InspiracijaVinoInspiracija - Francuska vina
Inspiracija

Francuska vina


Sigurno ste nekad čuli za izraz francuska vina, ali saznajte šta on zapravo označava i da li je titula zemlje najboljih vina zaista zasluženo dodeljena Francuskoj

Ako vas zbunjuju te silne etikete na vinima i strane reči kojima ne znate značenje, ovaj tekst će vam dati osnovne smernice kako da ne lutate po prodavnici, već opušteno uđete u svoju novu enološku avanturu.

Dakle, osnovno je da proučite šta piše na flaši i sigurno nećete pogrešiti pri ciljanom izboru svog novog francuskog vina. Ono što je zanimljivo u vezi s njima jeste činjenica da se vina u Francuskoj ne dele prema sortama grožđa od kojih su napravljena, već u prema regionu iz kojeg potiču i to treba uvek imati na umu.

1. Osnovna podela francuskih vina

Francusko zakonodavstvo sva vina deli u četiri grupe: dve su stona vina, za koja važi da su za svakodnevnu upotrebu, a u okviru njih su kategorije Vin de Table (imaju samo oznaku proizvođača i zemlje porekla) i Vin de Pays (imaju oznaku specifičnog regiona u Francuskoj) dok druge dve grupe obuhvataju vina koja su podeljena prema regionima iz kojih potiču. To su vina vrhunskog kvaliteta koja nose oznaku VDQS (Vin Délimité de Qualité Superieure) i vina kontrolisanog porekla AOC (Appellation d’Origine Contrôlée).

2. Alzas

Skoro sva vina ove regije imaju oznaku AOC, a flaše su prepoznatljivo dugog vrata. Uglavnom su to sorte rizling, gevurctraminer, pino gri i pino blan (Riesling, Gewurztraminer, Pinot Gris, Pinot Blanc) a imaju ukus voćnih aroma i začina.

3. Bordo

Oblast poznata po svojim vinima od kojih su više od dve trećine crvena, a čak 500 njih ima oznaku AOC. Reka Žironda je graničnik za dve oblasti poznate po svojim vinima – leva obala je čuvena po sorti kaberne suvinjon (Cabernet Sauvignon) i vinima koja nose oznaku premier grand cru classe, a desna po merlou (merlot) i vinama koja nose oznaku premier grand cru classe A. U ovom regionu, na području Pomerol, od grožđa merlo uzgaja se jedno od najskupljih vina na svetu Château Petrus, čija flaša košta od hiljadu evra pa naviše.

4. Burgundija

Zanimljiv region koji je napravio svetsku slavu zahvaljujući samo dvema sortama grožđa – šardoneu (Chardonnay) za bela vina i pino noaru (Pinot Noar) za crvena. Preko sto vina nose oznaku AOC pa je neretko slučaj da su vrhunskog ukusa, ali i skupa. Posebno treba istaći šarmantni božole (Beaujolais) voćnog i reskog ukusa, kod koga, za razliku od većine vina, nije bitna starost, već mladost. Naime, u ovoj regiji sorta grožđa game bere se ručno, a vino od njega može se piti već posle šest nedelja provedenih u buretu. Zanimljivo je da već 60 godina, svakog trećeg četvrtka u novembru, nastaje apsolutna pomama za novim božoleom koji se tog dana svake godine isporučuje širom planete, najavljujući na velika vrata početak vinske sezone.

5. Šampanj

Najpoznatija francuska vinarska oblast Šampanj poznata po proizvodnji penušavog vina – šampanjcu. On se pravi od tri različite sorte grožđa: belog šardonea i crnih pino noara i pino menije (Pinot Meunier). Obavezno zapamtite da nije svako penušavo vino šampanjac, već samo ono koje se pravi u ovoj regiji i koje je na etiketi potpisano kao Champagne.

6. Loara

Jedno od najpoznatijih belih vina ove regije je Muscadet koje se pravi u gradu Nantu a dostupno je po vrlo povoljnim cenama. Zbog svog suvog i neobičnog ukusa, odlično ide uz morske specijalitete i vrdno je vaše pažnje.

7. Provansa

Oblast na Azurnoj obali koja je iznedrila najpoznatije i najkvalitetnije vrste roze vina na planeti. Za njih je tipično da su vrlo prepoznatljivog ukusa – mediteransko sunce im daje punoću arome, a vazduh s alpskih planina obezbeđuje svežinu.