Maxi logoMaxi logo

undefined

Po kategoriji

Po temi

Zatvori
InspiracijaInspiracija – MesoInspiracija - crveno ili belo meso
Odaberite termin za isporuku ili preuzimanje sada
Inspiracija

Crveno ili belo meso


Na pitanje šta je bolje crveno ili belo meso, sigurni smo da je odgovor jednostavan: oba! Kada se umereno koriste, obe vrsta mesa mogu doneti dobrobit za organizam. Postoje razne vrste mesa koje možete kupiti u prodavnicama, a prema vrsti životinje od koje potiču dele se na govedinu (junetina, teletina), svinjetinu (prasetinu), ovčetinu (janjetina), kozetinu (jaretina), konjetinu, zečetinu, divljač, živinsko meso i ribu. Može se obrađivati kuvanjem (u tečnosti), prženjem ili pečenjem (na ulju, masti) te dinstanjem. Govedina dalje obuhvata meso crvene do tamnocvene boje, žućkaste masti, životinje koja je starija od dve godine. Junetina je goveđe meso životinje stare od jedne do dve godine, crvene boje, s masnim beličastim delovima, dok je teletina meso mladih životinja do godinu dana a odlikuje je svetlocrvena boja i odsustvo masnih delova. Prasetina je meso vrlo mlade svinje i nezaobilazna je na svečanim slavskim trpezama našeg podneblja. Janjetina je ovčje meso životinje do godine dana starosti, svetloroze boje, bez masnoće a važi za delikates kada se priprema ispo saća. Jaretina je meso mladunčadi koze do tri meseca starosti vrlo slični jagnjetini intenzivnijeg ukusa i mirisa.

Šta je šta

Sigurno ste često naišli na termine crveno i belo meso i maglovito vam je jasno njihovo značenje, ali vas i dalje zbunjuje. Osnovna razlika je u količini mioglobina, proteina u mišićima zaduženog za prenošenje kiseonika iz eritrocita u mišićne ćelije. Crvene je boje pa otud uzrokuje i karakterističnu crvenu boju mesa. Belo meso pak zahteva manje kiseonika, tako da je sadržaj mioglobina daleko manji a meso - belje. Tako se piletina i ćuretina redovno ubrajaju u belo meso, dok govedina, jagnjetina i svinjetina spadaju u crveno. Mada se oko svinjetine lome koplja jer je neki svrstavaju i u belo meso, jer ima manje mioglobina od ostalog crvenog mesa a ipak više od piletine. Čak i pačetina povremeno dobija titulu crvenog mesa, ali nije definisana striktno kao takva. Dakle, crveno meso je crvene boje kada je sirovo i nije bledo kada se kuva. Belo meso je bledo pre i kuvanja i posle njega..

Koje su razlike

Osim boje, belo se razlikuje od crvenog mesa u tome što se lakše vari i sadrži manji postotak masti, koje najviše ima u koži, ali i manji procentualni odnos pojedinih vitamina i gvožđa. Međutim, to ne mora bude pravilo - nekad je krta mlevena govedina manje masna od dobro podgojene ćurke. Crveno meso uglavnom ima jači ukus i često mu je potrebno više termičke obrade od belog.

Zaključak

Kao i u životu, ravnoteža je suština života – zato je najbolje jesti umereno i jednu i drugu vrstu mesa, u zavisnosi od sopstvenih afiniteta, jer je to jedan od jednostavnijih načina da se obezbede hranljivi sastojci koji se nalaze u mesu.