Maxi logoMaxi logo

undefined

0
Po kategoriji
Po temi
Zatvori
InspiracijaInspiracija – PekaraInspiracija - Kore za pitu
Inspiracija

Kore za pitu bez mnogo muke


Jedan od glavnih drevnih ispita za novopridošle snajke u porodice, razvlačenje kora za pitu, sada više nije misterija obavijena velom tajne.

Za nekog ko to nije nikad radio, pojam razvlačenja kora za pitu može da zvuči kao nedostižno umeće naših baka koje su neprevaziđene u svojoj umešnosti u kuhinji. Ali, verujte nam na reč, to uopšte nije toliko komplikovana rabota kao što izgleda. Potrebno je vremena i truda, ali da je previše teško – nije. Svako ko je uspeo da razvuče kore i od njih napravi pitu, rado se vraća ovoj aktivnosti i obećava nezaboravno finale oličeno u oduševljenim izrazima lica članova porodice koje domaću pitu degustiraju. Takođe, postoje kore za gibanicu, one su nešto deblje od kora za pitu. Osnovna podela pita je na slane i slatke a zapravo zavisi od nadeva kojim ih punimo. Od slatkih postoje pita s višnjama, bundevom, jaukama, orasima... Od slanih je svakako najpoznatiji burek, a za njim koru uz koru stoje sirnica, zeljanica, krompiruša... Prema sastavu brašna od kojeg se prave, pite mogu biti pšenične, integralne, ražene, sve popularnije heljdine, ovsene, prosene, kukurzne, ječmene, a postoje čak i u kombinaciji sa spanaćem i koprivom. Ako se razviju pa urolaju u tubu, pite se nazivaju savijače, a ako se samo ređaju u pleh s nadevom onda su jednostavno – pite.

Kao i u svemu, i ovde postoje određeni saveti koji će vam omogućiti da uživate u ovoj staroj dobroj kulinarskoj veštini.

Vrlo je bitna vrsta brašna koje koristite i ono treba biti meko tip T400, obavezno ga prosejte kroz sito, ne samo da bi se odvojile grudvice, već i da bi bilo vazdušasto i meko za pripremu. Kad počnete da mesite testo, obavezno krenite s manjom količinom brašna, pa dodajte polako ostatak, da bi se postepeno dobijala željena struktura. I uvek mesite u istom pravcu! Ako se testo pravi s hladnom vodom, treba pričekati oko dva sata da se opusti, i onda će se bolje rastezati. Ako pak koristite mlaku vodu, onda možete da počnete s mešenjem za pola sata. A najbolje je koristiti toplu vodu jer njena temperatura takođe utiče na elastičnost testa.

Znak da ste vredno mesili jeste kada počinje da se razvija gluten, supstanca koja testu daje teksturu, a to se očitava finim filmom na rukama.

Kada ste lepo umesili testo, ostavite ga da se odmori petnaestak minuta.

Kod razvlačenja kora bitno je da strpljivo, korak po korak, razvlačite testo. Nemojte ga kidati, već ga nežno i pažljivo ravnomerno rastežite u svom pravcima, i to dobrih dvadesetak minuta sve dok je toliko istanjeno da na krajevima počinje da puca. Na fino razvučenoj kori stavlja se fil. Bitno je da ne bude previše gust jer tanana tekstura kore za pitu lako može da se raspadne. Pre filovanja, kora se bogato poprska vodom i uljem.

Kada rolate pitu, najbolje je pomagati se nabrašnjenim stolnjakom (obavezno čistim, pamučnim) koji se nalazi ispod jer svaki grub potez može da pokida koru. Ovo se naravno odnosi na pite koje su finalno izgledaju poput puža.

I ne zaboravite da poskidate prstenje i narukvice jer mogu pocepati kore u toku rada, onda kad se najmanje nadate.