Maxi logoMaxi logo

undefined

По категорији

По теми

Затвори
Инспирација

Француска вина


Сигурно сте некад чули за израз француска вина, али сазнајте шта он заправо означава и да ли је титула земље најбољих вина заиста заслужено додељена Француској

Ако вас збуњују те силне етикете на винима и стране речи којима не знате значење, овај текст ће вам дати основне смернице како да не лутате по продавници, већ опуштено уђете у своју нову енолошку авантуру.

Дакле, основно је да проучите шта пише на флаши и сигурно нећете погрешити при циљаном избору свог новог француског вина. Оно што је занимљиво у вези с њима јесте чињеница да се вина у Француској не деле према сортама грожђа од којих су направљена, већ у према региону из којег потичу и то треба увек имати на уму.

1. Основна подела француских вина

Француско законодавство сва вина дели у четири групе: две су стона вина, за која важи да су за свакодневну употребу, а у оквиру њих су категорије Вин де Табле (имају само ознаку произвођача и земље порекла) и Вин де Паyс (имају ознаку специфичног региона у Француској) док друге две групе обухватају вина која су подељена према регионима из којих потичу. То су вина врхунског квалитета која носе ознаку ВДQС (Вин Дéлимитé де Qуалитé Супериеуре) и вина контролисаног порекла АОЦ (Аппеллатион д’Оригине Цонтрôлéе).

2. Алзас

Скоро сва вина ове регије имају ознаку АОЦ, а флаше су препознатљиво дугог врата. Углавном су то сорте ризлинг, гевурцтраминер, пино гри и пино блан (Риеслинг, Гењурзтраминер, Пинот Грис, Пинот Бланц) а имају укус воћних арома и зачина.

3. Бордо

Област позната по својим винима од којих су више од две трећине црвена, а чак 500 њих има ознаку АОЦ. Река Жиронда је граничник за две области познате по својим винима – лева обала је чувена по сорти каберне сувињон (Цабернет Саувигнон) и винима која носе ознаку премиер гранд цру цлассе, а десна по мерлоу (мерлот) и винама која носе ознаку премиер гранд цру цлассе А. У овом региону, на подручју Померол, од грожђа мерло узгаја се једно од најскупљих вина на свету Цхâтеау Петрус, чија флаша кошта од хиљаду евра па навише.

4. Бургундија

Занимљив регион који је направио светску славу захваљујући само двема сортама грожђа – шардонеу (Цхардоннаy) за бела вина и пино ноару (Пинот Ноар) за црвена. Преко сто вина носе ознаку АОЦ па је неретко случај да су врхунског укуса, али и скупа. Посебно треба истаћи шармантни божоле (Беаујолаис) воћног и реског укуса, код кога, за разлику од већине вина, није битна старост, већ младост. Наиме, у овој регији сорта грожђа гаме бере се ручно, а вино од њега може се пити већ после шест недеља проведених у бурету. Занимљиво је да већ 60 година, сваког трећег четвртка у новембру, настаје апсолутна помама за новим божолеом који се тог дана сваке године испоручује широм планете, најављујући на велика врата почетак винске сезоне.

5. Шампањ

Најпознатија француска винарска област Шампањ позната по производњи пенушавог вина – шампањцу. Он се прави од три различите сорте грожђа: белог шардонеа и црних пино ноара и пино меније (Пинот Меуниер). Обавезно запамтите да није свако пенушаво вино шампањац, већ само оно које се прави у овој регији и које је на етикети потписано као Цхампагне.

6. Лоара

Једно од најпознатијих белих вина ове регије је Мусцадет које се прави у граду Нанту а доступно је по врло повољним ценама. Због свог сувог и необичног укуса, одлично иде уз морске специјалитете и врдно је ваше пажње.

7. Прованса

Област на Азурној обали која је изнедрила најпознатије и најквалитетније врсте розе вина на планети. За њих је типично да су врло препознатљивог укуса – медитеранско сунце им даје пуноћу ароме, а ваздух с алпских планина обезбеђује свежину.