• Pronalaženje prodavnice
  • Izbor jezika
    SR
    • CP

 

CILJ OPRAVDAVA SREDSTVA

Nešto razmišljam, šta bi stari Samuraji rekli za način na koji su njihovi potomci prošli u drugu fazu Svetskog prvenstva u Rusiji. Ta neustrašiva plemićka kasta, borci bez mane i straha koji su glavom išli na mač da bi spasili život svog gospodara. Zamislite da čuju kako su japanksi fudbaleri zahvaljujući 'nežnosti' prema rivalima izvojevali pobedu koju na terenu nisu zaslužili.
 
Prvi put u istoriji fudbala, fer-plej koeficijent je stupio na snagu i rešio dileme oko plasmana na tabeli. Ako zanemarimo doba feudalizma i posmatramo stvari iz savremenog ugla, mnogo je poštenije tako nego 'live' prenosom žreba preko fejsbuka, što je bio naredni korak u slučaju jednakog broja kartona.
 
Selektor Nišino je spasao čast i pokazao da su mlađi naraštaji u zemlji Dalekog istoka, ako ništa drugo, nasledili mudrost svojih slavnih predaka. Kada se utakmica bližila kraju, svestan pozitivnog raspleta situacije u Samari gde je Mina zakucao Senegalce, poslao je na teren iskusnog Hasebea i dao mu samo jedan zadatak: "Uzmi loptu i pazi da slučajno neko ne požuti do poslednjeg sudijskog zvižduka".
 
Japan je reprezentacija sa najmanje prekršaja posle grupne faze šampionata (svega 28 na tri utakmice). Sasvim je logično da takav pristup igri ne prouzrokuje više od četiri javne opomene, dve manje od Senegala koji se i pored odlične igre oprašta od Mundijala:
 
"Nismo se kvalifikovali za osminu finala jer nismo zaslužili da odemo dalje. Fer-plej poeni su sastavni deo propozicija na ovom Svetskom prvenstvu i moramo da ih poštujemo. Znali smo za njih od samog početka turnira i niko nam nije kriv što nismo vodili računa o žutim kartonima" – rekao je Aliju Sise i već sada istakao kandidaturu za 'fer-plej potez' čitavog šampionata.
 
Jedini tamnoputi selektor u Rusiji oduševio je Infantinijevog čoveka od poverenja Zvonimira Bobana koji tvrdi da je fudbal sa novim pravilom značajno dobio na etičkoj konotaciji: "Poenta je vrlo jednostavna. Ako praviš puno faulova, dve stvari su očigledne: ili si fudbalski inferioran i moraš da pribegavaš nedozvoljenim sredstvima ili je tvoje ponašanje tokom meča prevazilazilo okvire sportskog duha".
 
Nisam sreo Bobana u Moskvi, ali bi bilo zanimljivo pitati nekoga iz rukovodstva FIFA šta misle o načinu na koji je Engleska 'jurila' poraz u duelu sa Belgijom. Posle sramne podele bodova između Francuske i Danske, to je druga utakmica koja je izazvala revolt ljubitelja fudbala u Rusiji. Tačno je da cilj opravdava sredstva, ali postoji nešto što se zove ponos. Sautgejtova generacija će ući u istoriju kao prva koja je izgubila od Belgije još od 9. maja 1936. godine.
 
Prećutne dogovore na mečevima poslednjeg kola imaćemo i u Kataru 2022, ali bi četiri godine kasnije situacija mogla da bude bolja sa sistemom 16x3. Tada će i FIFA rang lista zameniti 'fair-play' koeficijent kao odlučujući faktor u slučaju apsolutnog egala. Daleko od toga da će u SAD-u, Kanadi i Meksiku sve biti idealno, jer ćemo sa učešćem 48 reprezentacija dobiti mnogo 'Panama' koje dolaze na prvenstov da bi se radovale jednom postignutom golu.
 
Znate li ko je najbolji strelac grupne faze ruskog Mundijala? Kejn? Ne. Ronaldo? Ne. Nije ni Lukaku. Golgeter prve faze šampionata ima vrlo čudno ime. Zove se 'Autogol'.
 
Čak devet puta su nespretni strelci tresli vlastitu mrežu, čime je oboren rekord Svetskog prvenstva. Počelo je sa Marokancem Buhaduzom i Rusom Čeriševom, a nastavilo se sa Etebom, Fatijem, Behičom, Cjonekom, Alvarezom, Zomerom i Merijahom. Što je mnogo, mnogo je. Bilo je Mundijala na kojima toliko autogolova nije postignuto za čitav turnir.
 
Još neki statistički podaci izdvajaju ovo Svetsko prvenstvo u odnosu na mnoga prethodna. Ne samo da je zabeležen minimalan broj prekršaja, već je oboren rekord i po broju golova u nadoknadi vremena. Nije li to dokaz da sa modernim metodama treninga, igrače kasnije sustiže umor? Čak 25 golova je postignuto posle 85. minuta. Dakle, ne gasite televizor i ne prebacujte kanal dok sudija ne odsvira kraj. Ili ne napuštajte tribine, ako ste u grupi privilegovanih koji najveću smotru svetskog fudbala prate sa lica mesta.
 
Pomerena je granica i po pitanju kaznenih udaraca. Dosuđeno je čak 24 penala na 48 utakmica, više nego bilo kada u istoriji Mundijala tokom grupne faze šampionata (šest promašaja, među kojima Mesijev i Ronaldov).  
 
Kad smo već kod novina, za dve verovatno niste znali. Pored sudijske, uvedena je i medicinska video tehnologija. Tako je VAR dobio brata blizanca u VRAM. Svaka reprezentzacija ima pravo na dva lekara, jednog koji sedi na klupi i zajedno sa fizioterapeutima ukazuje prvu pomoć na terenu i drugog koji se nalazi pored monitora i uz pomoć usporenog snimka ima bolji uvid u potencijalno opasnije povrede (uglavnom potres mozga prilikom žestokih vazdušnih duela).
 
Druga inovacija podrazumeva legitimnu komunikaciju tokom meča između članova stručnog štaba i stručnjaka za video analizu koji se nalazi pored kompjutera na trbini. Tajna rapsodije hrvatske reprezentacije krije se iza imena izvesnog Marka Ročona. Reč je o momku iz Škotske, rođenom u selu neobičnog imena 'Džon O'Groats'. Jedan je od najpriznatijih video analitičara u Evropi i sa Dalićem je sarađivao u Al Ainu. Tokom pregovora sa Šukerom, mladi strateg je insistirao na angažovanju ovog specijaliste čija se uloga svodi na analizu ključnih detalja za optimalan nivo forme svakog fudbalera.
Ročon uz pomoć GPS tehnologije obrađuje pretrčane kilometre, način kretanja, broj otkucaja srca i sve druge komponente fizičke spreme. U pauzi između dva poluvremena, algoritmi na osnovu baze podataka izbacuju dobitnu formulu koja vrlo brzo preko radio veze stiže do glavnokomandujućeg na klupi. Pogledajte pažljivo i videćete 'handsfree' slušalice u ušima Dražena Ladića, Dalićevog prvog pomoćnika. 
 
Na selektoru je samo da povuče potez i matira rivala. Recite sada da 'nogomet' nije evoluirao u modernu veziju američkog fudbala. Sedeo sam i juče sa Borom, dan posle utakmice sa Brazilom. Ubedio sam ga da je fudbal izgubio dušu uvođenjem video tehnologije.
 
U jednom trenutku, Bora đipa da se slika sa izvesnim Malumom. Gledam ga čudno, a on mi kaže 'ti si lud, taj ima preko milijardu pregleda na youtubu'. Priznajem, glup sam i neobavešten.
 
Ovaj ga najdrskije odbije i produži ka hotelskom restoranu. Posle pet minuta, vraća se sa osmehom od uva do uva, prilazi našem stolu i obraća se Bori: 'Senjor Milutinović, primite moje najiskrenije izvinjenje. Mogu li sada ja Vas da zamolim za selfi? Upravo su mi objasnili ko ste i šta ste'.

Dodaj u spisak za kupovinu
Izgleda da još nemate spisak za kupovinu. Kliknite na dugme ispod da biste kreirali novu.
Ovaj proizvod je već uključen u ovaj spisak
Proizvod dodat u spisak