Štrudla sa makom i suvim grožđem

Namirnice:

Brašno t500 1kg

Kvasac 1 kesica

Šećer 100g

Jaja  4 komada

Puter 100g

Rum 1dl

Suvo grožđe 200g

Mak 200g

Mleko 1L

Vanil šećer 1 kesica

Šećer u prahu 100g

Način pripreme:

Izmešati brašno sa šećerom i dobro sjediniti. Napraviti udubljenje u sredini i sipati zagrejano mleko i kvasac. Kada je kvasac narastao dodati jaja i rastopljen puter. Sve dobro umesiti i ostaviti da testo odstoji 15 -20 minuta.

Dok testo odmara, u šerpicu sipati mleko i vanil šećer. Kada je mleko provrilo dodati mak i šećer u prahu. Smanjiti vatru i kuvati mak dok ne nabubri. Suvo grožđe potopiti u rum i ostaviti da nabubri što je duže moguće.

Kada je testo naraslo premesiti ga i ostaviti da odstoji još 15 minuta. Ostaviti mak da se prohladi i u njega dodati nabubrelo suvo grožđe. 

Testo odvojiti u dve jufke i oklagijom razvlačiti što je tanje moguće. Testo premazati nadevom i urolati. Poređati štrudlu u podmazan pleh i premazati gornji deo kore puterom. Peći u rerni na 180 stepeni 40 -45 minuta.

Prohlađenu štrudlu posuti šećerom u prahu