Maxi logoMaxi logo

undefined

0
Po kategoriji
Po temi
Zatvori
InspiracijaInspiracija – SirInspiracija - Raklet
Inspiracija

Vrste sireva: predstavljamo vam RACLETTE


Savršena mešavina originalnosti, tradicije i punog ukusa dobija svoje puno značenje u vrhunskom siru poreklom iz Švajcarske

Prijatelj iz detinjstva

Švajcarska nije samo zemlja vrhunske čokolade i preciznih satnih mehanizama, ona je postojbina specijalne vrste sira poznate pod imenom raklet (raclette). Mnogi od nas su se s njim susreli još u svom detinjstvu, ako su čitali knjigu za decu spisateljice Johane Špiri o devojčici Hajdi i njenom deki s kojim je živela u aplskim planinama a koji su često za večeru jeli baš ovaj sir, pečen na ognjištu.

Raklet se ne odnosi samo na posebnu vrstu alpskog sira, već obuhvata i ime omiljenog zimskog specijaliteta koji se jede u Švajcarskoj i Francuskoj, a nastaje topljenjem bilo kog punomasnog kravljeg sira (ementaler, mocarela) koji se potom preliva preko kuvanog krompira (što sitniji, to bolji) uz dodatak kiselih krastavčića, ukiseljenog šalota (vrsta crnog luka sitnije glavice) i malo bibera.

I nemojte da vas odbije intenzivan miris koji sir raklet ima kad je u svežem stanju - izlaganjem visokim temperaturama on bi trebalo da nestane i pretvori se u fantastičnu aromu koja može da varira od orašastog, blago kiselog do mlečnog sa glatkim kremastim ukusom.

Kako se servira

Postoje posebni roštilji za pečenje rakleta (tzv. raklet gril) koji podsećaju na toster, a sastoje se od pojedinačnih gusanih posuda se drškama koje se zagrevaju. Njih uglavnom ima osam do 12 komada, tako da svako od gostiju, praktično, može sam sebi da priprema jelo po ličnom ukusu. U svaki se ređa povrće po želji (paprika, paradajz, šampinjoni) a odozgo tanki strugani listovi sira koji se zagrevanjem tih posuda tope u ukusni obrok. Suvo meso i slanina takođe odlično idu uz ovu kombinaciju. Kad je sir istopljen, sve se nežno skine se drvenom špahtlom u tanjir. Ako nemate ovaj gril, možete istopiti sir u teflonskom tiganju.

U odabranom društvu

Uz raklet odlično idu suvo belo vino ili vrući čaj, a nikako ga ne kombinujte sa vodom jer postoje tvrdnje da ona ume da oteža njegovo varenje u želucu i upropasti čitav utisak. Ono što posebno ističe ovo izuzetno jelo jeste da se skoro pa ritualno konzumira u društvu, za stolom, lagano i u veseloj atmosferi uz pijuckanje odabranog vina, tako da baš raklet može da bude tema vaše sledeće kućne žurke.