Maxi logoMaxi logo

undefined

Po kategoriji

Po temi

Zatvori
InspiracijaVinoInspiracija - Čuvanje vina
Odaberite termin za isporuku ili preuzimanje sada
Inspiracija

Čuvanje vina


Sigurno ste čuli za onu čuvenu frazu Tari kao dobro vino. Nju treba imati pre svega na umu ako ste maumili da čuvate flaše za neki poseban trenutak. Jer, iako vam se neko vino dopadne, niej sigruno da za nekoliko godina neće postati sirće. Zato imajte na umu da ne može svako vino da odležava i da time postane bolje. Ako želite da neko vino puštatae da odleži, obavezno proverite da li ima dovoljnu količinuu tanina u sebi jer od toga zavisi da li će se očuvati. Postoji nekoliko pravila kojih treba da se držite da bi vaše vino moglo da se očuva bez znatnog pogrošanja:

1. Tamno mesto

Svetlost je osnovni neprijatelj održanaj vina. Zato se ono čuva na tamnom mestu. Neke flaše se čak prave od specijalnog stakla da svetlost ne bi narušila aromu vina, dok šampanjci su redovno obavijeni posebnim papirom koji onemogućava proboj svetlosti koja bi naršila delikatnu aromu vina.

2. Posebna temperatura

Uobičajena temperatura za čuvanje vina je od sedam do 12 stepeni Celzijusovih. Pošto u stambenim jedinicama retko gde postoji mesto sa takvom temperaturom, nećete pogrešiti ako belo držite u frižideru, a crno u špajzu ili kutiji. Temepratura ne sme da pređe 24 stepena jer tada dolazi do oksidacije. Za služenje se vodite čuvenim principom 20: belo vino izvadite iz frižidera 20 minuta pre serviranja, a crno vino pak stavite u frižider na 20 minuta pre nego što ćete ga izneti i sipati. Ako ste zaboravili da ohladite vino a imate malo vremena, dobro pokvasite krpu ili peškir, obomotajte flašu i stavite u zamrzivač na sedam minuta. Česte oscilacije u temperaturama takođe ne valjaju pa ih izbegavajte.

3. Položaj flaše

Kos ili potpuno horizontalni položaj omogući će stalnu vlagu u čepu jer će se on u suprotnom osušiti i početi da propušta vazduh.

4. Vibracije

Iako vam zvuči preterano, ali jake vibracije i buka mogu narušiti pravilno odležavanje vina.

5. Bez jakih mirisa

VIno je poznato po svojoj osobini da vrlo brzo upija razne mirise, pa obavezno sklonite sve izvore jakih mirisa, uključujući i aromatične namirnice.