Maxi logoMaxi logo

undefined

0
Po kategoriji
Po temi
Zatvori
InspiracijaInspiracija - CitrusiInspiracija - Čuvanje voća
Inspiracija

Sveži citrusi preko cele godine


Savetujemo vas kako da od svojih agruma izvučete ono najbolje. Hladni meseci su doba kad najčešće posežemo za citrusnim voćem. Pomorandže, limun, mandarine su nadohvat ruke i svojim kiselkastim ukusom unose osveženje i razmrdavaju telo. Međutim, kako odabrati i čuvati voće da bismo mogli da ga iskoristimo na najbolji mogući način.

1. Prvi utisak je bitan

Prilikom kupovine birajte komade koji imaju lepu sjajnu ljusku bez mekih i tamnih delova. Kad ih uzmete u ruku, najbolje je da ostavljaju utisak težine, jer to onda znači da su puni soka. Agrumi, za razliku od mnogo drugog voća, ne sazrevaju stajanjem. Dakle, kakva je voćka ubrana, takva će biti zauvek. Zato je bitno birati zrele komade.

2. Korpa na stolu ili frižider?

Iako ih zbog njihove dekorativnosti često volimo držati u korpama na stolu ili polici, oni u tim uslovima mogu da se održe tri do osam dana. Nakon tog perioda dolazi do stvrdnjavanja ploda. A ako ih prebacite u frižider, period čuvanja se produžava na dve, tri, čak i četiri nedelje. Idealno bi bilo staviti prvo svaki komad u papirni ubrus pa u plastičnu kesicu koja ima rupe na nekoliko mesta jer je voću izuzetno bitna dobra cirkulacija vazduha. Rotirajte ih dvaput nedeljno za najbolji efekat. Bitno je da kad citruse izvadite iz frižidera, pustite ih neko vreme, dan ili dva, da se adaptiraju na sobnu temperaturu jer tek na njoj oni mogu da razviju svoju punu aromu i kvalitet. Nikako ih tada ne pokrivajte, niti ih stavljajte u zatvorene kutije.

3. Još poneki korisni savet

Vrlo je bitno da ne perete voće pre skladištenja jer može da se desi da vlaga koja ostane na površini izazove plesan i gljivice koje će uništiti plodove, iako su u frižideru. Neke starinske recepture pominju da se limun može održati tako što se naređa u staklene tegle koje se poklope tanjirićem na koji se nalije voda. Za razliku od pomorandže ili limuna, sveže limete mogu trajati dve do tri nedelje na sobnoj temperaturi.

4. Zamrzavanje, zašto da ne

Citrusi mogu da se čuvaju i zamrzavanjem. Dovoljno je da ih oljuštite, poslažete na pek papir i zamrznete. Potom ih poslažite u kesice za zamrzavanje sa zipom. Tako skladišteni, trebalo bi da mogu da se održe tri do šest meseci. Takođe, iz citrusa možete iscediti sok i deponovati ga u kutije za led. Prema potrebi, možete koristiti kockice za čaj ili jela koja zahtevaju citrusnu aromu.

5. Kako to rade Grci

Grci limunove niti zamrzavaju niti suše, već konzerviraju. Recept je jednostavan: pripreme se sterilisana teglica, limunovi i morska so. Svaki limun se zaseče pri vrhu u krstić u koji se ubaci so. Potom se u teglicu ređa red soli, pa limun, pristiskajući svaki da otpusti so, da se ne bi pokvarili a teglica se dobro zatvori. TRi dana se drži da hladnom, nabolje u frižideru a svakog dana se pritiskaju limunovi da bi ispustili što više soka. Kad istekne treći dan, teglica se stavi u frižider i nakon tri nedelje je limun spreman za upotrebu.