Maxi logoMaxi logo

undefined

Po kategoriji

Po temi

Zatvori
InspiracijaInspiracija – MesoInspiracija - Meso i začini
Odaberite termin za isporuku ili preuzimanje sada
Inspiracija

MALO ZAČINA ZA MNOGO UŽIVANJA


Priprema mesa možda izgleda kao jednostavna akcija u kuhinji, ali često se dešava zabuna kad dođe do trenutka da se stavljaju začini. Bosiljak, beli luk ili ruzmarin? Ili sva tri? Možda samo druga dva? Istražujemo najbolje kombinacije

Koliko puta vam se samo desilo da nespretnom upotrebom začina upropastite svoje jelo, u koje ste uložili toliko truda i muke? A tek dosada koja vas uhvati jer jedete stalno jedan te isti ukus mesa, i ne znajući koliko mala količina začina može mnogo toga da učini za poboljšanje arome nekog obroka. U ovom tekstu vam dajemo osnovne smernice koji začini idu uz koju vrstu mesa, a vi, kada savladate prve korake u varijacijama, možete dalje da se razigravate i pravite nove ukuse. Bitno je da znate da postoje sveži i suvi začini, a osnovna razlika je u tome što u svežem stanju začini doprinose mesu da bude sočnije, dok su u suvom tu da obezbede mesu punoću ukusa i intenzitet arome.

PILETINA i druga živina

Majčina dušica – aromatična i intenzivna, često se dodaje svim vrstama mesa. Da bi sačuvala svoje lekovite odlike treba je dodati na samom kraju pripreme. Za nju je tipično da neutralizuje masnoće pa je odličan kompanjon za teška mesa, naročito supama od goveđih kostiju.

Ruzmarin – jedan od osnovnih začina mediteranske kuhinje, jakog mirisa i prepoznatljivog ukusa. Koristi se sušen i svež, a idealan je za sve vrste mesa kojima će dati sofisticarni akcenat.

Peršun – zahvaljujući svojoj osvežavajućoj aromi, ide uz sve vrste mesa. Postoji u svežoj i suvoj varijanti, s tim što se suva stavlja u količini za trećinu manjoj od propisane za svež peršun.

Žalfija – zbog robustnog mirisa, koristite je vrlo oprezno da ne bi nadvladala sve ostale arome. Pošto ne gubi svoj ukus u toku termičke obrade, možete je staviti na samom početku kuvanja.

Kumin – specifičnog mirisa i izuzetne arome, semenke kumina su čest sastojak bliskoistočnih kuhinja. Skoro da ne ostoji vrsta mesa s kojim se ovaj začin dobro ne slaže.

Origano – složenog i aromatičnog ukusa, ključni je sastojak mediteranske kuhinje. Sušena verzija je znatno bolje arome od sveže.
 
Crvena paprika – prah poznat i pod imenom aleva paprika nastaje mlevenjem sušene crvene parpike. Dolazi u slatkoj i ljutoj varijanti, a nezaobilazna je kao dodatak za gulaš, paprikaš i razne sosove.
 
Čili – ljuta vrsta paprike koja se koristi za pikantnije varijacije jela.
 
Bosiljak – najčešće se koristi svež, pa se često uzgaja u saksijama kao sobno bilje. Jakog mirisa, a svežeg ukusa. U toku pripreme jednu supenu kašiku svežeg bosiljka možete zameniti kašičicom sušenog. 
 
Cimet - čest sastojak indijske, arapske i iranske kuhinji kao deo slanih jela sa piletinom.
 
Beli luk – osim kao plod, dostupan je u prahu i ljuspicama. Obavezan je sastojak marinada za roštilj.
 
GOVEDINA

Majčina dušica, ruzmarin, bosiljak, 
 
Žalfija – poznata u narodu i kao kadulja, ima prijatan miris i gorkasti ukus. Odlična je uz teleću džigericu i kao dodatak za mesne ražnjiće.
 
Majoran – zanimljivog neobičnog ukusa koji se kreće od slatkog, preko ljutkastog do oporog. Bitno je dodati ga mesu pred kraj kuvanja da se ne bi izgubila aroma na visokoj temperaturi. Odlično ide uz jaka jela.
 
Crni biber – smatra se za kralja svih začina, prepoznatljive arome, a postoji u zrnu i mleveni.  
 
Timijan – podseća na majčinu dušicu, ali ima oštriji ukus. Sveži listovi se stavljaju pri kuvanju junetine, jagnjetine, divljači.
 
Đumbir – sve popularniji začin kod nas. Postoji u svežem obliku, kao koren, i sušen u prahu. Iako se kašičica svežeg đumbira supstituiše sa osminom kafene kašičice suvog, ne preporučujemo da to radite, jer imaju dosta različite ukuse.
 
SVINJETINA

Žalfija, ruzmarin, majčina dušica,
 
Korijander -  koristi kao dodatak jelima od divljači, raguima, kao i jelima od svinjskog, junećeg i ovčjeg mesa. Aroma mu se može pojačati prženjem u tiganju

JAGNJETINA

Ruzmarin, majčina dušica, timijan,  korijander,
 
Cimet – gorkasto-slatkastog ukusa, cimet je često asocijacija na zimu, a jagnjetini će dati potpuno nov ton. U prahu ili štapićima, najbolji je cejlonski. 
 
RIBA
 
Korijander, đumbir, žalfija,
 
Estragon – začin koji poseduje toplo slatkastu aromu, poboljšaće ukus ribe svojim zemljanim aromama
 
Vlašac – kao rođak crnog luka, ukusom podseća na njega, ali je blaži. Odličan je za punjenje ribe ili kao dodatak u prelivu kad je pečena.
 
Šafran – izuzetno cenjen začin, pečenoj ribi će dati potpuno novu dimenziju
 
DIVLJAČ 
 
korijander, majoran, peršun