• Pronalaženje prodavnice
  • Izbor jezika
    SR
    • CP

Pivo, dragoceni pomoćnik u kuhinji


Svestranije i često jeftinije od vina, pivo je namirnica koja svako meso može da pretvori u prekusni specijalitet a ručak u vrhunsku gozbu. Pivo, baš poput vina, ide odlično uz sve vrste mesa. Kao dodatak u toku spremanja jela ili kao dostojan pratilac u šolji za ručkom, sigurno neće izneveriti titulu zvezde stola koju mu dodeljujemo.

Kuvanje s pivom zahteva pažnju prilikom doziranja da jelo ne bi poprimilo gorčinu. Ali ako se pažljivo prati recept, meso pripremljeno s ovom namirnicom može biti specijalni delikates. Naročito se izdvaja gulaš kao dobar kandidat za isticanje punoće arome piva. Za goveđi će ići robustna stout piva, a za pileći neko od pšeničnih vrsta. Bitno je istaći da će generalno svako parče mesa, ako se marinira u pivu, dobiti na mekoći i ukusu - neki recepti čak nalažu da se govedina marinira u pivu po nekoliko dana. Ipak, nije dovoljno samo otići u radnju i kupiti bilo koje pivo, jer se, kao i vina, određena piva slažu ili ne slažu s određenim vrstama mesa. Pa tako piletina i plodovi mora zahtevaju pšenična piva, dok govedina, svinjetina i jagnjetina za pripremu traže jače i gušće varijante (ale, porter, stout). Ukoliko koristite pivo u smesi za pohovanje, ona će biti naročito izdašna i bogata. Naročito je preporučljivo dodati pivo kod pohovanja ribe, kada se koristi čuvena orli smesa (jaja, pivo, brašno).

1. IPA piva su odličan izbor za one ljude koji vole konstrastne ukuse. Pošto pljeskavica od svinjetine kao vrsta mesnog oborka može biti ljuta, kiselkasta, slatka, ali nikako gorka, IPA piva koja odlikuje gorčina zaokružiće paletu ukusa baš kako treba. Probajte: Brooklyn East IPA, BrewDog Hardcore IPA, Brewdog Punk IPA, domaći Stalker pivare Razbeerbriga, Brkkaa Kabinet

2. Pivo tipa Porter je tamne boje, dimljenog voćnog ukusa i ako uz svoj hamburger od junetine želite piće punog, složenog ukusa i robustne gorčine, ono je pravi par. Takođe ga možete koristiti i za izradu sosa za roštilj koji će istaći dimljenu aromu piva. Probajte: Porter pivare Kabinet.

3. Smeđi Ale je odličan uz ćuretinu. Zbog svog čokoladno-karamelizovanog ukusa sjajno ide uz ukusnu živinu na žaru. Probajte: Newcastle Brown.

4. Stout odlikuje bogata, kremasta pena, a zbog prženog ječma ima suv, složen karakter, što će podvući aromu bifteka i učiniti je zanimljivijom. Probajte: Guiness

5. Lager piva su pitka, lagana i osvežavajuća pa nepogrešivo idu uz sve vrste kobasica koje dominiraju svojim jakim i često ljutkastim ukusom. Probajte: Budweiser

6. Amber piva su snažnog ukusa i oni savršeno idu uz suvo, ali dimljeno meso piletine sa roštilja. Probajte: BrewDog 5 AM Saint

7. Ako pak pripremate piletinu mariniranu u začinskom bilju, preporučujemo Blonde piva za koje je tipična svežina s blagim gorkastim prizvukom. Probajte: Grimbergen Blonde ili pšenična piva, tzv. weizene, koji su izuzetno komplementarni suvkastoj teksturi pileta.

Dodaj u spisak za kupovinu
Izgleda da još nemate spisak za kupovinu. Kliknite na dugme ispod da biste kreirali novu.
Ovaj proizvod je već uključen u ovaj spisak
Proizvod dodat u spisak