• Pronalaženje prodavnice
  • Izbor jezika
    SR
    • CP

Za Maxi Online iz Rusije

Nebojša PETROVIĆ

 

Pogled koji govori više od hiljadu reči

 

Taj ludi Mundijal! Juče u Samari naletim na dva Australijanca. Zagrljeni sa grupom srpskih navijača, raširili trobojku i pevaju 'Ko-sta-ri-ka, srce Srbije, srce Srbije, srce Srbije'.

Nije da Tikosi ne vole Srbiju. Vole je i više od Ozija: "Bora Milutinović je legenda. Nikada neću zaboraviti kada je u Torinu 1990. godine pozajmio dresove Juventusa i ceo stadion okrenuo na našu stranu u meču sa Brazilom. To mogu samo genijalci" – kaže mi jedna tamnoputa Kostarikanka dok se fotografiše sa Zabivakom na obali Volge.

Da krenemo od junaka dana. Hanes Haldorson se do 28. godine života bavio režiranjem reklama. Danas sa 34, živi od fudbala i već ima priču koju će besediti unucima u starosti: "Da, odbranio sam penal Lionelu Mesiju"'.

Ništa nije slučajno. Islandski heroj je danima pre Svetskog prvenstva studirao način na koji 'Pulće' izvodi kaznene udarce. „Pretpostavio sam da je i on gledao penale koje sam ja branio. Pokušao sam da mu uđem u glavu i da saznam kako razmišlja. Isplatilo se". Ne, zaista ništa nije slučajno.

I? Šta kažete za Mesijev odgovor Ronaldu? Pazite, tačno je da Maradonu policajci nisu prepoznali u Moskvi i tačno je da je i on umeo da promaši penal (naročito ako bi Ivković bio na golu), ali je DEFINITIVNO tačno da bi 'El Pibe D'oro' bukvalno sam pobedio Island. Čak i mamuran.

Ne znam da li ste primetili jedan bitan detalj. Ja obraćam pažnju na te sitnice. Kada je Ronaldo promašio šansu protiv Španije (da, bilo je i promašaja pored ona tri gola), gledao je ka nebu i pozivao Boga da mu se smiluje u narednoj prilici.

Kada je Mesi promašio penal protiv Islanda, gledao je u zemlju. I svaki put kada bi odigrao loš potez, koračao je pognute glave. To  govori o svemu. Portugalac je veseo, pun sebe, rešen da još jednom obraduje naciju i izazove delirijum širom Iberijskog poluostrva.

U petak je igrao protiv Real Madrida i Barselone. Kao Guliver u borbi sa Liliputancima. Na krilima neporecive klase, monstruoznog samopouzdanja i neuništive snage volje, nosio je ekipu 90 minuta i nije se smirio dok nije izjednačio.

Kada je uhvatio zalet za onaj slobodan udarac, dovoljno je bilo da ga pogledate u oči. Mogli ste u tom trenutku da prebacite kanal. Znalo se da će ući. Lopta je samo poslušala njegovo naređenje. Sa tim pogledom savio bi i čeličnu kašičicu jednom rukom.

Mogli ste mirne duše da isključite televizor i kada se Mesi namestio za penal. Lopta je morala da posluša prokletstvo. Ako ste mu se dobro zagledali u oči, videli ste strah i neodlučnost. Promašaj je bio neizbežan. I mnogo je podsećao na onaj iz finala Kupa Amerike. Isti onaj zbog koga se oprostio od reprezentacije jer je izgubio sve što se moglo izgubiti.

Predomislio se i vratio, jer prokletstvo boli i insistira na novim krahovima. Mesi je Bog u klubu i maler u Argentini. Oduševljava svet, ali ne i vlastiti narod. Zato juče nije igrao protiv Islanda, već protiv svojih trauma. Kada bi dobio udarac u nogu, nije se okretao da locira krivca. Nijednu reč nije razmenio sa bilo kojim saigračem. Bila je to borba bez neprijatelja i bez prijatelja. Leo je u Moskvi vodio rat sa samim sobom.

Ličio je na izolovani vulkan koji ključa od strahova i zlih kobi i potpuno je nebitno što ga je Sampaoli okružio mediokritetima na terenu. Uostalom, Maradona je osvojio titulu sa Ruđerijem, Đustijem i Kućufom. Možda je zbog toga i gledao u zemlju. Bilo ga je sramota od debeljuce sa naočarima za sunce, tompusom i kačketom, koji je sedeo u VIP loži 'Otkritje Arene'. To je ustvari prava priroda prokletstva. Verovatno nikada neće dostići visinu i klasu čoveka sa Božijom rukom.

Ukratko, Lionel je trenutno zaključani dvorac, Kristijano trg na otvorenom. Ali, dugo je prvenstvo. Dešavalo se da vedete krenu loše, pa se preobraze u bisere Mundijala. Setite se Paola Rosija u Španiji '82. Možda i Mesi navuče Dijegovu odoru i evoliuira u idola nacije. Ipak, prvo mora da podigne glavu.

 

Dodaj u spisak za kupovinu
Izgleda da još nemate spisak za kupovinu. Kliknite na dugme ispod da biste kreirali novu.
Ovaj proizvod je već uključen u ovaj spisak
Proizvod dodat u spisak