• Pronalaženje prodavnice
  • Izbor jezika
    SR
    • CP

Čuvanje jabuka da duže traju

Da li ste znali...

Postoji mnoštvo korisnih saveta kako da postupate s jabukama, kao i kako da ih iskoristite za mnoge neuobičajene a korisne svrhe
Trikovi za čuvanje i saveti za korišćenje jabuka su baš ono što vam je potrebno da biste nesmetano uživali u blagodatima ovog fenomenalnog voća
 
Nikako ne perite jabuke pre njihovog korišćenja jer će se pokvariti.
Ako ih držite u frižideru, neka budu u najhladnijem delu. One vole diskretnu vlažnost pa pored možete staviti mokar peškirić.
Svakog dana proverite svaku ponaosob jer jedna trula lako može upropastiti sve ostale. Primetite li da je neka oštećena, izdvojite je i iskoristite za sok ili sos.
Nikako ih ne stavljajte uz crni ili beli luk jer će pokupiti njihove mirise.
Takođe, izbegavajte da ih stavljate uz krompir jer on pušta gas etilen koji će upropastiti vaše jabuke. 
Jabuke mogu ubrzati sazrevanje nekog povrća i voća, pa ih ne skladištite sa kupusnjačama (brokoli, kupus, karfiol itd.) lisnatim zelenišem (zelena salata, spanać itd.) ili bananama, breskvama, šljivama, kruškama i kivijem.
Veće količine jabuka čuvajte u kutiji ili korpi na suvom, tamnom i hladnom mestu (šupa, garaža, ostava, terasa, potkrovlje koje se ne zagreva) a najbolje je da svaku umotate u tanak papir, može i novinski (izbegavajte one pune štramparskih boja s otrovnim metalima), koji će joj obezbediti dugo trajanje.
Za dugotrajno čuvanje birajte samo savršene primerke bez mrlja, oštećenja ili naznaka starosti.
Sortirajte ih po veličini – većim komadima je rok trajanja kraći nego manjim.
Ako ih jedete sveže, neka to bude pola sata pre obroka, ili bar dva sata nakon njega.

Zamrzavanje 

Najbolje je za zamrzavanje koristiti slatke sorte. Jabuke operite, oljuštite i uklonite srednji deo sa semenkama. Isecite svaku na 12 ili 16 komada. Da biste sprečili da kriške jabuke potamne, premažite ih mešavinom soka od limuna i vode. Potom ih poređajte na pleh na koji ste stavili papir za pečenje. Stavite sve u zamrzivač. Kad su zamrznute, skinite sve kriške i složite ih u kesice. Istisnite vazduh, zatvorite i stavite nazad u zamrzivač. Imajte u vidu da zamrznute jabuke, kad se odmrznu, nisu pogodne za jelo zbog promenjene strukture, već se koriste za razna jela u kuhinji: za pravljenje džema, pita, želea, kolača, te mnogih drugih kuvanih ili pečenih jela.

Pranje

Postoje različiti načini za pranje jabuka a mi vam predlažemo najdelotvorniji. Napravite rastvor vode i sirćeta (5 dl vode i 5 dl sirćeta) pa držite jabuke potopljene u njemu najmanje pola sata. Ova mešavina će pomoći da se skinu vosak i bakterije s korice voća.  Za bolji efekat dodajte još dve kašike sode bikarbone.

Jabukovo sirće

Domaće jabukovo sirće je fantastičnog ukusa i svako ko ga je ikad probao rado se vraća ovom kulinarskom blagu. Za sirće nije bitno da jabuke budu ni krupne ni lepe, naprotiv, slobodno birajte one manje, neuglednije i što manje tretirane. Dobro ih operite, oljuštite i očistite od semenki. Isitnite ih u mašini za meso ili jakom blenderu. Smesu gnječite dok ne pusti sok. Potom se dodaje šećer da bi počelo vrenje. Na 1 litar vode ide 100 g šećera (količina za oko 3 kg jabuka). Stavite bar četvrtinu posude ili bureta praznog da se ne bi prelilo. Umesto poklopca stavite gazu i spremite ih na toplom mestu. Kad fermentacija krene, jabuke će se podići gore, a kad se završi, pašće na dno posude. To uglavnom traje sedam do deset dana u zavisnosti od temperature gde se odvija vrenje. Kad je gotovo, procedite sirće kroz gusto sito ili gazu. Držite ga u staklenoj flaši na tamnom i hladnom mestu, a svakih desetak dana ga proceđujte kroz gazu da biste izdvojili talog koji će se formirati.
Osim u ishrani, jabukovo sirće ima široku primenu u domaćinstvu. Koristi se za: skidanje rđe sa predmeta, umesto omekšivača u mašini za pranje rublja, mariniranje mesa tokom noći, brisanje frižidera, prozora te u kombinaciji sa sodom bikarbonom odlično je sredstvo za čišćenje srebra.
 
Dodatne primene

*Napravite voćni čips tako što ćete iseckati jabuke na tanke režnjeve pa ih osušiti u rerni na 70°C ili na suncu.
*Ako stavite pola jabuke u posudu sa kolačima, usporićete njihovo sušenje i održati ih duže sočnim. Ovo važi i za hleb i peciva.
*Zelena salata dobiće novu dimenziju ako je poslužite sa rezancima sveže jabuke. 
*Umočite ih u smesu kao za palačinke ali malo gušću te ih ispecite u dubokom ulju. Pospite cimetom i šećerom u prahu i dobili ste omiljeno jelo naših baka – jabuke u šlafroku.
*Da biste izbegli suvoću mesa kod pileta ili ćurke pečenih u rerni, stavite celu jabuku u tepsiju pre pečenja. Iznenadićete se koliko će meso da bude sočno i meko.
*Ukoliko greškom presolite neko jelo, dok se još kuva, stavite nekoliko kriški jabuke koja bi trebalo da upije so. Nakon 15 minuta izbacite jabuku i spasli ste ručak.
*Kupili ste nezrele banane ili paradajz? Ne brinite, stavite ih zajedno s nekoliko jabuka u kesu i za par dana dobićete zrele komade.
 *Da biste izbegli neprijatne mirise kod prženja ribe u rerni, u pleh s ribom ubacite parče jabuke.
 

Dodaj u spisak za kupovinu
Izgleda da još nemate spisak za kupovinu. Kliknite na dugme ispod da biste kreirali novu.
Ovaj proizvod je već uključen u ovaj spisak
Proizvod dodat u spisak