Dostava u vreme koje odabereš
Poruči do 21h za sledeće jutro
Donosimo teške artikle do tvojih vrata
Dodatni popusti za online kupovinu
Preskoči link
Maxi logoMaxi logo

Dobro došli

Moja stranica
0
Vina iz Srbije
Vina iz Srbije


Palićki region

Palićko vinogorje se nalazi u centralnom delu rejona Subotičko-Horgoške peščare, na peskovitim terenima oko Subotice i Palica, i sastoji se iz dva dela-zapadnog,koji se nalazi u području oko Gornjeg i Donjeg Tavankuta,i istočnog,koji se nalazi u području oko Subotice,Palića i Bačkih Vinograda.

Vinarija Zvonko Bogdan – Subotica

Vinarija Zvonko Bogdan je svoj put započela 2008. godine kada se objedinjujući  specifičnost i tradiciju Palićkog vinogorja sa najsavremenijom francuskom tehnologijom uputila ka jasnom cilju da proizvodi vina vrhunskog kvaliteta koja nose pečat podneblja s kog dolaze.
 
Usidrena u moru svojih vinograda na istočnoj obali jezera Palić, na samom severu Srbije, vinarija je izgrađena u stilu secesije, karakteristične za tradicionalnu arhitekturu Palića I obližnjeg grada Subotice.
 
Veličanstveno zdanje vinarije koje jasno upućuje na gotovo nezaobilazan spoj vina I umetnosti dostojno je utočište sve poznatijeg I priznatijeg vina, ali i dobar domaćin za sve koji požele da vide i dožive gde se i kako ono rađa.
 
Vinarija nosi ime poznatog subotičkog pevača starogradskih pesama, gospodina Zvonka Bogdana, čija su umetnost i ime sinonimi za vrhunski doživljaj kao što su i vina Vinarije Zvonko Bogdan. 

8 tamburaša

8-10% 

Stil vina: belo suvo vino                     

Sortni sastav:                                        

50%  Sauvignon Blanc                         
25% Chardonnay                                                                                                   
20% Pinot Blanc                                                                                                     
5% Muscat

Sauvignon Blanc

8-10%                                       

Stil vina: belo suvo vino                       

Sortni sastav:                                           

100% Sauvignon Blanc                           

Roze

8-10%                                                     

Stil vina: Poluslatko vino         

Sortni sastav:                                        

50% Merlo                                             
30% Caberne Franc                          
20%-Frankovka                                                       


Život teče

14-16%

Stil vina: suvo crveno vino

Sortni sastav:

50% Merlo
30% Caberne Franc
20% Frankovka
Fruška Gora
Današnji izgled Fruške gore odraz je njene geološke istorije i savremenih geodinamičkih procesa. Danas ona predstavlja usamljenu ostrvsku planinu u Panonskoj niziji, a nekada je bila ostrvo u Panonskm moru.Zaštitnica Sremskog rejona,  Fruška Gora, na svojim padinama skriva plodno zemljište ,pogodno za gajenje vinograda i vinove loze.

Vinarija Kovačević- Irig

Vinarija Kovačević ima tradiciju gajenja vinove loze,dužu od 100 godina,a 2001 godine izgrađena je  nova vinarija u koju je ugrađena moderna vinarska oprema i primenjuju se kako savremena tehnologija tako i tradicionalna metoda proizvodnje vina . Tada je vinarija proizvodila oko 10 000 litara,da bi se iz godine u godinu proizvodnja povećavala za oko 50% i danas iznosi  600 000 boca godišnje. 

Vlasnik, Miroslav Kovačević je treća generacija vinogradara i vinara u svojoj porodici. Miroslavu  Kovačeviću je dodeljena prestižna nagrada za sve svoje posvećene razvojne poslove i proglašen je preduzetnikom godine na manifestaciji Blic preduzetnik godine. Prestižni žiri je od 400 preduzetnika  iz cele Srbije,rangirao Vinariju Kovačević kao najuspešnije preduzeće sa velikim razvojnim potencijalom.
 

Chardonnay

8-10%                                                            

Stil vina: belo suvo vino                            

Sortni sastav:                                               

100% Chardonnay                                       

Aurelius

14-16%                                                             

Stil vina: crveno suvo vino                            

Sortni sastav:                                                    

60% Caberne Sauvignon                                
40%-Merlot                                                      

Cuvee Piquant

8-10%                                                        

Stil vina: Suvo belo vino                         

Sortni sastav:                                                         

50%  Traminac                                          
30%  Muscat Ottonel                               
20%-Sauvignon Blanc                                     
 

Rosetto

8-10%
 
Stil vina: suvo roze vino
 
Sortni sastav:  
       
60% Caberne Sauvignon                         
40% Merlot
 

Vinarija Quet - Banostor

Selo Banoštor je jedno od najstarijih naselja u Vojvodini. Ušuškano na severnim obroncima Fruške gore, na samoj obali Dunava, 28 kilometara udaljeno od Novog Sada, ovo selo je od pamtiveka poznato po dobrom vinu i ribolovu. Entuzijazam, vizija i pre svega ljubav prema vinu i vinogradima, opredelila je osnivače vinarije da započnu vinsku priču baš u Banoštoru. U ataru sela, 2006. godine, kupili su i zakupili 110 hektara vinogradarskog zemljišta, na kojem se već nalazilo 46 hektara vinograda. Poznati “flying winemaker”, gospodin Tieri Abere , konsultant najprestižnije konsultanske kuće u svetu vina, Rolland Conseils et Prestation, svečano je promovisao novo vino u ponudi ove vinarije – Merlot barrique 18+.
Merlot 18+
 
14-16%  
                                                       
Stil vina: crveno suvo vino    
                   
Sortni sastav:
                                          
100% Merlot                                    
 

Vinarija Erdevik

Vinarija Erdevik nalazi se u selu Erdevik u Sremu na zapadnim obroncima Fruške Gore.
 
Blago zatalasan, sa dve strane okrużen Fruškom gorom a sa druge dve ravnicama, na 140 metara nadmorske visine i na obroncima Fruške gore, sa tri prelepa jezera Erdevik je jedno od najlepših sela Srema.

U Erdeviku je prva loza zasađena još 276 god. p.n.e. u vreme cara Proba. Od tada pa do današnjih dana pogodna i pitoma klima Fruške gore je u ovom kraju podsticala razvoj vinarstva i naviku uživanja u vinu.     Početkom XIX veka u Erdeviku je bilo znatnih zasada vinograda, pa je 1826. godine grof Livije Odeskalki podigao ovaj podrum.

Vinarija Erdevik danas je spoj modernog i tradicionalnog gde se proizvodnja vrhunskih vina radi isključivo iz sopstvenog vinograda na desnoj obali Dunava.
 

Vinarija Sapat - Slankamen

Naši zasadi, nalaze se na poslednjem fruškogorskom brežuljku, na blago zatalasanom vinogorju slankamenačkih vinograda, koje poseduje idealne fizičko-agronomske i mikroklimatske uslove za gajenje vinove loze. Naši vinogradi su podeljeni na dve strane - severnu, gde blizina Dunava povoljno utiče na rast belih vrsta grožđa i južnu, okrenutu ka Sremu, pogodnu za uzgoj crvenih sorti.

Vinarija Mačkov podrum -Irig

Mačkov podrum je porodična vinarija iz Iriga, u kojoj radi šesta generacija vinara. Na svojih 32 hektara vinograda uzgaja veliki broj sorti, a neka od najpoznatijih vina pored Portugizera su Chardonnay, Traminac mirisavi, roze Frajla, Camerlot.
Šumadijski Region
Šumadija je vinski rejon iz kog je potekla obnova srpske vinarske tradicije.Predanje kazuje da je u ovoj regiji još u vreme Starih Rimljana gajena vinova loza. Francuski putopisac De La Brokijer je 1423. godine pisao o vinogorju na padinama Kosmaja i Venčaca. Ipak, prava istorija regije počinje od Karađorđa i njegovog sina, kneza Aleksandra koji je imao svoj podrum vina na Oplencu. Tu tradiciju je potom nastavio kralj Petar I Karađorđević. Još 1906. godine, kralj Petar I Karađorđević je u okolini Oplenca počeo od seljaka da otkupljuje zemljište i vinograde.

Vinarija Pik Oplenac - Topola

Vinarija PIK Oplenac svoj put započela je 1948. godine kada je osnovano preduzeće za otkup i promet alkoholnih pića Oplenac. Izgradnjom Novog podruma, pripajanjem Poljoprivrednog dobra Oplenac, te poslovanjem u okviru preduzeća Navip Oplenac. Ugovorom zaključenim sredinom 2014. godine, PIK Oplenac je postao privatno vlasništvo . Prateći svetske trendove u vinarstvu, sadašnji vlasnik se okrenuo visokim standardima proizvodnje, oslanjajući se na iskustvo, tradiciju i kulturu oplenačkog kraja  i objedinjujući ih sa  najsavremenijom tehnologijom francuskih i italijanskih proizvođača.

Monarh Cuve

14-16%
                                              
Stil vina: suvo crveno vino 
 
Sortni sastav:
                                  
33%  Caberne Sauvignon                
33% Merlot                                                 
33% Vranac                                                                                                                                                 
 

Monarh Merlot

14-16%  
                                                 
Stil vina: belo suvo vino    
                    
Sortni sastav:    

100% Merlot                                         
 

Chardonnay

8-10%      
                                   
Stil vina: Poluslatko vino        
 
Sortni sastav:  
                           
100% Chardonnay                       
 

Muscat Ottonel

8-10%
 
Stil vina: belo suvo vino    
           
Sortni sastav;    
     
100% Muscat Ottonel                            
 

Vinarija Radovanović - Krnjevo

Vinarija Radovanović je osnovana godine 1990, naša vinarija bila je prva mala privatna vinarija u Srbiji. Imali smo samo jedan cilj, a to je – proizvodnja visokokvalitetnih vina koja srpsko vinarstrvo mogu da približe svetskim standardima. I danas hodamo istim tim putem, tragajući za najboljim; za vinom koje će jednog dana Šumadiju, a i celu Srbiju, moći da postavi na najvišu lestvicu svetskog vinarstva.

Koreni vinske priče porodice Radovanović iz Krnjeva nadomak Velike Plane sežu do početka XX veka, kada je Miloš Radovanović zasadio svoje prve vinograde. Poglavlje koje danas ispisuje Podrum Radovanović započeto je 1990. godine, kada je Miodrag Radovanović odlučio da obnovi dedino imanje izasadi svoju prvu lozu.
 

Caberne Franc

14-16%      
                                                                                          
Stil vina: crveno suvo vino    
    
Sortni sastav:    
                                                                                 
70%  Caberne Sauvignon                                                                  
30% Caberne Franc                                   
 

Chardonnay Class

8-10%    
                                                                                                    
Stil vina: belo suvo vino    
                                 
Sortni sastav:          
                                                                
100% Chardonnay                                    
 
Region Tri Morave
Rejon Tri Morave nalazi se u centralnom delu Srbije, u donjem slivu Zapadne Morave, donjem slivu Južne Morave i gornjem slivu Velike Morave i njihovih pritoka. Oivičen je planinama sa zapadne i severne strane, i to su Gledićke planine i Bešnjaja, sa južne strane planine Goč, Željin, Kopaonik i Jastrebac i sa istočne Beljanica, Kučajske planine, Rtanj i Ozren.

Vinarija Temet - Lozovik

U Lozoviku iznad Jagodine, valovitom predelu odakle Šumadija gleda na Pomoravlje, vodeni tragom plodne zemlje, postalo je jasno gde treba pustiti korenje. Smeštena na prelepim padinama koje obezbeduju idealnu izloženost suncu, vinarija Temet oblikovana je pod jakim uticajem okruženja, sa težnjom da se pronade sklad u radu i životu pod istim krovom. Sama rec Temet izvedena je iz latinske reci Temetum, što u prevodu znaci – jako i snažno vino sa karakterom.

Tri Morave Belo

8-10%      
                                                                                                             
Stil vina: belo suvo vino    
                                                                               
Sortni sastav:    
                                                                                                 
45% Smederevka
45% Tamjanika
10% Morava                                   
 

Tri Morave crveno

14-16%
 
Stil vina-suvo crveno vino
 
Sortni sastav:
 
85% Prokupac
15% Merlot
 
Župa 
"Ovo je druga evropska Šampanja!" izjavio je ushićeno francuski konzul Deko 1904. godine.

Tradicija gajenja plemenitih sorti vinove loze, grožđa i vina u Župi datira, prema pisanim dokumentima, iz XII veka kada samodržac srpske i primorske zemlje Stefan Nemanja daje manastiru Studenici sela i zaseoke u Župi i to: Starci, Popovci, Kožetin da gaje vinograd i proizvode vino za potrebe manastira.

Župa je vinogorje zapadno moravskog rejona (kruševački vinogradarski podrejon) u kotlini između planina Kopaonik, Željin, Goč i Jastrebac, na nadmorskoj visini od 300 - 450m sa specifičnim klimatskim uslovima gde su dani žarki, a noći hladne, što doprinosi stvaranju aromatskog kompleksa i specifičnog ukusa grožđa od koga se dobija kvalitetno vino harmoničnog ukusa.
 

Vinarija Minić

Vinska kuća Minića nastavlja porodičnu tradiciju proizvodnje vina na sopstvenom imanju, koja je u poratnim godinama nakratko prekinuta zbog poznatih događaja koji su se tada odigrali. Dvadesetih godina prošlog veka točionice i kafane porodice Minić pod imenom "Velika Župa" uspešno su radile u više gradova tadašnje kraljevine.  

Vinarija Spasić

Vekovima su vinogradi slavnog župskog grada Koznika bili tamo gde su danas vinogradi Vinske kuće Spasić. Tako u porodičnoj zaostavštini Spasića počasno mesto zauzimaju dokumenti iz 1856. godine koji svedoče da se vinarstvom bave najmanje 150 godina unazad. Svetlu porodičnu tradiciju danas nastavlja Milan Spasić, koji je vinograd zavoleo uz oca i dedu.

Vinarija Ivanović

Burni istorijski događaji nosili su porodicu Ivanović s kraja na kraj Balkana, ali se oko 1814. godine porodica doseljava u Kožetin (današnji Aleksandrovac). Od tada, pa sve do današnjih dana, generacije Ivanovića bave se proizvodnjom grožđa i vina. Filozofija osnivača vinarije, Dragoslava Ivanovića, da se vino proizvodi u vinogradu doslovno se poštuje: rod grožđa je strogo kontrolisan, a pre vinifikacije oštećena i zelena zrna se odstranjuju.
Toplički region

Vinarija Toplički Vinogradi - Goinovac

Na periferiji vinogradarskog sela Gojinovac, u dolini reke Toplice, smeštena je neverovatna celina zgrada usred beskrajnih polja vinograda: Vinarija “Toplički vinogradi”. Tu, Miki Kovačević i Urs Haener, proizvode vina od 2011. godine. Od samog početka su znali da je loza ključ dobrog vina. Tako su od 2007. godine počeli sa sađenjem vinove loze visokog kvaliteta, na starom, već postojećem vinogradarskom tlu, oživljavajući skoro izgubljenu tradiciju, zbog embarga izvoza u bivšoj Jugoslaviji. 

Od vitalnog značaja je da grožđe zadrži kvalitet na putu od loze do boce, pa je proizvodnja strukturisana u skladu sa tim: tok soka grožđa vođen je silom gravitacije. Oblast od 26 hektara, koja je trenutno u proizvodnji, jeste i biće posvećena Prokupcu, autohtonoj lozi južne Srbije. Cabernet, Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay i Sauvignon Blanc se, takođe, proizvode. Ostalih 40 hektara Prokupca biće zasađeni u toku sledeće dve godine.

Vina “Toplički Vinogradi” su direktno dostupna iz vinarije u Gojinovcu, širom sveta.
 

Prokupac

14-16%    
                                          
Stil vina: crveno suvo vino    
          
Sortni sastav:    
                                 
100% Prokupac                                  
 

Caberne Sauvignon

14-16%      
                                            
Stil vina: crveno suvo vino    
         
Sortni sastav;  
                                  
100% Caberne Sauvignon                
 

Chardonnay

8-10%        
                                    
Stil vina: Belo suvo vino          
        
Sortni sastav;  
                                 
100% Chardonnay                            
 

Prkos

8-10%
 
Stil vina: suvo roze  vino
 
Sortni sastav;  
       
100% Pinot Noir                          
 
Manastirska vina

Hilandar

Srednjovekovni spisi svedoče da se proizvodnja vina u monaškim zajednicama procenjivala na 8-10 tona godišnje. Vino je pravljeno isključivo za potrebe Manastira. Tipikon (Tragos) iz 972.godine, prvi dokument koji reguliše organizaciju i administraciju Svete Gore, svojevrsni Svetogorski Ustav, sadrži i Pravilo 15 koje se odnosi na trgovinu vinom. Danas Manastir poseduje 17 hektara, a po izboru sortimenta je manastir Hilandar rešio da se ne pridržava tradicionalnih sorti koje su se nekada gajile na Svetoj Gori i u vreme Svetog Save već da zasade pretežno baziraju na internacionalnim (francuskim) sortama.

Tvrdoš

U jednoj prastaroj epskoj narodnoj pesmi pominje se manastir Tvrdoš I njegovi podrumi, odnosno manastirske izbe ispunjene vinom. U tamnim vremenima posle propasti srpske srednjovekovne države, srpski monasi su u manastirima očuvali klicu srpske duhovnosti I kulture, pa I tradiciju srpskog vinarstva. Danas, manastir ima dva podruma . U starom kamenom podrumu iz 15.veka, u stoljetnim hrastovima bačvama sazreva vranac, a samo desetak metara dalje, uz samu Trebišnjicu, ukopan je novi podrum opremljen najsavremenijom tehnologijom, ali savršeno uklopljen u postojeći kompleks.