći svim korisnicima raznovrsne pogodnosti i popuste.

 

Potpuno besplatna i veoma jednostavna „Moj Maxi“ aplikacija dostupna na svim operativnim sistemima pametnih telefona, pruža brojne mogućnosti koje štede novac i vreme pri svakodnevnoj nabavci, a u njenim benefitima kupci mogu uživati odmah nakon registracije. Pri prvom korišćenju aplikacije ona svakom korisniku donosi od 35 do 40 odsto popusta dobrodošlice na odabrana dva artikla sa sveže kategorije. 

 

Zahvaljujući najmodernijem algoritmu koji pamti izbore kupaca, aplikacija korisniku svake nedelje donosi jedinstven personalizovani set promocija kreiran baš za njega. Među benefitima su i mogućnost samostalnog odabira do šest artikala sa liste od trideset ponuđenih na koje kupac ostvaruje nedeljni popust, a čija sniženja su za korisnike aplikacije veća u odnosu na redovna koja su dostupna u prodavnicama. Svaki korisnik „Moj Maxi” aplikacije lojalnosti je u prilici i da odabirom omiljene komšijske Maxi, Mega Maxi, Tempo ili Shop&Go prodavnice dobija informacije i uvid u sve proizvode koji se u datom trenutku nalaze na redovnom sniženju, kao i da kroz redovne nabavke učestvuje u digitalnom sakupljanju nalepnica i nagrađivanju lojalnosti odabranim brendovima. Mogućnost koju „Moj Maxi“ dodatno donosi a koja se odnosi na poručivanje unapred proizvoda sa delikates linije i nakon toga njihovo preuzimanje u prodavnici bez čekanja u redu, jedna je od najkorisnijih funkcionalnosti za obavljanje brze i efikasne kupovine. 


 
„Kao kompanija kojoj su u fokusu potrebe potrošača i koja strateški teži digitalizaciji i omni-channel modelu poslovanja, razvoj aplikacije lojalnosti bio je naš prirodni put. Aplikacija je razvijana lokalno i trudili smo se da sve benefite koje će doneti korisnicima prilagodimo domaćem kupcu. Zahvaljujući razvoju pametnog algoritma „Moj Maxi“ prati potrebe svakog kupca posebno, ali pored toga tu su i brojne dodatne mogućnosti i podsticaji koje će moći da koriste svi njeni korisnici. Personalizacija je sada već globalni trend kada govorimo o industriji maloprodaje, a verujemo da će kupci u Srbiji u narednom periodu spoznati sve benefite naše aplikacije i na taj način postati njeni verni korisnici i najbolji ambasadori savremenog pristupa kupovini“, izjavio je Nikola Zečević, direktor digitalnog razvoja i analize podataka kompanije Delez Srbija.

 

Delez Srbija posluje u okviru 465 prodavnica širom Srbije, a lansiranje aplikacije lojalnosti odgovor je kompanije na osluškivanje potrebe kupaca za personalizovanom kupovinom, kao i strateške posvećenosti investiranju u razvoj moderne trgovinske mreže. 

 

Za više informacija o svim benefitima „Moj Maxi“ aplikacije možete posetiti Maxi sajt:
https://www.maxi.rs/sr/moj-maxi-aplikacija
 

PRAZNICI U ZNAKU NAJMLAĐIH


Kraj godine i vreme praznika ne podrazumevaju samo sumiranje rezultata i pravljenje planova. To je period namenjen bližnjima, deljenju i uživanju u porodičnoj toplini, a njegovim čarima najviše se raduju oni najmlađi. Tako je jednog sunčanog decembarskog jutra decu iz hraniteljskih porodica koje podržava Dečije selo Kraljevo po buđenju dočekalo iznenađenje na pragu njihovih domova, a kako bi atmosfera u potpunosti bila praznična, do njih, kao i do mladih i porodica o kojima brine organizacija SOS Dečija sela Srbija stigle su i namirnice za novogodišnju i božićnu trpezu. 


„Praznici su vreme kada svakom detetu treba pružiti posebnu pažnju. Zahvaljujući dugogodišnjoj podršci trgovinskog lanca Delez Srbija deca i mladi uključeni u sve naše programe dobili su priliku da se raduju poklonima i uživaju u prazničnoj sreći. Ove godine, odmah nakon buđenja dočekalo ih je veliko iznenađenje - paketići na pragu njihovog doma koje im je doneo Maxi Deda Mraz“, rekla je Vesna Mraković Jokanović, nacionalna direktorka SOS Dečija sela Srbija, ističući da je na decu i mlade bez roditeljskog staranja važno misliti tokom cele godine, a da trgovinski lanac Delez Srbija to već tradicionalno čini, petu godinu zaredom. „Zahvaljujući humanitarnoj akciji kompanije „Dobro delo za SOS Dečije selo“ koja se realizuje tokom avgusta i septembra, zajedničkim snagama obezbeđujemo bolje uslove života za decu i mlade uključene u sve naše programe“, istakla je Mraković Jokanović.


SOS Dečija sela Srbija su humanitarna, nevladina i neprofitna organizacija, koja već 17 godina pruža pomoć i podršku deci i mladima bez roditelјskog staranja i socijalno-ugroženim porodicama, verujući da je porodica najbolјe mesto za odrastanje i pravilan razvoj dece i da svako dete treba da živi u toplom, bezbednom i podsticajnom okruženju, kako bi izraslo u zdravu, uspešnu i srećnu osobu. 


„Važno je da mislimo jedni na druge tokom cele godine, ali vreme praznika nas sve dodatno zbližava. Tradicionalno se trudimo da novogodišnjim paketićima ulepšamo praznike onima koji im se najviše i raduju, a posebno je zadovoljstsvo svake godine obnoviti sreću susreta i darivanja sa decom i mladima iz hraniteljskih porodica o kojima brine organizacija SOS Dečija sela Srbija“, rekla je Milica Popović, menadžer korporativnih komunikacija kompanije Delez Srbija.


Učestvovanjem na dobrotvornoj prazničnoj manifestaciji hotela Hyatt Regency Beograd, tokom koje je održan jubilarni 25. humanitarni izbor najlepše novogodišnje jelke, kompanija Delez Srbija podržala je Fondaciju Novak Đoković, a ukupan iznos donacija prikupljenih od participacije učesnika namenjen je za adaptaciju i opremanje vrtića „Naša Radost” u Boljevcu. Istovremeno, kompanija je ovog decembra nastojala da ulepša predstojeće praznike i deci iz Svratišta u Beogradu, a Maxi Deda Mraz je stigao i do udruženja Zvončica, u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije.


Novogodišnje aktivnosti kompanije namenjene deci podržali su i kupci ovog trgovinskog lanca. Zahvaljujući njihovim donacijama tokom humanitarne akcije „Jedan paketić - mnogo ljubavi“ koju kompanija tradiocionalno organizuje sa Crvenim krstom Beograd u Maxi supermarketima, prikupljeno je više od jedne i po tone proizvoda, od kojih su pripremljena 853 paketića za decu iz socijalno ugroženih porodica.


Kao kompanija koja veliku pažnju poklanja filantropskim aktivnostima, maloprodajni lanac Delez Srbija dobitnik je priznanja za doprinos projektu „Spasimo hranu, spasimo humanost“ u okviru tradicionalnog CSR foruma, u kome je kompanija sa kupcima donirala više od 14 tona namirnica, kao i novčana sredstva u iznosu od milion dinara za nabavku paketa hrane udruženjima sa juga Srbije.

E-COMMERCE ASOCIJACIJA SRBIJE DODELILA HOTSPOT AWARDS

MAXI online dobitnik nagrade Food & Beverage Online Store of the Year

Beograd, 21. 12. 2021 – MAXI onlajn prodavnica dobitnik je nagrade Food & Beverage Online Store of the Year u okviru Hot Spot eCommerce Awards 2021, u organizaciji e-commerce Asocijacije Srbije.


Usled novonastalih okolnosti u godini za nama, sektor hrane i pića bio je u najvećem fokusu, a Food & Beverage Online Store of the Year nagrada namenjena je upravo najuspešnijima iz te oblasti -  kompanijama koje se bave prodajom hrane i pića preko interneta: proizvođačima, dobavljačima, restoranima, barovima.


Maxi online na modernoj platformi, izgledom i sadržajem prilagođenoj potrebama modernih kupaca, nudi širok krug opcija u ponudi prehrambenih i neprehrambenih artikala. Veliku pogodnost predstavlja i mogućnost odabira adrese za dostavu, kao i izbor termina dostave koji kupcima najviše odgovara. Kompanija je u prethodnom periodu radila na unapređenju sajta i pogodnosti ponude kako bi kupovina iz fotelje kupcima bila još prijatnija. 


U okviru Hot Spot eCommerce Awards 2021, kompanije su učestvovale u izboru za 19 nagrada u okviru 3 kategorije: eComm Champions, eComm Branch, eComm Excellence. MAXI online odnela je nagradu u kategoriji eComm Branch.
 

MALOPRODAJNI LANAC DELEZ SRBIJA MEĐU ŠAMPIONIMA ODRŽIVOG POSLOVANJA


Beograd, 26. novembar 2021 – Digitalna platforma za donaciju hrane „Tanjir po tanjir“ (www.tanjirpotanjir.rs) maloprodajnog lanca Delez Srbija izabrana je kao jedan od pobedničkih projekata konkursa „Šampioni održivosti“. Ova vredna nagrada, koja pokazuje kontinuiran pristup kompanije u oblastima upravljanja viškovima hrane i donacijama, dodeljena je tokom Nedelje održivog razvoja i poslovanja koju su Forum za odgovorno poslovanje i Smart kolektiv organizovali u okviru Platforme ,,Održivi razvoj za sve’’ koju podržavaju vlade Švajcarske i Nemačke, a sprovodi GIZ. Na ovaj način, Forum za odgovorno poslovanje nastoji da promoviše dobre poslovne prakse i načine na koje kompanije, kao deo industrije i zajednice, mogu da doprinesu ispunjavanju Agende za održivi razvoj 2030, a dodelom priznanja u okviru konkursa „Šampioni održivosti“ nagrađene su upravo one koje su u svoje poslovanje i strategije održivosti uvrstile ciljeve održivog razvoja i pružile konkretan doprinos njihovom ostvarenju.

„Tanjir po tanjir“ je prva digitalna platforma za donaciju hrane u Srbiji koja je nastala sa ciljem da se proces doniranja hrane pojednostavi i kako bi na godišnjem nivou veće količine nariminca došle do humanitarnih organizacija i krajnjih korisnika. Platforma je kreirana u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i predstavlja nadgradnju humanitarnog projekta „Pomažemo da imaju i oni koji nemaju“, koji kompanija Delez Srbija od 2015. godine realizuje u saradnji sa Bankom hrane Beograd. U ovaj projekat uključeno je 70 humanitarnih organizacija, a zahvaljujujući njemu do sada je donirano više od 5000 tona hrane. 

„Odgovoran pristup u upravljanju viškovima hrane i pružanje pomoći onima kojima je ona najpotrebnija godinama su strateški deo poslovanja kompanije. Da bismo dodatno unapredili delovanje ka zajedničkom cilju, uz podršku partnera razvili smo nov digitalni model upravljanja viškovima hrane. Sve humanitarne organizacije uključene u projekat doniranja hrane samo jednim klikom mogu da dođu do voća i povrća koje u toku dana Maxi, Mega Maxi, Tempo i Shop&Go radnje izdvoje za doniranje“, kaže Milica Popović, menadžer korporativnih komunikacija kompanije Delez Srbija, i dodaje da je prilivilegija biti među kompanijama koje su šampioni održivosti i primeri dobrih praksi u oblasti društvene odgovornosti i brige o lokalnoj zajednici. 

Rezultati rada platforme merljivi su kroz praćenje ukupne količine donirane hrane, efikasnošću kojom organizacije dobiju informaciju o raspoloživim količinama za donaciju, mogućnosti da organizacije, ukoliko imaju potrebu, preuzmu hranu iz većeg broja prodavnica, kao i kroz broj humanitarnih organizacija uključenih u projekat i njihovih korisnika. 

Maloprodajni lanac Delez Srbija dobitnik je i priznanja za doprinos projektu „Spasimo hranu, spasimo humanost“ u okviru tradicionalnog CSR foruma, u kome je kompanija sa kupcima donirala više od 14 tona namirnica, kao i novčana sredstva u iznosu od milion dinara za nabavku paketa hrane udruženjima sa juga Srbije.

DONACIJA ZA UDRUŽENJA SA JUGA SRBIJE

Delez Srbija donirala milion dinara u okviru projekta „Spasimo hranu, spasimo humanost“ Srpskom filantropskom forumu za nabavku hrane udruženjima sa juga Srbije

 

29. oktobar 2021 – Donacijom 1.000.000 dinara Srpskom filantropskom forumu maloprodajni lanac Delez Srbija pružio dodatnu podršku inicijativi „Spasimo hranu, spasimo humanost“. Iznos doniran povodom Svetskog dana hrane biće namenjen ustanovama koje su deo Saveza za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Srbije (MNRO) u Nišu, Leskovcu i Vranju.

Donacija predstavlja nastavak podrške inicijativi „Spasimo hranu, spasimo humanost“ koja je započeta humanitarnim akcijama prikupljanja hrane u prodavnicama širom Srbije, a tokom kojih je zahvaljujući filantropiji i uključivanju kupaca ovog trgovinskog lanca prikupljeno više od 14 tona namirnica za više od 24 humanitarne organizacije širom Srbije. Ove akcije realizovane su zajedno sa Crvenim krstom Beograd i Bankom hrane Beograd.

„Već sedam godina kroz društveno odgovorni projekat doniranja voća i povrća svakodnevno kao kompanija pružamo podršku lokalnoj zajednici. Donacija koju smo uručili kao podršku inicijativi „Spasimo hranu, spasimo humanost“ samo je pokazatelj naše opredeljenosti da strateški upravljamo viškovima hrane, kao i da filantropskim aktivnostima pomognemo onima kojima je podrška najpotrebnija i da uvek podržimo sve one projekte koji čine naše društvo boljim mestom za život“, istakla je Milica Popović, menadžer korporativnih komunikacija kompanije Delez Srbija.

Kompanija je prepoznala značaj podrške inicijativi koja ima za cilj povećanje svest o problemu svakodnevnog bacanja hrane i važnosti njenog doniranja, a tim povodom kompaniji Delez Srbija uručena je i zahvalnica.


“Delez Srbija je lider u donacijama hrane, a pored toga veoma su aktivni u svim projektima filantropske zajednice. Donacijom akciji Spasimo hranu spasimo humanost, Delez Srbija pomaže udruženjima i centrima za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama i deci u Leskovcu, Nišu i Vranju. Isto tako je važna podrška inicijativi Koalicije za dobročinstvo da se kroz ukidanje PDV-a na hranu pred istekom roka trajanja, stvori još mnogo veća količina hrane koja se može donirati siromašnim građanima i porodicama. Nadamo se da će i Vlada Srbije, kao i Skupština Srbije podržati ovu inicijativu i doneti odgovarajuća rešenja kako bi se maksimalno uticalo na problem gladi”, naglasio je Veran Matić, izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma.
 

OMILJENA PRIVATNA ROBNA MARKA PREMIA POD NOVIM BRENDOM


Lokalno razvijeni proizvodi privatne robne marke kompanije Delez Srbija postaju Maxi brend

 

Provereni i kvalitetni proizvodi privatne robne marke Premia, koji su razvijeni lokalno u Srbiji, a mogu se pronaći samo na rafovima Maxi, Mega Maxi, Tempo i Shop&Go prodavnica dobijaju novo ime – Maxi. 


Težeći unificiranosti brenda, uz stratešku posvećenost pružanju podrške domaćoj proizvodnji, kompanija Delez Srbija na tržište uvodi novi brend, koji će pod imenom „Maxi“ obuhvatiti sve lokalno razvijene proizvode dobro poznatih privatnih robnih marki, prepoznatljivih po savršenom odnosu cene i kvaliteta. 


Ovom promenom za kupce sve ostaje isto, kako pažljivo birana receptura koju odlikuje vrhunski kvalitet tako i cena proizvoda, jedino što se menja jeste sam naziv. Prvi brend koji će doživeti ovu transformaciju biće Premia, privatna robna marka koja je ove godine dobila najviše glasova potrošača i postala nosilac priznanja “Moj izbor 2021”. Uporedo će uslediti promena imena i lokalno razvijenih proizvoda koji se trenutno mogu pronaći pod brendovima 365, Happy pet, kao i određenih proizvoda marke Home i Care. 

 

Postepene  transformacije brenda svih proizvoda će trajati ukupno tri godine. 

 

 „Kao kompanija koja je lider na tržištu, i koja na strateški način pristupa pružanju podrške lokalnim proizvođačima i razvoju proizvoda privatne robne marke uvek se trudimo da uvodimo novine koje će našim kupcima omogućiti da što jednostavnije i lakše pronađu na rafovima omiljene kvalitetne i domaće proizvode. Promenom imena lokalno razvijenih proizvoda privatnih robnih marki težimo upravo tome, da svi domaći proizvodi koji su kupcima već prepoznatljivi po vrhunskom kvalitetu i pristupačnim cenama, ali i oni koje tek razvijamo budu pod jednim, poznatim imenom. Maxi je sada ne samo drugo ime za komšijsku kupovinu i prodavnicu, već i za omiljene proizvode privatne robne marke, razvijene u Srbiji“, ističe Tanja Perović Al Hamashi, direktor privatne robne marke kompanije Delez Srbija. 


Tržište je dobilo nov brend, a potrošače na policama i dalje očekuju proizvodi u koje godinama imaju poverenje. Širok izbor kvalitetnih proizvoda po povoljnim cenama samo je promenio naziv. Lokalno, domaće, sve što garantuje kvalitet, sada je Maxi – omiljeni komšijski brend.  

Delez Srbija dobitnik sertifikata o doprinosu uštedi emisije ugljen dioksida


Kompanija Delez Srbija dobila je sertifikat o doprinosu uštedi emisije CO2, kojim se potvrđuje odgovoran pristup aktivnostima koje direktno utiču na očuvanje životne sredine i sprečavanje velikih klimatskih promena. 

Ostvareni rezultat odnosi se na 2020.godinu u kojoj je smanjena emisija ugljen dioksida za 3,976.49 tona kroz odgovorno sakupljanje i recikliranje ambalažnog otpada.

„Očuvanje životne sredine i borba protiv klimatskih promena deo je održivog poslovanja kojem smo veoma posvećeni i u okviru kojeg ostvarujemo dobre rezultate. U okviru kompanije pokrećemo različite aktivnosti koje doprinose smanjenju emisija CO2 kao što su reciklaža i smanjenja otpada. Najznačajnije rezultate smo ostvarili prelaskom na korišćenje zelene električne energije, primenom  mera energetske efikasnosti i implementacijom inovativnih tehnoloških rešenja u ovoj oblasti, zahvaljujući čemu smo samo u 2020. godini za 30 odsto smanjili emisiju ugljen dioksida u kompletnom sistemu u odnosu na 2019“, ističe Jovan Todorić, menadžer za održivost i zaštitu životne sredine kompanije Delez Srbija.   

Sekopak dodeljuje sertifikate kompanijama u sistemu operatera, za učinak u smanjenju emisije CO2 u atmosferu, a na bazi plasiranih i recikliranih količina ambalažnog otpada u prethodnoj godini.
 

Kvalitetno i u potpunosti kontrolisano sveže meso 

 

Beograd, 30. septembar 2021 – Koliko je važno da je sveže meso prošlo kontrolu kvaliteta i bezbednosti proizvoda, da trgovinski lanci obavljaju svakodnevne striktne laboratorijske analize proizvoda, vrše isporuku u najkraćem roku, poštuju dobrobiti životinja pri uzgoju, uz smanjenu upotrebu antibiotika i smanjenje emisije ugljen-dioksida? Odgovore na ova pitanja pružili su učesnici panela „Kvalitetno, sveže i u potpunosti kontrolisano sveže meso“.


Delez Srbija je prvi trgovinski lanac na domaćem tržištu koji je započeo kontrole dobavljača u oblasti bezbednosti proizvoda, socijalne usklađenosti i dobrobiti životinja i jedini je lanac koji radi sistemske kontrole u ovom obimu. Sveobuhvatan proces kontrole počinje od dobavljača, koji se nalaze pod strogom kontrolom ovlašćenih stručnih tela i lica koja sprovode ocenu usklađenosti proizvodnih procesa, proizvoda i samog proizvodnog pogona sa internim zahtevima kompanije. Kontrola dobrobiti životinja sprovodi se na godišnjem nivou po principu kontrole poštovanja pet sloboda za životinje, a kroz audite dobrobiti životinja kontrolišu se i aspekti zdravstvene ispravnosti i kvaliteta u procesu proizvodnje životinja direktno na farmi.


„Sve što radimo ima za cilj pružanje visokog nivoa kvaliteta i bezbednosti namirnica u našem sistemu, kao i upoznavanje kupaca sa potpuno transparentnim lancem proizvodnje. Sveže meso koje potrošači mogu pronaći na Maxi, Mega Maxi, Tempo i Shop&Go rafovima je produkt u potpunosti transparentnog procesa proizvodnje i poštovanja najviših standarda bezbednosti hrane i dobrobiti životinja“, istakla je na početku panela Milana Jević Gledović, potpredsednica pravnih poslova i zaštite resursa kompanije Delez Srbija, i dodala da se kontrole dobavljača sprovode na nivou bezbednosti hrane, socijalne usklađenosti i dobrobiti životinja. Auditima dobrobiti životinja su trenutno obuhvaćeni svi dobavljači svežeg mesa i dobavljači jaja, a u planu je da se u sistem kontrole uključe i farme dobavljača mlečne industrije. Samo u oblasti dobrobiti životinja, pored fabrika za proizvodnju i preradu svežeg mesa, kontrolišu se oko 84 farme.


Očuvanje kvaliteta i bezbednosti mesa zagarantovano je potpunom i odgovarajućom tehničkom opremljenošću čitavog lanca distribucije, a meso potpuno sveže, iz proizvodnje do prodavnica stiže u rekordnom roku. Time se postiže uticaj i apsolutni uvid u sve korake proizvodnje po principu od farme do trpeze.


„Odgovorne kompanije sprovode sisteme samokontrole od njive do trpeze, u svim tačkama proizvodnje i prometa, ne samo zakonski obavezne, već i dodatne na zahteve tržišta i potrošača. Utvrđivanjem problema, preduzimanjem hitnih mera i obaveštavanjem nadležnih inspekcija stvaraju se uslovi za brzu rekciju i što manje gubitke i po bezbednost hrane i ekonomske interese subjekta. Ministarastvo, na osnovu procene rizika, sprovodi službene kontrole držaoca životinja i subjekata u poslovanju hranom, proverom uslova u objektima i sprovođenjem sistema samokontrole, korektivnih mera, dodatnim uzorkovanjem i određenim represivnim merama“, istakla je Tamara Bošković, viši savetnik, načelnik Odeljenja za veterinarsko javno zdravstvo, Uprava za veterinu, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. 


Na panelu se moglo čuti i da je zahvaljujući saradnji sa vrhunskim timom stručnjaka iz Zdravstvene zadruge Zdravlje, Fakulteta veterinarske medicine, Medicinskog i Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, kompanija Delez Srbija razvila i omega-3 pile koje se ekskluzivno može pronaći samo u njihovim prodavnicama. To je jedinstven primer da se preko adekvatno gajenog pileta dobija meso obogaćenog kvaliteta, čijim se konzumiranjem pored kvalitetnih kalorija unosi i dovoljno omega-3 masnih kiselina. 


Kompanija Delez Srbija u kontinuitetu radi na daljem unapređenju transparentnosti kao i elemenata kvaliteta i bezbednosti proizvoda kako bi do kupaca stizali najbolji proizvodi na tržištu. Tako je kategorija svežeg pilećeg mesa ušla u proces implementacije izmenjenog sistema ishrane životinja koji kao efekat daje redukciju i strogu kontrolu upotrebe antibiotika u ukupnom procesu proizvodnje. Kompanija je trenutno jedini trgovinski lanac na tržištu koji je ušao u kontrolu i izmenu postojećeg koncepta ishrane u proizvodnji pilećeg mesa. 

 

„Samo zdrava životinja može maksimalno da ispolji svoj genetski potencijal u smislu postizanja maksimalnih proizvodnih rezultata, ali i kvaliteta namirnica animalnog porekla (meso, mleko, jaja) namenjenih za ishranu ljudi, a hrana za životinje predstavlja najvažniji činilac u očuvanju zdravlja životinja u intenzivnom stočarstvu. Adekvatnom ishranom životinja možemo rešiti problem prisustva rezidua antibiotika u namirnicama animalnog porekla i globalno zagrevanje izazvano povećanom produkcijom i emisijom metana u atmosferi. U cilju smanjenja korišćenja antibiotika u ishrani životinja danas se koriste prirodne alternative kao što su probiotici, prebiotici, fitobiotici i slično“, objašnjava prof. dr Dragan Šefer, šef Katedre za ishranu i botaniku Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.


Veoma je važno da kupci imaju svest o transparentnom lancu snabdevanja i da u potpunosti znaju sve o namirnicama koje se nalaze na njihovoj trpezi. 
 

POKRENUTA NOVA DIGITALNA PLATFORMA ZA DONACIJU HRANE 

 

„TANJIR PO TANJIR“


Beograd, 24. februar 2021 – Počela je sa radom prva digitalna platforma za donaciju hrane u Srbiji „Tanjir po tanjir“ (www.tanjirpotanjir.rs). Zahvaljujući saradnji kompanije Delez Srbija i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP)  prvi put u našoj zemlji je moguće organizovati proces donacija samo jednim klikom.


Digitalna platforma je nadgradnja humanitarnog projekta „Pomažemo da imaju i oni koji nemaju“, koji od 2015. godine realizuju Banka hrane Beograd i kompanija Delez Srbija. Do sada je donirano više od 5.000 tona voća i povrća. Sve organizacije uključene u taj projekat dobile su svoje naloge na platformi „Tanjir po tanjir“, što znači da će jednim klikom moći da rezervišu namirnice koje u toku dana Maxi, Mega Maxi, Tempo i Shop&Go radnje izdvoje za doniranje. Prodavnice će na ovoj platformi svakodnevno ažurirati informacije o dostupnim količinama voća i povrća, a ukoliko se ukaže potreba, jedna organizacija će moći da preuzima namirnice i iz više radnji. Istovremeno je omogućena prijava novih zainteresovanih humanitarnih organizacija i udruženja, koje će posredstvom Banke hrane dobiti svoj nalog i mogućnost da svakodnevno preuzimaju dostupne namirnice.


„Odgovoran pristup u upravljanju viškovima hrane i pružanje pomoći onima kojima je ona najpotrebnija godinama su strateški deo našeg poslovanja. Da bismo dodatno unapredili delovanje ka zajedničkom cilju, uz podršku naših partnera, razvili smo nov model upravljanja viškovima hrane, koji će omogućiti da na godišnjem nivou veće količine dođu do krajnjih korisnika, do onih kojima je pomoć najpotrebnija“, izjavila je Milica Popović, menadžer korporativnih komunikacija kompanije Delez Srbija.


Platforma je predstavljena na online panelu, na kojem je Neven Marinović, direktor Smart kolektiva i Foruma za odgovorno poslovanje, vodio učesnike kroz priču o važnosti pronalaženja rešenja za viškove hrane. 


Putem platforme „Tanjir po tanjir“, humanitarne organizacije će onog trenutka kada radnje objave donaciju na platformi, dobijati informaciju o njenoj raspoloživosti, nakon čega je potrebno da rezervišu donaciju i odu da je preuzmu.


„Zahvaljujući kontinuiranoj podršci kompanije Delez Srbija korisnici više od 70 humanitarnih organizacija godinama unazad mogu da računaju na obezbeđen svakodnevni obrok. Drago nam je da će zahvaljujući novoj, digitalnoj platformi moći da se poveća količina hrane koja se donira, a samim tim i da ona dođe do što većeg broj korisnika Banke hrane Beograd“, istakla je Katarina Žigić Blagojević, izvršna direktorka Banke hrane Beograd.


Novu digitalnu platformu za doniranje hrane u Srbiji razvio je IT tim UNDP-a. Ona je zasnovana na blokčejn tehnologiji, što omogućava da se ceo proces donacija prati od prvog do poslednjeg koraka i čini ga transparentnijim i sigurnijim. 


„UNDP je na razvoju platforme ’Tanjir po tanjir’ blisko sarađivao sa kompanijom Delez Srbija, Bankom hrane i drugim humanitarnim organizacijama, kako bismo osigurali da ona bude što jednostavnija i u skladu sa potrebama korisnika, ali i da lako mogu da je koriste i druge kompanije koje pozivamo da slede primer koji je dao Delez Srbija i priključe se ovoj inicijativi. Doniranjem viškova hrane doprinosimo odgovornom korišćenju resursa, razvoju cirkularne ekonomije i smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte, što istovremeno doprinosi ostvarivanju više ciljeva održivog razvoja“, rekla je Fransin Pikap, stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji. 


Doniranje viškova hrane doprinosi posebno ostvarivanju Cilja 2 – Svet bez gladi i Cilja 12 – Odgovorna potrošnja i proizvodnja, dok istovremeno utiče na smanjenje emisija štetnih gasova sa efektom staklene bašte (GHG) koje proizvodi organski otpad, čime doprinosi borbi protiv klimatskih promena (Cilj 13).


„Mi smo kontinuirano posvećeni pokretanju društvenog dijaloga na važne teme, edukaciji, inspiraciji i motivaciji društva u celini. Održiva kreativnost i UN ciljevi održivog razvoja su deo naše poslovne strategije, što pokazuju i naše kampanje i inicijative. Prevashodno se to odnosi na cilj broj 17 - Izgradnja partnerstva za postizanje ciljeva održivog razvoja. Ovo je ključni cilj, jer izazovi sa kojima se suočavamo postaju sve veći i kompleksniji. Brendovi imaju moć da učine svet boljim mestom za život, a projekat ‘Tanjir po tanjir’ je idealan primer za to”, naglasila je Jelena Jazić, direktorka agencije McCann Beograd, koja je učestvovala u kreiranju vizuelnog identiteta platforme.

 

Procenjuje se da se godišnje u Srbiji baci 250.000 tona hrane, dok svaka osma osoba u zemlji živi u riziku od siromaštva. 

Kompanija Delez Srbija donirala UNICEF-u  sredstva za modernizaciju i opremanje neonatalnih jedinica u SrbijiBeograd, 2. avgust 2021 – Najveći trgovinski lanac u zemlji kompanija Delez Srbija donirala je UNICEF-u 200.000 evra za modernizaciju i opremanje neonatalnih jedinica u našoj zemlji.  Оvo je ove godine najveća donacija privatnog sektora koja će omogućiti nabavku prvog transportnog vozila za decu i aparata za terapijsku hipotermiju novorođenčadi Centru za neonatalogiju u Kragujevcu kao i jedan aparat za terapijsku hipotermiju novorođenčadi Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine iz Novog Sada. Donacijom će se obezbediti i stručna edukacija lekara, medicinskih sestara i saradnika za primenu najnovijih znanja i procedura u neonatologiji.

„Ovo je prvo transportno vozilo namenjeno prevremeno rođenim bebama i deci uzrasta do 18. godina. Izuzetno važna donacija za naš Centar i Kliniku za pedijatriju koji su sada opremljeni da pružaju negu najugroženijim prevremeno rođenim bebama u situacijama kada je svaki trenutak ključan za njihovo preživljavanje. Ogromna je zahvalnost svih nas koji brinemo o prevremeno rođenim babama, trgovinskom lancu Delez Srbija koji je prepoznao važnost ove kampanje i donirao značajna sredstva. Veliko hvala i UNICEF-u koji je godinama uz nas i od koga smo od početka ove godine dobili već dva reanimaciona stola, tri inkubatora i pet infuzionih pumpi“, izjavila je direktorka Klinike za pedijatriju UKC Kragujevac, prof. dr Anđelka Stojković.

Transportno vozilo će omogućiti da najugroženija prevremeno rođena i bolesna novorođenčad na vreme i bezbedno stignu do najbliže jedinice za neonatalnu intenzivnu negu i time se omogući njihovo preživljavanje i stručno zbrinjavanje. Stručna edukacija lekara, medicinskih sestara  i saradnika doprineće da sve jedinice za intenzivnu neonatalnu negu dosegnu evropske standarde u ovoj oblasti i sprovođenje principa porodično orjentisane razvojne nege kao vitalnog koraka ka poboljšanju ishoda u pogledu smrtnosti, bolesti i razvoja dece rođene pre vremena i sa zdravstvenim komplikacijama.


„Uvek smo veoma ponosni i srećni kada smo kao kompanija u prilici da pružimo podršku lokalnoj zajednici u kojoj živimo i radimo. Neonatalne jedinice su izuzetno važan segment zdravstvenog sistema i zato je donacija namenjena njihovoj modernizaciji temelj zdravijeg i lepšeg odrastanja budućih generacija i dece iz Kragujevca, Vojvodine, kao i ostalih krajeva Srbije. Pandemija virusa i poslednje dve godine pokazale su nam koliko je važna solidarnost sa onima kojima je potrebna podrška, ali i da jedino odgovornim pristupom i udruživanjem možemo pokrenuti značajne inicijative i učiniti naše okruženje boljim mestom za život“ - rekao je Jan-Vilem Dokhejr, generalni direktor kompanje Delez Srbija.

Saradnja trgovinskog lanca Delez Srbija i UNICEF-a započeta je prošle godine kada je pokrenuta kampanja „Račun zaokruži, život produži“ u okviru koje kupci zaokruživanjem računa u Maxi, Mega Maxi, Tempo i Shop & Go prodavnicama svakodnevno pružaju podršku prikupljanju sredstva za opremanje i modernizaciju neonatalne službe u Srbiji.

„Podrška kompanije Delez Srbija je izuzetno važna za UNICEF Srbija, jer predstavlja odraz istinskog poverenja između dva partnera i zajedničku viziju kako da se podrže najosetljiviji članovi našeg društva, a to su svakako prevremeno rođene bebe. Ovom donacijom značajno ćemo unaprediti stepen opremljenosti neonatalne službe u Srbiji i omogućiti da deci u Srbiji, bez obzira na mesto stanovanja, budu dostupni najbolji uslovi za lečenje tj. njihov opstanak i razvoj. Pored najsavremenije opreme u koju spada i transportno vozilo i drugi medicinski aparti koje ćemo nabaviti zahvaljujući vrednoj donaciji kompanije Delez Srbija, za svu decu jednako je važno da uvek, a posebno u situacijama njihove najveće osetljivosti, kao što su prevremeno rođenje i bolest, osiguramo da kontakt sa majkom tj. roditeljima bude stalan jer je ključan za stimulaciju razvoja deteta, a time i njihovo brže i uspešnije ozdravljenje. Zato u okviru donacije nastojimo da modernizacijom intenzivnih nega ojačamo kapacitete i institucija i profesionalaca za primenu najviših standarda u neonatologiji koji uključuju i principe porodično orijentisane razvojne nege“ – izjavila je Deyana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji.

Zahvaljujući saradnji sa vodećim nacionalnim stručnjacima iz oblasti neonatologije, UNICEF je od 2017. godine do danas definisao niz mera kojima su podržane jedinice za intenzivnu neonatalnu negu u osam zdravstvenih ustanova u Nišu, Kragujevcu, Beogradu i Novom Sadu. Tokom ovih pet godina, UNICEF je  uložio 53.210.532 dinara u modernizaciju rada neonatalne službe u Srbiji  i nastavlja svoj rad u saradnji sa Ministarstvom zdravlja koje je podržalo i kampanju Tako mali da bi u srce stali.

 

„MAXI“ SUPERMARKETI DEO PONUDE „DONESI“ PLATFORME

Sada još jednostavnije i brže do proverene nabavke svežih namirnicaBeograd, 22 jul 2021 – Za sve one koji više vole da kupovinu obavljaju iz udobnosti svog doma, stigla je dobra vest. Zahvaljujući saradnji kompanije Delez Srbija sa najvećom onlajn platformom za naručivanje hrane i proizvoda u Srbiji - Donesi, stanovnici Beograda, Niša i Novog Sada sada imaju mogućnost da namirnice iz Maxi supermarketa poruče i putem Donesi aplikacije.

Bogat i raznovrstan asortiman proizvoda koji nude Maxi supermarketi u ova tri grada, sada je još dostupniji kupcima zahvaljujući opciji da kroz nekoliko klikova na Donesi aplikaciji obave kupovinu željenih namirnica za celu porodicu.

Nakon registracije na platformi - putem aplikacije ili pretraživača, korisnici mogu odabrati artikle iz supermarketa, a dostavljači će se pobrinuti da oni stignu sveži na njihovu adresu u najkraćem roku.

Saradnja sa Donesi samo je jedna u nizu mogućnosti koju je kompanija Delez Srbija stavila na raspolaganje svojim kupcima sa ciljem još jednostavnije i dostupnije nabavke namirnica.
 

BANKA HRANE DOBIJA NOVO VOZILO


Maloprodajni lanac Delez Srbija donacijom dodatno podržao rad humanitarne organizacije
 Beograd, 23. jul 2021 – Prepoznavanje društvenih izazova i pružanje doprinosa njihovom rešavanju put je kojim kompanije mogu uticati na opštu dobrobit zajednice u kojoj posluju. Trgovinski lanac Delez Srbija, godinama je i najveći donator hrane Banke hrane Beograd, a najnovijom donacijom u vrednosti od 50.000 evra pružena je dodatna značajna podrška unapređenju sistema doniranja i prilika da hrana stigne do još većeg broja korisnika.

Od sredstava iz donacije Banka hrane će obezbediti novo vozilo neophodno za pružanje dodatne filantropske pomoći korisnicima, kao i dvogodišnje funkcionisanje transportnog sistema koji će hranu dovoditi direktno do vrata udruženja koja su partneri ove organizacije.

„Zahvaljujući strateškoj saradnji sa trgovinskim lancem Delez Srbija korisnici humanitarnih organizacija, partnera Banke hrane Beograd, već godinama imaju obezbeđen svakodnevni obrok. Nova digitalna platforma povećala je količine donirane hrane kao i mogućnost da ona dođe do što većeg broja korisnika, a zahvaljujući ovoj donaciji otići ćemo i korak dalje i omogućiti sistemski način dopremanja voća i povrća do naših korisnika koji nemaju sopstveni prevoz“, istakla je Radmila Ivetić iz Banke hrane Beograd.


Saradnja Banke hrane Beograd i Delez Srbije traje od 2015. godine i zahvaljujući njoj do sada je donirano više od 5.000 tona namirnica iz Maxi, Mega Maxi, Tempo i Shop&Go radnji korisnicima i humanitarnim udruženjima širom Srbije. Dodatno, od februara meseca kada je ovaj trgovinski lanac lansirao prvu digitalnu platformu za donaciju hrane u Srbiji „Tanjir po tanjir“, moguće je organizovati proces doniranja samo jednim klikom.


„Ponosni smo što smo kao kompanija u prilici da iznova pružamo podršku lokalnoj zajednici, a donacije hrane su godinama unazad utkane u svaki segment našeg održivog razvoja. Nadamo se da će novo vozilo omogućiti još kvalitetniji sistem svakodnevne isporuke donacija, i da ćemo zajedno sa Bankom hrane Beograd doći do još većeg broja udruženja kojima bi značila pomoć u hrani. Ostajemo dosledni našoj strategiji društveno odgovornog modela poslovanja i u narednom periodu ćemo se potruditi da novim donacijama dodatno podržimo naše sugrađane i njihove porodice“, istakla je Milana Jević Gledović, potpredsednik pravnih poslova i zaštite resursa kompanije Delez Srbija.

 

ODGOVORNO I ODRŽIVO POSLOVANJE ZA DOBRO CELE ZAJEDNICE

Delez Srbija predstavila rezultate u oblasti održivog poslovanja iz 2020. godine15. jul 2021 – Odgovornim i održivim poslovanjem i strateškim pristupom temama važnim za društvo, kompanija Delez Srbija je i u prethodnoj godini postigla značajne rezultate i doprinela napretku u oblasti zaštite životne sredine, podrške lokalnoj zajednici, doniranju hrane, unapređenju zadovoljstva i uslova rada zaposlenih kao i u oblasti zdravije ishrane.

Kroz projekat svakodnevnog doniranja voća i povrća, uz razvoj digitalne platforme za donaciju hrane „Tanjir po tanjir“, kompanija koja je i najveći donator Banke hrane Beograd pokazala je stratešku posvećenost pružanju podrške lokalnoj zajednici. Samo u 2020. godini donirana je 871 tona voća i povrća za više od 64 humanitarne organizacije sa više od 7.500 korisnika, kao i 190 tona voća i povrća za ishranu životinja.

Kompanija koja je otvorila prvi supermarket sa ekološkim sistemom rashlade nastavila je sa implementacijom inovativnih tehnoloških rešenja u svojim radnjama – implementacija CO₂ rashladnog sistema i propanskih vitrina u Shop&Go radnjama, kao i instalacija LED rasvete. Ovi procesi, uz kupovinu zelene električne energije, omogućili su da se emisija CO₂ po metru kvadratnom prodajnog prostora smanji sa 820 na 572 kilograma, što predstavlja smanjenje emisija CO₂ od 30 odsto u odnosu na godinu pre. Dodatno, potrošnja energije po metru kvadratnom prodajnog prostora smanjena je sa 887 kWh/m2 na 849kWh/m2, što je smanjenje potrošnje energije od 4,28 odsto.

„Sve strateške odluke koje donosimo utemeljene su na tome da činimo dobro ljudima i planeti. Verujemo da sve što je zdravo i održivo treba da bude dostupno svima. Zbog toga se trudimo da pored globalnih inicijativa pokrenemo i lokalnu zajednicu u kojoj poslujemo i da zajedno činimo dobro za nas i naše porodice, za našu životnu sredinu. To svakodnevno realizujemo kroz promovisanje zdravije ishrane, doprinos borbi protiv klimatskih promena, doniranjem hrane, odgovornom eliminacijom otpada, transparentnošću i održivošću proizvoda. Samo na taj način i zajedničkim snagama idemo ka ostvarenju zajedničkog cilja“, istakla je Milana Jević Gledović, potpredsednik pravnih poslova i zaštite resursa kompanije Delez Srbija.

Strateška odluka kompanije Ahold Delez je da do 2025. godine sva plastika u okviru privatne robne marke bude u potpunosti reciklabilna, kompostabilna ili ponovo upotrebljiva, a cilj je potpuna eliminacija plastike za jednokratnu upotrebu. Kompanija Delez Srbija u prethodnoj godini reciklirala je 11.500 tona otpada. U okviru inicijative za odgovorno zbrinjavanje opasnog otpada od potrošača  prikupljen je 871 kilogram baterija koji je dalje adekvatno zbrinut i poslat na reciklažu.

Zadovoljstvo zaposlenih u kompaniji poraslo je za 5 procentnih poena u 2020. godini prema godišnjem istraživanju u kome je učestvovalo 90% zaposlenih u Srbiji, dok je u cilju dodatne edukacije i razvoja zaposlenih uloženo 86.725 časova. Realizovana su i dva Talent programa za mlade „Find Your Place @Delhaize” i „Retail Management Traineeship” za koje su udvostručene prijave u odnosu na 2019. godinu.

Delez Srbija nastavila je implementaciju dodatnog nutritivnog obeležavanja proizvoda „Nutri Score“ na proizvode privatne robne marke, a 48,52 odsto od ukupno prodate hrane privatne robne marke su zdraviji proizvodi, što predstavlja povećanje od 8,3 odsto u odnosu na 2019. godinu. Dodatno, kompanija navodi i da je povećan procenat proizvoda privatne robne marke sa sertifikatom održivosti.

 

Snažna podrška domaćim proizvođačima voća i povrća


Stara Pazova, 4. jun 2021 – Strateški fokusirana na potencijal domaće poljoprivredne proizvodnje, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privrednom komorom Srbije, kompanija Delez Srbija dodatno će pružiti snažnu podršku lokalnim proizvođačima voća i povrća. Sa ciljem da se dugoročno podigne nivo kvaliteta domaćih proizvoda i lokalne dostupnosti odabranih kultura i  kako bi one bile dostupne kupcima u Maxi, Mega Maxi, Tempo i Shop&Go prodavnicama u što dužem vremenskom intervalu tokom godine organizovana je edukativna radionica i sastanak sa dobavljačima iz cele Srbije.


Kroz panel i edukativne radionice ispred Distributivnog centra u Staroj Pazovi, Delez Srbija je ozvaničila početak zajedničkog rada na pružanju podrške lokalnim dobavljačima sedam kultura – krompira, luka, pasulja, kupusnjača, paradajza, krastavaca, paprika, dinja i bio voća i povrća. 


Kompanija Delez Srbija je samo tokom 2020.godine otkupila 12 odsto više domaćih poljoprivrednih proizvoda nego u godini pre, a zajedno sa više od 80 lokalnih dobavljača iz cele zemlje u prethodnim godinama u kontinuitetu podiže kvalitet i unapređuje asortiman voća i povrća u svojim prodavnicama.


„Stalno slušamo priče u poljoprivredi da je potrebno samo naći sigurnog kupca za godinu dana i više i tu je sigurnost, ali postavlja se pitanje kvaliteta robe. Zato je važno da zajedno radimo i poljoprivrednici i ministarstvo i veliki trgovinski lanci. Nema boljeg tržišta za našu robu od trgovinskih lanaca. Proizvođači koji savladaju standarde, njima je mnogo lakše. Danas je bitno da nađemo konsolidatore, nekoga ko je spreman da tu robu prikupi, da je obradi, opere, upakuje da bi kasnije mogao da je prodaje i to je suština, pravac u kojem moramo da idemo. Kad se savladaju globalni standardi trgovinskih lanaca, kao što je Delez Srbija, možemo sve to da izvozimo, svu našu robu u bilo koju prodavnicu“, istakao je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.


Zahvaljujući ovoj inicijativi, uz unapređenje proizvodnje, poštujući najviše standarde kvaliteta koje zahteva Delez Srbija, kulture koje se u ovom trenutku delom uvoze moći će da budu nabavljane upravo iz Srbije, što će unaprediti i domaću privredu.


„Strateški smo posvećeni saradnji sa lokalnim dobavljačima i pružanju širokog asortimana domaćeg voća i povrća našim kupcima godinama unazad. Srbija ima kvalitetnu zemlju i ovde možete naći najrazličitije poljoprivredne kulture. Želimo da iskoristimo upravo taj veliki potencijal i da u naše prodavnice donesemo domaće kulture najvišeg kvaliteta“, rekao je Jan-Vilem Dokhejr, generalni direktor kompanije Delez Srbija.


Delez Srbija se zalaže za transparentan lanac snabdevanja koji garantuje potpunu sledljivost proizvoda, kao i poštovanje najviših standarda kvaliteta i bezbednosti. Upoznata je sa svakim segmentom proizvodnje – od načina uzgoja voća i povrća na njivama do toga pod kojim režimom su voće i povrće skladišteni, čuvani i distribuirani do radnji. Među učesnicima panela bio je i Miroslav Živković koji je kroz 19 godina dugu saradnju sa Delez Srbijom u kontinuitetu unapređivao proizvodnju, zapošljavao nove ljude uvek predstavljajući dobar primer uspeha lokalnog dobavljača kupusa, celera, krompira i jabuka.


„Posao kojim se bavim je moj život, a drago mi je što sam na vreme video da su trgovinski lanci budućnost. Važno je i da se lokalni proizvođači udružuju, ali i da slušaju struku, jer je to put, da se usavršavamo, pratimo sve ono što je potrebno prema kontroli kvaliteta koju imamo svake godine i to na njivi. Ono što je najvažnije jeste da pratite uvek 3K – kvalitet, kvantitet i kontinuitet“, istakao je Živković kao poruku na kraju skupa.


Privredna komora Srbije, koja je dobavljače domaćih kultura organizovala i povezala sa najvećim trgovinskim lancem u zemlji, godinama unazad radi na podizanju kvaliteta saradnje među svim tržišnim učesnicima, kao i stvaranju podsticajnog poslovnog ambijenta za male dobavljače.


„Izuzetno je važan rad sa domaćim proizvođačima, a na zahtev trgovinskih lanaca zadatak je da okupimo proizvođače specifičnih i odabranih proizvoda i da se povežu kako bismo im dali mogućnost da im sami predstave koji su to uslovi koje bi trebalo da ispune i očekivanja koja postoje. Nije više dovoljno samo proizvesti, pa čak ni lepo zapakovati, jer su pravila sve stroža. I mi, kao Komora smo uključeni u ovaj proces da im u pravo vreme i u što kraćem vremenskom periodu dostavimo sve neophodne informacije kako bi proizvođači bili spremni za ono što ih čeka na tržištu“, kažu u Privrednoj komori Srbije.


 

KOMPANIJA DELEZ SRBIJA DOBITNIK STATUSA NAVIŠEG STANDARDA POSLOVANJA U MEĐUNARODNOM LANCU SNABDEVANJA


Beograd, 12. maj 2021 – Kompanija Delez Srbija prvi je maloprodajni lanac u Srbiji sa statusom ovlašćenog privrednog subjekta (eng. AEO – Authorised Economic Operater), koji predstavlja najviši standard poslovanja u međunarodnom lancu snabdevanja.

Ispunjavanjem definisanih kriterijuma i uslova, kompanija Delez Srbija u okviru ovog statusa dobila je oba odobrenja – AEO za carinska pojednostavljenja i AEO za sigurnost i bezbednost.

Pod statusom AEO podrazumeva se privredni subjekat koji je u svom poslovanju uključen u aktivnosti definisane carinskim zakonom, ispunjava i pridržava se standarda Svetske carinske organizacije i ekvivalentnih standarda bezbednosti lanca nabavke, koji je pouzdan i uživa pogodnosti u čitavoj Zajednici.

„Sa ciljem da obezbedimo siguran i kvalitetan lanac snabdevanja kontinuirano primenjujemo najviše principe i standarde međunarodne trgovine. Veoma smo ponosni što su prepoznati naši napori u ovoj oblasti i što smo uspešnim ispunjavanjem svih definisanih kriterijuma dobili potvrdu da smo pouzdan partner koji prati najviše standarde poslovanja”, rekao je Nemanja Ivković, direktor lanca snabdevanja kompanije Delez Srbija.

Uvođenje statusa AEO, uz primenu pojednostavljenih procedura, do sada je jedan od najznačajnijih doprinosa u olakšanju poslovanja privrednih subjekata u spoljnotrgovinskom okruženju. Osnovni razlozi za njegovu implementaciju su uključivanje privrednih subjekata u „siguran lanac nabavke“, garantovanje sigurnosti u svim fazama „života“ pošiljke kao i unapređenje društvene odgovornosti nacionalne ekonomije. Ovaj program uveli su SAD i Japan, zemlje članica Evropske Unije, Švajcarska, Norveška i Kina. U Srbiji je status Ovlašćenog privrednog subjekta uveden 2014. godine, dok u Evropskoj uniji postoji od 2008. godine.
    
 

PRIKAZANI REZULTATI STUDIJE O MAKROEKONOMSKOM I SOCIJALNOM UTICAJU POSLOVANJA DELEZ SRBIJA NA PRIVREDU ZEMLJE


Kompanija koja stvara vrednost


Beograd, 12. maj 2021  ̶  Studija o makroekonomskom i socijalnom uticaju poslovanja kompanije Delez Srbija na privredu zemlje pokazuje snažnu vezu između maloprodajnih lanaca i privrede države, a realizovali su je profesori sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu dr Saša Ranđelović i dr Dragan Lončar. Rezultati studije bili su tema online panela koji je osvetlio i mnoga socio-ekonomska pitanja i ukazao na značaj saradnje svih činilaca privrednog razvoja.


Analiza makroekonomskog uticaja Delez Srbija pokazuje da je kompanija od ulaska na tržište Srbije u avgustu 2011. do 2020. investirala više od 320 miliona evra, što čini oko 21 odsto investicija u sektoru trgovine na malo u Srbiji u tom periodu. Kontinuiranim rastom bruto domaće vrednosti (BDV) koja predstavlja standardnu meru doprinosa kompanije nacionalnoj ekonomiji, kompanija je ostvarila i snažan pozitivan doprinos rastu privrede. Bruto dodata vrednost Delez Srbije čini 7,6 odsto ukupne BDV sektora trgovine na malo, što je oko 0,4 BDV cele privrede Srbije. Samo u 2020. godini, godini pandemije, kompanija je zaposlila 442 novih kolega, tako da Delez Srbija sada zapošljava više od 13 hiljada ljudi, dok je kod kooperanata zaposleno još 16 hiljada ljudi.


U poslednjih 10 godina, kompanija je u državni budžet uplatila 413 miliona evra, a u navedenom periodu ostvareni su poslovni prihodi koji čine 1,9 odsto BDP-a Srbije.


„Za privredu Srbije od izuzetnog značaja su uspešne kompanije, kao što je Delez, koje zapošljavaju veliki broj ljudi i u značajnoj meri doprinose budžetu države. Sa druge strane, država radi na tome da omogući dobar privredni ambijent i kvalitetno poslovanje. To radimo tako što osluškujemo potrebe privrede i vodimo dijalog sa njenim predstavnicima. Upravo kako bi očuvala svoju privredu za vreme pandemije korona virusa, država je kroz pakete pomoći koji su vredni oko osam milijardi evra, uspela da sačuva proizvodne kapacitete, kao i da očuva punu zaposlenost. Naša ekonomija nije stala i zato verujemo da ćemo ubrzo moći da se vratimo u stanje pre početka pandemije“, kaže Ognjen Popović, v.d. pomoćnika ministra finansija u Vladi Republike Srbije.Istovremeno, Delez Srbija ima direktan uticaj na zapošljavanje u Srbiji. Od doprinosa koje kompanija uplati isplaćuju se penzije za više od 7.000 penzionera svakog meseca.


„Strateški smo posvećeni širenju naše maloprodajne mreže i konstantnom podizanju lestvice poslovanja. U planu je otvaranje novih prodavnica, paralelno radeći na modernizaciji i digitalizaciji svih aspekata poslovanja, posebno e-trgovine. Kako smo kao kompanija posvećeni lokalnoj zajednici u kojoj poslujemo, posebno nam je stalo da nastavimo da ulažemo u domaću privredu i razvoj lokalnih dobavljača, naročito poljoprivrednika. Pored svega, svaki naš uspeh je rezultat snažnog zalaganja više od 13.000 sjajnih ljudi, zbog čega su nam naši zaposleni uvek u fokusu. Mi smo veoma veliki i složen sistem, koji čine izuzetno pametni i energični ljudi. Želimo da ostanemo mesto na kome zaposleni vole da rade i imaju priliku za profesionalni napredak“, kaže Jan-Vilem Dokhejr, generalni direktor kompanije Delez Srbija.


Svojim poslovanjem, Delez Srbija utiče na povećanje zaposlenosti u svim delovima Srbije, omogućavajući zapošljavanje i u sredinama u kojima je veliki broj nezaposlenih, što utiče na povećanje životnog standarda stanovništva kao i na dostizanje ravnomernog regionalnog razvoja. Kroz saradnju sa 81 porodičnom kompanijom, gazdinstvom i poljoprivrednom zadrugom koji imaju proizvodnju u Srbiji, kompanija podstiče poljoprivredne proizvođače da ostanu u svojim domaćinstvima. Sklapanjem dugogodišnjih kooperativnih ugovora kroz proizvodnju za poznatog kupca, Delez Srbija omogućava poljoprivrednim proizvođačima bolji životni standard, ostvaren od sopstvene proizvodnje.


„Delez u svom dobavljačkom lancu ima oko 600 kompanija, a dobavljači iz Srbije zapošljavaju gotovo 16.000 ljudi. To je 16.000 porodica koje imaju mogućnost da svakodnevno rade, stvaraju i da proizvode plasiraju kroz sistem Deleza. Period od godinu dana iza nas je bio kritičan, a država je bila faktor stabilnosti koji je omogućio da ovih 16.000 ljudi sačuva posao“, istakao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i zahvalio se kompaniji Delez Srbija na podršci koju je pružila projektu Stvarano u Srbiji i koja u svojim maloprodajnim objektima ima proizvode sa oznakom kvaliteta Čuvarkuća.


Uticaj kompanije na lokalni ekonomski razvoj pokazuje zapošljavanje radnika u 60 lokalnih samouprava širom Srbije. Najveći broj zaposlenih je u Beogradu i Staroj Pazovi, gde se nalazi i Distributivni centar, gde gotovo svaki 20. zaposleni radi u kompaniji Delez Srbija. Pored toga, kompanija je značajan poslodavac u najnerazvijenijim lokalnim samoupravama, u kojima na svakih 1.000 formalno zaposlenih lica, 5 lica radi u kompaniji Delez Srbija. U ostalim lokalnim samoupravama taj udeo je 3,4, što sugeriše na znatno izraženiji značaj kompanije za razvoj nerazvijenih područja.


„Pozitivne finansijske performanse, dobro profilisana investiciona politika, snažni kadrovski resursi i širok portfolio projekata društvene odgovornosti uticali su na snažan rast kompanije Delez Srbija u prethodnoj deceniji, sa znatnim pozitivnim uticajem na državni budžet, zapošljavanje, lokalni ekonomski razvoj. Način na koji je kompanija Delez u prethodnoj deceniji rasla, uz velike investicije, višegodišnji rast prihoda, znatan rast zapošljavanja i zarada zaposlenih, te transfer savremenih svetskih trendova na tržište maloprodaje u Srbiji ukazuju na to da je taj rast bio ekonomski i društveno održiv, koji se kao takav može smatrati primerom dobre razvojne strategije“, ističe prof. dr Saša Ranđelović, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.


Delez Srbija najveći je donator hrane Banci hrane, najznačajnijoj humanitarnoj organizaciji, koja ima za cilj smanjenje siromaštva u Srbiji i borbu protiv gladi. Sa Bankom hrane, Delez Srbija sarađuje još od 2015. i u okviru projekta „Pomažemo da imaju i oni koji nemaju“, donirala  je više od 60% ukupne količine donirane hrane toj organizaciji.


Pored društveno odgovornih aktivnosti, strateškog upravljanja viškovima hrane, podrške mladima i poverenja koje uliva potrošačima, kao njihov godinama prvi izbor u kupovini, Delez Srbija doprinosi i osnaživanju pozicije žena u društvu. Učešće žena na menadžerskim pozicijama u okviru kompanije je 68 odsto, a u ukupnom radnom okruženju žene čine 73 odsto.
 

DODELJENA TRADICIONALNA PRIZNANJA „MOJ IZBOR 2021“

PREMIA omiljena privatna robna marka kupaca u Srbiji

 

29. april 2021 - Privatna robna marka Premia dobila je najviše glasova potrošača i postala nosilac priznanja “Moj izbor 2021” koje se dodeljuje 11 godina zaredom. Nagrada je dodeljena u kategoriji “Privatne robne marke”. 

“Ponosni smo na činjenicu da je PREMIA ponovo opravdala poverenje kupaca, što predstavlja potvrdu da je ovaj brend sve snažniji na našem tržištu. Kontinuirano radimo na unapređenju proizvoda koji se nalaze pod našom robnom markom i zajedno sa našim dobavljačima vodimo računa da poboljšavamo recepture sa ciljem da kupcima uvek ponudimo proizvod koji ima najbolji odnos cene i kvaliteta” istakla je Tanja Perović Al Hamashi, rukovodilac private robne marke u kompaniji Delez Srbija.

Kupci mogu da pronađu Premia proizvode samo u Maxi, Mega Maxi, Tempo i Shop&Go prodavnicama, a u ovom trenutku u širokom asortimanu ima više od 1400 artikala ove privatne robne marke. 

Priznanje “Moj izbor” je jedinstveno po tome što se dodeljuje isključivo na osnovu glasova potrošača. Osnovni uslov da neki proizvod bude nominovan jeste da je domaćeg porekla, bez obzira na strukturu vlasništva firme koja ga proizvodi. Ove godine, u konkurenciji za nagradu našlo se oko 1.000 domaćih proizvoda i brendova u 24 kategorije. 

Dodelu priznanja „Moj izbor“ za najomiljenije domaće proizvode i brendove od 2010. godine organizuje udruženje Moja Srbija, uz podršku Grada Beograda, sa ciljem podsticanja razvoja domaće proizvodnje i promocije kvaliteta domaćih proizvoda i brendova. 
 

SVETSKI DAN HRANE U ZNAKU SOLIDARNOSTI

Građani donirali više od devet tona namirnica 

20. oktobar 2020 – Tokom tri dana građani Srbije su donirali više od devet tona namirnica u velikoj humanitarnoj akciji koju je organizovala Banka hrane Beograd, uz podršku kompanije Delez Srbija. Akcija je podržana u 11 gradova širom zemlje i svi sugrađani su bili u prilici da doniraju neophodne namirnice u humanitarne kutije postavljene u odabranim Maxi, Mega Maxi, Tempo i Shop&Go prodavnicama.
 
„Građani su još jednom pokazali solidarnost. I ovoga puta prikupljena je velika količina hrane koja će stići do onih kojima je pomoć najpotrebnija. Nadamo se da i u narednom periodu, u kojem inače najviše darujemo jedni druge, nećemo zaboraviti one kojima znači svaka pomoć i podrška“, izjavila je Radmila Ivetić, predsednica udruženja Banka hrane Beograd.
 
Svoju solidarnost u ovoj akciji pokazali su građani Beograda, Novog Sada, Pančeva, Stare Pazove, Zrenjanina, Vrbasa, Rume, Niša, Kruševca, Kragujevca, Požege, a prikupljene namirnice su već distribuirane do korisnika 25 humanitarnih organizacija.
 
HUMANITARNA AKCIJA PRIKUPLJANJA HRANE U PRODAVNICAMA

Obeležavanje Svetskog dana hrane u znaku podrške onima kojima je hrana najpotrebnija
 
 
Svetski dan hrane i ove godine biće u znaku pomoći onima kojima je ona najpotrebnija. Zahvaljujući saradnji Banke hrane Beograd i kompanije Delez Srbija, tokom predstojećeg vikenda građani će imati priliku da se uključe u humanitarnu akciju i doniraju osnovne životne namirnice u Maxi, Mega Maxi, Tempo i Shop&Go prodavnicama širom Srbije.
 
Humanitarna akcija će biti organizovana od 16. do 18. oktobra, a građani koji žele da pomognu moći će da doniraju namirnice u humanitarne kutije postavljene za ovu namenu u prodavnicama u 11 gradova.
 
Osnovne životne namirnice koje građani budu donirali tokom ova tri dana, biće distribuirane za korisnike 25 humanitarnih organizacija u zemlji. 
 
Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) ustanovila je Svetski dan hrane davne 1979. godine. Svake godine na dan njihovog osnivanja, 16. oktobra, više od 150 zemalja ujedinjuje se sa ciljem podizanja svesti o problemima siromaštva i gladi, a u Srbiji se ovaj datum obeležava od 2001. godine.
 
Humanitarne kutije i volonteri Banke hrane Beograd dočekaće sugrađane u prodavnicama prvog dana akcije 16.oktobra od 15 do 19 časova, drugog dana 17.oktobra od 10 do 18 časova, kao i trećeg dana 18. oktobra od 9 do 15 časova na sledećim lokacijama:  
 
Beograd

Maxi, Džona Kenedija 10a, Novi Beograd
Maxi, Patrijarha Joanikija 17g, Vidikovac
Maxi, Marijane Gregoran br.58, Karaburma
Maxi, Dr. Ivana Ribara 91a, MZ Kozara
Maxi, Kumodraška 336, Kumodraž
Maxi, Paunova 48, Banjica
Maxi, Džona Kenedija 10h, Retenzija
Maxi, Pilota Mihajla Petrovića 4, Rakovica
Maxi, Požeška 41, Banovo Brdo
Maxi, Meštrovićeva 32, Braće Jerkovića
Maxi, Nedeljka Gvozdenovića 24a, Bežanijska kosa III 
Maxi, Gornjogradska 11a, Zemun
Maxi, Jablanička 43a, Cerak
Maxi, Paunova 80
Tempo Express, Nehruova 61a 
Maxi, Vojvode Stepe 318
Maxi, Slavka Miljkovića 47 Resnik
Maxi, Knez Mihailova 54
Maxi, Jurija Gagarina 36
Maxi, Zrmanjska 43-45
Tempo, Autoput za Zagreb 35
Mega Maxi, Obrenovački drum 3
Tempo Hipermarket, Bačvanska 21
Maxi,  Milentija Popovića 32b
Shop&Go, Edvarda Griga 7b 
Shop&Go, Vukasovićeva 70
Shop&Go, Vojvode Stepe 284
Shop&Go, Bulevar oslobođenja 1
Shop&Go, Paunova 6
Maxi,Trgovačka 24
Maxi, Prvomajska 13
Maxi, Nikole Ribarića 3
Maxi, Kralja Milana 31a
Maxi, Neznanog junaka 2
Maxi, Vojvode Stepe 115
Maxi, Čika Ljubina 8
Maxi, Bulevar Despota Stefana  68
Maxi, Bogdana Žerajića 20
Maxi, Ustanička 127a
Shop&Go, Zaplanjska 35
Maxi, Požeška 98
Maxi, Borska 51
Shop&Go, Vidikovački venac 92
Maxi, Sretena Mladenovića Mike 1a
Maxi, Jurija Gagarina 221
Maxi, Poručnika Spasića i Mašare 88
Maxi, Patrijarha Joanikija 28
Shop&Go, Stevana Opačića 20
Maxi  Alonso, Gospodar Jovanova 39-41
 
Pančevo
 
Maxi, Svetog Save 8a
Maxi, Moravska 1
 
Stara Pazova
 
Maxi, Karađorđeva 24
 
Novi Sad
 
Maxi, Bulevar Cara Lazara 79a - Liman IV
Maxi, Bulevar Jovana Dučića 1a
 
Zrenjanin
 
Maxi, Bulevar Milutina Milankovića bb
 
Vrbas
 
Maxi, Maršala Tita  66
 
Ruma
 
Maxi, Glavna 145

Niš
 
Maxi, Bulevar Nemanjića 10
Maxi, Vizantijski Bulevar 76, Duvanište III
Maxi, Knjaževačka 101
Tempo, Bulevar 12. februara 80
Maxi , Bulevar Zorana Đinđića 11
 
Kruševac
 
Maxi, Vidovdanska br.1
 
Kragujevac
 
Maxi, Svetogorska bb, Naselje Aerodrom,
Maxi, Dr.Zorana Đinđica 10 Gradski dom
Tempo, Ugao ulica Save Kovačevic i Miodraga Vlajića Šuke
Maxi , Voje Manojlovića 1
Maxi , Crvenog Barjaka bb
 
Požega
 
Maxi, Francuska 4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Maxi pekara – sinonim kvalitetnog i svežeg peciva

Sveži hlebovi i peciva, sastojci koji se koriste prilikom njihove izrade, kao i način na koji se prave, važan su faktor odabira mesta omiljene kupovine. Maxi pekara kao lider na tržištu, kroz saradnju sa skoro svim većim proizvođačima ove kategorije u Srbiji, trudi se da za svoje kupce obezbedi uvek najkvalitetnije i najsvežije proizvode. 
 
U fokusu inovativnog koncepta Maxi pekare su peciva i hlebovi koji se pripremaju u samoj radnji, pred očima potrošača, a u ponudi je i širok asortiman pakovanih proizvoda, od različitih vrsta brašna i sa različitim namenama. Na policama Maxi pekare može se pronaći širok asortiman kvalitetnih i nutritivno izbalansiranih namirnica namenjenih svima onima koji pažljivo biraju proizvode koje će poslužiti kao deo porodične trpeze.
 
Puratos i Don Don su dobavljači sa kojima kompanija Delez Srbija sarađuje duže od 10 godina. Generalni direktor kompanije Jan-Vilem Dokhejr istakao je prilikom posete proizvodnim pogonima i postrojenjima ovih proizvođača da je ponosan što partnerski rade na razvoju kategorije pekarskih proizvoda i što u kontinuitetu razmenjuju informacije u vezi sa tržištem i globalnim trendovima, što im obostrano znači u unapređenju asortimana. 
 
„Maxi je komšijski supermarket i veoma smo ponosni što asortiman naše pekare iz godine u godinu postaje bogatiji, uz uslugu na najvišem nivou. Sve promene koje uvodimo na tržište realizujemo zajedno sa našim partnerima i zahvaljujući njima Maxi pekara je danas mnogo više od uslužnog odeljenja u supermarketu. Verujemo da kupci prepoznaju sve napore koje ulažemo kako bismo samo za njih obezbedili svakog dana uvek sveže pecivo, a u razgovoru sa dobavljačima i lično sam imao priliku da se uverim koliko pažnje i energije posvećuju svakom aspektu razvoja, kako poluproizvoda, tako i savršenih finalnih proizvoda koje kupci mogu pronaći u najbližoj Maxi pekari“, izjavio je Jan-Vilem Dokhejr.
 
Don Don je proizvođač gotovih i polugotovih proizvoda u svim segmentima pekare i lider je na tržištu Srbije. Sa kompanijom Delez Srbija razvio je čuveni Hlebić – proizvod namenjen mlađoj populaciji, bez konzervansa, sa dodatnim nutritivnim vrednostima, a poznat je i po više vrsta rustičnih hlebova i peciva koji se peku u radnji.
 
„Od početka zajedničke saradnje trudimo se da ispunimo zahteve kako modernog, tako i tradicionalnog kupca. Zajedničkim snagama smo uspeli da unapredimo pekarsku kategoriju, a sa ciljem uvek zadovoljnog potrošača nastavljamo partnersku saradnju u duhu investiranja u nove tehnologije i proizvode“, istakao je Miloš Marković, direktor marketinga i razvoja kompanije Don Don.
 
Puratos pomaže pekarima, poslastičarima i čokolaterima da izaberu prave sastojke i poboljšaju kvalitet gotovih proizvoda. Znanje i veštine koje je stekao na razvijenim tržištima u kreiranjima strategije razvoja kategorije pekare partnerski deli sa kompanijom Delez Srbija u unapređivanju kvaliteta asortimana. 
 
„Dugogodišnja saradnja sa kompanijom Delez Srbija ogleda se u svakodnevnim naporima da inovativnim pristupom i kvalitetom tržište uvek pomeramo nekoliko koraka unapred. Zajedno smo razvijali proizvode kao što su Glukofit – hleb proizvoden po kliničkoj studiji i pogodan u ishrani ljudi sa dijabetesom tip 2, Manastirski hleb, a jedan od strateških projekata na koji smo izuzetno ponosni je unapređen koncept Maxi pekare koji podrazumeva pripremu i proizvodnju pekarskih proizvoda u samoj radnji“, istakao je Ljubomir Milošević, generalni direktor kompanije Puratos.
 
OBELEŽENA NEDELJA SOLIDARNOSTI

U humanitarnoj akciji Crvenog krsta Beograd prikupljeno više od 4 000 kilograma namirnica
 
 
Beograd, 30. septembar 2020  – U okviru humanitarne akcije „Stalo nam je. Hvala što pomažete“ za samo dva dana, Beograđani su donirali više od 4.000 kilograma osnovnih životnih namirnica za socijalno ugrožene građane.
 
Zahvaljujući saradnji Crvenog krsta Beograd i kompanije Delez Srbija za najugroženije porodice biće spakovano 506 paketa sa osnovnim životnim namirnicama.  
 
„Zahvaljujemo se sugrađanima i kompaniji ’Delez Srbija’ na pomoći u realizaciji ove humanitarne akcije koja uvek ima za cilj da nas podseti da samo zajedničkim snagama, voljom i željom možemo pomoći onima kojima je to najpotrebnije. Pored konkretne pomoći u paketu sa hranom, ovom akcijom zajedno šaljemo poruku da spremnost kompanija, altruizam volontera Crvenog krsta Beograd i humanost građana mogu promeniti svet i biti pružena ruka nade”, kaže Ivana Dašić, sekretar Crvenog krsta Beograd.  
 
Humanitarna akcija prikupljanja hrane tokom Nedelje solidarnosti bila je realizovana u 22 Maxi supermarketa širom glavnog grada.
 
OBELEŽAVA SE PRVI MEĐUNARODNI DAN PODIZANJA SVESTI O BACANJU HRANE
 
Beograd, 29. septembar 2020 – Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 29. septembar Međunarodnim danom podizanja svesti o bacanju hrane. Ovaj datum prvi put se obeležava ove godine i predstavlja doprinos Evropske federacije banaka hrane u sprečavanju rasipanja hrane. Istovremeno, to je  i javni poziv na akciju pojedinaca i kompanija da iskoriste inovacije i tehnologiju kako bi se zaustavio problem gubitka i bacanja hrane.
 
U prilog važnosti ove teme govore i podaci koji pokazuju da se jedna trećina hrane koja se proizvede u svetu za ljudsku potrošnju – oko 1,3 milijarde tona, svake godine baca, dok istovremeno skoro jedna milijarda ljudi u svetu gladuje. Kada je u pitanju Srbija, procenjuje se da 26,1 odsto stanovništva živi ispod granice siromaštva, što je u proseku četvrtina ukupne populacije. U Evropi taj procenat je niži samo za jedan odsto, dok se 90 miliona tona hrane baci.
 
Ukoliko bi se viškovi hrane na odgovarajući način distribuirali, ta količina bi bila dovoljna da nahrani sve one koji su gladni. 
 
U cilju pomoći rešavanja ovog problema, Banka hrane Beograd zajedno sa kompanijom Delez Srbija već šestu godinu zaredom realizuje projekat „Pomažemo da imaju i oni koji nemaju“, zahvaljujući kome 9 000 socijalno ugroženih građana svakodnevno dobija voće i povrće. 
 
„Problem viškova hrane zahvata ceo svet, zato je potrebno raditi kontinuirano na rešenjima koja dovode do efikasnog korišćenja viškova hrane na način koji se godinama primenjuje u Evropi. U tome je veoma važna podrška korporativnog sektora, a pravi primer toga je saradnja koju već više od deset godina imamo sa kompanijom Delez Srbija. Zahvaljujući njoj naši korisnici svakodnevno dobijaju sveže voće i povrće“, istakla je je Radmila Ivetić, predsednica udruženja Banka hrane Beograd.
 
Kroz saradnju sa više od 70 humanitarnih organizacija Banke hrane, kompanija Delez Srbija do sada je donirala više od 4 000 tona namirnica, a uz podršku partnera iz Ujedinjenih nacija u toku je razvoj novog, digitalnog modela doniranja hrane koji će pojednostaviti ovaj proces i omogućiti da hrana stigne do još većeg broja korisnika kojima je potrebna.
 

MedjunarodnidanpodizanjasvestiHero1

VAŽNO JE DA ZNAMO ŠTA JEDEMO 
 
Istraživanja pokazuju da su teme zdravije ishrane i poznavanja nutritivnog sastava proizvoda sve važnije i relevantnije pri odluci o kupovini namirnica. 
 
Prema sprovedenim istraživanjima, više od 70 odsto ispitanika povremeno čita deklaracije kod određene vrste proizvoda ili kada traži informacije o određenom nutrijentu, gotovo 15 odsto ispitanika redovno čita deklaracije na proizvodima. Istovremeno, i trgovinski lanci nastoje da u svojoj ponudi obezbede što širi asortiman nutritivno kvalitetnijih proizvoda, ali i da kroz dodatne svakodnevne kontrole i sisteme nutritivnog obeležavanja proizvoda kupcima olakšaju odluku o kvalitetnijoj i izbalansiranoj ishrani. 
 
Šta sve treba da znamo o proizvodima koje kupujemo, kakva je trenutna situacija i kakav stil života vode naši sugrađani, kao i na koji način nam supermarketi pomažu u izboru zdravijih proizvoda, saznali smo na online panelu  „Važno je da znamo šta jedemo“ koji je održan u okviru 21. Festivala zdravlja Beograd.
 
Iako potrošači sve više vode računa o izboru namirnica, edukacija je i dalje ključna za podizanje opšte svesti o važnosti zdravije ishrane. 
 
„Potrošači su prethodnih godina, u više navrata edukovani da pročitaju i na pravi način protumače podatke koje proizvođači navode na deklaraciji na poleđini proizvoda. To je siguran način da izbor namirnica bude prilagođen zdravstvenom stanju pacijenta pojedinačno i dobar put da svi zajedno, posebno mladi, usvojimo zdrave navike u ishrani, ne zaboravljajući fizičku aktivnost kao važan faktor zdravih stilova života“, kaže dr Snežana Pantić Aksentijević, rukovodilac Grupe za javno zdravlje Sektora za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravlja Republike Srbije. 
 
Tema zdravije ishrane sve je prisutnija, a kada je naša nacija u pitanju, treba da savladamo nekoliko osnovnih prepreka za zdraviji život. 
 
„Sadašnja situacija je pokazala da naš stil života nije po svim zdravstvenim preporukama. Kao naciju nas odlikuju neredovna ishrana, smanjena fizička aktivnost, upotreba brze hrane, kasni obroci. Poznato je da smanjen unos vitamina i minerala dovodi do slabijeg imuniteta, zbog čega je organizam podložniji virusima“, objašnjava mr sci. dr Veroslava Stanković, specijalista za ishranu i predavač u Visokoj zdravstvenoj školi Beograd, i dodaje da samo edukacija, planirani obroci i konsultacije sa stručnjacima, dijetetičarima, mogu savladati česte prepreke prilikom promene stila života.  
 
Maloprodajni lanci sve više osluškuju potrebe kupaca i izlaze im u susret pri zdravijim izborima. Tako je kompanija Delez Srbija, kako bi svojim kupcima koji teže izbalansiranoj ishrani olakšala izbor namirnica, omogućila dodatni nutritivni sistem obeležavanja proizvoda Nutri-Score na proizvodima privatne robne marke. Dodatno, kompanija ulaže značajne napore kako bi kupcima pružila sve relevantne informacije i u potpunosti ih upoznala sa lancem snabdevanja i praćenjem proizvoda „od njive do trpeze“.
„Delez Srbija kao članica globalne kompanije Ahold Delez ima jasno definisane kriterijume i zahteve koje treba da ispune naši proizvodi, ali i njihovi proizvođači u pogledu bezbednosti, kvaliteta i održivosti. Želimo da ispratimo i iskontrolišemo sve ključne činjenice koje mogu biti važne potrošačima, a na prvom mestu bezbednost i kvalitet naših proizvoda. Važno nam je zadovoljstvo naših kupaca. Želimo da budu sigurni u sistem bezbednosti i kvaliteta, da su proizvodi proizvedeni na socijalno odgovoran način i da se poštuju održivi principi kako bi se zaštitili priroda i okruženje. Prethodne godine smo uveli i audite dobrobiti životinja za naše farmere i proizvođače mesa i jaja. Primenom ovih audita kontrolišemo između ostalog i veterinarsku negu, način ishrane, uslove u kojima se gaje životinje, način njihovog transporta. Praktično, imamo sve relevantne informacije kojima garantujemo da naši kupci znaju šta kupuju i da su to bezbedni i kvalitetni proizvodi. Kada govorimo posebno o piletini i jajima koji se mogu pronaći u našim Maxi, Mega Maxi, Tempo i Shop&Go prodavnicama pod našom privatnom robnom markom, u potpunosti imamo pokrivenu transparentnost. U praksi to znači da imamo sve informacije koje su važne našim potrošačima – kontrolišemo čitav lanac proizvodnje i snabdevanja, od primarnih farmera, transporta životinja, proizvodnih objekata, našeg Distributivnog centra, pa sve do naših prodavnica, gde se proizvod isporučuje krajnjem kupcu“, istakla je Milana Jević Gledović, potpredsednica pravnih poslova i zaštite resursa kompanije Delez Srbija.
 
Samo unosom mesa adekvatno gajenih životinja, čiji nam je kvalitet transparentno predstavljen, možemo povoljno uticati na naše celokupno zdravlje.
 
„Multidisciplinarnim pristupom u saradnji sa zdravstvenim profesionalcima i zdravstvenim ustanovama razvijali smo proizvode koji su sa aspekta određenog nutritivnog sastava kvalitativno unapređeni. Deklaracija ovih proizvoda sadrži nutritivne, odnosno zdravstvene izjave koje su u skladu sa nutritivnim sastavom, to jest očekivanim benefitom navedenim u zdravstvenoj izjavi. Neki od ovih proizvoda već mogu da se nađu u supermarketima, i to na primer Omega-3 pile, koje je izvor esencijalnih masnih kiselina, ili Glukofit hleb, koji se preporučuje kod oštećene tolerancije na glukozu, insulinske rezistencije ili dijabetesa“, kaže dr Draško Gostiljac, endokrinolog Kliničkog centra Srbije.
 
Sa lokalnih njiva do rafova velikih supermarketa
 
 
Sveže voće i povrće sa domaćih gazdinstava, pažljivo uzgajano i sortirano, nalazi se na rafovima supermarketa širom Srbije  i važan je činilac zdravijeg života mnogih porodica. Kompanija Delez Srbija je ponosna na 60 lokalnih dobavljača svežeg asortimana, ali i na dugoročnu saradnju koju partnerski grade decenijama.
 
Na rafovima Maxi, Mega Maxi, Tempo i Shop&Go prodavnica nalaze se kulture iz najlepših delova naše zemlje, poput paradajza, krastavaca, luka, jabuka, lubenica, šargarepe. Dok kupci svakodnevno sa posebnom pažnjom biraju baš one koje će poslužiti ukućanima uz nedeljni ručak, vredne ruke domaćina iz cele Srbije samo za njih svake godine, sve širim asortimanom i inovativnim pristupom, ravnopravno konkurišu najvećim globalnim proizvođačima.
 
Među njima su i Agro Bel, specijalizovan za bobičasti asortiman, kao i Zelena Bašta, koja svoju proizvodnju usmerava na gajenje paradajza i krastavca. 
 
Generalni direktor kompanije Delez Srbija Jan-Vilem Dokhejr istakao je prilikom posete ovim lokalnim proizvođačima da je impresioniran posvećenošću i inovacijama koje ulažu u svaki aspekt proizvodnje, kao i da je posebno srećan što su godinama unazad zajedno sa kompanijom Delez Srbija razvijali nove sorte, ali i ulagali u rast proizvodnje i poboljšanje svih segmenata bezbednosti hrane.
 
„Kupci danas na rafovima naših prodavnica mogu da pronađu najbolje voće i povrće koje dolazi iz Srbije. Verujem da su trud i zalaganje domaćih privrednika, kao i globalno iskustvo i snažna posvećenost standardima kvaliteta koje ulaže naša kompanija, odlična kombinacija koja garantuje vrhunski kvalitet proizvoda. U narednom periodu ćemo nastaviti da gradimo partnerske odnose, kao i da ulažemo zajedničke snage kako bismo našim kupcima ponudili još bolje iskustvo kupovine i još širi asortiman zdravijih proizvoda koji će im pružiti lepši i kvalitetniji život“, istakao je Dokhejr. 
 
Od Agro Bela, proizvođača malina, borovnica, kupina, jagoda i ribizli u Maxi, Tempo, Shop&Go i Mega Maxi prodavnice stiže čak 95 odsto ukupno proizvedenih količina koje plasiraju na tržište Srbije. Posvećeni inovacijama, stalnom usavršavanju prozvodnje i uvođenju standarda koji su novitet na tržištu Srbije, planiraju širenje saradnje i na proizvode iz oblasti povrća.
 
 „Proizvodnja jagodičastog voća premijum kvaliteta zahteva promenu svesti kod samih proizvođača kao i kompletnu tehnologiju uzgajanja i način berbe. Imali smo sreću da na samom početku sarađujemo sa kompanijom Delez Srbija. Ova saradnja i poverenje su iz dana u dan jačali, tako da smo vrlo brzo shvatili da smo pored ozbiljnog kupca dobili i pouzdanog partnera u poslu“,  rekla je Ana Bošnjak, direktor Agro Bel System-a.
 
Zelena Bašta, poljoprivredna zadruga koju čini pet porodica, od nastanka 2009. godine robu plasira preko Maxi prodavnica i svoju punu proizvodnju isporučuje isključivo na rafove Delez Srbija prodavnica. Godišnje ova zadruga proizvede više od 2.200 tona robe, a zahvaljujući njima, na rafovima radnji ovog trgovinskog lanca nalaze se specijalne sorte paradajza kao što su pink, šljivar, daterino, volujsko srce.
 
„Sama činjenica da je Zelenoj Bašti Delez Srbija jedini kupac govori u prilog kvalitetu saradnje koju imamo. Prema preporuci kompanije, unapredili smo proizvodnju uvođenjem standarda dobre poljoprivredne prakse (Global GAP), a zahvaljujući dobrim partnerskim odnosima omogućena nam je lakša distribucija i prodaja povrća, što nam daje više prostora i vremena da se posvetimo samoj proizvodnji“, istakao je Goran Matić iz Zelene Bašte.
 
TIMSKI DUH, ENERGIJA I STRATEŠKI PRISTUP KAO KLJUČ USPEHA
Od prvog službenog dolaska u Srbiju novog generalnog direktora kompanije Delez Srbija Jan-Vilema Dokhejra dele tek dva meseca. Kako ističe u razgovoru za Politiku, proveo ih je obilazeći prodavnice, upoznajući kolege, kao i kulturu zemlje koja mu se već u prvim nedeljama izuzetno dopala. „Malo je reći da sam impresioniran snagom kompanije i velikim projektima sa kojima sam do sada imao prilike da se upoznam, ali ono što je na mene ostavilo do sada najjači utisak je energija mojih kolega. Od više hiljada kolega koje na kasama sa osmehom uslužuju kupce svakog dana, preko izuzetno posvećenih kolega na odeljenjima pijace, mesare, ribarnice, pekare i delikatesa, do vrednih ljudi koji se u Distributivnom centru svakog dana, ali i noći trude da savršeno organizuju pun lanac snabdevanja i distribuciju. Rad na daljinu i vanredne mere pokazale su koliko je važno da radimo timski i uigrano, a moje kolege zaposlene u direkciji u potpunosti su savršeno odgovorile na sve izazove rada od kuće.  Maxi je već dve decenije deo svakodnevnog života građana Srbije i izuzetno sam ponosan što ću imati priliku da sa još 13.000 kolega pružim doprinos jačanju liderske pozicije na tržištu i pružanju još boljeg iskustva kupovine potrošačima u našim prodavnicama. Verujem da je strateški pravac koji jedna kompanija vodi važan, ali bez timskog rada i snage ljudi nema ni uspeha ni dobrih rezultata“ istakao je na početku razgovora Dokhejr.
 
Kako vidite budućnost maloprodaje i šta nam je pokazao period pandemije?
 
Sektor maloprodaje je od ogromne važnosti za ekonomiju svake zemlje, a još više za svakodnevni život modernog društva i porodice i pandemija je pokazala koliko je zapravo bitno obezbediti kontinuitet u poslovanju ove industrije. I tada smo, kao i danas, bili svesni velike odgovornosti jer upravo u Maxi, Tempo i Shop&Go prodavnice građani dolaze kako bi obezbedili namirnice neophodne za domaćinstvo. U Srbiji tokom vanrednih mera niste mogli da zateknete slike koje su dolazile iz svetskih prestonica – poluprazne rafove ili nedostatak proizvoda u supermarketima. Logistika i operacije su svoje poslovanje prilagođavale iz sata u sat i verujem da su brzina reagovanja i odgovori na brojne izazove upravo posledica snažno postavljenog sistema i timskog rada velikog broja ljudi. Ključ uspeha u privredi u budućnosti će se ogledati u sposobnosti tima da se brzo prilagodi potrebama modernog kupca, i da uslugom, asortimanom i razvijajući dodatne kanale prodaje odgovori na različite potrebe potrošača. Jednom rečju maloprodavac budućnosti će morati da osluškuje i unapred organizuje poslovanje tako da kupac u svakom trenutku, svakog dana, čak i menjajući svoje navike uvek ostaje veran jednom brendu –jer mu on pruža sve. Jedna od tendencija koju uočavamo je sve veće poverenje potrošača u online nabavku namirnica. Ono što bih voleo da naglasim je da još uvek ne možemo da govorimo o „post-kovid“ periodu i da je jako važno da i dalje budemo odgovorni, da u kupovinu odlazimo pridržavajući se svih mera prevencije i da tako zajedno čuvamo jedni druge.
 
Koliko će Vaše iskustvo upravljanja divizijom „To Go“ u okviru brenda Albert Hejn uticati na razvoj inovativnih digitalnih kanala i u Srbiji? 
 
Digitalizaciju treba posmatrati kao dodatni benefit, ali ne i ključni cilj rada u maloprodaji. Na prvom mestu je važno da upoznate svog kupca. Svaki region, grad, pa i kvart u okviru jedne opštine mogu imati kupce različitih navika. I upravo u tome leži suština i tu ćemo uložiti svu našu energiju i strast rada u maloprodaji. Da upoznamo svakog našeg kupca. Tehnologija vam u tome, i tada, može pomoći da još bolje odgovorite na njegove svakodnevne, lične potrebe. Maxi online je poslednjih meseci postao omiljeni supermarket mnogih porodica. Iako je činjenica da će offline još dugo imati primat kada govorimo o nabavci hrane, svesni smo da savremeni, brzi i pouzdani lanci snabdevanja trebaju biti komplementarni sa informativnim prodajnim sistemima. Baš tako smo i organizovali ovaj kanal prodaje. Veliki utisak na mene ostavljaju kolege koje rade u našoj online prodavnici. Njihova dinamičnost i trud da pruže uslugu kupcima u okviru Maxi online-a su na visokom nivou. Kupovina „na klik“ postala je svakodnevna i rutinska u hiljadama domova širom sveta, a posebno sam ponosan na prvi Maxi supermarket koji će od oktobra imati i digitalne cene.  Za sada je ovaj koncept implementiran samo u radnji za potrebe zaposlenih u direkciji, a verujem da će to biti prvi u nizu digitalnih projekata po kojima će u budućnosti biti prepoznate Maxi, Mega Maxi, Tempo i Shop&Go radnje.
 
Kakvi su planovi kompanije Delez Srbija u narednom periodu? 
 
Ovo je godina u kojoj naš Maxi obeležava dvadeseti rođendan. U tom duhu, već sredinom sledećeg meseca otvaramo još jedan ekskluzivni Maxi supermarket na izuzetno dinamičnoj i modernoj lokaciji u Beogradu, a podsetio bih vas da je za nama otvaranje Mega Maxi radnje koja je sinonim moderne i pristupačne kupovine. Nastavićemo sa širenjem naše maloprodajne mreže koja će brojati više od 500 prodavnica, a koristeći dragoceno iskustvo otvaranja novih i renoviranja postojećih prodavnica ostajemo dosledni liderskoj strategiji lokalno, istovremeno postajući odličan primer za sve međunarodne maloprodajne lance. Ahold Delez je lider u svim mogućnostima koje pruža e-trgovina i na tim osnovama ćemo nastaviti da lokalno ulažemo u sve inovativne kanale prodaje. Izuzetno mi je važno da naše ambiciozne planove razume i sa jednakom strašću obavlja svih 13.000 kolega. Lično verujem da ukoliko ljudima priđete iskreno i otvoreno, i omogućite im dobar život, da će i oni svoj posao obavljati sa jednakom strašću i energijom sa kojom i vi postavljate strategiju. Voleo bih i da naši kupci osete koliko energije posvećujemo svakom danu, a da naše radnje uz zadržavanje toplog komšijskog osmeha budu sinonim moderne trgovine. Kao neko ko lično veruje u kvalitet zdravijeg života koji je posledica unosa kvalitetne i izbalansirane hrane, potruduću se da dodatno uložimo napore u širenju kulture zdravije ishrane u Srbiji i da asortimanom omogućimo kupcima lep život i zdravije odrastanje njihove dece.
 
Tema održivosti postala je imperativ poslovanja kompanija . Koliko zapravo jedan trgovinski lanac može uticati na globalne teme?
 
Kao lider na tržištu imate odgovornost da svojim primerom menjate stvari nabolje. Kroz naše radnje prođe svakodnevno veliki broj ljudi, a mi želimo da upravo tu i oni sami budu inspirisani za dobre promene u životu i tako zajedno činimo značajne iskorake i na globalnom nivou. Našu strategiju održivog poslovanja implementirali smo kako na nivou Grupe, tako i lokalno u sve aspekte poslovanja. Od kontinuiranog smanjenja upotrebe električne energije u našim prodavnicama, preko odgovornog upravljanja viškovima hrane, iz godine u godinu povećane stope reciklaže, do široke ponude zdravijih namirnica na policama. Do kraja godine nas očekuje i lansiranje digitalne platforme za donaciju hrane koja će olakšati proces doniranja voća i povrća i koja će u budućnosti omogućiti i drugim privrednim subjektima da na jednostavan i pouzdan način doniraju viškove hrane. 
 
OSTANI KOD KUĆE I DAJ SNAGU
 
Brend Pantene i Ženski centar „Milica“ su, uz podršku kompanije Delez Srbija, 01. marta 2019. pokrenuli kampanju „Daj snagu“. Ideja ove kampanje je da se pruži snaga ženama i obezbedi lakši prolazak kroz težak životni period u procesu hemioterapije. Cilj je da se prikupljanjem kose od donatora i pravljenjem perika od prirodne kose da podrška i pomoć ženama koje su izgubile kosu tokom lečenja. Do sada je napravljeno 25 perika, a mnoge su već dodeljene korisnicama.
 
Usled novonastale situacije u zemlji, doniranje i slanje kose je trenutno obustavljeno iz bezbednosno-zdravstvenih razloga. U ovom trenutku, jedini preostali vid donacije kampanji jeste kroz kupovinu Pantene proizvoda u Delez objektima.
Sada je najvažnije da damo snagu jedni drugima i da iz ovoga izađemo jači.
O nastavku kampanje ćemo vas blagovremeno obavestiti.
 
Do tada, ostani kod kuće i na taj način DAJ SNAGU.
 
ZAŠTITA KONKURENCIJE U SRBIJI NA KOPAONIK BIZNIS FORUMU
 
Koliko je zaštita konkurencije bitan tržišni aspekt, kao i na koji način korporativni sektor pristupa ovoj temi – samo su neke od tema koje su pokrenute na panelu „Zaštita konkurencije u Srbiji“ održanom na 27.Kopaonik biznis forumu.
 
Komisija za zaštitu konkurencije u narednom periodu, kako je istaknuto, biće usmerena ka realizaciji projekata edukacije tržišta, pre svega malih i srednjih preduzeća, a u saradnji sa međunarodnim organizacijama, istakao je u uvodnoj reči na panelu Nebojša Perić, predsednik Komisije za zaštitu konkurencije.
 
Poslovni i strateški imperativ kompanije Delez Srbija je održivo poslovanje u svim aspektima, od realizacije projekata u oblasti zaštite životne sredine i poštovanja prava zaposlenih, do poslovanja koje je u potpunosti usklađeno sa pravnom regulativom.
„Tema zaštite konkurencije izuzetno je bitna za našu kompaniju i jako nam je važno da kolege razumeju, ali i u svom svakodnevnom poslovanju primenjuju sve njene aspekte i razumeju njenu važnost. U prethodnom periodu smo za zaposlene organizovali brojne obuke i radionice, ali i interaktivne elektronske treninge i naš sistem je u potpunosti usklađen sa zakonskom regulativom“, istakla je Milana Jević Gledović, potpredsednica za pravne poslove i zaštitu resursa, na početku panela.  
 
Milana je istakla na panelu važnost poverenja koje dolazi od strane kupaca i strateških partnerstava koje kompanija gradi godinama unazad sa dobavljačima, kako lokalno, tako i na globalnom nivou.
 
Na panelu koji je vodio redovni profesor Ekonomskog fakulteta Dragan Lončar predstavljene su studije slučaja iz oblasti ekskluzivnih ugovora, politike formiranja cena i rabata. 
O zaštiti konkurencije u Srbiji pričali su Milana Jević Gledović, potpredsednica za pravne poslove i zaštitu resursa, Delez Srbije, Nebojša Perić, predsednik Komisije za zaštitu konkurencije, Marko Jović, Vip mobile, Miljan Kavedžić, JTI.
 
Always i Delez Srbija nastavljaju da podržavaju žene i devojčice u košarci
 
Always je i ove godine prepoznao važnost učešća žena u sportu, stoga će kupovinom bilo kog pakovanja Always Platinum uložaka u Maxi, Tempo i Shop&Go prodavnicama, P&G obezbediti donaciju košarkaškim klubovima Radivoj Korać i ŽKK Girl Basket kako bi podržao njihov uspeh. 
 
Kako bi se obeležilo partnerstvo između brenda Always, kompanije Delez Srbija, kluba Radivoj Korać i novog ŽKK Girl Basket kluba, održan je simboličan košarkaški turnir u kome su učestvovali, osim devojaka iz klubova i zaposleni kompanije. Ženski timovi ŽKK Girl Basket i ŽKK Radivoj Korać suočili su se u petnaestominutnim mečevima kako bi zajedničkim snagama pokazali da samopouzdanje uvek pobeđuje. Tokom šest mečeva devojke su pokazale koliko su timski duh i istrajnost važni za napredovanje u sportu, ali i u životu.
 
Motivisan uspehom ženskih juniorskih timova, Always nastavlja da ohrabruje devojčice koje se bave košarkom da budu jake, nezavisne, zdrave i aktivne u sportu. Kako je košarka sve više zastupljena u našem društvu, a žene sportisti predstavljaju uzor devojčicama širom sveta, Always poziva sve da se pridruže akciji kako bi promenili pravila i zadržali devojke u sportu. 
 
Prilikom kupovine Always Platinum proizvoda u Maxi, Tempo i Shop&Go prodavnicama u Srbiji od 1. februara do 29. februara 2020. godine doprinosite ukupnoj sponzorskoj donaciji ženskim košarkaškim ekipama ŽKK Girl Basket i ŽKK Radivoj Korać.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
DODELJENE TRADICIONALNE NAGRADE PO IZBORU MAGAZINA PC PRESS
MAXI APLIКACIJA NAJBOLJA U 2019. GODINI

 
Mobilna aplikacija kompanije Delez Srbija „Maxi Shop“ proglašena je za najbolju u ovoj kategoriji za prethodnu godinu, po izboru magazina PC Press. Stručni žiri ovog magazina je na tradicionalnom izboru najboljih platformi, portala i sajtova  uvrstio ovu aplikaciju među najbolje online platforme za 2019. godinu. Prema mišljenju žirija, aplikacija savršeno obavlja svoj zadatak i tokom 2019. godine značajno je napredovala, pa je i zaslužila titulu pobednika.

Na svečanosti u Skupštini Grada Beograda uručene su nagrade za najbolja online dostignuća u svim formatima koji su pozitivno uticali na kvalitet života i kvalitet korišćenja interneta.

„Кao kompanija strateški smo posvećeni da svakim danom budemo bolje mesto za kupovinu i da našim kupcima, pored vrhunskog kvaliteta asortimana omogućimo i kvalitetnu uslugu. Maxi Shop aplikacija omogućava jednostavnu, brzu i laku nabavku namirnica našim kupcima. Drago nam je da su upravo naši kupci, ali i stručna javnost prepoznali sve prednosti koje aplikacija omogućava“, rekla je Aleksandra Marić, menadžer kategorije za e commerce kompanije Delez Srbija.

Na tradicionalnoj dodeli priznanja PC press je predstavio izbor od 50 najboljih online dostignuća u Srbiji za 2019. godinu. Od 50 najboljih deset je ponelo Specijalne nagrade u osam kategorija: Vesti i mediji, Poslovni i društveni servisi, eMarket, Obrazovanje i kultura, Dom i zabava, Sport i (avan)turizam, Društvene mreže i Mobilne aplikacije.

Pored Maxi Shop aplikacije koja je osvojila glavnu nagradu, nominovani u kategoriji najboljih aplikacija za 2019.godinu su Addiko Mobile Srbija, 25.sat, CarGo i Pruži korak.
 
Sve veća potražnja za bobičastim voćem 
 
31. januar 2020 – Uvodnim obraćanjem ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislava Nedimovića svečano je otvoren prvi specijalizovani Sajam voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva “Agro Belgrade 2020”. Pored sajamskog dela na kome je predstavljeno više od 500 izlagača,  posebnu pažnju stručne javnosti i gostiju  zauzeli su prateći konferencijski programi i okrugli stolovi na kojima se govorilo o aktuelnim izazovima lokalnog tržišta. 
Primena savremenih tehnoloških rešenja u poljoprivredi, organska proizvodnja, perpsektive bobičastog voća, EU politike u poljoprivredi i uticaji klimatskih promena na proizvodnju hrane neke su od tema okruglih stolova u okviru kojih su debatovali stručnjaci iz različitih oblasti. 
Na panelu na kome se govorilo o izvoznim perspektivama bobičastog voća, sagovornici Julke Toskić bili su: Miloš Kljajić, rukovodilac proizvodnje Agro Bel System, Zoran Nedeljković, izvršni direktor Pureberry, prof. dr Nebojša Momirović, Zeleni hit i Nikola Brašić, menadžer nabavke za kategoriju svežeg voća i povrća Delez Srbija. 

Da domaće  tržište prati globalne trendove rasta kada je potrošnja bobičastog voća u pitanju, pokazuju rezultati koje je izneo Nikola Brašić svrstavajući kategoriju bobičastog u sam vrh brzorastućih u sistemu.

„U poslednje četiri godine je potražnja za borovnicama porasla osam puta, za kupinama 15 puta, a za malinama pet puta“. Panelista je istakao da je krajnji cilj na kome ovaj trgovinski lanac radi zajedno sa domaćim dobavljačima da svi budu GFSI sertifikovani. „Da bi lokalni proizvođač postao naš dobavljač neophodno je da na prvom mestu prođe visoke standarde kontrole kvaliteta i bezbednosti proizvoda“. 

Veliku pažnju privukla je i tema organske proizvodnje na panelu čiji je razgovor vodila Ivana Simić, generalna sekretarka Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje, Serbia Organika. O perspektivama organske proizvodnje govorili su Mina Tadić, direktorka korporativnih komunikacija Nektar grupa, Siniša Bencun, direktor Fortisa, Maja Jojović, menadžer kategorije svežeg voća i povrća kompanije Delez Srbija. 

Jojović je navela da sve veća svest potrošača o zdravijem načinu života i važnosti izbora koji doprinose njegovom ostvarenju, dovodi i do sve veće percepcije organske ponude kao izbora zdravog načina života, ističući koliko je zbog toga neophodno da se ovom segmentu posveti posebna pažnja kako bi se kupcima obezbedio najbolji mogući izbor.

„Razvoj segmenta organskih proizvoda važan je deo našeg strateškog opredeljenja, zbog čega ulažemo značajne napore sa ciljem uspostavljanja konstantne ponude i relevantnog izbora za naše potrošače. Sa željom da asortiman učinimo dostupnim i privlačnim potrošačima, tragamo za najpovoljnijim izvorima nabavke, pri čemu prednost dajemo domaćim proizvođačima sve vreme trajanja domaće sezone i dok je kvalitet ponuđene robe zadovoljavajući i u skladu sa specifikacijama. Kako ovako gajeni proizvodi postaju sve veći deo našeg asortimana, u budućnosti  planiramo i da organskim proizvodima posvetimo poseban prostor i specijalno razvijenu opremu sa ciljem unapređenog očuvanja kvaliteta proizvoda“.  

Organizaciju Agro Belgrade sajma podržavaju Ministarstvo poljoprivrede, Sekretarijat za privredu grada Beograda i USAID-ov Projekat za konkurentnu privredu.

 
Predstavljen Nutri Score, sistem dodatnog nutritivnog obeležavanja proizvoda 

Umerenom ishranom do zdravijeg života
 
Da li izbalansirana ishrana obavezno podrazumeva i odricanje od omiljenih namirnica ili nam otvara mogućnosti da možemo, ipak, da jedemo sve? Na koji način hrana utiče na proces mršavljenja i koliko je važno da unapred pripremamo i planiramo obroke? Kako ostvariti ravnotežu za kojom traga naš organizam? 
 
Sve tajne umerene ishrane poznata nutricionistkinja Ana Petrović otkrila je na doručku „Umerenom ishranom do zdravijeg života“ i dala korisne savete za svaki dan. 
 
„Doručak je osnova uspešnog dana i njegovim preskakanjem može doći do hipoglikemije, koja može izazvati drhtavicu, nervozu i prejedanje u drugom delu dana. Iz balansiranog doručka mogu se dobiti svi potrebni vitamini, minerali, vlakna. Važno je doručkovati u prva dva sata nakon buđenja, a kako je doručak osnovni obrok, treba da bude konkretan“, istakla je Ana Petrović, diplomirani nutricionista-dijetetičar, i dodala da je idealan doručak individualan. „Važno je voditi računa ne samo o količini šećera koji unosimo, već i o unosu soli. Dozvoljen dnevni unos soli je pet grama na dan, ukoliko se koristi u velikim količinama, dovodi do povećanog zadržavanja vode, što rezultira visokim krvnim pritiskom i gojaznošću. Najviše soli ima u suhomesnatim proizvodima, začinima, slatkišima, grickalicama, namazima.“
 
Kao pomoć u izboru i balansiranju namirnica u Maxi, Tempo i Shop&Go prodavnicama kupci mogu pronaći proizvode sa Nutri Score obeležjem, koji se nalazi na prednjoj strani ambalaže. Prilikom izračunavanja ukupnog skora proizvoda, odnosno slovne oznake koju proizvod dobija, sagledava se pozitivan uticaj koji u formuli imaju sadržaj proteina, vlakana, procenat voća i povrća, kao i negativan uticaj, koji na ukupan skor imaju sadržaj soli, zasićenih masnih kiselina, šećer i kalorije. 
 
„Kompanija Delez Srbija je strateški posvećena temi zdravije ishrane. Tako je i Nutri Score sistem, takozvani nutritivni semafor, uveden kako bi kupcima olakšao izbor namirnica u skladu sa ličnim nutritivnim potrebama. Naravno, veoma je bitno da kupci prilikom odabira proizvoda čitaju deklaracije i da pažljivo planiraju ishranu, a sistem semafora je tu da olakša izbor i pomogne u balansu dnevnog nutritivnog unosa“ istakla je Milica Popović, menadžer korporativnih komunikacija kompanije Delez Srbija.  
Ana Petrović je dodatno istakla da ishrana koja vodi zdravijem životu nije pitanje dana, već plana, kao i da je preporučljivo imati nekoliko manjih obroka u toku dana. 
 
„Važno je ne izgladnjivati se i unositi svih sedam grupa namirnica. Doručak kao osnovni obrok treba da sadrži sve nutrijente, ugljene hidrate, masti i proteine. Nikada ne treba mešati proteine u obrocima, a prioritet uvek treba dati povrću, voću, kuvanim obrocima i ribi. Uz svaki obrok treba pojesti salatu u velikoj porciji, a od poslednjeg obroka do spavanja treba da prođe bar dva sata“. 
 
I najvažnije, idealan jelovnik je onaj koji je prilagodjen pojedincu jer zavisi od pola, godina, navika, obaveza, zdravstvenog stanja, procene stanja uhranjenosti i drugih faktora.
 
 
U POSETI NAJVEĆEM PROIZVOĐAČU LUBENICA U JUGOISTOČNOJ EVROPI

3500 tona lubenica po sezoni
 
 
08.08.2019. Na površini od 100 hektara, u vojvođanskom selu Ašanja, u sezoni se proizvede 3500 tona lubenica. Goran Blanuša sa porodicom bavi se proizvodnjom lubenica više od 20 godina, danas ih ima čak sedam vrsta, a u ponudi ima i dve vrste dinja. U kvalitet i savršen ukus ovih kultura mogu se uveriti kupci u prodavnicama Maxi, Tempo i Shop&Go.
 
U radnoj atmosferi, na njivi, Goran otkriva kako izgleda muška, a kako ženska lubenica, šta je najvažnije u odabiru one naslađe i kako je prepoznati, a prisutni su imali prilike da probaju i neobične lubenice žute kore i crvenog srca, kao i besemene.
 
„Kvalitet je najvrednija preporuka. Nabavljamo najbolje seme, ulažemo u najkvalitetnije đubrivo i mašine, pa samim tim je i kvalitet na najvišem nivou“, kaže Goran Blanuša, koji 10 odsto svog prinosa izvozi u Dansku, dok 90 odsto otkupljuje Delez za domaće tržište.
 
Voće i povrće proverenog porekla u Maxi, Tempo i Shop&Go prodavnice dolazi nakon redovne provere roda na njivama više od 50 lokalnih proizvođača. Analiza i rad po svetskom standardu daju proizvode vrhunskog kvaliteta. Za kvalitetno voće i povrće ne morate imati svoju baštu. Ne morate ga tražiti ni od prijatelja koji uzgajaju plodove samo za svoje potrebe. U najvećem maloprodajnom lancu u Srbiji najbolje voće i povrće sa domaćih gazdinstava pažljivo je odabrano i sortirano na rafove prodavnica samo za vas.
 
ODGOVORNIM POSLOVANJEM DO BOLJEG DRUŠTVA

Kompanija Delez Srbija predstavila rezultate i strateške planove u oblasti održivog poslovanja

 
 
2. jul 2019. – U prijatnom ambijentu Zoološkog vrta kompanija Delez Srbija je predstavila rezultate održivog poslovanja za prethodnu godinu, prema kojima je na nivou kompanije ukupna emisija ugljen-dioksida smanjena za 8 odsto, a čak 60 odsto ukupno generisanog otpada i reciklirano.
 
Kroz projekat svakodnevnog doniranja voća i povrća, i saradnju sa Bankom hrane Beograd kompanija je pokazala stratešku posvećenost pružanju podrške lokalnoj zajednici, a samo u 2018.godini donirano je preko 1.200 tona namirnica. 
 
Prvi supermarket sa ekološkim sistemom rashlade, Maxi, otvoren je na Novom Beogradu, a u prethodnoj godini kompanija je zabeležila i smanjenje ukupne potrošnje energije za 2 odsto. 
 
“Strateškim pristupom temama koje su značajne za društvo uspeli smo da pokrenemo zajednicu, i načinimo značajne korake ka stvaranju održivog okruženja. Kao kompanija koja pokreće brojne inicijative na globalnom nivou, jako nam je važno i da lokalno uključimo što više sugrađana u sve aktivnosti i da tako zajedno učinimo našu planetu boljim mestom za život. Ujedno radimo i na podizanju svesti o svemu onome što može da poboljša kvalitet života ljudi. Od odgovornog upravljanja viškovima hrane, do edukacije o važnosti zdravije i izbalansirane ishrane. Dobri rezultati su uvek podstrek, ali i odgovornost da u godinama koje su pred nama ostanemo lideri u promenama i primer drugim odgovornim kompanijama i pojedincima”, istakla je Mirjana Jovašević, direktorka korporativnih komunikacija i održivog poslovanja kompanije Delez Srbija. 
 
Kompanija Ahold Delez je potpisnik sporazuma koji predviđa da će do 2025.godine sva plastika u okviru privatne robne marke biti u potpunosti reciklabilna, kompostabilna ili ponovo upotrebljiva. U narednom periodu poslovanje kompanije globalno, ali i lokalnih članica, biće prilagođeno ciljevima naučne zajednice za klimatske promene, a sve sa ciljem da se pruži odgovarajući doprinost da posečna teperatura na Zemlji ne poraste preko 1.5 stepeni C. 
 

ČAROLIJA ZDRAVIJE ISHRANE

BEOGRAD, 15. jun 2019 – Uz prve taktove himne Maxi školskog karavana, danas je na Cvetnom trgu veliki broj dece imao priliku da uz igru nauči zašto je važna pravilna i izbalansirana ishrana. Najmlađi su uz kratke edukativne priče, radionice crtanja, vajanja, face painting i kulinarske specijalitete Nenada Veljkovića saznali na koji način ishrana bogata povrćem može da im ulepša odrastanje. Posebnu pažnju devojčica privukao je čas baleta koji su samo za ovu priliku osmislile balerine Baletske škole Nacionalne fondacije za umetničku igru.
„Maxi školski karavan obišao je 15.000 đaka, širom Srbije i jako smo srećni što su deca i danas bila u prilici da saznaju nešto više o zdravijoj ishrani. Na svom putu, dugom 100 škola, Maxi karavan je bio značajna podrška učiteljima i roditeljima u prihvatanju dobrih navika u ishrani dece od malih nogu“, izjavila je Mirjana Jovašević, direktorka korporativnih komunikacija i održivog razvoja kompanije Delez Srbija.
Maxi školski karavan je obišao 14 gradova u Srbiji, gde je i kroz igru, druženje i edukaciju osnovcima poslao značajnu poruku o izbalansiranoj ishrani. 
 

MAXI OPET OMILJENI SUPERMARKET KUPACA

Beograd, 17. maj 2019. godina – Potrošači su i ove, kao i prethodne dve godine, odabrali Maxi supermarkete kao preporuku za kupovinu. 
 
U okviru akcije „Moj izbor 2019.“, koju organizuju udruženje “Mojа Srbijа” i Privredna komora Beogrаdа, Maksi je dobitnik nagrade u kategoriji „Trgovina“.
 
„Izuzetno smo ponosni što je Maxi treću godinu za redom osvojio priznanje „Moj izbor“ i što su ga upravo kupci odabrali kao omiljeni supermarket. Nama je to potvrda da oni vrednuju sve ono što smo realizovali u prethodnoj godini, ali i odgovornost da u tekućoj budemo još bolji komšija“, rekla je Mirjana Jovašević, direktorka korporativnih komunikacija i održivog poslovanja kompanije Delez Srbija na dodeli priznanja u Skupštini grada.
 
Istrаživаnje udruženja “Mojа Srbijа” sprovedeno je deveti put, obuhvаtilo je više od 9.000 potrošača u 10 gradova u Srbiji, a glasalo se za najbolje u 24 kategorije. 
 

DECA PRAVILA ZDRAVIJU UŽINU OD JABUKA I KRUŠAKA


Kako da najmlađima približimo voćnu užinu
 
 
Koliko zdrava užina može da bude zaista ukusna, a njena priprema potpuno zabavna i kako jabuke i kruške mogu da budu inspirativne uverila su se deca iz vrtića Biser koji su zajedno sa kuvarom Nenadom Veljkovićem pripremali jednu zdraviju poslasticu.
 
U mesecu krušaka i jabuka, pravo iz Maksi supermarketa, u vrtić su stigle sočne, slatke i ukusne jabuke i kruške. Deca su se zajedno sa kuvarom i vaspitačicama oprobali u kulinarskim čarolijama, a kada su u poslasticu ubacili i malo meda i kornfleksa, puni utisaka su roditeljima, bakama, dekama, ispričali šta su naučili i šta zajedno i kod kuće mogu brzo i lako da pripreme.
 
„Često slušamo kako je izazov da deca zavole voće i zdraviju užinu. Kao kompanija koja je strateški usmerena na temu zdravije ishrane, realizujemo veliki broj aktivnosti za decu, kako bismo ih od malih nogu učili o značaju povrća i voća. Deca brzo usvajaju sve ono što je dobro, samo je važno da im na njima jednostavan i interaktivan način to i pokažemo”, kaže Milica Popović, menadžerka korporativnih komunikacija kompanije Delez Srbija.
 
Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti za decu, koju Maksi supermarketi realizuju u želji da im približe značaj i važnost zdravije ishrane. Odmah nakon novogodišnjih praznika i školskog raspusta nastavljen je i Maksi školski karavan, koji će do aprila obići 100 škola u 14 gradova širom Srbije i zahvaljujući kojem će više od 15 000 prvaka kroz pažljivo osmišljene aktivacije otkrivati zašto je važno da im povrće postane jedna od obaveznih, ali i omiljenih namirnica u tanjiru.
 
 
Recept Nenada Veljkovića za voćnu užinu:
 
Jabuke i kruške iseckati, dodati izdrobljeni kornfleks, med i malo limunovog soka i sve to pomešati i sipati u činiju i poslužiti.
Ne zaboravite da u proces pripreme uključite najmlađe ukućane i tako zajedno poslužite zdraviju užinu.
 

DUH ITALIJE U MAKSIJU


15. novembar 2018 – Kažu da je italijanska kuhinja magična – od vrhunskih sireva i rižota na severu, preko pasti i spageta u središnjem delu zemlje do mozzarele i pravog maslinovog ulja na jugu Italije. Upravo ovakvo putovanje kroz koje ćete osetiti umetnost italijanske kuhinje očekuje vas u odabranim Maksi supermarketima u periodu od 15. do 28.novembra.
 
Miris prave italijanske kuhinje u nedelji kad se obeležava Treća nedelja italijanske kuhinje u svetu, približiće vam poznati kuvar Nenad Veljković koji će u naredne dve subote 17. i 24.novembra pripremati italijanske specijalitete za sve kupce u Maksi supermarketu Alonso .
 
     
Dani italijanske kuhinje „Italija po vašem ukusu“ trajaće od 15. do 28.novembra, i u tom periodu određeni italijanski proizvodi biće dostupni u odabranim Maksi supermarketima u Beogradu po sniženim cenama. 
 
Uživajte u ukusima jedne od najlepših kuhinja sveta i odaberite proizvode po ukusu najvećih kulinarskih znalaca.
 

NOVOGODIŠNJE IZNENAĐENJE ZA NAJMLAĐE


Deda Mraz i Maxi supermarketi obradovali decu u Institutu za majku i dete „Dr Vukan Čupić“ 
 
29. decembar 2017 - Šta su mališani sve poželeli za Novu godinu zna samo Deda Mraz, a jedna od njegovih destinacija na kraju ove godine bio je Institut za majku i dete „dr Vukan Čupić“. 
 
Veliku kočiju Deda Mraza zamenio je ovog puta Maxi online, dok su se u ulozi vrednih pomoćnika u pakovanju najlepših igračaka za dečake i devojčice našli zaposleni u Maxi supermarketu. 
 
„Svi koji veruju u novogodišnju čaroliju danas su mogli da je osete. Osmesi na licima dece kada su ugledali Deda Mraza zaista su neprocenjivi i ukoliko smo i na trenutak uspeli da im prenesmo novogodišnju atmosferu i ulepšamo praznike, uradili smo pravu stvar“, istakla je Milica Popović iz korporativnih komunikacija Delez Srbije.
 
Kompanija Delez Srbija ove zime je, pored najmlađih, obradovala i najstarije sugrađane, korisnike Prihvatilišta za stara i odrasla lica, kojima je priredila svečani novogodišnji ručak, a organizaciji Crveni krst Beograd uputila je najveću pojedinačnu novogodišnju donaciju.
 

VELIKI BROJ DECE UŽIVAO U ČAROBNOJ SUBOTI NA CVETNOM TRGU


Pesma, igra i bajke ispred Maksija bile dovoljne da se napravi prava praznična atmosfera
 
 
Raspevani glasovi hora Čarolija, novogodišnja predstava, Ivan Zekić, glumac u ulozi interpretarora najlepših bajki, Deda Mraz i Maksi pčelica bili su više nego dovoljni da se na Cvetnom trgu okupi veliki broj dece i uživa u pravoj novogodišnjoj magiji.
 
Klinci i klinceze su gromoglasnim aplauzom pozdravili decu iz hora Čarolija i kad su se začule prve reči poznatih pesmica, Cvetni trg je okupirala dečja pesma, usledila je predstava poznate pozorišne rediteljke Maje Maletković, a onda je na scenu stupio poznati glumac Ivan Zekić, kojeg su deca oduševljeno pratila u čitanju bajki.
 
Čarobna subota na Cvetnom trgu ispred Maksi supermarketa bila je u znaku prave praznične zabave.
 

Najlepša zabava za mališane na Cvetnom trgu


20. decembar 2017 - Deda Mraz je stigao na Cvetni trg i sa decom iz vrtića Kasper napravio najlepšu prazničnu uvertiru za doček nove 2018.godine. 
 
Klinci i klinceze neumorno su se, ispred Maksi supermarketa na Cvetnom trgu, igrali „Đuske na zadatu reč“ i izmamljivali poglede prolaznika, koji su uživali u koreografijama za pesmice „Preko brda preko brega“ i „Bili smo dobri cele godine“.
 
„Decembar je mesec darivanja, obeleže ga Deda Mraz i pokloni, a mi smo želeli da Maksi, kao dobar komšija, mališanima priredi praznično iznenađenje, da im omogućimo da se igraju, budu kreativni i na kraju zato što su bili dobri cele godine, kao što kaže i pesmica koja je obeležila današnje njihovo druženje, ponesu poklončiće kući“, kaže Mirjana Jovašević, direktorka korporativnih komunikacija kompanije Delez Srbija.
 
Druženje sa decom, Deda Mrazom i Maksi pčelicom i uživanje u novogodišnjoj predstavi nastavlja se u subotu, 23.decembra, kad će prazničnu čaroliju na Cvetnom trgu upotpuniti i glumac, Ivan Zekić i dečaci i devojčice iz hora Čarolija. 
 

SUPERMARKET MAXI IZNENADIO SVOJE KUPCE


 Zdravi mafini za 17. rođendan
 
12. decembar 2017 - Zdravi mafini danas su pripremani u Maxi Alonso supermarketu na Dorćolu. Povodom 17. rođendana ovog vodećeg trgovinskog lanca u zemlji, menadžment kompanije Delez Srbija osmislio je događaj kako bi sa kupcima proslavili ovaj jubilej i inspirisali ih da uvek biraju zdravije u svakodnevnoj kupovini namirnica. 
 
Uz pomoć kuvara Nenada Veljkovića, koristeći sveže namirnice, voće i povrće, iz ponude supermarketa Maxi, Dimitrije Stojanović, potpredsednik za operacije i Mirjana Jovašević, direktorka korporativnih komunikacija, pripremali su omiljene zdrave mafine za sve današnje goste.
 
Tom prilikom, sa brojnim kupcima se razgovaralo o pravilnoj i izbalansiranoj ishrani, kao i kako da zaposleni u Maxi supermarketima pomognu potrošačima u svakodnevnom izboru namirnica.
 
“Želimo da svakodnevno inspirišemo kupce da prave zdravije izbore kada razmišljaju o svojim obrocima i pripremanju hrane za svoju porodicu. Trudimo se da u našim radnjama, na jednom mestu, po pristupačnim cenama, mogu pronaći sve što im je potrebno za izbalansiranu ishranu, kao i da uživaju u kupovini”, istakao je Dimitrije Stojanović, potpredsednik za operacije kompanije Delez Srbija. 
 
Maxi supermarketi proslavljaju 17. rođendan, kao domaći lider u maloprodaji, a Stojanović je još jednom naglasio veliku ulogu 12 hiljada zaposlenih koji se svakodnevno neizmerno trude da budu na usluzi svim kupcima, ali i da kroz društveno-odgovorno poslovanje daju svoj doprinos lokalnoj zajednici.
 

FIZIČKA AKTIVNOST I PRAVILNA ISHRANA MOGU DA SPREČE DIJABETES


Beograd, 13. novembar 2017. godine
- Dijabetes je među vodećim uzrocima smrti u Srbiji. Gotovo pola miliona ljudi u našoj zemlji ima dijagnozu šećerne bolesti, a procenjuje se da nekoliko stotina hiljada i ne zna da ima ovu bolest. Ipak, prevencija najraširenijeg tipa dijabetesa je moguća uz zdrav način ishrane i redovnu fizičku aktivnost, usaglasili su se učesnici okruglog stola na temu prevencije i borbe protiv dijabetesa u organizaciji kompanije Delez Srbija.
 
Stela Prgomelja iz Plavog kruga, udruženja za borbu protiv dijabetesa grada Beograda, naglasila je da je izuzetno značajno naučiti što više što više moguće o dijabetesu, edukovati okolinu i aktivirati institucije da pomognu obolelima u njihovom svakodnevnom životu.
 
“Fizička aktivnosti I kontrola ishrane mogu da pomognu osobama sa dijabetesom da izgube na težini, poboljšaju kontrolu nivoa šećera u krvi i snize nivo holesterola u krvi i krvni pritisak”, kazala je Prgomelja.
 
Dr Draško Gostiljac, endokrinolog Kliničkog centra Srbije istakao je da su naučne studije pokazale da je prevencija najraširenijeg tipa dijabetesa moguća, uz pojačanu kontrolu ishrane i redovnu fizičku aktivnost.
 
“Održavanju normalnog nivoa glukoze u krvi najviše doprinosi ishrana. Da bi pomogli onima koji imaju smanjenu toleranciju na glukozu, kao i svima onima koji žele da dodatno obrate pažnju na zdravu ishranu, razvili smo u saradnji sa kompanijom Delez Srbija hleb po posebnoj recepturi. GlukoFit hleb sadrži TopiGluk miks koji je klinički ispitan na Kliničkom centru Srbije i dokazano je da doprinosi održavanju normalnog nivoa glukoze u krvi”, rekao je Gostiljac. U dugoročnom smislu, prema njegovim nalazima, očekuje se da upotreba Glukofit hleba ima i sekundarne benefite kao što su smanjenje gojaznosti i jačanje imuniteta.
 
Jelena Mirković, joga fitnes instruktorka, naglasila je da je fizička aktivnost od nemerljive važnosti za održavanje zdravog organizama, ne samo za obolele od dijabetesa.
 
“Stres je jedan od okidača brojnih bolesti, među kojima je i dijabetes, a u borbi sa izazovima modernog doba može da nam pomogne joga, klasični fitnes ili bilo koja druga, redovna, fizička aktivnost”, kaže Jelena Mirković. 
 
Kompanija Delez Srbija od nedavno u svojoj ponudi ima GlukoFit hleb koji sadrži TopiGluk miks aktivnih sastojak iz prirodnih izvora kao što su hrom, cimet, đumbir, beli luk i grčko seme. Na razvoju ovog proizvoda je učestvovao veliki tim stručnjaka, skoro dve godine. Klinička studija je sprovedena na odeljenju za lečenje hroničnih komplikacija u dijabetesu i ishranu Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničkog centra Srbije. Glukofit hleb može da se kupi isključivo u prodavnicama Maksi, Tempo i Shop&Go.
 

ODRŽAN OKRUGLI STO NA TEMU PREVENCIJE I BORBE PROTIV RAKA DOJKE


Preventivni pregledi i fizička aktivnost pozitivno utiču na smanjenje rizika od oboljevanja
 
6. oktobar 2017 - Svaki dan u Srbiji se dijagnostikuje 13 novih žena obolelih od raka dojke, dok svakog dana četiri žene izgube bitku sa ovom bolesti.  U Srbiji se godišnje otkrije oko 4600 obolelih žena. Koliko su u očuvanju zdravlja dojki važne prevencije, redovne kontrole, zdravi stilovi života, ali i na koji način se izboriti sa uspostavljenom dijagnozom i terapijama, bile su samo neke od teme okruglog stola „Menjam se danas za bolje sutra“ na temu borbe protiv raka dojke, u organizaciji Srpskog foruma protiv raka dojke i Maxi supermarketa.
Mamografija je široko prihvaćena kao najbolji metod za rano otkrivanje raka dojke, pre nego što se može otkriti dodirom.
„Veoma je važno da devojke, žene budu svesne značaja godišnjeg pregleda iako ne postoje nikakvi simptomi. Posle 40.godine života potrebno je uraditi jednom u dve godine mamografiju, dok se sa organizovanim skriningom – mamografskim pregledom dojki kreće sa 50.godinom života. Najbitnije je da se odazovu pregledu, jer se mamografijom može otkriti nepipljiv tumor, rani rak dojke, a koji je u toj fazi izlečiv“, kaže dr Maja Gulan, hirurškinja onkološkinja.
Istraživanja pokazuju da fizička aktivnost utiče pozitivno na smanjenje rizika od oboljevanja od raka dojke. Zdravi stilovi života imaju snažan uticaj na zdravlje dojki i sprečavanje razvoja bolesti.
Uključivanje korporativnog sektora u teme od velikog značaja, pogotovo koje su usmerene ka zdravlju, važan je deo u povećanju vidljivosti problema i pronalaženja rešenja.
„U našoj kompaniji zaposleno je više od 8 000 žena širom Srbije, što predstavlja dodatnu odgovornost u osmišljavanju i realizaciji projekata usmerenih ka zaposlenima, ali i njihovom uključivanju u aktivnosti koje mogu da doprinesu povećanju svesti o značaju prevencija, redovnih pregleda i zdravih stilova života najšire javnosti. U okviru društveno odgovornih akcija radimo na edukaciji žena u različitim segmentima, a zdravlje je jedno od najvažnijih“, kaže Mirjana Jovašević, direktorka korporativnih komunikacija kompanije Delez Srbija.
Rak dojke predstavlja najčešći oblik malignioteta u ženskoj populaciji na globalnom nivou, sa približno 1 670 000 novih slučajeva i više od 522 000 smrtnih slučajeva godišnje. U Evropi se svake godine otkrije oko 494 000 novih slučajeva, od kojih oko 143 000 žena izgubi bitku sa ovom bolesti. 
„U 95 odsto slučajeva rak dojke je izlečiv ako se otkrije na vreme, nažalost u Srbiji od ove bolesti umre godišnje toliko žena da se mogu napuniti 32 autobusa. Odgovornost svih nas je ono što je potrebno, počev od pojedinaca, institucija, medija, države. Apelujem na sve drage dame da obavljaju redovne samopreglede i preventivne preglede, da se odazivaju na skrining, vole sebe, počnu da žive zdravije, sedišta u autobusima zamene sedištima bicikala. Važno je da svi koji su prošli bitku sa rakom budu svesni da je udruživanje način da pokušamo da promenimo u sistemu stvari na bolje“, kaže Vesna Bondžić, iz Ženskog centra Milica.
 

ZAGREVANJE PRED 51. BITEF


#PokloniBitef- Kompanije i ambasade obradovale najbolje studente
 
Beograd, 19. septembar 2017- U u okviru akcije #PokloniBitef, a u susret 51. festivalu, Maxi supermarketi i Bitef na Cvetnom trgu okupili su predstavnike ambasada, državnih institucija, grada i kompanija na  druženju na kom su svi zainteresovani mogli da podrže kulturu i kulturni razvoj mladih kupovinom karta za najbolje studente Beogradskog univerziteta. Kroz ovu akciju Maxi supermarketi i Bitef želeli su da upravo prva publika koju će Bitef obradovati i pre početka samog festivala budu studenti.
 
Govoreći u ime Bitef festivala, umetnički direktor Ivan Medenica izrazio je zahvalnost ovogodišnjem prijatelju festivala Maxi supermarketima za podršku i istakao da je finansijska podrška krucijalna jer omogućava da Bitef stvara i pruža publici najbolje sa svetske teatarske scene u Beogradu. Istakao je da je ova saradnja više od toga - to je partnerstvo iz kog se rodila akcija "Pokloni Bitef". “Odlučili smo da pozovemo i sve ostale koji žele, da nam se pridruže, da nađemo način da umetnost bude dostupna onima koji od nje mogu najviše da dobiju - mladim ljudima. Zato danas, svako može otkupiti ulaznice za Bitef i pokloniti ih najboljim studentima umetničkih fakulteta. Zaista mislim da ne postoji bolji način od ovog da pokažete da vam je stalo do mladosti”, istakao je Ivan Medenica, umetnički direktor Bitefa i redovni profesor Fakulteta dramskih umetnosti, zahvalivši se prijateljima festivala i partnerima iz sveta politike, diplomatije, biznisa i kolegama umetnicima koji su dali podršku. 
 
Akcija #PokloniBitef je ove godine omogućila da 58 najboljih studenata Beogradskog univerziteta pogleda izvođenja renomiranih svetskih autora i predstava o kojima priča cela Evropa. Predstave za koje se u celom svetu traži karta više, kao što su "Olimp", čuvenog belgijskog umetnika Jan Fabra, "Biblija" i "Carstvo nebesko", koje je režirao jedan od vodećih evropskih autora Jernej Lorenci i mnoge druge, zahvaljujući ovoj akciji moći će da pogledaju i beogradski studenti. Pored predstavnika diplomatskog kora, državnih institucija i kompanija, kupovini karata za studente priključile su se i brojne istaknute ličnosti iz kulturnog i umetničkog života kao što su Vanja Ejdus, Milica Zarić, Vlada Aleksić, Srđan Šaper, Jelena i Minja Bogavac, Predrag Vasić i mnogi drugi.
 
“BITEF je jedan od simbola Beograda i veoma smo srećni što možemo da pomognemo podsticaj i razvoj kulturnih dešavanja i modernog teatra. Kultura je baza i ogledalo vrednosti svakog društva, a kao dobar komšija, Maxi uvek nastoji da ponudi podršku kvalitetnim kulturnim sadržajima, i da na taj način kulturu učini dostupnu svima. Ovom akcijom želeli smo da omogućimo i našim partnerima i drugim prijateljima Bitefa da i oni postanu deo beogradske istorije, kulturnog razvoja i perspektive mladih umetnika”, izjavio je Kventin Roje, generalni direktor kompanije Delez Srbija.
 
Studenti će uživati u predstavama najboljih evropskih autora, a to su im omogućile ambasade Holandije, Belgije, Švedske, Kanade, Industrija građevinskog materijala "Toza Marković", Represent Communications, Knjaz Miloš, vila Jelena, ali i izvršna direktorka Bitefa Jelena Knežević, kao i umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica.
 

ANTIČKI TEATAR I TRPEZA BOGOVA NA CVETNOM TRGU


51. BITEF započeo programom za najmlađe
 
 
 
Beograd 04. septembar 2017- Jedan od omiljenih beogradskih trgova na par sati postao je ambijent antičkog Olimpa. Najmlađi Beograđani su prve subote septembra na Cvetnom trgu imali priliku da se uvere zašto je baš antička Grčka kolevka modernog teatra, da isprobaju ukuse poput onih sa trpeze grčkih bogova i uvere se zbog čega je drevna Grčka bila posebna, ali i zašto je BITEF jedna od najvažnijih kulturnih manifestacija u zemlji.
 
„Ove godine BITEF je želeo da prvu u nizu svojih aktivnosti posveti upravo najmlađim sugrađanima. Sudeći po posećenosti, interesovanju mališana i širini iskrenih osmeha, uvereni smo da smo naišli na publiku koju će biti teško nadmašiti. Našu ideju da za kulturu nikada nije prerano, prepoznali su i Maxi supermarketi uz čiju smo pomoć Olimpionicu i realizovali i koji će nam biti podrška i tokom celog trajanja BITEF-a”, izjavio je direktor BITEF-a, Miloš Latinović. 
 
Kroz kontinuiranu podršku programima za najmlađe i kulturu, Maxi supermarketi pokazali su još jednom šta znači biti pravi Dobar komšija. “Briga o najmlađima je nešto čemu smo mi u Maxiju posebno posvećeni i što je u samom vrhu liste naših prioriteta. Kvalitetnih kulturnih sadržaja za decu nema puno, zato smo izuzetno srećni što smo zajedno sa BITEF-om najmlađima omogućili da besplatno budu deo jednog posebnog kulturnog performansa, kakav se retko pruža prilika da se vidi. Kultura je bitan segment odrastanja i života i uvek ćemo se truditi da je kroz podršku značajnim kulturnim manifestacijama učinimo dostupnom svima”, rekao je Nikola Papak, menadžer korporativnih komunikacija u kompaniji Delez Srbija.
 
Olimpionica je bila prva u nizu aktivnosti ovogodišnjeg BITEF-a, a iako je prvenstveno namenjena najmlađim Beogrđanima, i njihovi roditelji su mogli da se prisete nekih bitnih motiva iz antičke mitologije. 
 
“Pogledajte samo to malo nasmejano lice, divno smo se danas proveli. Videli smo da je moguć spoj antičkog i savremenog, a naučili smo da napavimo nektar i ambroziju, kako bismo probali da odgonetnemo da li je to zaista bila tajna besmrtnosti grčkih bogova. Retka je prilika da deca mogu potpuno besplatno da uče nešto novo, druže se i upoznaju nove drugare. Cvetni trg je zaista bio prava Olimpionica i zahvalni smo BITEF-u i Maxiju što su nam omogućili da provedemo jedno prepodne okruženi kulturom, mitologijom, ali i dobrom zabavom”, navela je zadovoljna majka jednog od mališana. Među roditeljima koji su sa svojom decom uživali na "Bitefu za pojesti" u Olimpionici bile su i brojne poznate ličnosti poput glumice Nade Macanković, čuvene balerine Ašhen Ataljanc, glumca Aleksandra Đurice, balerine Narodnog pozorišta Ivane Savić Jacić, voditeljke Irine Vukotić i mnogih drugi.
 

AKCIJA “MENJAM SE DANAS ZA BOLJE SUTRA” U MESECU BORBE PROTIV RAKA DOJKE


Prevencija i podrška ključna u borbi protiv opake bolesti
 
 
Mesec borbe protiv raka dojke bio je povod da se u Maxi supermarketima u Shopping centru Rajićeva i Maxi Alonso organizuju savetovanja različitih stručnjaka na temu važnosti prevencije i redovnih pregleda, a sve pod sloganom “Menjam se danas, za bolje sutra”. 
 
Koliko je bitna fizička aktivnost, zdrava ishrana i šta sve ima uticaj na zdravlje dojki, kao i sprečavanje razvoja bolesti, prisutnim damama su u Shopping centru Rajićeva pričale dr Stanislava Otašević predsednica Evropa dona Srbija, dr Maja Gulan, onkološki hirurg, Jasmina Lukić, predstavnica ED Srbija.
 
Tom prilikom podršku akciji pružile su fudbalerke ženskog fudbalskog kluba Rad, Aleksandra Kovač, Aleksandra Gudelj.
 
Povodom Međunarodnog dana borbe protiv raka dojke Beograđanke su još jednom imale priliku dobiju korisne informacije i značajne savete od predstavnica udruženja EuropaDonna, kao i da vide koji su recepti za zdrave obroke koje je za njih tom prilikom pripremao poznati kuvar Nenad Veljković u Maxi supermarketu Alonso.
 
“Tokom čitavog oktobra obeležavali smo mesec borbe protiv raka dojke, a ova akcija je samo jedna u nizu. Kako je svaki dobar komšija i brižan komšija, tako smo i mi iz kompanije Delez Srbija želeli da dopremo do što više naših sugrađanki i pomognemo im da se što brže informišu o ovoj temi. Prevencija može nekome da spasi život, a nadamo se da smo ovom akcijom došli do onih do kojih glas o značaju prevencije treba da stigne. Naša misija se ne završava sa ovim mesecom, jer je za nas zdravlje na prvom mestu”, izjavila je Mirjana Jovašević, direktorka korporativnih komunikacija kompanije Delez Srbija.
 
U Srbiji se godišnje otkrije oko 4.600 obolelih žena od raka dojke, dok svakog dan 13 novih žena dobije dijagnozu ove opake bolesti.
 

MAXI uskršnje čarolije za najmlađe Beograđane

Beograd, 12. april 2017- Više od 800 predškolaca i najmlađih đaka sa dve beogradske oštine- Stari grad i Vračar ukrašavali su uskršnja jaja u velikoj akciji koju su organizovali „Prijatelji dece opštine Stari Grad“ i „Prijatelji dece Vračara“, a koju je podržao i Maxi, najveći maloprodajni lanac u zemlji. Svi koji su danas prošetali Skadarlijom ili Cvetnim trgom, mogli su da vide kako to izgledaju uskršnje prirpeme iz malo drugačije perspektive. Ovog puta bojice, flomasteri i šljokice bili su glavni alat za oslikavanje uskršnih jaja, a mališani osim što su pokazali svoju kreativnost imali su priliku da se druže i sa vršnjacima iz drugih škola sa svoje opštine. Nakon sat i po, kreativna radionica je bila gotova, a pored jaja bile su ofarbane i ruke mališana čime je na najlepši način započeta ovogodišnja proslava uskršnjih praznika.
 •  

   
   

 •  

   
   

PRVO LETNJE OSVEŽENJE U MAXIJU Više od 85 brendova piva za ovo leto

13. jun 2017 – Vreli letnji dani asociraju na hladne napitke, a najčešća je prva pomisao na pivo. I kad pomislite da samo na jednom mestu imate 85 različitih brendova piva, izbor nije lak. Tako kupci u Maxi supermarketima mogu da odaberu oprobana, piva sa tradicijom, ali i da budu avanturisti i probaju prvo organsko pivo u Srbiji sa kinoom ili okuse kako izgleda pivo kad se udruže zanatska izrada ovog napitka i očuvanje kvalitetnog finalnog proizvoda. Predstavnici ambasada zemalja koje su poznate po najkvalitetnijem pivu Belgije i Holandije, najveći proizvođači Heineken, Apatinska pivara i Carlsberg, ali i kompanije Jovanja i Bunt 99 Kraft pivara, uz predstavnike medija uživali su u različitim ukusima piva u Maxi supermarketu Alonso. Prisutni su učestvovali u kvizu koji je bio osmišljen kao mala provera znanja o pivu i zabava tokom ispijanja hladnih piva različitih ukusa.
 • P

Nagrada Privredne komore Srbije na osnovu glasanja potrošači „ PREMIA“ najbolja robna marka u zemlji

Novi sad, 2. februar 2017. godine - Privatna robna marka Premia, koja se isključivo prodaje u radnjama Maxi, Tempo i Shop&Go po treći put dobitnik je nagrade „Najbolje iz Srbije 2016" u kategoriji najbolji trgovački robni brend. Izbor se vrši na osnovu glasanja potrošača, stručne javnosti i poslovnih partnera. Nagradu „Najbolje iz Srbije“ već 12 godina realizuju Privredna komora Srbije u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija. „Ponosni smo na činjenicu da ova nagrada dolazi pre svega od potrošača koji su prepoznali Premia robnu marku kao najbolju u Srbiji. Ova nagrada je i potvrda da Maxi svojim kupcima obezbedjuje samo najbolje. Ovo je ujedno i priznanje srpskim kompanijama, našim dobavljačima, jer su oni, zajedno sa nama, doprineli da Premia postane jak i afirmisan brend na tržištu. Nastavljamo sa daljim razvojem i inovacijama kako bismo nasim kupcima omogućili najviše standarde u kupovini i vrhunski kavlitet – izjavila je Mirjana Jovašević direktorka korporativnih komunikacija kompanije Delez Srbija koja je vlasnik prodavnica Maxi, Tempo i Shop&Go. Trgovačka robna marka Premia prodaje se isključivo u radnjama Maxi, Tempo i Shop&Go, a u ovom trenutku asortiman Premia proizvoda broji skoro hiljadu artikala. Pored Premia robne marke, svojim potrošačima, ovaj trgovinski lanac nudi i proizvode privatnih robnih marki 365, Taste of inspirations, Care, Od naše zemlje, Home i Bio.

DOMAĆI PARADAJZ I KRASTAVAC U MAKSIJU

Vredne ruke porodice Matić hrane Srbiju

Porodica Matić iz sela Saraorci kod Smedereva samo tokom jednog dana proizvede dva šlepera paradajza i krastavaca koji se prodaju u Maxi supermarketima. Oni su samo jedna od pedeset domaćih porodica koje u ovom trgovinskom lancu plasiraju svoju robu. Inače, više od 30 000 tona povrća i voća proizvedenog u našoj zemlji godišnje se proda u Delezovim radnjama, a više od 70 odsto robe na policama je poreklom iz Srbije. Matići su jos 2003. godine započeli plasteničku proizvodnju, da bi danas došli do dva hektara korisne površine na kojima uzgajaju krastavac i paradajz i zapošljavaju deset ljudi. Oni su od 2009. godine počeli saradnju sa Maxi supermarketima i do danas su ostali jedan od njihovih ekskluzivnih dobavljača. "Zadovoljni smo saradnjom sa Maksijem, a narod na celoj teritoriji Srbije može da kupi naš domaći, srpski paradajz. Planiramo da u narednom periodu dodatno modernizujemo naše plastenike kako bismo poboljšali uslove za još bolji prihod, a verujem da ćemo u tom slučaju zaposliti još ljudi", kaze Goran Matić, domaćin i preporučuje mladima da se okrenu poljoprivredi jer je to naša buducnost. "Verujem i da će moj sin krenuti našim stopama", naglašava ovaj poljoprivredni proizvođač.