Maxi logoMaxi logo

undefined

По категорији

По теми

Затвори
Инспирација

Врсте сирева: представљамо вам РАКЛЕТ


Савршена мешавина оригиналности, традиције и пуног укуса добија своје пуно значење у врхунском сиру пореклом из Швајцарске

Пријатељ из детињства

Швајцарска није само земља врхунске чоколаде и прецизних сатних механизама, она је постојбина специјалне врсте сира познате под именом раклет (рацлетте). Многи од нас су се с њим сусрели још у свом детињству, ако су читали књигу за децу списатељице Јохане Шпири о девојчици Хајди и њеном деки с којим је живела у аплским планинама а који су често за вечеру јели баш овај сир, печен на огњишту.

Раклет се не односи само на посебну врсту алпског сира, већ обухвата и име омиљеног зимског специјалитета који се једе у Швајцарској и Француској, а настаје топљењем било ког пуномасног крављег сира (ементалер, моцарела) који се потом прелива преко куваног кромпира (што ситнији, то бољи) уз додатак киселих краставчића, укисељеног шалота (врста црног лука ситније главице) и мало бибера.

И немојте да вас одбије интензиван мирис који сир раклет има кад је у свежем стању - излагањем високим температурама он би требало да нестане и претвори се у фантастичну арому која може да варира од орашастог, благо киселог до млечног са глатким кремастим укусом.

Како се сервира

Постоје посебни роштиљи за печење раклета (тзв. раклет грил) који подсећају на тостер, а састоје се од појединачних гусаних посуда се дршкама које се загревају. Њих углавном има осам до 12 комада, тако да свако од гостију, практично, може сам себи да припрема јело по личном укусу. У сваки се ређа поврће по жељи (паприка, парадајз, шампињони) а одозго танки стругани листови сира који се загревањем тих посуда топе у укусни оброк. Суво месо и сланина такође одлично иду уз ову комбинацију. Кад је сир истопљен, све се нежно скине се дрвеном шпахтлом у тањир. Ако немате овај грил, можете истопити сир у тефлонском тигању.

У одабраном друштву

Уз раклет одлично иду суво бело вино или врући чај, а никако га не комбинујте са водом јер постоје тврдње да она уме да отежа његово варење у желуцу и упропасти читав утисак. Оно што посебно истиче ово изузетно јело јесте да се скоро па ритуално конзумира у друштву, за столом, лагано и у веселој атмосфери уз пијуцкање одабраног вина, тако да баш раклет може да буде тема ваше следеће кућне журке.