Vinoteka

Lokacija i informacije o vinoteci

Vinoteka u Makedonskoj 24, najstarija vinoteka u Beogradu, otvorila se nakon renoviranja i predstavljena je pod novim imenom i brendom "VINOGRAD".

Vinoteka "VINOGRAD" će osim novog, osavremenjenog izgleda prostora ponuditi i više od 400 različitih etiketa vina, od kojih je oko 40 ekskluzivnih. Vinoteka "VINOGRAD" na jednom mestu nudi izbor vina iz devetnaest zemalja iz "starog" i "novog" sveta. Pored velikog izbora vina iz srpskih vinarija, posebna pažnja posvećena je izboru iz zemalja regiona, poput Hrvatske, Slovenije, Makednije, Grčke, itd. Zanimljivo je da će se u "VINOGRADU" pored asortimana namenjenog pravim hedonistima, poput dobrog izbora žestokih alkoholnih pića, cigareta i konditora, naći i vina proizvedena od organski gajenog grožđa.

Uvek možete pozvati naš VinoGrad na 011/ 3224-047 i dobiti informacije o vinima.

ISTORIJA VINA

Vino se slobodno može smatrati najstarijim proizvodom čovečanstva. Po nekim ne proverenim izvorima prvi tagovi vinarstva datiraju još pre 6000 godina pne iz Gruzije. Vinarstvo se od tih momenata rapidno širi i zauzima sve veće teritorije i tako vino postaje najvažnije piće kraljeva Mesopotamije i Egipta. U Egiptu se prvi put pominju i vinske etikete sa natpisom koji govori o geografskom poreklu. Taj podatak nam govori o tome da su i stari Egipćani shatali kolika je uloga podneblja na dalji razvoj i stil vina. Nakon Egipta vino se širi prvo na staru Grčku gde prvi put dobija i svog boga, Dionisa, što nam daje sliku o značaju koji su vinu pridavali Stari Grci. Grci su sa osvajanjem Apeninskog poluostrva na njega preneli i vinsku kulturu a samu zemlju nazvali Enotrija.

Veliki uticaj na širenje vinske kulture u svetu, a posebno na začeće vinograda u Francuskoj imali su Stari Rimljani koji su pored fantastičnog razvoja vinarstva u Rimu, vino predstavili i u danas jako poznatim regijama poput Burgundije, Bordoa, Šampanje, Loare, Rone, Mozel i Rajne.

Sa svojim razvojem vinarstvo dobija sve veći značaj u višim slojevima stanovništva i postaje piće vlastele. Glavnu ulogu u razvoju vinarstva već od 400 godine naše ere preuzima crkva i monaški redovi koji se od tog vremena brinu kako o vinogradima tako i o stvaranju vina. Vino na taj način dobija i religiozni značaj i sve više se upotrebljava i u religioznim obredima. Jedini region koji u to vreme nije bio pod uticajem crkve je bio Bordo koji se već od sredine dvanaestog veka bavio komercijalnom stranom vinarstva i obskrbljivao žedno britansko kraljevstvo potocima Klareta, kako su britanci nazivali crveno vino Bordoa.

Najveći razvoj vino doživljava u 16 i 17 veku kada se dešavaju neke prekretnice u proizvodnji i čuvanju vina. Tako je veliki pronalazak Engleza Dygbija iz 1622 godine, koji je svetu podario staklenu flašu u mnogome promenio tok vinske istorije. Do tog vremena vino se uglavnom čuvalo u buradima, krčazima, koži i raznim sličnim sudovima koji nisu bili u stanju da sačuvaju vino na duže staze.

Pronalazak flaše kao i uvođenje sumporisanja sudova u vinarstvo 1700 godine menja tu sliku i vina počinju da žive duže i da u toku svog sazrevanja menjaju svojstva i dobijaju takozvani buke.

Još jedan veliki pronalazak tog vremena određuje tok i pravac vinarstva i trendova u vinu. Benediktanski sveštenik Dom Perignon početkom 18 veka dobija po prvi put mehuriće u boci i tako pravi jedno sasvim novo poglavlje u mestu koje je Šampanja dotada zauzimala u svetu vina. Stvara se šampanjac.

Vina iz Portugalije

Vina iz Francuske

Vina iz Italije

Vina iz Argentine

Vina iz Španije

Vina iz Čilea