Maxi logoMaxi logo

undefined

0
Po kategoriji
Po temi
Zatvori
InspiracijaInspiracija - CitrusiInspiracija - Riznica svežine
Inspiracija

RIZNICA SVEŽINE – OMILJENI CITRUSI


Omiljeno voće u zimskim mesecima svojom raznovrsnošću omogućava mnoštvo kombinacija u svežem i prerađenom obliku. Agrumi su dostupniji nego ikad i to treba iskoristiti

Oni su slatki, kiselikasti i osvežavajući. Jarkih boja i razbuđujućih aroma. Njih vole ljudi sa svih strana planete i rado ih koriste u svim godišnjim dobima. Verovali ili ne samo tri vrste originalnog citrusnog voća – mandarina, pomelo i citron. Sve ostalo, a ima ga zaista dosta, nastalo je ukrštanjem drugih vrsta. Čak i limun!

NAJPOPULARNIJE SORTE

1. Pomorandža

Nastala kao hibrid mandarine i pomela, pominje se još u derevnim spisima kineske književnosti, a raste u tropskim predelima. Kod nas je ima preko cele godine pa skoro da ne postoji kuća koja je ne služi kao užinu svojim ukućanima. Meso pomorandže je sočnog ukusa, podeljeno opnicama u kriške. Beli konci između su uglavnom gorki pa ih često uklanjamo pri konzumaciji. Osim za jelo i piće, koristi se i u industriji lepote. Podvrsta je pomorandža sa crvenim mesom koja ima zanimljiv, drugaliji ukus koji malo podseća na maline s limunom. 2. Limun Jedinstven ukus i specifična aroma izdvajaju limun kao omiljen plod za pripremu različitih jela i osvežavajućih napitaka. Eterično ulje limuna može biti dobar saveznik u borbi protiv jesenje melanholije. Iz limuna ćete istisnuti najviše soka ako ga pre ceđenja dobro ugrejete među šakama i lagano zavaljate po kuhinjskoj podlozi. Ide i u slana i slatka jela.

2. Mandarina

Za razliku od pomorandže, mandarina je citrus koji se mnogo lakše ljušti, pa je jedan od prvih koji se daje deci, naročito školarcima za užinu. Zbog svog slatkog i sočnog mesa, odlično ide u sve vrste voćnih salata, a nećete pogrešiti ako je dodate u marinadu za mesno pečenje. Podvrsta mandarine je slatka i aromatična tangerina, poreklom iz Maroka, kao i klementina koja je hibrid pomorandže i mandarine - tanje kore, slađeg mesa, ali se i teže ljušti.

3. Grejpfrut

Postoje razne vrste sa belim, roze i žutih mesom ploda, a jedna od omiljenih je ona s crvenom unutrašnjosti zbog svoje slatkoće. Inače, grejp ima slatkasto-gorkasto-kiseli ukus, a bitno je da obratite pažnju prilikom njegovog ljuštenja i da detaljno otklonite beli deo ispod kore koji je izuzetno gorak. Ako patite od gorušice, izbegavajte ovu sortu agruma. Odličan je u kombinaciji sa zelenom salatom, avokadom i orahom.

4. Limeta

Poznat i pod imenom lajn, ovaj citrus koji podseča izgledom na zeleni limun polako, ali sigurno osvaja naše trpeze. Manje kiseo od limuna, a opet dovoljno osvežavajući s predivnom aromom, idealni je saputnih kako slanih, tako i slatkih jela. Posebno je dragocen u pripremi raznih koktela. Rendana kora limete daje specifičnu aromu autentičnim meksičkim, tajlandskim i vijetnamskim specijalitetima.

5. Kumkvat, pomelo, palačna limeta, budina ruka...

Postoje još mnogi razni citrusi koje možete sresti na putovanjima u egzotične zemlje, ali ih sve više ima i u našim prodavnicama. Kumkvat izgleda kao minijaturna tvrda pomorandža a jede se uglavnom s korom i koristi u pravljenju džemova, marmelada i drugih slatkiša. Pomelo je predak grejpfruta i podseća na njega, mada nije toliko gorak. Iako nije toliko popularan kod nas, odlično ide u salate i kao dodatak jelima s mesom. Palačna limeta je vrlo neobičnog izduženog izgleda u obliku palca a zovu je i «limetni kavijar» zbog mesa specifične teksture koje se koristi za marmelade. Korica može da se suši i služi kao začin. Budina ruka je citrus jakog mirusa i kiselog mesa koje, neočekivano za agrume, ne sadrži sok. Kora koja dosta debela, podseća malo na dunju i često se koristi za salate i specijalitete od ribe.