• Pronalaženje prodavnice
  • Izbor jezika
    SR
    • CP

Potaž, ne obična čorba


Jednostavan za pripremu a neiscrpnih mogućnosti, potaž na jesenjem meniju može biti glavna zvezda vašeg obroka. S hladnijim vremenom u prvi plan svakog obroka neminovno dolaze tople i okrepljujuće supe, čorbe i kraljevi ukusnih tekućina – potaži. Iako izvorno reč potaž potiče od francuskog pojma «potage», koji označava gustu supu, čorbu od povrća s različitim vrstama testa, u široj upotrebi potaž označava gustu čorbu koja nema komade povrća ni mesa već je homogene strukture poput razređene kaše.

NEŠTO MALO O ISTORIJI

Najraniji poznati rukopis namenjen kuvarima na engleskom jeziku «The Form of Cury» koji su sastavili 1390. kraljevski kuvari Ričarda II sadrže nekoliko recepata za potaž, uključujući one napravljene od kupusa, šunke, luka i praziluka. Ono što potaž čini toliko zanimljivim jeste činjenica da se on nalazio i nalazi se na trpezama svih ljudi, bez obzira na njihov stalež i finansijski status. On zbog svoje promenljive prirode dozvoljava raznolik dijapazon sastojaka – od onih jeftinih i lako dostupnih do luksuznijih i unikatnih.

ŠTA SVE MOŽE BITI POTAŽ

Prvobitno označen kao čorba od seckanog mesa i povrća, potaž evoluira u pasiranu deliciju koja je defonisana svojom homogenom strukturom. Šta će te staviti u njega zavisis od vaše mašte. Mogućnosti su neiscrpne a ono što je najvažnije – priprema je jednostavna. Kad skuvate svoje povrće, treba ga izblendirati štapnim mikserom ili blenderom u glatku masu i servirati toplo ili hladno u dubokim tanjirima. Kao dodatak se najčešće dodaju i kašika kisele pavlake (po želji).

VRSTE POTAŽA

Možda najčešći potaž na našim trpezama jeste onaj od bundeve. Ne samo zato što je bundeva u toku hladnijeg perioda dostupna i finansijski svima prihvatljiva, već i zbog svojih upečatljivih mirisa i ukusa koji definitivno daju osobit čar u jesenjim mesecima. Sa svojom jarkom oranž bojom i uz dodatak cimeta i ruzmarina, potaž od bundeve će biti glavni adut vaše trpeze bez premca. A potom sledi čitava plejada sastojaka koji potaž čine kraljem jesenjih menija: paradajz s paprikom zapečen u plehu pa pasiran; potom od karfiola i šargarepe, graška i krompira, praziluka i čičoke, tikvice i bosiljka, brokolija i spanaća - granice su tamo dokle vam mašta seže.

TRIKOVI ZA BOLJI UKUS

Ponekad se dogodi da je potaž previše gust, ali to se lako može ispraviti dodavanjem povrćnog ili pilećeg bujona koji će malo razrediti teksturu i dati dodatni šmek čorbici. Za egzotičnu varijantu razredite ga kokosovim mlekom. Za poboljšan ukus uz potaž možete poslužiti krutone, sitne kockice hleba koje možete napraviti sečenjem hleba i prženjem na maslinovom ulju uz dodatak omiljenih začina, koji se stave u sredinu tanjira sa potažom. Krutone možete napraviti i ako kockice hleba blago prepečete u rerni bez ikakvih dodataka. Takođe, u zavisnosti od ličnih afiniteta, možete dodati kašiku kisele ili neutralne pavlake te jogurta ili čak kozjeg sira. Zanimljiv utisak može da ostavi pečeni kikiriki koji se dodaje pre blendanja, ili semenke bundeve (golica) koje se stavljaju posle, u komadu. Još jedan trik koji primenjuju ovdašnje domaćice uključuje žumance koje se umuti sa pavlakom za kuvanje i doda pred sam kraj kuvanja, a pre blendiranja. Za pravi zimski ukus prepecite malo sitno seckane slaninice i nju dodajte na kraju umesto krutona. Prijatno!

Dodaj u spisak za kupovinu
Izgleda da još nemate spisak za kupovinu. Kliknite na dugme ispod da biste kreirali novu.
Ovaj proizvod je već uključen u ovaj spisak
Proizvod dodat u spisak