InspiracijaVinoInspiracija - Čaše za vino
Inspiracija

Čaše za vina


Baš kao i jela, određene vrste vina, zahtevaju određene čaše za konzumaciju, jer to doprinosi poboljšanju ukusa i harmoničnoj aromi Postoji mnoštvo različitih vrsta čaša koje idu uz određena vina i vi se pitate šta da radite pred tim beskrajnim nizom mogućnosti. Pre svega, treba da ispitate svoje navike u ispajanju vina, pa da se vodite prema tome i napravite lični komplet odabranih čaša za svaku priliku. Za početak je sasvim dovoljno set čaša za crno vina, kao i za šampanjac. Osnovna podela čaša za vino je na one za penušava vina, te belo i crno vino.

1. Čaše za penušava vina 

Postoje dva tipa čaša u kojima se služe penušava vina. Jedan je okrugao i pljosnat, prema legendi nastao po kalupu za koji su poslužile grudi Marije Antoanete, i spada u tradicionalnu verziju. Vremenom, dokazano je da uske čaše, tzv. frule idealno odgovaraju penušavim vinima. Uskog tela sa manjim otvorom pri vrhu, sprečiće oksidaciju vina i zadržati karbonaciju zbog koje nastaju svi oni famozni mehurići koje obožavamo.

2. Čaše za bela vina

Ova vrsta čaša, izgleda poput cveta lale, zahteva malo širi balon od šampanjskih, ali uži od onih za crno vino. Razlog tome je što vino treba da diše, ali ne bi smelo da se previše zagreva. Mlađa bela vina traže čašu s nešto većim otvorom. Ovo usmerava vino na vrh vašeg jezika, što podvlači njegovu slatkoću. Zrela bela vina pak imaju smirujuće ukuse i svilenkastiju teksturu, pa su idealne malo više čaše sa višom stopicom.

3. Čaše za crna vina

Ovo su najveće čaše od svih u kojima se služi vino, ali ne treba da se pune više od trećine. Postoje dve vrste: bordo čaša s ne tako velikim balonom, za vina punog tela kao što su merlo i kaberne, i burgundi čaša sa većim balonom i nižom nožicom za delikatna, lakša crvena vina poput pino noara.

4. Čaše za roze

Ukoliko pijete roze, odgovarajuća čaša imaće zvonasti oblik, ali nećete pogrešiti i ako koristite čaše za belo vino.

5. Staklo ili kristal?

Pre svega treba da se odredite da li želite čaše od stakla ili od kristala. Kao što znate staklo je jeftinije, ali čvršće, dok kristal ima osobitu draž zbog svoje delikatnosti i presijavanja. A i predivno zvuči kad se kucate u toku nazdravljanja!

6. Kada je puna čaša - taman

Prema bontonu, vino se nikad ne sipa do vrha u čaše. Kod šampanjca, sipa se skoro do vrha, kod belog vina treba da popuni dve trećine čaše, a kod crvenog vina treba da bude napunjena do trećine svoje zapremine.

7. Kako se drži čaša

Jedna od osnovnih stvari prema kojoj se prepoznaju novajlije u svetu vina obuhvata držanje čaše za deo po imenu balon, dok je vino u njemu. To je skroz neoprostivo. I za to postoji bitan razlog – kada se tako drži, vino se greje, a to mu potpuno remeti aromu i ukus. Zato neizostavno držite vino za nožicu, ili eventualno bazu (postolje, stopicu)!

8. Trikovi za održavanje Čaše perite mlakom vodom i deterdžentom. Dobro ih isperite, a kada se osuše, prebrišite čistom lanenom krpicom da ne ostanu tragovi od prstiju ili kamenca u vodi. Kristalne čaše su porozne i lako upijaju mirise pa obavezno koristite laganu verziju deterdženta, bez mirisa. Ako ste posle zabave previše umorni da perete posuđe, u čaše od kristala obavezno nalijte vodu da vino ne bi ostavilo ružne mrlje.