• Pažljivo biramo i brinemo o svežini proizvoda
  • Širok asortiman
  • Redovne cene kao u Maxi radnjama
  • Dostava u vremenskim okvirima od 2h

Gastro putovanje

Hedonistički đir po Italiji

Svet obožava italijansku kuhinju i način na koji njeni žitelji uživaju u hrani, kafi i običnim stvarima. Provedite nekoliko dana u Italiji i isprobajte najrazličitije ukuse – probajte picu u Napulju, gde je i nastala, lazanje na obalama jezera Komo, firentinski odrezak u blizini starog mosta u Firenci, vino sa brežuljaka Toskane, zasladite se sicilijanskim kanelonima i razbudite najboljim macchiato esspresom u Milanu

Napuljska pica

Kada kažete Italija, pica je prva asocijacija, a grad u kojem možete pojesti najautentičnije testo za kojim je lud ceo svet jeste Napulj. U ovom gradu, poznatom po najvećem starom gradskom jezgru i najfrekventnijoj luci, pre više od dva veka nastala je pica – ona prava. I danas kada poželite da probate ovaj tipični italijanski specijalitet, u piceriji L Antica Pizzeria Michelle pridržavaće se strogih pravila izrade margarite ili marinare, dva najstarija ukusa, zahvaljujući kojim je pre trinaest godina izradu pica zaštitio Unesko. Prečnik testa ne sme da bude veći od 35 centimetara, debljina mora da bude od tri do četiri milimetara, obavezan je paradajz sa juga Italije, sir od bivoljeg mleka, mocarela, svež bosiljak. Za razliku od rimskih pica koje su hrskave i bogate nadevom, testo napuljske pice je mekano, a osim pomenutih sastojaka dozvoljeni su još sveži plodovi mora i tek ulovljena riba.

Lazanje s pogledom na Komo

Iako se verovalo da su lazanje nastale u Bolonji, prava istina je da su je stanovnici ovog grada samo usavršili, a da ovo drevno jelo vodi poreklo iz stare Grčke. Ime je vodi poreklo od reči za glinenu posudu lasagnon u kojoj su pravljene, a preporuka je da se i danas pridržavate ove tepsije. Ovaj italijanski specijalitet doživeo je najviše promena, a osim klasičnog recepta sa ragu sosom od mlevene junetine i svinjetine sa bešamel sosom, može se upotrebiti i pileće meso, a sve su popularnije i vegetarijanske lazanje. Upravo ove poslednje probajte u lombardijskoj oblasti, na obali jezera Komo, u mestu Belađo, biseru poznatom po vrhunskoj eleganciji i luksuzu. Obavezno posmatrajte Komo, koje neuobičajeno nosi duh južnih predela, iz svih perspektiva – najlepša panorama pruža se kada se spuštate putem iz Švajcarske, a najjači je utisak sa vode, kada velelepne vile sa bazenima i usidrenim jahtama dobijaju posebnu čar.

Cin-cin uz vina iz Toskane

Sigurno jedan od najlepših pejzaža pruža se sa vrhova toskanskih brežuljaka sa kojih možete videti krivudave puteve, velelepne vile pastelnih boja, neizostavne zamkove i prostranstva pod vinogradima. Vina iz Toskane su među najkvalitetnijim u svetu, tradiciju vode još iz starog Rima, a oko 80 odsto proizvodnje čine crna vina. Cabernet sauvignon je izraz koju svi razumeju, a vrsta grožđa od koje je nastalo ovo vino zasađeno je i pre 250 godina. Dok prolazite ovim neverovatnim krajolikom, poželite kao mnogi posetioci da do kraja života ostanete da živite u kamenoj kući sa žalozinama na prozorima i da vreme provodite u vinskom podrumu. U razgovoru uz čašu vina, pršut i sir iz ovog kraja – vreme stoji.

Najpoznatiji slatkiš sa Sicilije


Makar jednom u životu treba videti Siciliju – mediteransko ostrvo na kojem su se sudarile kulture Evrope, Afrike i Azije, mesto gde su najlepše peščane plaže, ali i strme litice, kao i najaktivniji živi vulkan Etna. Upravo u njegovom podnožju smestila se Taormina, mondensko odmaralište svetskog džet-seta, u kojem se treba odati i ostalim hedonističkim porivima. Hrana na Siciliji je, kažu, dar bogova. Osim ribe i morskih plodova koji se kombinuju najčešće sa pastom i pirinčem uz dodatke pistaća i badema, tipični sicilijanskii slatkiši zovu se cannoli ili u prevodu tube – napravljene od testa koje se posle prženja na maslinovom ulju pretvara u hrskavu koricu, a zatim se puni nadevom sačinjenim od sira ricotta ili mascarpone obogaćenih ukusom vanile, čokolade ili pistaća. Vrhunac zadovoljstva, kada vam se ovaj slatkiš topi u ustima, predstavlja da sa litica ovog grada gledate pučinu, dok u pozadini sa trga dopire melodija živog izvođenja starog italijanskog hita Volare.

Kafa s nogu u Milanu

Za razliku od svih pomenutih gradova, Milano je najmanje italijanski u onom romantičnom smislu koji obično tamo tražimo. Urban, brz, industrijski, modni, evropski hladan, ali na svoj način očaravajući. Dok ste tamo, ponašajte se kao Milanesi. To između ostalog znači – pijte kafu kao Italijani. Espresso macchiato je omiljeni napitak u severnom delu ove zemlje, a nastaje mešavinom nekoliko vrsta kafe koje se duže prže. Opisno rečeno – to je kafa sa mrljom (ital. macchia znači mrlja), odnosno espreso sa trunčicom mleka. Ono što treba da imate u vidu jeste da Italijani piju kratku, ali jaku kafu, uglavnom pre jela i na nogama. Zato, u prolazu, dok razgledate izloge s najnovijim modnim trendovima u najpoznatijoj šoping zoni, između ulica Montenapoleone i Manzoni i Corso Venezia, zaustavite se na nekoliko minuta i s nogu popijte macchiato. I još nešto, zaboravite na cappuccino u večernjim satima, to je nedopustivo!

Dodaj u spisak za kupovinu
Izgleda da još nemate spisak za kupovinu. Kliknite na dugme ispod da biste kreirali novu.
Ovaj proizvod je već uključen u ovaj spisak
Proizvod dodat u spisak

    Vaša korpa je prazna

    Potrebna Vam je inspiracija? Brza kupovina ili Promocije

    Idi u korpu