Maxi logoMaxi logo

undefined

По категорији

По теми

Затвори
Инспирација

Шта одабрати као праву комбинацију


Купили сте сир и ставили га у фрижидер, али обавезно га извадите бар сат времена пре сервирања да би на собној температури (од 18 до 22 степена Целзијусових) развио своју пуну арому. У случају да сир отпусти влагу и видите капљице течности на њему, само благо утапкајте воду убрусом – ово се дешава код неких плавих сирева.

За идеалну презентацију користите до шест различитих врста, и то сервираних по ароми – од најблажег до најароматичнијег, у правцу казаљке на сату. Ако сте набавили сир с изузетно јаким мирисом, слободно га издвојте од осталих да не би својом јачином угрозио остале. Што су разноврснији сиреви, то је боље за презентацију. Тако је препорука да сваки буде од различитих врста млека – крављи, козји, овчји. А можете изабрати и различите овчије сиреве и истражити различите стилове сира унутар једне категорије.

Као критеријум за одабир могу послужити боје (бели, жути, наранџасти, плави), или пак текстуре (тврди, мекани, кремасти, они с племенитим плеснима). Идеално би било да као подлогу за сервирање користите дрвену или мермерну даску, а ефектан утисак може оставити и украсни тањир од керамике.

Поступајте храбро, али промишљено

Пустите машти на вољу кад будете сецкали сир, нека ваша креативност дође до изражаја. Водите рачуна да кад исечете сир, увек обришете или оперете нож пре него што пређете на нову врсту. Нико не воли збрку арома у устима. Различити сиреви имају различита правила за сечење, али је битно да свако праче има и део коре, јер је укус различит у зависности од места – што је ближе кори, то је интензивнији. Најидеалније је да набавите специјални нож за сечење сира с двоструким врхом. Чувени Пармигиано-Реггиано се дуби и мрви тупим ножем да би се добили ситни комадићи. Сир Брие је пак најбољи када се благо угреје и исече на кришкице. За тврде сиреве користи се ренде, док се рокфор, рецимо, сече жичаним ножем.

Рачунајте да вам је потребно укупно од 100 грама до 200 грама сира по особи. Наравно, све зависи од буџета који сте издвојили. Често су довољне и симболичне количине које уз адекватно вино могу да оставе утисак раскошне гозбе.

А шта служити осим сира?

Иако је сир главна звезда ове приче, уз њега се углавном служе додаци који истичу укус и доприносе општем утиску. Тако се у посебној корпици служе хлеб или крекери, са што мање додатних укуса, да би сиреви дошли до пуног изражаја. Добар избор је и ћабата с маслинкама које сјајно иду у све врсте сира. На дасци за служење могу се наћу орашасти плодови, сушени парадајз, те воће које у јесен доминира домаћом трпезом – јабуке, крушке, грожеђе, те смокве. Багремов мед иде сјајно уз већину сирева, а ораси и други коштуњави плодови ће обезбедити комплетан оброк у пуном сјају. Пршута је радо виђен гост на домаћој трпези па може допринесе ексклузивитету послужења.

Уз сир сјајно иду разне врсте вина и пива. Најважније је да се водите правилом да благ сир иде уз благо пиво и вино, док зрелије врсте сира траже јача пива и вина јер ће надвладати својим укусом пиће. Уз већину сирева одлично иду пива и вина чија арома нагиње укусима бобичастог воћа. Ако сте у прилици да бирате, одличан критеријум за одабир јесте земља порекла, па тако уз француске сиреве, на пример, непогрешиво иду француска вина.

У Великој Британији чак, постоји читав оброк по имену орачев ручак који се састоји од пива, сира и сувог меса.