• Pronalaženje prodavnice
  • Izbor jezika
    SR
    • CP

PRIJATELJ SVAKE TRPEZE: KROMPIR


Da li ste ikad upoznali osobu koja ne voli krompir? Činjenica da većina ljudi obožava ovu namirnicu svrstava je u omiljeni sastojak svake kuhinje. Ali postoje stvari koje možda niste znali o njemu...

Iako većina nas krompire deli na crveni i beli, zapanjujuća je informacija da, prema pisanju Međunarodnog centra za istraživanje krompira (International Potato Center) postoji čak oko 4.000 različitih vrsta krompira. Prema boji ljuske, sorte krompira možemo podeliti na crvene, bele i žute. Zanimljivo je da na ovdašnjem podneblju retko možete naći krompir koji je od domaće sorte (dragačevka, jelica i univerzal), što, naravno, ne umanjuje njegov ukus i kvalitet. Od stranih radoviđenih sorti istakli bismo holanske vrste kuroda i madeleine, a tu su i desire, bellarosa, aladin, agria, kondor, kleopatra i mnoge druge.

KAKO GA ČUVATI

Pri kupovini birajte čvrste krompire dobrog oblika, bez tragova trljuenja ili klijanja po sebi, a izbegavajte i zelene primerke. Nije dobro držati ga u frižideru, pošto može doći do pretvaranja skroba u šećer, što može da pogorša ukus. Zato je idealno za njih naći hladno, tamno i dobro provetreno mesto (7 do 10 stepeni Celzijusovih) jer će u protivnom brzo da proklijaju a tada nisu preporučljivi za upotrebu. Da bi se što duže održali svežim, najbolje je složiti ih na novinski papir ili u papirne kese a nikako plastične jer zbog kondenzacije mogu da se ubuđaju. Ako ih skladištite u ostavi ili podrumu, na svakih nekoliko dana proveravajte da li su svi ostali zdravi jer pojedini pokvareni primerci mogu pokvariti ostale.

KAKO GA KUVATI

Najveća koncentracija korisnih sastojaka nalazi se ispod ljuske, ali ona ipak treba biti odstranjena, ljuštilicom lil nožem za povrće. Ako je reč o mladim primercima, koža se skida blagim trljanjem prstima. Vodite računa da odstanite i sve tamne tačke i eventualne očice koje su počele da klijaju. Izlaganjem vazduhu boja krompira se menja, on tamni, pa bi bilo dobro iskoristiti ga odmah nakon ljuštenja. Ukoliko pak ne možete odmah da kuvate, spustite ga u hlanu vodu s malo limunovog soka i onda neće poprimiti ružnu tamnu boju.

KAD KOJI KORISTITI

Navešćemo nekoliko sorti i za šta je koja najboja da se koristi. Generalno gledano, crvene sorte su uvek pogodnije za jela u kojima je bitno da ostane kompaktna struktura – dakle za kuvanje, pečenje, prženje, dok su sorte s belom ljuskom idealne za krompir-pire, krompir-čorbu te njoke i druga jela od krompirovog testa. *Sorta Cleopatra spada u crvenu vrstu krompira a odlično služi za pravljenje pomfrita, a *crveni Courage je zbog svoje brašnjave strukture i sklonosti da se raspada pri kuvanju odličan za krompir pire. *Desiree je crven sorta, nezaobilazna kod njoka i krompirovih testa, a mekana struktura obezbediće vam knedle iz snova. *Red Desire je zbog svoje čvrstoće nakon termičke obrade preporučljiv za krompir salate i kao dodatak mesu koje se peče u rerni.

PROBAJTE NEŠTO NOVO: BATAT, PLAVI KROMPIR I ČIČOKA

Poslednjih godina na našem tržištu pojavio se batat, poznati pod imenom sladak krompir, iako nema nikakve veze s ovim povrćem i pripada skroz drugoj porodici biljaka. Idealan je kao jedna od početnih namirnica za bebe koje prelaze na čvrstu hranu zbog izuzetnih hranljivih materija koje sadrži i svog slatkastog ukusa koji podseća na zašećerenu bundevu. Isprobajte brzi zimski slatkiš napravljen od opranog, oljuštenog i na tanke kriške isečenog batata koji ste ispržili na puteru i posuli odozgo šećerom i cimetom. Plavi krompir sa svojom neobičnim tamnoplavim, skoro ljubičastim mesom predstavlja pravu atrakciju a koristi se u svim jelima kao i «običan» krompir. Njegova boja potiče od pigmenta antocijana koji se nalazi u drugim biljkama ljubičaste boje (borovnice, patlidžan, kupine). Zanimljivo je da i nakon termičke obrade zadržava svoju atraktivnu ljubičastu boju, pa zamislite večeru s ljubičastim krompir-pireom ili pomfritom. A tek salata s raznim povrćem i ovim krompirom može biti pun pogodak za zanimljiv ručak. Čičoka je u narodu poznata i pod imenom «divlji krompir» a izgleda krompir nepravilne krtole slatkastog ukusa. Može se jesti i termički neobrađena pa je izuzetno dobar sastojak za sveže salate, ali samo u manjim količinama, naročito kod ljudi koji imaju osetljivi stomak. Ako se kuva, od nje se prave čorbe i variva, a može da bude i odlična komponenta za pitu.

Dodaj u spisak za kupovinu
Izgleda da još nemate spisak za kupovinu. Kliknite na dugme ispod da biste kreirali novu.
Ovaj proizvod je već uključen u ovaj spisak
Proizvod dodat u spisak