Maxi logoMaxi logo

undefined

0
Po kategoriji
Po temi
Zatvori
InspiracijaInspiracija – MesoInspiracija - Vino i riba
Inspiracija

Vino i riba – duet iz snova


Kao što vino može neku ribu da oplemeni i uzdigne njen ukus, tako i loš odabrana kombinacija može upropastiti opšti utisak obrak i ugušiti aromu. Da riba i vino sjajno idu, već je dobro poznata priča, ali postoje neka uputstva koja vam mogu pomoći da od svog obroka izvučete najveći potencijal. Osnovno pravilo tiče se jačine - uz jake ukuse ide jako vino, a uz lakša jela uparuju se i lagana vina da ne bi nadjačala ukus ribe. Takođe, postoji pravilo da se dobro uparuju isto poreklo ribe i vina, pa tako uz mediteranske primerke idu i vina sa tog podneblja.

UPARITE PREMA NAČINU PRIPREME

Najbitnije od svega nije sama vrsta ribe, već način na koji je ona pripremljena - da li je pržena, kuvana dinstana, dimljena ili pak pripremljena na roštilju. Tako pržena ili pohovana riba odlično ide uz belo suvo vino, a ako je pečena na roštilju, zahteva bela aromatična vina. Riba u sosu pak može predstavljati problem. Ako je sos teži, idu punija vina. Ukoliko je pak pravljen s crvenim vinom, onda isto vino treba poslužiti uz to jelo. Sos a orijentalnim začinima zahteva graševinu ili rizling. Bela riba iz rerne voli punija vina – graševinu, istarsku malvaziju ili pošip, dok ona s roštilja odlično ide i uz crvena vina siromašna taninima - crni pino ili plavac. Brodet kao jako jelo traži jaka bela i crna vina: graševinu, šardone, beli pino, kaberne sovinjon... Riblji paprikaš služite uz frankovku i nećete pogrešiti, dok uz girice pečene u dubokom ulju odlično idu sveže bela vino poput istarske malvazije.

UPARITE PREMA VRSTI RIBE

1. Pohovani bakalar i proseko

Iako je nepisano pravilo da slatka penušava vina, poput proseka, treba uparivati sa desertima i slatkim jelima, kombinacija koju vam predlažemo da probate zaista je bez premca. Ispohovan pa ispržen bakalar će savršeno istaći hrskavu citrusnu slatkoću proseka.

2. Začinjena riba i muskat

Poznato kao pitko i nenapadno vino, muskat može biti odličan parnjak vrlo začinjenim specijalitetima u kojima je glavna zvezda crveni zubatac. Svakim gutljajem ublažiće se jaki začini i doprineti razvijanju novih ukusa.

3. Masna riba i pino gri

Ako je riba masnija, a to često umeju da budu šaran ili skuša, ohlađeni pino gri će lepo ublažiti jačinu mesa koje će pak istaći njegov citrusni karakter.

4. Bela riba i sovinjon blan

Birajte pune klompeksne sovinjone koji zbog svoje intenzivne završnice traže jača jela s belim ribama, poput morskog iverka s limunom i ruzmarinom, ili lososa na žaru.

5. Rečna riba i pino noar


Pošto visok sadržaj tanina u crvenim vinima čini da ribe imaju ukus poput metala, treba ih pažljivo birati i uparivati. Pino noar je lagano crveno vino koje nije toliko robustno kao ostale sorte crvenih vina, pa se odlično slaže sa skoro svakom ribom, a naročito uz slatkovodne prestavnike kao što su pastrmka i losos.

6. Brancin i game

Pitkog i harmoničnog ukusa, game će uz pomoć preukusnog mesa brancina da razvije svoj puni ukus kroz čitav spektar skrivenih aroma od ljubičice, preko ribizle, do banane.