Maxi logoMaxi logo

undefined

0
Po kategoriji
Po temi
Zatvori
InspiracijaInspiracija – SirInspiracija - Sir prava kombinacija
Inspiracija

Šta odabrati kao pravu kombinaciju


Kupili ste sir i stavili ga u frižider, ali obavezno ga izvadite bar sat vremena pre serviranja da bi na sobnoj temperaturi (od 18 do 22 stepena Celzijusovih) razvio svoju punu aromu. U slučaju da sir otpusti vlagu i vidite kapljice tečnosti na njemu, samo blago utapkajte vodu ubrusom – ovo se dešava kod nekih plavih sireva.

Za idealnu prezentaciju koristite do šest različitih vrsta, i to serviranih po aromi – od najblažeg do najaromatičnijeg, u pravcu kazaljke na satu. Ako ste nabavili sir s izuzetno jakim mirisom, slobodno ga izdvojte od ostalih da ne bi svojom jačinom ugrozio ostale. Što su raznovrsniji sirevi, to je bolje za prezentaciju. Tako je preporuka da svaki bude od različitih vrsta mleka – kravlji, kozji, ovčji. A možete izabrati i različite ovčije sireve i istražiti različite stilove sira unutar jedne kategorije.

Kao kriterijum za odabir mogu poslužiti boje (beli, žuti, narandžasti, plavi), ili pak teksture (tvrdi, mekani, kremasti, oni s plemenitim plesnima). Idealno bi bilo da kao podlogu za serviranje koristite drvenu ili mermernu dasku, a efektan utisak može ostaviti i ukrasni tanjir od keramike.

Postupajte hrabro, ali promišljeno

Pustite mašti na volju kad budete seckali sir, neka vaša kreativnost dođe do izražaja. Vodite računa da kad isečete sir, uvek obrišete ili operete nož pre nego što pređete na novu vrstu. Niko ne voli zbrku aroma u ustima. Različiti sirevi imaju različita pravila za sečenje, ali je bitno da svako prače ima i deo kore, jer je ukus različit u zavisnosti od mesta – što je bliže kori, to je intenzivniji. Najidealnije je da nabavite specijalni nož za sečenje sira s dvostrukim vrhom. Čuveni Parmigiano-Reggiano se dubi i mrvi tupim nožem da bi se dobili sitni komadići. Sir Brie je pak najbolji kada se blago ugreje i iseče na kriškice. Za tvrde sireve koristi se rende, dok se rokfor, recimo, seče žičanim nožem.

Računajte da vam je potrebno ukupno od 100 grama do 200 grama sira po osobi. Naravno, sve zavisi od budžeta koji ste izdvojili. Često su dovoljne i simbolične količine koje uz adekvatno vino mogu da ostave utisak raskošne gozbe.

A šta služiti osim sira?

Iako je sir glavna zvezda ove priče, uz njega se uglavnom služe dodaci koji ističu ukus i doprinose opštem utisku. Tako se u posebnoj korpici služe hleb ili krekeri, sa što manje dodatnih ukusa, da bi sirevi došli do punog izražaja. Dobar izbor je i ćabata s maslinkama koje sjajno idu u sve vrste sira. Na dasci za služenje mogu se naću orašasti plodovi, sušeni paradajz, te voće koje u jesen dominira domaćom trpezom – jabuke, kruške, grožeđe, te smokve. Bagremov med ide sjajno uz većinu sireva, a orasi i drugi koštunjavi plodovi će obezbediti kompletan obrok u punom sjaju. Pršuta je rado viđen gost na domaćoj trpezi pa može doprinese ekskluzivitetu posluženja.

Uz sir sjajno idu razne vrste vina i piva. Najvažnije je da se vodite pravilom da blag sir ide uz blago pivo i vino, dok zrelije vrste sira traže jača piva i vina jer će nadvladati svojim ukusom piće. Uz većinu sireva odlično idu piva i vina čija aroma naginje ukusima bobičastog voća. Ako ste u prilici da birate, odličan kriterijum za odabir jeste zemlja porekla, pa tako uz francuske sireve, na primer, nepogrešivo idu francuska vina.

U Velikoj Britaniji čak, postoji čitav obrok po imenu oračev ručak koji se sastoji od piva, sira i suvog mesa.