Maxi logoMaxi logo

undefined

По категорији

По теми

Затвори
Инспирација

Вино и риба – дует из снова


Као што вино може неку рибу да оплемени и уздигне њен укус, тако и лош одабрана комбинација може упропастити општи утисак обрак и угушити арому. Да риба и вино сјајно иду, већ је добро позната прича, али постоје нека упутства која вам могу помоћи да од свог оброка извучете највећи потенцијал. Основно правило тиче се јачине - уз јаке укусе иде јако вино, а уз лакша јела упарују се и лагана вина да не би нађачала укус рибе. Такође, постоји правило да се добро упарују исто порекло рибе и вина, па тако уз медитеранске примерке иду и вина са тог поднебља.

УПАРИТЕ ПРЕМА НАЧИНУ ПРИПРЕМЕ

Најбитније од свега није сама врста рибе, већ начин на који је она припремљена - да ли је пржена, кувана динстана, димљена или пак припремљена на роштиљу. Тако пржена или похована риба одлично иде уз бело суво вино, а ако је печена на роштиљу, захтева бела ароматична вина. Риба у сосу пак може представљати проблем. Ако је сос тежи, иду пунија вина. Уколико је пак прављен с црвеним вином, онда исто вино треба послужити уз то јело. Сос а оријенталним зачинима захтева грашевину или ризлинг. Бела риба из рерне воли пунија вина – грашевину, истарску малвазију или пошип, док она с роштиља одлично иде и уз црвена вина сиромашна танинима - црни пино или плавац. Бродет као јако јело тражи јака бела и црна вина: грашевину, шардоне, бели пино, каберне совињон... Рибљи паприкаш служите уз франковку и нећете погрешити, док уз гирице печене у дубоком уљу одлично иду свеже бела вино попут истарске малвазије.

УПАРИТЕ ПРЕМА ВРСТИ РИБЕ

1. Поховани бакалар и просеко

Иако је неписано правило да слатка пенушава вина, попут просека, треба упаривати са десертима и слатким јелима, комбинација коју вам предлажемо да пробате заиста је без премца. Испохован па испржен бакалар ће савршено истаћи хрскаву цитрусну слаткоћу просека.

2. Зачињена риба и мускат

Познато као питко и ненападно вино, мускат може бити одличан парњак врло зачињеним специјалитетима у којима је главна звезда црвени зубатац. Сваким гутљајем ублажиће се јаки зачини и допринети развијању нових укуса.

3. Масна риба и пино гри

Ако је риба маснија, а то често умеју да буду шаран или скуша, охлађени пино гри ће лепо ублажити јачину меса које ће пак истаћи његов цитрусни карактер.

4. Бела риба и совињон блан

Бирајте пуне кломпексне совињоне који због своје интензивне завршнице траже јача јела с белим рибама, попут морског иверка с лимуном и рузмарином, или лососа на жару.

5. Речна риба и пино ноар

Пошто висок садржај танина у црвеним винима чини да рибе имају укус попут метала, треба их пажљиво бирати и упаривати. Пино ноар је лагано црвено вино које није толико робустно као остале сорте црвених вина, па се одлично слаже са скоро сваком рибом, а нарочито уз слатководне преставнике као што су пастрмка и лосос.

6. Бранцин и гаме

Питког и хармоничног укуса, гаме ће уз помоћ преукусног меса бранцина да развије свој пуни укус кроз читав спектар скривених арома од љубичице, преко рибизле, до банане.