Maxi logoMaxi logo

undefined

По категорији

По теми

Затвори
Vina iz Srbije
Вина из Србије

Палићки регион

Палићко виногорје се налази у централном делу рејона Суботичко-Хоргошке пешчаре, на песковитим теренима око Суботице и Палица, и састоји се из два дела-западног,који се налази у подручју око Горњег и Доњег Таванкута,и источног,који се налази у подручју око Суботице,Палића и Бачких Винограда.

Винарија Звонко Богдан – Суботица

Винарија Звонко Богдан је свој пут започела 2008. године када се обједињујући  специфичност и традицију Палићког виногорја са најсавременијом француском технологијом упутила ка јасном циљу да производи вина врхунског квалитета која носе печат поднебља с ког долазе.
 
Усидрена у мору својих винограда на источној обали језера Палић, на самом северу Србије, винарија је изграђена у стилу сецесије, карактеристичне за традиционалну архитектуру Палића И оближњег града Суботице.
 
Величанствено здање винарије које јасно упућује на готово незаобилазан спој вина И уметности достојно је уточиште све познатијег И признатијег вина, али и добар домаћин за све који пожеле да виде и доживе где се и како оно рађа.
 
Винарија носи име познатог суботичког певача староградских песама, господина Звонка Богдана, чија су уметност и име синоними за врхунски доживљај као што су и вина Винарије Звонко Богдан.   
 

8 тамбураша

8-10%                                  

Стил вина: бело суво вино     

Сортни састав:                    

50%  Саувигнон Бланц      
25% Шардоне                                                                      
20% Пинот Блан                                                                                                            
5% Мускат

Сувињон блан

8-10%                                       

Стил вина: бело суво вино   

Сортни састав:                    

100% Сувињон блан           

Розе

8-10%                                     

Стил вина: Полуслатко вино         

Сортни састав                    

50% Мерло                      
30% Каберне Франц     
20% Франковка

Живот тече

14-16%

Стил вина: суво црвено вино

Сортни састав:

50% Мерло
30% Цаберне Франц
20%-Франковка                                      
Фрушка Гора
Данашњи изглед Фрушке горе одраз је њене геолошке историје и савремених геодинамичких процеса. Данас она представља усамљену острвску планину у Панонској низији, а некада је била острво у Панонскм мору.Заштитница Сремског рејона,  Фрушка Гора, на својим падинама скрива плодно земљиште ,погодно за гајење винограда и винове лозе.

Винарија Ковачевић- Ириг

Винарија Ковачевић има традицију гајења винове лозе,дужу од 100 година,а 2001 године изграђена је  нова винарија у коју је уграђена модерна винарска опрема и примењују се како савремена технологија тако и традиционална метода производње вина . Тада је винарија производила око 10 000 литара,да би се из године у годину производња повећавала за око 50% и данас износи  600 000 боца годишње. 

Власник, Мирослав Ковачевић је трећа генерација виноградара и винара у својој породици. Мирославу  Ковачевићу је додељена престижна награда за све своје посвећене развојне послове и проглашен је предузетником године на манифестацији Блиц предузетник године. Престижни жири је од 400 предузетника  из целе Србије,рангирао Винарију Ковачевић као најуспешније предузеће са великим развојним потенцијалом.
 

Шардоне

8-10%                                                   

Стил вина: бело суво вино           

Сортни састав:                         

100% Шардоне                       

Аурелиус

14-16%                               

Стил вина: црвено суво вино           

Сортни састав:                       

60% Каберне Сувињон         
40%-Мерлот                           

Куве Пикант

8-10%  
                              
Стил вина: Суво бело вино     
 
Сортни састав:    
         
50%  Траминац              
30%  Мускат Отонел      
20% Сувињон Блан                        
 

Росето

8-10%
 
Стил вина: суво розе вино
 
Сортни састав:  
       
60% Каберне Сувињон                         
40% Мерлот
 

Винарија Quet - Баностор

Село Баноштор је једно од најстаријих насеља у Војводини. Ушушкано на северним обронцима Фрушке горе, на самој обали Дунава, 28 километара удаљено од Новог Сада, ово село је од памтивека познато по добром вину и риболову. Ентузијазам, визија и пре свега љубав према вину и виноградима, определила је осниваче винарије да започну винску причу баш у Баноштору. У атару села, 2006. године, купили су и закупили 110 хектара виноградарског земљишта, на којем се већ налазило 46 хектара винограда. Познати “флyинг њинемакер”, господин Тиери Абере , консултант најпрестижније консултанске куће у свету вина, Ролланд Цонсеилс ет Престатион, свечано је промовисао ново вино у понуди ове винарије – Мерлот барик 18+.
Мерлот 18+ 
 
14-16%    
                                                     
Стил вина: црвено суво вино  
                     
Сортни састав:  
                                        
100% Мерлот                                 
 

Винарија Ердевик

Винарија Ердевик налази се у селу Ердевик у Срему на западним обронцима Фрушке Горе.
 
Благо заталасан, са две стране окруżен Фрушком гором а са друге две равницама, на 140 метара надморске висине и на обронцима Фрушке горе, са три прелепа језера Ердевик је једно од најлепших села Срема.
 
У Ердевику је прва лоза засађена још 276 год. п.н.е. у време цара Проба. Од тада па до данашњих дана погодна и питома клима Фрушке горе је у овом крају подстицала развој винарства и навику уживања у вину. Почетком XИX века у Ердевику је било знатних засада винограда, па је 1826. године гроф Ливије Одескалки подигао овај подрум.
 
Винарија Ердевик данас је спој модерног и традиционалног где се производња врхунских вина ради искључиво из сопственог винограда на десној обали Дунава.
 

Винарија Сапат - Сланкамен

Наши засади, налазе се на последњем фрушкогорском брежуљку, на благо заталасаном виногорју сланкаменачких винограда, које поседује идеалне физичко-агрономске и микроклиматске услове за гајење винове лозе. Наши виногради су подељени на две стране - северну, где близина Дунава повољно утиче на раст белих врста грожђа и јужну, окренуту ка Срему, погодну за узгој црвених сорти.

Винарија Мачков подрум –Ириг

Мачков подрум је породична винарија из Ирига, у којој ради шеста генерација винара. На својих 32 хектара винограда узгаја велики број сорти, а нека од најпознатијих вина поред Португизера су Шардоне, Траминац мирисави, розе Фрајла, Камерлот.
Шумадијски Регион
Шумадија је вински рејон из ког је потекла обнова српске винарске традиције.Предање казује да је у овој регији још у време Старих Римљана гајена винова лоза. Француски путописац Де Ла Брокијер је 1423. године писао о виногорју на падинама Космаја и Венчаца. Ипак, права историја регије почиње од Карађорђа и његовог сина, кнеза Александра који је имао свој подрум вина на Опленцу. Ту традицију је потом наставио краљ Петар И Карађорђевић. Још 1906. године, краљ Петар И Карађорђевић је у околини Опленца почео од сељака да откупљује земљиште и винограде.

Винарија Пик Опленац - Топола

Винарија ПИК Опленац свој пут започела је 1948. године када је основано предузеће за откуп и промет алкохолних пића Опленац. Изградњом Новог подрума, припајањем Пољопривредног добра Опленац, те пословањем у оквиру предузећа Навип Опленац. Уговором закљученим средином 2014. године, ПИК Опленац је постао приватно власништво . Пратећи светске трендове у винарству, садашњи власник се окренуо високим стандардима производње, ослањајући се на искуство, традицију и културу опленачког краја  и обједињујући их са  најсавременијом технологијом француских и италијанских произвођача.

Монарх Куве

14-16%    
                                   
Стил вина: суво црвено вина  
     
Сортни састав:  
                      
33%  КабарнеСувињон         
33% Мерлот                                                 
33% Вранац                                                                                                                                                 
 

Монарх Мерлот

14-16%      
                              
Стил вина: бело суво вино
          
Сортни састав;
                     
100% Мерлот                         
 

Шардоне

8-10%  
                              
Стил вина: Полуслатко вино     
 
Сортни састав:    
              
100% Шардоне                
 

Мускат Отонел

8-10%
 
Стил вина; бело суво вино    
           
Сортни састав:    
    
100% Мускат Отонел                            
 

Винарија Радовановић - Крњево

Винарија Радовановић је основана године 1990, наша винарија била је прва мала приватна винарија у Србији. Имали смо само један циљ, а то је – производња висококвалитетних вина која српско винарстрво могу да приближе светским стандардима. И данас ходамо истим тим путем, трагајући за најбољим; за вином које ће једног дана Шумадију, а и целу Србију, моћи да постави на највишу лествицу светског винарства.

Корени винске приче породице Радовановић из Крњева надомак Велике Плане сежу до почетка XX века, када је Милош Радовановић засадио своје прве винограде. Поглавље које данас исписује Подрум Радовановић започето је 1990. године, када је Миодраг Радовановић одлучио да обнови дедино имање изасади своју прву лозу.
 

Кабарне Фран

14-16%      
                                                                                          
Стил вина: црвено суво вино      
  
Сортни састав:    
                                                                              
70%  Кабарне Сувињон                                                                   
30% Кабарне Франц                                   
 

Шардоне Клас

8-10%      
                                                                                                  
Стил вина: бело суво вино    
                                 
Сортни састав:      
                                                                    
100% Шардоне
 
Регион Три Мораве
Рејон Три Мораве налази се у централном делу Србије, у доњем сливу Западне Мораве, доњем сливу Јужне Мораве и горњем сливу Велике Мораве и њихових притока. Оивичен је планинама са западне и северне стране, и то су Гледићке планине и Бешњаја, са јужне стране планине Гоч, Жељин, Копаоник и Јастребац и са источне Бељаница, Кучајске планине, Ртањ и Озрен.

Винарија Темет - Лозовик

У Лозовику изнад Јагодине, валовитом пределу одакле Шумадија гледа на Поморавље, водени трагом плодне земље, постало је јасно где треба пустити корење. Смештена на прелепим падинама које обезбедују идеалну изложеност сунцу, винарија Темет обликована је под јаким утицајем окружења, са тежњом да се пронаде склад у раду и животу под истим кровом. Сама рец Темет изведена је из латинске реци Теметум, што у преводу знаци – јако и снажно вино са карактером.

Три Мораве Бело

8-10%          
                                                                   
Стил вина: бело суво вино    
                                    
Сортни састав:      
                                                        
45% Смедеревка
45% Тамјаника
10% Морава                                   
 

Три Мораве црвено

14-16%
 
Стил вина-суво црвено вино
 
Сортни састав:
 
85% Прокупац
15% Мерлот
 
Жупа 
"Ово је друга европска Шампања!" изјавио је усхићено француски конзул Деко 1904. године.

Традиција гајења племенитих сорти винове лозе, грожђа и вина у Жупи датира, према писаним документима, из XИИ века када самодржац српске и приморске земље Стефан Немања даје манастиру Студеници села и засеоке у Жупи и то: Старци, Поповци, Кожетин да гаје виноград и производе вино за потребе манастира.

Жупа је виногорје западно моравског рејона (крушевачки виноградарски подрејон) у котлини између планина Копаоник, Жељин, Гоч и Јастребац, на надморској висини од 300 - 450м са специфичним климатским условима где су дани жарки, а ноћи хладне, што доприноси стварању ароматског комплекса и специфичног укуса грожђа од кога се добија квалитетно вино хармоничног укуса.
 

Винарија Минић

Винска кућа Минића наставља породичну традицију производње вина на сопственом имању, која је у поратним годинама накратко прекинута због познатих догађаја који су се тада одиграли. Двадесетих година прошлог века точионице и кафане породице Минић под именом "Велика Жупа" успешно су радиле у више градова тадашње краљевине.  

Винарија Спасић

Вековима су виногради славног жупског града Козника били тамо где су данас виногради Винске куће Спасић. Тако у породичној заоставштини Спасића почасно место заузимају документи из 1856. године који сведоче да се винарством баве најмање 150 година уназад. Светлу породичну традицију данас наставља Милан Спасић, који је виноград заволео уз оца и деду.

Винарија Ивановић

Бурни историјски догађаји носили су породицу Ивановић с краја на крај Балкана, али се око 1814. године породица досељава у Кожетин (данашњи Александровац). Од тада, па све до данашњих дана, генерације Ивановића баве се производњом грожђа и вина. Филозофија оснивача винарије, Драгослава Ивановића, да се вино производи у винограду дословно се поштује: род грожђа је строго контролисан, а пре винификације оштећена и зелена зрна се одстрањују.
Топлички регион

Винарија Топлички Виногради - Гоиновац

На периферији виноградарског села Гојиновац, у долини реке Топлице, смештена је невероватна целина зграда усред бескрајних поља винограда: Винарија “Топлички виногради”. Ту, Мики Ковачевић и Урс Хаенер, производе вина од 2011. године. Од самог почетка су знали да је лоза кључ доброг вина. Тако су од 2007. године почели са сађењем винове лозе високог квалитета, на старом, већ постојећем виноградарском тлу, оживљавајући скоро изгубљену традицију, због ембарга извоза у бившој Југославији. 

Од виталног значаја је да грожђе задржи квалитет на путу од лозе до боце, па је производња структурисана у складу са тим: ток сока грожђа вођен је силом гравитације. Област од 26 хектара, која је тренутно у производњи, јесте и биће посвећена Прокупцу, аутохтоној лози јужне Србије. Цабернет, Саувигнон, Мерлот, Пинот Ноир, Цхардоннаy и Саувигнон Бланц се, такође, производе. Осталих 40 хектара Прокупца биће засађени у току следеће две године.

Вина “Топлички Виногради” су директно доступна из винарије у Гојиновцу, широм света.
 

Прокупац

14-16%              
                    
Стил вина: црвено суво вино  
   
Сортни састав:
                    
100% Прокупац                   
 

Каберне Саувињон

14-16%        
                               
Стил вина: црвено суво вино
       
Сортни састав:    
                 
100% Каберне Саувињон        
 

Шардоне

8-10%      
                                
Стил вина: Бело суво вино  
      
Сортни састав:      
               
100% Шардоне                  
 

Пркос

8-10%
 
Стил вина:суво розе  вино
 
Сортни састав:      
  
100% Пинот Ноар                          
 
Манастирска вина

Хиландар

Средњовековни списи сведоче да се производња вина у монашким заједницама процењивала на 8-10 тона годишње. Вино је прављено искључиво за потребе Манастира. Типикон (Трагос) из 972.године, први документ који регулише организацију и администрацију Свете Горе, својеврсни Светогорски Устав, садржи и Правило 15 које се односи на трговину вином. Данас Манастир поседује 17 хектара, а по избору сортимента је манастир Хиландар решио да се не придржава традиционалних сорти које су се некада гајиле на Светој Гори и у време Светог Саве већ да засаде претежно базирају на интернационалним (француским) сортама.

Тврдош

У једној прастарој епској народној песми помиње се манастир Тврдош И његови подруми, односно манастирске избе испуњене вином. У тамним временима после пропасти српске средњовековне државе, српски монаси су у манастирима очували клицу српске духовности И културе, па И традицију српског винарства. Данас, манастир има два подрума . У старом каменом подруму из 15.века, у стољетним храстовима бачвама сазрева вранац, а само десетак метара даље, уз саму Требишњицу, укопан је нови подрум опремљен најсавременијом технологијом, али савршено уклопљен у постојећи комплекс.