Kolač sa slatkim od višanja

Kolač sa slatkim od višanja i jafa keksom

Namirnice:

Brašno 300g

Jaja 5 komada

Rum 100dl

Šećer 5 kašika

Kakao 2 kašike

Smrznute višnje 1 pakovanje

Prašak za pecivo 1 kesica

Za fil:

Slatko od višanja 1 teglica

Pudding od vanile 1 kesica

Mleko 500ml

Šećer 100g

Slatka pavlaka 2dl

Želatin 1 kesica

Jafa keks 2 pakovanja

Način pripreme:

  1.       U dubokoj vangli umutiti cela jaja i šećer. Kada su jaja dobro umućena dodavati brašno kašiku po kašiku, dok masa ne postane kompaktna, nakon toga ubaciti kakao i prašak za pecivo. Sve dobro sjediniti i sipati par kapi ruma.
  2.       U podmazani pleh sipati masu, poređati višnje koje ste prethodno uvaljali u brašno i staviti da se kora peče narednih 20 minuta na 200 stepeni.
  3.       Kada je kora ispečena, napraviti preliv od ostatka ruma i kipuće vode i kašikom prelivati preko kore.
  4.       Sipati mleko u šerpicu, dodati šećer i kada mleko provri sipati razmućeni puding. Kuvati puding uz mešanje na laganoj vatri narednih 5 minuta.
  5.       Umutiti slatku pavlaku i ostaviti je u frižideru. Želatin potopiti sa par kašika vode I ostaviti da nabubri. Nakon toga ga zagrejati i dodati u slatku pavlaku.
  6.       Prohlađeni puding sjediniti sa slatkom pavlakom. Lagano izmešati i ostaviti da se hladi.
  7.       Koru preliti sa kremom od pudinga. Preko svega toga sipati slatko od višanja. Na samom kraju iseckati jafa keks na sitnije komade i posuti preko krema. Ostaviti da se kolač prohladi i služiti uz čaj.