• Pronalaženje prodavnice
  • Izbor jezika
    SR
    • CP

Obroci za 15 minuta

Kulinarska matematika

Savršen obrok za 15 minuta i malo para

Uz samo nekoliko maštovitih trikova, ostaci ručka od juče mogu postati obrok za danas, a mi imamo nekoliko savršenih predloga kako da uštedite i vreme i novac, a da pritom ništa ne bacite

Kada saberete koliko vremena potrošite na pripremu hrane, pa tome dodate novac koji za nju izdvojite, zaista nema smisla da je bacate. Uz samo nekoliko trikova, ručak od juče može postati fenomenalan obrok, a mi imamo nekoliko predloga kako vam za svega petnaestak minuta i nekoliko svežih namirnica hleb, piletina ili pire od juče mogu uštedeti i vreme i novac, koji svima ionako fale.

Hleb od juče nikako nemojte bacati! Možete da ga osušite i sameljete ga u prezle, ali od njega možete praviti i krutone ako ga isečete na kocke i propržite na puteru ili osušite u rerni, a tu su zatim tost, pa prženice, pica, ali i popularni brusketi: parče hleba, odozgo malo svežeg paradajza, maslinovog ulja, bosiljka, bilo kog kačkavalja, ili jednostavno ih prmeažite maslinovim uljem u koji ste ubacili zgnječeni beli luk i suvi paradajz. Mmmm, ukusne hrskave đakonije.

Takođe, pita od starog hleba je odlična i jeftina: narežite veknu starog hleba na kriške, svaku umočite u smesu od dva jajeta, šolje mleka, dve-tri kašike ulja, soli i bibera, ređajte ih u tepsiju sa pek-papirom, preko svakog parčeta stavite malo sitnog sira, premažite ih ajvarom ili kečapom (staviti šta god imate u frižideru), složite još jedan red hleba umočenog u mešavinu od jaja i pecite na 200 stepeni dok ne porumeni. A tek vekna od juče punjena kačkavaljem i slaninicom, pa zapečena! Uživancija!

Pire krompir može biti odlična osnova za super nova jela. Možete da napravite krompir čorbu – prepržite na ulju crni luk, dodajte malo belog luka, pa kockice šargarepe, kružiće praziluka, promešajte, dodajte pire i vodu, soli, bibera i malo pavlake – ili šta god želite. A ako vam je ostalo puno pirea, napravite musaku: red pirea, fil za musaku od mlevenog mesa sa malo začinske paprike, pa red pirea, preliv od mleka i jaja i pečete dok musaka ne dobije finu zlatnu koricu. Ako pireu dodate jaja (2–3, zavisi od količine) i brašna da smesa bude malo gušća od testa za palačinke, pa vadite kašikom i pržite na ulju, eto rumenih uštipaka ili kroketa.

Piletina. E kad vam ostane piletina od juče, to znači da ćete danas moći da napravite nešto fino jer je ona idealna za hladne obrok salate. Za valdorf kockicama piletine dodajte vezicu lista celera, kockice jabuke, šaku pečenog badema, čašu kisele pavlake, dve kašike majoneza, soli i bibera – idealan obrok, odlična za sendvič ili za tost. Takođe, fenomenalna hladna salata je ona sa kockicama hladne piletine, kockicama cvekle i kiselom pavlakom – nazvaćemo je hladna crvena radost.

Šta god da vam preostane od prethodnog dana, pasta, pirinač, svinjetina – pozovite maštu i videćete da se ona i matematika jako dobro slažu. Prijatno!

Dodaj u spisak za kupovinu
Izgleda da još nemate spisak za kupovinu. Kliknite na dugme ispod da biste kreirali novu.
Ovaj proizvod je već uključen u ovaj spisak
Proizvod dodat u spisak