Maxi logoMaxi logo

undefined

Po kategoriji

Po temi

Zatvori
InspiracijaInspiracija – SirInspiracija - Sir i Vino
Odaberite termin za isporuku ili preuzimanje sada
Inspiracija

Sir i vino – perfektan spoj


Bliži se vreme proslava i okupljanja oko trpeze, nabavili ste razne sireve i vina, ali se dešava da niste sigurni šta najbolje ide sa čim. Verujte da ne grešite ako mislite da je komplikovano, jer zaista jeste. Treba uskladiti teksture, kiselost, tanine. Izbalansirati, uklopiti, omekšati. Ali nemojte da se obeshrabrite na samom početku, jer postoje osnovne smernice koje će vam pomoći da ne zalutate u beskrajnom univerzumu kombinacija koje slede.

1. Uparite intenzitet ukusa i starost

Mladi sveži sirevi imaju visok sadržaj vode te mlečnu i osetljivu teksturu. Kako sir stari, vlaga iz njega polako isparava, ostavljajući za sobom masti i proteine. Taj proces zove se zrenje. Pošto masti i proteini donose ukuse, stariji sirevi su uglavnom i bogatiji u ukusu. Vina, baš poput sireva, takođe imaju bogatu gamu aroma od delikatnih do smelih, a njihova dubina i složenost mogu biti u korelaciji sa njihovim godinama. Mlada vina su sveža i lagana, sa živim aromama i svetlim ukusima voća, citrusa,ili začina. Vina pak koja duže odleže, pored primarnih aroma voća, poprimaju i sekundarne note drveta od buradi u kojima stoje, zemlje, minerala... Baš kao i sirevi, ova vina imaju tendenciju da budu složenija od svojih mlađih kolega.

Dakle, uz mladi sir idu vina koja su voćna, sveža i penušava, pa je idealan spoj, recimo, mocarela sa desertnim muskatom, malvazijom ili šardoneom, dok su starijim sirevima potrebna vina sa više težine i složenosti – nećete pogrešiti ako uz jake ovčije sireve kombinujte snažna crna vina poput kaberne sovinjona ili plavca. Tako će snažna tekstura parmiđana doći do izražaja ako ga grickate uz plavac.

2. Pazite na tanine

Suva crvena vina idu sjajno s bogatim starijim sirevima, jer se njihovi tanini u najvećem broju slučajeva vezuju za proteine i masnoće, pa kao da nam isperu usta nakon svakog zalogaja zrelog sira. Tako uz zreli paški sir idealno idu plavci odležali pet do sedam godina. Međutim, kada suvo vino pijemo s mladim sirevima, može doći do onog metalnog osećaja u ustima, zato tu kombinaciju treba izbegavati.

3. Slano traži slatko

Kad degustirate slaniju verizju sira, povećava vam se mogućnost percepcije slatkoće u vinu, što može da bude odlično polazište za uparivanje vina i sira. Tako se, recimo, grčka feta lepo slaže sa lakšim crnim vinima i delikatnim rozeom.

4. Suprotnosti se privlače

Bogati kremasti sirevi odlično idu uz mehuriće u penušavim vinima zbog svojih konstrasta u teksturi. Idealni saputnik za sir bri je beli sovinjon a kamamber i šampanjac već spadaju u nezaobilaznu, klasičnu kombinaciju.

5. Kratak rezime

Meki mladi sirevi - rikota, mocarela, feta, bri, kamember - idu uz bela lagana vina: rizling, gevurc, muskat, šampanjac, sovinjon blan, pino gri.

Srednje stari sirevi - ementaler, grijer, edamer, gauda, mladi čedar - idu uz aperitivna vina: šardone, crveni i beli burgundac, pino blan, pino noar, beli bordo.

Takozvani smrdljivi sirevi kao što su gorgonzola i rokfor, da bi došli do izražaja, traže specijalna, likerska vina, tipa: muskat ili marsala.

Stariji sirevi – pekorino, parmiđano ređano, stariji čedar – traže bela vina punog ukusa i crvena vina s puno tanina kaberne sovinjon ili odležali plavac.