Maxi logoMaxi logo

undefined

По категорији

По теми

Затвори

ПРВИ СУПЕРМАРКЕТ У СРБИЈИ НА ЦВЕТНОМ ТРГУ

Првоотворени супермаркет у Београду на Цветном тргу почео је са радом 28.04.1958. године.

Овог месеца навршава се 60 година од тог датума и тим поводом Макси организује прославу.
 
Изграђен по пројекту Слободана Јањића, уз сарадњу са америчким стручњацима за изградњу и дизајнирање супермаркета, стара пијачна зграда Гргура Миленковића преурађена је, дограђена и названа продавница „Цветни трг. Био је то комплетан супермаркет првобитно изложен у америчком павиљону на Загребачком велесајму, који је трговинско предузеће Врачар откупило и пренело у Београд. Простирући се на 600 квадратних метара, са 20 метара замрзивача за паковано свеже месо, 7 за замрзнуту храну (који се у Југославији појављују по први пут), 10 метара витрина за воће и поврће изнад којих су постављена огледала, системи са водом за хлађење и чишћење, касе са покретним тракама…
 
Објекат је конципиран као хоризонтално положена грађевина скромне архитектуре уз богат унутрашњи садржај: низови рафова попуњени су разном и доступном робом, производи са зелене пијаце смештени су заједно, на једном месту, али и други, до тада ринфузно продавани производи по први пут се пакују у одговарајућу амбалажу.
 
То није био само први супермаркет на овим просторима. Био је то повод невероватним променама које су обликовале производњу, економију, потрошњу и свакодневни живот људи у тадашњем друштву.
 

СВАКИ ПОЧЕТАК ЈЕ ЗАБАВАН- Згоде и незгоде у супермаркету на Цветном тргу

Господин који је умало појео свој шешир

Први супермаркет отворен је 28. априла 1958. на Цветном тргу у Београду иако су све околности указивале на то да ће дан отварања бити одложен. Услед упорних проблема са изградњом и још једном најавом померања дана за отварање, један од америчких експерата, господин Мун, који је већ отворио 400 сличних супермаркета у САД, изјавио је да ће појести свој шешир уколико се радња отвори на време. У поподневним часовима, на дан пред заказано отварање, читав колектив предузећа Врачар, око 160 људи, појавило се на Цветном тргу и добровољно радило током целе ноћи не би ли све било спремно за сутрашњи дан. Потпредседник града Јанковић учинио је још једну услугу - омогућио је прикључење електричне енергије. Отварање је одржано онако како је предвиђено, у присуству државних функционера и америчког амбасадора. Само 10 година касније, постојали су ланци продавница широм земље који су се надметали једни са другима.

Пошто корпа?

Уређена и опремљена по свим стандардима који су важили у САД-у, џиновска самопослуга са значајним бројем артикала и самоуслужном потрошачком стратегијом представљала је праву новину насупрот дотадашњој пијачној куповини и ринфузном систему излагања робе у дућанима.

Највећа непознаница била је сама корпа за куповину. Узбуђене Београђанке испрва нису биле сигурне која је њена намена па су неретко питале да ли је иста на продају.

Официр с корпицом

Свакако је требало времена да се људи навикну на нов самоуслужни начин куповине. Једна анегдота говори о суграђанину који је био официр и који је, осврћући се на нов систем куповине изјавио: “Зар није срамота да, ја, у униформи, носим корпу као каква жена?”

Ретро Цегер

У склопу Ретро кампање Макси награђује своје купце. Купите било којих 6 производа у ретро паковањима преко Макси онлине у оквиру једне поруџбине и на поклон добијате јединствени Ретро цегер!

Само код нас ваши омиљени производи у ретро амбалажи

ЕУРОКРЕМ

ЈЕДАН ЈЕ - ЕУРОКРЕМ

 

Постоје слаткиши који су обележили и улепшали детињство свакога од нас. Сви се сећамо тренутака одрастања када смо с нестрпљењем и радошћу чекали да се огласи школско звоно како бисмо  стали у ред за ужину и појели најдражи крем намаз на парчету хлеба. Не било који крем... У питању је наш, ЕУРОКРЕМ. У међувремену се много тога променило. Порасли смо, дошли су неки нови клинци и неки  нови слаткиши, а ипак, сви заједно остајали смо верни ЕУРОКРЕМУ. Верни првом залогају који нас је заувек повезао. 

Први ЕУРОКРЕМ је почео да се производи давне 1972. године у ПИК - ТАКОВУ, по оригиналној  рецептури и технологији у то време највећег светског произвођача - италијанског „Гандоле“. ЕУРОКРЕМ се састоји од сировина природног порекла и провереног квалитета са избалансираним односом угљених хидрата, протеина, масноћа и минералних влакана. Деценијама присутан на просторима бивше Југославије, ЕУРОКРЕМ је постао и остао јединствен и препознатљив  по својој високој енергетској и хранљивој вредности, препоручен и као храна и као посластица.

 

 

КОКА-КОЛА

КОКА-КОЛА

 

2018. је година када Кока-Кола прославља својих 50 година у Србији! Прва боца Кока-Коле у Србији направљена је 1968. године у Земуну. Данас се Кока-Кола пунионица налази на истом месту где и пре 50 година. 1968. године, када је отворена пунионица, Кока-Кола је имала само 80 запослених, 10 камиона, 10 возача и 10 продаваца. Данас, после 50 година, сваког дана из погона изађе и по више од 4 милиона производа, а Кока-Кола компанија запошљава преко 1000 људи.

Прва оригинално дизајнирана Кока-Кола боца обликом је подсећала на махуну какао зрна. Цртеж је претворен у тродимензионалну макету боце, али тадашња технологија пуњења није могла да подржи замишљени дизајн, па је флашица морала да буде сужена у средини.