Maxi logoMaxi logo

undefined

Po kategoriji

Po temi

Zatvori
InspiracijaInspiracija – PekaraInspiracija - Pekara trikovi
Odaberite termin za isporuku ili preuzimanje sada
Inspiracija

Trikovi za ukusniji hleb ili Male tajne vrhunskih pekara


Pretvrd, premekan, zagoreo, živkast – hleb ume često da ne ispadne baš onakvim kakvim želimo, zato vam otkrivamo male tajne vrhunskih pekara 

Koliko puta ste napravili hleb, ali on nije kao onaj koji kupujete u pekari, fali mu mekoće, vazdušaste sredine ili hrskave korice. A recept je provren i tačan. Nemojte da očajvate, reč je samo o boljim alatima koje imaju pekari. Njihove furune su namenski pravljene za pečenje hleba, a sastojci koje koriste čeće puta proveravani. Ipak, postoje neki osnovni trikovi koji mogu da vam pomognu da dobijete hleb koji je nalik kupovnom, mirisan i ukusan.

Prvo i osnovno pravilo, koje se često zaboravlja glasi – obavezno pre pripreme brašno prosejte kroz sito, jer tako utičete na njegovu rastresitost koja će obezbediti meku konzistenciju testa.

Za hleb se koristi meko brašno, a najbolje je kad se pomeša više vrsta. Ipak, ako ste početnik, ne preterujte s eksperimentisanjem dok se ne uhodate u samoj proceduri pravljenja. Zapisujte zapažanja jer to može da vas liši bespotrebnog ponavljanja istih grešaka. Recimo, ječmeno brašno je gorkasto pa bi njega trebalo stavljati u manjim količinama, dok su pšenično, raženo i speltino najzahvalnija za izradu hleba.

Svi sastojci za hleb (brašno, kvasac, so, voda, mrvica šećera za aktiviranje kvasca) treba da budu bar sat vremena na sobnoj temperaturi jer razlike mogu narušiti kvalitet krajnjeg prozvoda.

Voda u koju se stavlja kvasac treba da bude mlaka nikako vruća (dakle ispod 59 stepeni Celzijusovih), jer će visoka temperatura da uništi kvasne ćelije pa vam hleb neće narasti. Iako je opšte poznato da so spada u tzv. belu smrt, nemojte je izbacivati iz recepta jer je nephodna radi hemijske interakcije između kvasca i brašna. Prvo je pomešajte s brašnom pa potom dodajte narasli kvasac, nikako drugačije.

Ako koristite svež kvasac, budite sigurni da rok trajanja nije istekao jer vam se hleb neće podići u toku pečenja. Isto važi i za suv kvasac. Šećer za aktivaciju kvasca možete zameniti medom ili melasom.

Posipanje brašna odozgore obezbeđuje rustični izgled, ako pak premažete celim jajetom ili samo belancetom umućenim s malo vode, dobićete zlatnožutu mekanu koricu, dok je mleko odlično za hleb koji ćete koristiti za sendviče jer će uticati na to da kora bude braonkasta i meka. Takođe, odličan efekat korice postići ćete ako u rernu ubacite posudu sa vodom koja će obezbediti vlažnost vazduha i divan sjajni izgled kore. Pazite samo da posuda može da ide na visoke temperature da ne bi došlo do pucanja. Da sprečite pucanje korice, hleb pre pečenja stavite pod mlaz vode.

Kad je hleb gotov, izvadite ga i stavite da se hladi na rešetku pola sata. Ako ga ostavite u rerni, može da se popari i postane neprijatne gumaste strukture. Ako je pečen hleb previše tvrd, umotajte ga u čistu vlažnu kuhinjsku krpu pa će smekšati.

Tek što ste napravili smesu za hleb, a morate da idete od kuće? Umotajte je u providnu foliju i stavite u firžider. Kvacas ne voli hladnoću pa će prestati da raste. Kad budete hteli da nastavite s pravljenjem svog hleba, izvadite testo, premesite ga i ostavite da ponovo naraste. Nemojte da vas začudi što se sporije diže nego prvi put – tako treba. Ako pak želite da napravite više smese za hleb odjednom, koristite uobičajen recept, ali sa dvostruko više kvasca. Kada napravite testo, oblikujte hlepčiće i stavite u zatvorene kese za zamrzavanje i dobro istisnite iz njih vazduh. Ovako uskladišteno testo može da se održi do četiri nedelje u zamrzivaču. Kad vam zatreba, testo stvaite u nauljenu posudu, ono će rasti dok se odmrzava, a posle radite dalje kako recept nalaže.

Vežba je majka svih uspeha u kulinarstvu. Zato mesite, mesite i tom vežbom ćete dovesti izradu svog hleba do savršenstva. Dobro umešeno testo se lako rasteže, ali pritom i ne kida, dok ruke prilikom mešenja ostaju čiste.