Maxi logoMaxi logo

undefined

0
Po kategoriji
Po temi
Zatvori
Zdravlje
Inspiracija

Jabuka, sinonim za dobro zdravlje


Najčešće voće na domaćoj trpezi i rado viđen gost mnogih specijaliteta, jabuka nastupa u brojnim varijacijama koje obuhvataju njen svež i prerađen oblik
 
Jedna stara poslovica kaže «Jabuka na dan i doktor vam nije potreban» a nije samo ta mudrost ono što je ubraja u omiljeni sastojak svake kuhinje. Kao užina ili deo nekog od slasnih delikatesa, ovo voće je nezaobilazna hrana tokom cele godine zahvaljujući svom bogatom ukusu koji varira od kiselog, preko osvežavajućeg, gorkastog pa sve do medeno slatkog. 
 
Iako ih ima u svakoj sezoni, postoje razne sorte jabuka. Većina njih dolazi s ovih prostora jer je Balkan pogodno tle za razvoj ove predivne voćke. Izdvojićemo najpoznatije.

Crveni delišes

Sočna i slatka, ponekad brašnjavog ukusa i blage arome, ova jabuka krupne građe omiljena je kod dece. Žuto-zelenkastog mesa i atraktivne ružičastocrvene boje korice, često se koristi u okviru desertnih delicija. Bere se u prvoj polovini septembra.
 
Zlatni delišes 

Otkad je, početkom 20. veka, otkrivši ovu sortu Pol Stark izjavio da ga podseća na šampanjac, popularnost ove vrste jabuka ne jenjava. Srednje veličine ploda, zlatnožute boje korice i nenapadnog, medenog ukusa, ova jabuka traži brzu konzumaciju jer od stajanja ume da se smežura, ali zato to ne smanjuje predivan utisak koji ostavlja na vaša nepca.
 
Ajdared

Omiljena sorta na našim prostorima, šarene korice žutozelene boje s primesama crvene, ukusa je slatkog koje ponekad vuče na kiselkasto. Meso joj je sočno, nežne teksture. Sazreva početkom oktobra a stajanjem dobija na aromi koja je čini voljenom i kod kuvarskih eksperata.
 
Jonagold

Jonagold je sorta koja zaslužuje vašu punu pažnju. Nastala je ukrštanjem džonatana i zlatnog delišesa - od njih je prihvatila ono najbolje pa je dobijena raskošna jabuka slatko-kiselkastog ukusa, te sočnog i aromatičnog mesa, korice koja se proteže od žutozlatno do crvene, zavisi od varijeteta.

Greni smit 

Iako joj poreklo vodi do daleke Australije, gde je otkrila slučajno jedna bakica na deponiji đubreta, ova sorta jabuke ima široku primenu diljem planete. Krase je specifična jarkozelena kora, meso puno sočnog soka i jasan, kiselkasti, ali osvežavajući ukus.
 
Gala

Izuzetno popularna sorta u svetu, kod nas dobija sve više na popularnosti. Poreklom sa Novog Zelanda, gala očarava sočnim hrskavim mesom i blagim slatko-aromatičnim ukusom. Osnovna boja korice je žutozelenkasta s primesama crvene. 

Fudži

Poreklom iz Japana, sorta fudži spada u slatke vrste s vrlo osvežavajućom i raskošnom notom. Boje je crvenoružičasta sa zelenkastožutim delovima. Izuzetno je zahvalna jer može dugo da stoji a da pritom ne izgubi na svojim kvalitetima i čvrstini. 

Mucu

Još jedna sorta koja dolazi iz Zemlje izlazećeg sunca. Po izgledu žutozelene korice podseća na zlatni delišes, ali važi za kvalitetniji sortu. Ukus joj je sočan, sladak s blagom notom kiselosti. Meso je hrskavo i čvrsto, raskošne arome.

Budimka

Stara srpska sorta koja se održala i do danas. Kožica je zelena, a meso sočno i kiselkasto. Spada u zimske jabuke jer se bere u decembru a može se održati sve do proleća. Stajanjem dobija na kvalitetu i ukusu.
Postoji još na desetine raznih sorti koje su zastupljene u našim radnjama i zaista vredi ispitati sve njihove osobine i istražiti njihovu primenu u kuhinji. Navešćemo samo neke od njih: petrovača, kolačara, pogačarka, šumatovka, kožara, zelenika, prima, topaz, zelenika, čadel...