Maxi logoMaxi logo

undefined

По категорији

По теми

Затвори
Инспирација

Сир и вино – перфектан спој


Ближи се време прослава и окупљања око трпезе, набавили сте разне сиреве и вина, али се дешава да нисте сигурни шта најбоље иде са чим. Верујте да не грешите ако мислите да је компликовано, јер заиста јесте. Треба ускладити текстуре, киселост, танине. Избалансирати, уклопити, омекшати. Али немојте да се обесхрабрите на самом почетку, јер постоје основне смернице које ће вам помоћи да не залутате у бескрајном универзуму комбинација које следе.

1. Упарите интензитет укуса и старост

Млади свежи сиреви имају висок садржај воде те млечну и осетљиву текстуру. Како сир стари, влага из њега полако испарава, остављајуц́и за собом масти и протеине. Тај процес зове се зрење. Пошто масти и протеини доносе укусе, старији сиреви су углавном и богатији у укусу. Вина, баш попут сирева, такође имају богату гаму арома од деликатних до смелих, а њихова дубина и сложеност могу бити у корелацији са њиховим годинама. Млада вина су свежа и лагана, са живим аромама и светлим укусима воц́а, цитруса,или зачина. Вина пак која дуже одлеже, поред примарних арома воћа, попримају и секундарне ноте дрвета од буради у којима стоје, земље, минерала... Баш као и сиреви, ова вина имају тенденцију да буду сложенија од својих млађих колега.

Дакле, уз млади сир иду вина која су воћна, свежа и пенушава, па је идеалан спој, рецимо, моцарела са десертним мускатом, малвазијом или шардонеом, док су старијим сиревима потребна вина са више тежине и сложености – нећете погрешити ако уз јаке овчије сиреве комбинујте снажна црна вина попут каберне совињона или плавца. Тако ће снажна текстура пармиђана доћи до изражаја ако га грицкате уз плавац.

2. Пазите на танине

Сува црвена вина иду сјајно с богатим старијим сиревима, јер се њихови танини у највећем броју случајева везују за протеине и масноц́е, па као да нам исперу уста након сваког залогаја зрелог сира. Тако уз зрели пашки сир идеално иду плавци одлежали пет до седам година. Међутим, када суво вино пијемо с младим сиревима, може доћи до оног металног осећаја у устима, зато ту комбинацију треба избегавати.

3. Слано тражи слатко

Кад дегустирате сланију веризју сира, повећава вам се могућност перцепције слаткоће у вину, што може да буде одлично полазиште за упаривање вина и сира. Тако се, рецимо, грчка фета лепо слаже са лакшим црним винима и деликатним розеом.

4. Супротности се привлаче

Богати кремасти сиреви одлично иду уз мехуриће у пенушавим винима због својих констраста у текстури. Идеални сапутник за сир бри је бели совињон а камамбер и шампањац већ спадају у незаобилазну, класичну комбинацију.

5. Кратак резиме

Меки млади сиреви - рикота, моцарела, фета, бри, камембер - иду уз бела лагана вина: ризлинг, гевурц, мускат, шампањац, совињон блан, пино гри.

Средње стари сиреви - ементалер, гријер, едамер, гауда, млади чедар - иду уз аперитивна вина: шардоне, црвени и бели бургундац, пино блан, пино ноар, бели бордо.

Такозвани смрдљиви сиреви као што су горгонзола и рокфор, да би дошли до изражаја, траже специјална, ликерска вина, типа: мускат или марсала.

Старији сиреви – пекорино, пармиђано ређано, старији чедар – траже бела вина пуног укуса и црвена вина с пуно танина каберне совињон или одлежали