• Pronalaženje prodavnice
  • Izbor jezika
    SR
    • CP

BRIJANJE KOJE JE UBRZALO FUDBAL

 
Nije da se hvalim, ali od početka prvenstva govorim da je Francuska već viđena na tronu. Pre svega, jedna su od tri najmlađe ekipe u Rusiji, a mlađi lakše podnose napore turnirskog takmičenja posle izuzetno naporne sezone na klupskom planu. Druga stvar, njihov najbolji igrač (Kilijan Mbape) se sa Pari Sen Žermenom prošetako kroz francusku ligu i brzo završio sa obavezama u Ligi šampiona.
 
Utakmicu protiv Belgije rešio je još jedan defanzivac. Od Svetskog prvenstva '98 i čuvene 'dopijete' Lilijana Turama u polufinalu protiv Hrvatske, Francuzi čekaju da se neki njihov odbrambeni igrač upiše u strelce na najvećoj fudbalskoj smotri. I dočekaše čak trojicu golgetera iz pozadine na ovom Mundijalu (Pavar protiv Argentine, Varan protiv Urugvaja i Umtiti protiv Belgije). Redom, od osmine do polufinala. Nije li to u završnom činu došao red na levog beka Hernandeza?
 
Očekivao sam mnogo dinamičniju i uzbudljiviju utakmicu u duelu dve tehnički najpotkovanije ekipe na šampionatu. Sve se nekako odvijalo u opuštenom ritmu, kao da nije reč o utakmici za plasman u veliko finale. 
 
Pade mi u jednom trenutku na pamet koliko je ovaj sprej ubrzao igru. Nema više onog mučnog natezanja između arbitra i igrača oko pozicije na kojoj je načinjen prekršaj i mesta na kome se postavlja živi zid.
 
Snimite na disk jednu utakmicu i izvucite sekvencu kod slobodnog udarca, pa izračunajte pažljivo koliko prođe vremena od momenta kada sudija zaustavi igru zbog faula i trenutka kada igrač konačno izvede prekid. Zatim, sve to pomnožite sa 5, prosečnim brojem slobodnjaka u opasnoj zoni terena i uporedite efektivno vreme utakmice u jednom i u drugom slučaju.
 
Shvatićete zašto se izum brazilskog ljubitelja fudbala Hajnea Alemanja smatra revolucionarnim otkrićem 21. veka.
 
Verujući da je to samo jedan od razloga što su pre četiri godine počistili sve rivale na Mundijalu i stigli do četvrte titule svetskog šampiona, Nemci su među prvima prihvatili ovu inovaciju.
 
Efekat je bio momentalan i već u prvoj sezoni oboren je rekord Bundeslige po broju golova iz slobodnih udaraca.
 
Pritom su sudije počele da koriste sprej tek od sedmog kola. Do tog trenutka bilo je svega 6 pogodaka iz direktnog prekida. U narednih deset, čak 17! Bum.
 
Italijani su raširenih ruku dočekali izum iz Brazila. Pjer Luđi Kolina se trudio na sve načine da olakša posao sudijama i ostane veran ljudskom faktoru u borbi sa video tehnologijom.
 
Zato je Serija A među prvima uvela dodatne sudije pored oba gola i bilo je logično da neće ostati imuna na još jedno pomoćno sredstvo u sprovođenju fudbalske pravde na terenu. 
 
Srbija prati moderne trendove, bar u domenu suđenja. Posle Italije i Belgije, treća smo zemlja u Evropi koja je uvela petog i šestog arbitra, a ubrzo je zaživeo i najnoviji pravac savremene fudbalske umetnosti – crtanje linija po terenu.
 
Iako ne spada u epohalne izume kakvih je bilo mnogo tokom prošlog veka, sprej je iz korena promenio život svom idejnom tvorcu Hajmeu Alemanju.
 
43-ogodišnji Brazilac živeo je na ivici egzistencije i bio praktično pred bankrotom u trenutku kada je došao na genijalnu ideju:
 
- Bila je 2000. godina,  sedeo sam kod kuće i pratio prenos utakmice Brazil – Argenitna – otkriva pronalazač – Komentator na televiziji je izgovorio rečenicu koja mi se istog trenutka urezala u glavu. Posle jednog slobodnog udarca zapitao se da li će ikada dočekati dan kada se igrači u živom zidu neće pomerati pre šuta. Prva stvar koja mi je pala na pamet bila je neka biorazgradiva tečnost koja bi mogla da se upotrebi za obeležavanje linija, a da ne ostavlja dugo tragove na travi.
 
 
 
Iste večeri, kada je ušao u kupatilo da se obrije, sve je postalo mnogo jasnije. Prsnuo je malo pene na ruku i uzviknuo ‘Eureka’! Probao je sutradan na travnatoj površini ispred kuće i video da funkcioniše.
 
 
 
Hajneu je ostalo samo da svoju ideju realizuje, plasira na tržište i počne sa ubiranjem plodova. Danas, čovek koji je jedva krpio kraj s krajem, ne može da se izbori sa silnim novcem koji mu se svakodnevno sliva na račun.
 
Hajneov sprej sadrži određenu vrstu tečnosti čija količina varira od 5 do 30 odsto, mešavinu butan, izobutan i propan gasa i dodatak emulgatora koji pomaže pri stvaranju pene.
 
Stiskom na vrh bočice sudije povlače bele linije debljine 10 centimetara koje ostaju vidljive najmanje šezdeset sekundi i ne duže od tri minuta, da bi potom isparile kao da ih nikada nije ni bilo. Bez obzira na atmosferske uslove.
 
Dakle, sasvim dovoljno da se izvođač prekida pripremi za udarac, a živi zid zauzme propisno odstojanje.
 
Linije se obeležavaju uglavnom za slobodne udarce u zonama za koje sudija proceni da mogu biti opasne po gol.
 
Distanca koja se označi pomoću pene predstavlja obavezu i za igrača koji izvodi prekid i za živi zid koji zauzima odstojanje 9,15 metara od lopte.
 
Svaki prestup, slučajan ili nameran, podrazumeva obaveznu disciplinsku meru opomene (žuti karton).
 
Znam, kazaćete da je to razoružavajuće jednostavna ideja. U pravu ste. Problem je samo što se niko pre njega toga nije setio.
 
Od jedne obične pene za brijanje, vredne 5 evra, napravio je revoluciju i stvorio proizvod koji na tržištu dostiže cenu od 1.000 evra.
 
Izum je još više dobio na značaju kada je bivši predsednik FIFA Sep Blater dao zeleno svetlo sudijama da ga koriste na utakmicama Mundijala u Brazilu. 
 
Srećom, Hajne je bio dovoljno inteligentan da svoju ’stvarčicu’ zaštiti pravima o privatnoj svojini, za razliku od mnogih ’slučajnih naučnika’ koji nisu umeli da naplate maštu.  
 
Dajzuke Inue (izmislio karaoke), Trevor Bejlis (tranzistor), Meri Kilik (gramofonska igla), Spenser Silver i Art Fraj (lepljive porukice), Nik Holonjak (LED sijalice), Karl-Hajnc Brandenburg (MP3), Tim Berners Li (internet), Dag Engelbart (miš za kompjuter), samo su neki iz plejade anonimnih genijalaca koji su nam život učinili lakšim i zabavnijim.
 
Naš junak iz Brazila olakšao je posao sudijama, a sebi omogućio bezbrižnu starost. 
 
A sve je počelo od najobičnijeg brijanja u kupatilu.  

Dodaj u spisak za kupovinu
Izgleda da još nemate spisak za kupovinu. Kliknite na dugme ispod da biste kreirali novu.
Ovaj proizvod je već uključen u ovaj spisak
Proizvod dodat u spisak