Maxi logoMaxi logo

undefined

Po kategoriji

Po temi

Zatvori
Jabuke - Slano i slatko
Inspiracija

Jabuka u slanim i slatkim jelima


Ima ih preko cele godine, a njihova primenljivost u kuhinji je bez premca – jabuke su kraljice slatkih jela i pobedonosni adut slanih delikatesa

Svestrane i lako dostupne, jabuke uspešno odolevaju vremenu a njihova zastupljenost u kuhinji je uvek aktuelna i nezibežna. Bilo da su deo slanih ili slatkih jela, znalački ukombinovane, daće potpuno novu notu vašem meniju 

Slani delikatesi

Postoje mnoga slana jela za koja niste ni znali da im baš jabuke daju specifilnu notu. Tako, recimo, rendana jabuka sjedinjena sa rendanim đumbirom, ili ako volite jaču aromu renom, uz dodatak jabukovog sirćeta može dati sos koji ide odlično uz meso, naročito kuvanu govedinu. Malo limunovog soka obezbediće da sos ne potamni a odsustvo kuvanja uštedeće vam dragoceno vreme u kuhinji. 
U svetu su vrlo su popularne hladne supe od jabuka s dodatkom mente, jogurta i karija a treba naglasiti i uzbudljiv ukus sosa od jabuka koji je sa tla američkog kontinenta nezaustavljivo osvojio ostatak planete kao odličan dodatak uz svinjske krmenadle.
Probajte lagani zdravi snek od kriškica jabuka umotanih u mesnatu slaninu i zapečenih u rerni na 220 stepeni dvadesetak minuta, i dobićete novu omiljenu gickalicu kao meze za svoje ukućane. 
Kao dodatak pečenju u rerni, jabuka će dati osobitu aromu i  mekoću svakom mesu. 
Ukoliko volite ajvar, probajte indijsku verziju ovog popularnog zimskog jela u kojem su paprike zamenjene jabukama. Poznatu pod imenom čatni, ovu slatko-slanu verzija džemastog sosa dobićete 15-minutnim kuvanjem dve seckane jabuke, pola seckanog crvenog luka, 1 čaše blendiranog đumbira, sušene kajsije, sušene brusnice uz dodatak balzamiko sirćeta i šećera. Vredi probati!
Ne smemo zaobići ni čuvenu Valdorf salatu koja se pravi od svežih jabuka i grožđa, blanširanog celera, seckanih oraha i majoneza a neke verzije uključuju i piletinu i ćuretinu kao prilog što pretvara ovu sjajnu salatu u kompletan obrok. 
 
Slatke delicije 

Sok od jabuke, džem, marmelada, mirisni kolači s jabukama, torte, kremovi, pudinzi, tartovi – kuhinje širom sveta veličaju ovu voćku kao kraljicu sastojaka koji idu u slasne deserte. U Sjedinjenim Američkim Državama vrlo je popularan pire od jabuka koji se koristi umesto margarina u receptima za mafine a postoji i puter od jabuka koji je odličan kao namaz ili sastojak u receptima u kojima ne želimo da koristimo šećer.
Čuvene lenje ili američke pite već imaju svoje posebno mesto u gastronomskim istorijama čija aktuelnost ne bledi ni danas. Francuski tart od jabuka može biti vaš skriveni adut za iznenadne goste a štrudle s jabukama su nezaobilazni ispit svake novopečene domaćice. 
 
Koja jabuka uz koje jelo

Jedna od najvoljenijih sorti za primenu jabuke u kuvanju je greni smit. Zbog svog čvrstog mesa, punog kiselkastog soka, odlična je kao sveža u salate i rižota, ali i kao kompanjon za visoke temperature slatkih i slanih jela u pećnici, naročito čuveni francuski tart. 
Čvrst plod i tanka kora sortu gala čini odličnim kandidatom za brojna slatka i slana jela. Napravite li sos od nje, svinjski odrezak će biti odličan par za ovako pripremljene jabuke. Takođe je odličan izbor za pravljenje soka i sajdera (vino od jabuke).
Zlatni delišes je sorta idealna i za kuvanje i za pečenje. Za razliku od crvenog delišesa, neće izgubiti formu teksture mesa tokom pečenja, pa je sjajna za visoke temperature na kojima se peku pite kojima će dati onaj nezaboravni, medeni prizvuk. 
Ukoliko se odlučite da pravite domaće sirće od jabuka, tražite sortu fudži - zahvaljujući njoj, vaše sirće će biti bez premca.
Slatko-kiseli ukus sorte jonagold obzbeđuje joj titulu pobednice u izboru najidealnije sorte za sokove, smutije i razne osvežavajuće supe i čorbe, ali i salate.
Ako naiđete na makintoš, obavezno je rezervišite za pravljenje džemova ili marmelade kojima će zbog svoje umerene slatkoće i punog ukusa dati specijalan šmek. 
Svestrana primenjivost ajdared sorte omogućava joj da nesmetano klizi iz slanih u slatka jela, dajući kuvanom jelu osobit šmek.