Maxi logoMaxi logo

undefined

По категорији

По теми

Затвори
Инспирација

Ризница свежине – Омиљени цитруси

Омиљено воће у зимским месецима својом разноврсношћу омогућава мноштво комбинација у свежем и прерађеном облику. Агруми су доступнији него икад и то треба искористити

 Они су слатки, киселикасти и освежавајући. Јарких боја и разбуђујућих арома. Њих воле људи са свих страна планете и радо их користе у свим годишњим добима. Веровали или не само три врсте оригиналног цитрусног воћа – мандарина, помело и цитрон. Све остало, а има га заиста доста, настало је укрштањем других врста. Чак и лимун!

 НАЈПОПУЛАРНИЈЕ СОРТЕ

 1. Поморанџа

 Настала као хибрид мандарине и помела, помиње се још у деревним списима кинеске књижевности, а расте у тропским пределима. Код нас је има преко целе године па скоро да не постоји кућа која је не служи као ужину својим укућанима. Месо поморанџе је сочног укуса, подељено опницама у кришке. Бели конци између су углавном горки па их често уклањамо при конзумацији. Осим за јело и пиће, користи се и у индустрији лепоте. Подврста је поморанџа са црвеним месом која има занимљив, другалији укус који мало подсећа на малине с лимуном. 2. Лимун Јединствен укус и специфична арома издвајају лимун као омиљен плод за припрему различитих јела и освежавајућих напитака. Етерично уље лимуна може бити добар савезник у борби против јесење меланхолије. Из лимуна ћете истиснути највише сока ако га пре цеђења добро угрејете међу шакама и лагано заваљате по кухињској подлози. Иде и у слана и слатка јела.

 2. Мандарина

 За разлику од поморанџе, мандарина је цитрус који се много лакше љушти, па је један од првих који се даје деци, нарочито школарцима за ужину. Због свог слатког и сочног меса, одлично иде у све врсте воћних салата, а нећете погрешити ако је додате у маринаду за месно печење. Подврста мандарине је слатка и ароматична тангерина, пореклом из Марока, као и клементина која је хибрид поморанџе и мандарине - тање коре, слађег меса, али се и теже љушти.

 3. Грејпфрут

 Постоје разне врсте са белим, розе и жутих месом плода, а једна од омиљених је она с црвеном унутрашњости због своје слаткоће. Иначе, грејп има слаткасто-горкасто-кисели укус, а битно је да обратите пажњу приликом његовог љуштења и да детаљно отклоните бели део испод коре који је изузетно горак. Ако патите од горушице, избегавајте ову сорту агрума. Одличан је у комбинацији са зеленом салатом, авокадом и орахом.

 4. Лимета

 Познат и под именом лајн, овај цитрус који подсеча изгледом на зелени лимун полако, али сигурно осваја наше трпезе. Мање кисео од лимуна, а опет довољно освежавајући с предивном аромом, идеални је сапутних како сланих, тако и слатких јела. Посебно је драгоцен у припреми разних коктела. Рендана кора лимете даје специфичну арому аутентичним мексичким, тајландским и вијетнамским специјалитетима.

 5. Кумкват, помело, палачна лимета, будина рука...

Постоје још многи разни цитруси које можете срести на путовањима у егзотичне земље, али их све више има и у нашим продавницама. Кумкват изгледа као минијатурна тврда поморанџа а једе се углавном с кором и користи у прављењу џемова, мармелада и других слаткиша. Помело је предак грејпфрута и подсећа на њега, мада није толико горак. Иако није толико популаран код нас, одлично иде у салате и као додатак јелима с месом. Палачна лимета је врло необичног издуженог изгледа у облику палца а зову је и «лиметни кавијар» због меса специфичне текстуре које се користи за мармеладе. Корица може да се суши и служи као зачин. Будина рука је цитрус јаког мируса и киселог меса које, неочекивано за агруме, не садржи сок. Кора која доста дебела, подсећа мало на дуњу и често се користи за салате и специјалитете од рибе.