Maxi logoMaxi logo

undefined

По категорији

По теми

Затвори
Инспирација

Чаше за вина


Баш као и јела, одређене врсте вина, захтевају одређене чаше за конзумацију, јер то доприноси побољшању укуса и хармоничној ароми Постоји мноштво различитих врста чаша које иду уз одређена вина и ви се питате шта да радите пред тим бескрајним низом могућности. Пре свега, треба да испитате своје навике у испајању вина, па да се водите према томе и направите лични комплет одабраних чаша за сваку прилику. За почетак је сасвим довољно сет чаша за црно вина, као и за шампањац. Основна подела чаша за вино је на оне за пенушава вина, те бело и црно вино.

1. Чаше за пенушава вина

Постоје два типа чаша у којима се служе пенушава вина. Један је округао и пљоснат, према легенди настао по калупу за који су послужиле груди Марије Антоанете, и спада у традиционалну верзију. Временом, доказано је да уске чаше, тзв. фруле идеално одговарају пенушавим винима. Уског тела са мањим отвором при врху, спречиће оксидацију вина и задржати карбонацију због које настају сви они фамозни мехурићи које обожавамо.

2. Чаше за бела вина

Ова врста чаша, изгледа попут цвета лале, захтева мало шири балон од шампањских, али ужи од оних за црно вино. Разлог томе је што вино треба да дише, али не би смело да се превише загрева. Млађа бела вина траже чашу с нешто вец́им отвором. Ово усмерава вино на врх вашег језика, што подвлачи његову слаткоћу. Зрела бела вина пак имају смирујуц́е укусе и свиленкастију текстуру, па су идеалне мало више чаше са вишом стопицом.

3. Чаше за црна вина

Ово су највеће чаше од свих у којима се служи вино, али не треба да се пуне више од трећине. Постоје две врсте: бордо чаша с не тако великим балоном, за вина пуног тела као што су мерло и каберне, и бургунди чаша са већим балоном и нижом ножицом за деликатна, лакша црвена вина попут пино ноара.

4. Чаше за розе

Уколико пијете розе, одговарајућа чаша имаће звонасти облик, али нећете погрешити и ако користите чаше за бело вино.

5. Стакло или кристал?

Пре свега треба да се одредите да ли желите чаше од стакла или од кристала. Као што знате стакло је јефтиније, али чвршће, док кристал има особиту драж због своје деликатности и пресијавања. А и предивно звучи кад се куцате у току наздрављања!

6. Када је пуна чаша - таман

Према бонтону, вино се никад не сипа до врха у чаше. Код шампањца, сипа се скоро до врха, код белог вина треба да попуни две трећине чаше, а код црвеног вина треба да буде напуњена до трећине своје запремине.

7. Како се држи чаша

Једна од основних ствари према којој се препознају новајлије у свету вина обухвата држање чаше за део по имену балон, док је вино у њему. То је скроз неопростиво. И за то постоји битан разлог – када се тако држи, вино се греје, а то му потпуно ремети арому и укус. Зато неизоставно држите вино за ножицу, или евентуално базу (постоље, стопицу)!

8. Трикови за одржавање

Чаше перите млаком водом и детерџентом. Добро их исперите, а када се осуше, пребришите чистом ланеном крпицом да не остану трагови од прстију или каменца у води. Кристалне чаше су порозне и лако упијају мирисе па обавезно користите лагану верзију детерџента, без мириса. Ако сте после забаве превише уморни да перете посуђе, у чаше од кристала обавезно налијте воду да вино не би оставило ружне мрље.