Maxi logoMaxi logo

undefined

По категорији

По теми

Затвори
Инспирација

Чување вина


Сигурно сте чули за ону чувену фразу Тари као добро вино. Њу треба имати пре свега на уму ако сте маумили да чувате флаше за неки посебан тренутак. Јер, иако вам се неко вино допадне, ниеј сигруно да за неколико година неће постати сирће. Зато имајте на уму да не може свако вино да одлежава и да тиме постане боље. Ако желите да неко вино пуштатае да одлежи, обавезно проверите да ли има довољну количинуу танина у себи јер од тога зависи да ли ће се очувати. Постоји неколико правила којих треба да се држите да би ваше вино могло да се очува без знатног погрошања:

1. Тамно место

Светлост је основни непријатељ одржанај вина. Зато се оно чува на тамном месту. Неке флаше се чак праве од специјалног стакла да светлост не би нарушила арому вина, док шампањци су редовно обавијени посебним папиром који онемогућава пробој светлости која би наршила деликатну арому вина.

2. Посебна температура

Уобичајена температура за чување вина је од седам до 12 степени Целзијусових. Пошто у стамбеним јединицама ретко где постоји место са таквом температуром, нећете погрешити ако бело држите у фрижидеру, а црно у шпајзу или кутији. Темепратура не сме да пређе 24 степена јер тада долази до оксидације. За служење се водите чувеним принципом 20: бело вино извадите из фрижидера 20 минута пре сервирања, а црно вино пак ставите у фрижидер на 20 минута пре него што ћете га изнети и сипати. Ако сте заборавили да охладите вино а имате мало времена, добро поквасите крпу или пешкир, обомотајте флашу и ставите у замрзивач на седам минута. Честе осцилације у температурама такође не ваљају па их избегавајте.

3. Положај флаше

Кос или потпуно хоризонтални положај омогући ће сталну влагу у чепу јер ће се он у супротном осушити и почети да пропушта ваздух.

4. Вибрације

Иако вам звучи претерано, али јаке вибрације и бука могу нарушити правилно одлежавање вина.

5. Без јаких мириса

ВИно је познато по својој особини да врло брзо упија разне мирисе, па обавезно склоните све изворе јаких мириса, укључујући и ароматичне намирнице.