Maxi logoMaxi logo

undefined

Po kategoriji

Po temi

Zatvori
Odaberite termin za isporuku ili preuzimanje sada
Inspiracija

KRALJICE DUBINA


Domaća ili morska, riba u našim radnjama ističe se svežinom i kvalitetom kao dobitnom kombinacijom za ovu vrstu namirnica. Retki su ljudi koji ne vole ribu a još ređi oni koji su uspeli da probaju sve vrste ove fascinantne namirnice. Osnovna podela ribe je na belu i plavu, te morsku i rečnu, odnosno u Srbiji, domaću. Kada se kaže bela riba, to, za razliku od mesa, ne podrazumeva njenu boju, već količinu masnoće koju sadrži. A bela je uglavnom nema. Plava riba, dakle, pripada tipu koji ima više masnoće u svom mesu, pa je, shodno tome, kaloričnija i zasitnija.

UVOD U PRIPREMU RIBE

Kada koristite celu ribu, bitno je na vratu napraviti otvor i izvaditi trbušni sadržaj. To treba raditi vrlo pažljivo jer ako se kojim slučajem dogodi da žučna kesica pukne, riba tada, nažalost, nije više za upotrebu zbog izuzetne gorčine koje će meso poprimiti. Očišćenu ribu treba detaljno oprati pod mlazom tekuće vode. Izbegavajte potapanje jer može da izgubi korisne sastojke.

NAČINI PRIPREME

KUVANJE – najčešće se ribe potope u hladnu vodu, dodaju se začini (so, biber, crni luk, lorber, limun) šerpa poklopi i sve se kuva na umerenoj vatri 15 do 30 minuta, odnosno dok meso ne omekša.

DINSTANJE – u posudi se zagreje ulje, nabolje maslinovo, i doda očišćena riba. Ona se na umerenoj vatri dinsta u svom soku uz povremeno dodavanje vode ili belog vina. To uglavnom traje dvadesetak minuta. Kada je gotovo, od preostale tečnosti od dinstanja možete napraviti jednostavan sos uz dodatak brašna, belog vina i peršuna kojim ćete preliti dinstanu ribu.

PRŽENJE – idealno za sve vrste ribe. Ako koristite tiganj, treba da bude dobro zagrejan, a riba dobro nauljena. Ukoliko je vaš izbor roštilj, vodite računa da i ono bude dobro zagrejano, a riba dobro posoljena i namazana uljem. Bitno je da upamtite da ribu na roštilju treba okrenuti samo jednom u toku pečenja.

PEČENJE U ALU-FOLIJI – idealan saveznik za početnike u kuvanju. Odabrane komade treba začiniti i umotati u aluminijumsku foliju. Potom ih prebacite u rernu zagrejanu na 200°C ili na roštilj oko pola sata. Nemojte da brinete ako folija naduva poput balona, jer to je znak da ste je dobro zatvorili i da se riba peče u svom soku. Ovim načinom pripreme smanjujete mogućnost nereda u kuhinji na minimum.

REČNA RIBA

Slatkovodne ili rečne ribe su rado viđen gost na domaćim trpezama. Trebalo bi bar jedanput nedeljno uvrsititi neku od njih na svoj meni. Pošto ima malo vezivnog tkiva, meso ribe organizam čoveka vari brzo i lako, što povoljno utiče na metabolizam. Najčešće vrste koje se sreću na našem podneblju jesu: beli amur (pošto spada u ribe s tvrđim mesom, nije za roštilj ,ali fantastilno ide u bujone i gulaše), babuška (ukusna, ali puna sitnih kostiju, pa budite oprezni), deverika (ukusna, ali s puno sitnih kostiju), pastrmka (postoje razne vrste i sve su dosta zastupljene zbog ukusnog mesa, malo kostiju i jednostavne pripreme), šaran (veoma ukusnog i cenjenog mesa koje se može pržiti, kuvati, peći, tradicionalno jelo za slavu Sveti Nikola), som (masnog, mekog i ukusnog mesa, idealan za paprikaš), smuđ (ukusno meso koje se može kuvati, pržiti i peći), štuka (meso je suvlje ali sjajno ide uz kiseli kupus), tolstolobik (vodite računa da su veći primerci znatno masniji u odnosu na sitnije, kao i da ga treba pripremiti što pre nakon ulova jer mu ukus stajanjem slabi), kečiga (vrlo ukusnog mesa, bez kostiju), moruna (izuzetno cenjenog mesa, a od njene ikre pravi se kavijar)...

MORSKA RIBA

Kao i rečna, morska riba se deli na plavu i belu, a plava na sitnu i krupnu. U plavu sitnu ribu spadaju razne sitne vrste poput papalina, inćuna, sardela (odlične za salate, sendviče, pice), sardine (izuzetne za konzerviranje), a u plavu krupnu ribu ubrajaju se tuna (odlična za salate i uz povrće), palamida (idealno ide u sve vrste jela – od salta, preko čorbi, do paprikaša i roštilja), skuša (kod nas vrlo omiljena, jakog ukusa). U omiljene bele ribe spadaju orada (belog, čvrstog i sočnog mesa), brancin (može se peći ili kuvati na pari, ima vrlo ukusnu kožu koja prilikom pečenja postaje ukusna i hrskava), oslić (ukusnog mesa smanjene masnoće, sa kostima koje se lako uklanjaju), zubatac (belo, sočno meso, jedno od najcenjenijih), grdoba (pržena, pohovana ili kao brodet koji važi za specijalitet), losos (jedna od najcenjenijjih i najpoznatijih riba na svetu, jede se dimljen, pečen ili pržen, ali i sirov kao deo sušija), list (podatnog, preukusnog mesa, lako se čisti), iverak (pazite kod termičke obrade da se ne isuši previše jer ima nizak nivo masti), bakalar (kada je dimljen, odlično ide kao meze uz votku), sabljarka (izuzetna kad je pohovana). Posebno mesto zauzima san pijer (kovač), vrsta ribe koja je vrlo scenjena a sprema se na grdele i lešo.