Maxi logoMaxi logo

undefined

0
Po kategoriji
Po temi
Zatvori
InspiracijaInspiracija – PekaraInspiracija - Slavski kolač
Inspiracija

Tajne slavskog kolača


Neizostavni deo srpske tradicije, proslava slave, kao jedan od glavnih elemenata ima slavski kolač, ponos svakog domaćina ili domaćic. Bez obzira na to da li ste vernik ili ne, slava u našem narodu zauzima posebnom mesto. Kao deo običaja i tradicije prenosi se s kolena na koleno i često izaziva setne emocije i lepe uspomene na porodična okupljanja. Osim slavskog kolača, domaćin treba da pripremi slavsko žito, malo crnog vina, tamjana i ulja. Bitno je znati da raskošni slavski ručak nije obavezan, naročito ako nam materijalna situacija to ne dozvoljava, ali slavski kolač jeste.

Slavski kolač je uvek postan, bez obzira na to da li je slava posna ili mrsna. Izgled samog kolača zavisi od umešnosti i mašte onoga ko ga pravi. Uglavnom se pravi u obliku hleba, najbolje u dubokoj emajliranoj šerpi, koja može da ide u rernu.

Izuzetno je bitno da kolač ima pečat, takozvani prosfornik, sa slovima ИС, ХC, НИ, КА i razne ukrase od testa. Ukrasi su zapravo simboli naših želja usmerenih na porodicu – ptice predstavljaju mir, žito plodnu godinu, grozd da vinograd bolje rodi, burence da svega bude u izobolju, cvetići radost, knjiga da deca dobro uče... Najbolje je napraviti ih dan unapred da bi se malo prosušili i postali laganiji jer će u protivnom propadati kroz testo, ali i da biste imali dovoljno vremena da ih pažljivo i detaljno napravite. Oni se prave od tzv. tvrdog testa pravljenog od mlake vode, brašna i soli koji obezbešuje da oni ostanu beli i nakon pečenja. Zalepićete ih na kolač pomoću malo vode. U sredinu kolača se zabode osveštana grančica bosiljka, ali i ne mora.

Da se kolač ne bi lepio za šerpu, obložite je papirom za pečenje koji ste malo nakvasili da bi se lepo leago uz zidove. Kolač će biti naročito izadašan ako ga pustimo dvaput da nadođe, s tim što drugi put treba poslagati jufke testa u šerpu u kojoj će se peći, pa sačekati da se podigne. Time ćete se osigurati da ne nadođe u toku pečenja preko ivica šerpe i ne raspukne se. Kad mesite kolač, testo treba da bude elastično i glatko.

Ako želite zlatnobraonkastu boju kolača, možete ga pre pečenja premazati vodom u koju je dodato pola kašičice meda.

Da biste dobili onu sjajnu žutu boju kolača, pred kraj pečenja ga izvadite iz rerne, pa iz šerpe, zalepite ukrase pomoću vode i vratite u rernu da se dopeče na rešetki ravnomerno sa svih strana.

I ne zaboravite da kakav god slavski kolač da vam ispadne, najbitnije su lepe misli i ljubav prema porodici s kojima ste ga pravili za ovaj značajni, svečani dan.