Maxi logoMaxi logo

undefined

0
Po kategoriji
Po temi
Zatvori
InspiracijaInspiracija – MesoInspiracija - Roštilj i sos
Inspiracija

Sočni prelivi za vrhunski doživljaj


Iako je dobra marinada preduslov za bolji ukus musa, ako za nju nemate vremena, sos može biti dobitna kombinacija. Kuvano, pečeno, dinstano ili pak ono s roštilja – meso je često neizostavan sastojak svake kuhinje. Iz dana u dan smenjuju se vrste i načini pripreme, ali često i tada dođe do zasićenja. KAda se često ponavljaju ukusi, dosada rado prikuca na vrata kuće. Tu priskaču u pomoć razni prelivi i sosovi koji najjednostavniji komad mesa iz tiganja mogu da pretvore u vrhunski gastronomski ugođaj dostojan živopisnih komentara oduševljenih ukućana.

Postoje sosovi koji se stavljaju u meso pre termičke obrade, to su marinade, potom prelivi, kojima se meso poliva u toku pečenja, i sosovi ili umaci, koji dolaze na kraju kao šlag na tortu. I verujte da dobro pripremljen sos može za tren oka da oživi dosadan ručak ili bude vaš kec iz rukava ako vam dođu iznenadni gosti. Jer ne samo da svojim koncentrovanim ukusom mogu da uzdrmaju i najdelikatnija nepca, umaci se uglavnom prave za vrlo kratko vreme što će vam obezbediti dodatni bonus i kod sebe i kod gostiju.

Postoji mnoštvo varijacija a mi ćemo vam dati osnovne smernice koje treba da vam zagolicaju mašu i inspirišu vas da istražite bespregledno polje pripreme sosova.

1. Klasični sos od pečuraka

Ide uz sve vrste mesa sa roštilja, a naročito i šnicle. Napravljen je sa pečurkama,cnrim lukom i špricom španskog jakog vina, šeri.

2. Klasičan BBQ sos za roštilj

Sos koje je naročito zastupljen u Americi a sjajno ide uz rebarca, u svojoj osnovi ima sos od paradajza, jak kečap, šećer, med, alevu papriku i začine. Kada se sve pomeša i prokuva pola sata, služi se uz pečenje ili roštilj, a ako pretekne u frižideru se može održati desetak dana.

3. Jednostavni sos od pomorandže

Ide odilčno uz pečenu jagnjetinu a dobija se kad se u šerpu pred kraj pečenja pečenja doda sok od pomorandže, malo belog luka, soli, biber i meda. Neponovljiv ukus!

4. Španski sos

Poznat i pod nazivom espanjol, ovaj sos je uveliko ušao u legendu a jedan je od pet osnovnih sosova francuske kuhinje (uz bešamel, holandez, velute i sos od paradajza). Ide uz bukvalno sve vrste mesa, naročito uz svinjsko meso na žaru, a spravlja se od crnog luka, senfa i belog vina. Za dodatnu aromu iseckajte kornišone i dobićete Charcutière sos.

5. Bearnez sos

Bliski rođak bešamel sosa, odlikuje ga kremast, teži ukus zahvaljujuću puter, žumancima i belom vinu. 6. Salsa verde Pikantan italijanski specijalitet, pravi se za 15 minuta a uopšte ne zahteva kuvanje – dovoljan vam je multupraktik! Dovoljno je da usitnite peršun, bosiljak, beli luk, kapare, limun i malo soli da biste uživali u ovom sosnom remek-delu.