• Brza kupovina
  • Spiskovi  

Geografski položaj Srbije, kao važne raskrsnice između Evrope i Azije, oduvek je privlačila brojne osvajače, prolaznike i narode koji su ovde živeli. Ova činjenica i duga istorija učinile su da srpska tradicionalna kuhinja predstavlja riznicu ukusa i mirisa nastalih mešavinom različitih kultura i običaja. Jaka i začinjena hrana, kao i različitost sastojaka i ukusa, ključne su karakteristike srpske gastronomske tradicije, a za sama jela predstavljaju kombinaciju najboljeg iz grčke, turske i mađarske kuhinje. Neizostavan sastojak je svakako kvalitetno meso, ali i razna testa, povrće i mlečni proizvodi. Spremanje hrane čini poseban deo srpske kulture i običaja, a obrok predstavlja uvek dobar povod da se uža, a često i šira porodica, okupi za stolom. Svaki deo naše zemlje razvio je svoje tipične recepte i specijalitete, stoga, svaki kraj Srbije čini važan i neizostavan deo raznovrsne srpske tradicionalne kuhinje.

Svakako najpoznatiji povod za „roštiljanje“ jeste 1. maj, ali roštilj sam po sebi predstavlja odličan povod za okupljanje i druženje. Važan je deo srpske tradicije i, iako se može pronaći širom sveta, srpski roštilj zbog svoje specifične primene poznat je internacionalno. Svakako, najzaslužniji za to jesu Leskovčani i njihovo umeće.

Slava je jedinstven običaj Srba i predstavlja jedinu neprekinutu tradiciju srpskog naroda. Čini važan porodični obred, a priprema slavske trpeze i okupljanje porodice i prijatelja važan su deo ove tradicije. Sve češće se na ovim okupljanjima mogu naći jela svetske kuhinje, ali većina i dalje dosledno poštuje stare tradicije i pripremu ove trpeze.

Tradicionalna srpska poslastica, slatko, sinonim je dobrodošlice za goste koji su došli u posetu. Servirano u staklenoj činiji, uz kašicicu i čašu sveže vode, i dalje je omiljen dezert mnogih širom Srbije. Domaće slatko je ponos svake domaćice, a vrsta je skoro koliko i voća. Dunje, kupine, šumske jagode, svako ima svoje omiljeno!

Meze obuhvata razne suhomesnate proizvode uz različito povrće i salate, sezonske i domaće. Meze ne može da prođe tradicionalnog srpskog aperitiva, čašice rakije, a na ovaj način je obuhvaćen, pored dobrog ukusa, jedan poseban ritua. Meze je, kao što je svima poznato, sinonim za dobro društvo i zabavu.

Punjene paprike u paradajz sosu
Srednje
Srednji
Manje od 60 min
0/5
Rate this
Tradicionalne knedle sa šljivama
Srednje
Nizak
Manje od 60 min
5/5
Rate this
Bareni ajvar
Teško
Nizak
Više od 60 min
0/5
Rate this
Zapečeni posni pasulj
Srednje
Srednji
Više od 60 min
3/5
Rate this
Dodaj u spisak za kupovinu
Izgleda da još nemate spisak za kupovinu. Kliknite na dugme ispod da biste kreirali novu.
Ovaj proizvod je već uključen u ovaj spisak
Proizvod dodat u spisak