• Проналажење продавнице
  • Избор језика
    CP
    • SR

Сочни преливи за врхунски доживљај


Иако је добра маринада предуслов за бољи укус муса, ако за њу немате времена, сос може бити добитна комбинација. Кувано, печено, динстано или пак оно с роштиља – месо је често неизоставан састојак сваке кухиње. Из дана у дан смењују се врсте и начини припреме, али често и тада дође до засићења. КАда се често понављају укуси, досада радо прикуца на врата куће. Ту прискачу у помоћ разни преливи и сосови који најједноставнији комад меса из тигања могу да претворе у врхунски гастрономски угођај достојан живописних коментара одушевљених укућана.

Постоје сосови који се стављају у месо пре термичке обраде, то су маринаде, потом преливи, којима се месо полива у току печења, и сосови или умаци, који долазе на крају као шлаг на торту. И верујте да добро припремљен сос може за трен ока да оживи досадан ручак или буде ваш кец из рукава ако вам дођу изненадни гости. Јер не само да својим концентрованим укусом могу да уздрмају и најделикатнија непца, умаци се углавном праве за врло кратко време што ће вам обезбедити додатни бонус и код себе и код гостију.

Постоји мноштво варијација а ми ћемо вам дати основне смернице које треба да вам заголицају машу и инспиришу вас да истражите беспрегледно поље припреме сосова.

1. Класични сос од печурака

Иде уз све врсте меса са роштиља, а нарочито и шницле. Направљен је са печуркама,цнрим луком и шприцом шпанског јаког вина, шери.

2. Класичан ББQ сос за роштиљ

Сос које је нарочито заступљен у Америци а сјајно иде уз ребарца, у својој основи има сос од парадајза, јак кечап, шећер, мед, алеву паприку и зачине. Када се све помеша и прокува пола сата, служи се уз печење или роштиљ, а ако претекне у фрижидеру се може одржати десетак дана.

3. Једноставни сос од поморанџе

Иде одилчно уз печену јагњетину а добија се кад се у шерпу пред крај печења печења дода сок од поморанџе, мало белог лука, соли, бибер и меда. Непоновљив укус!

4. Шпански сос

Познат и под називом еспањол, овај сос је увелико ушао у легенду а један је од пет основних сосова француске кухиње (уз бешамел, холандез, велуте и сос од парадајза). Иде уз буквално све врсте меса, нарочито уз свињско месо на жару, а справља се од црног лука, сенфа и белог вина. За додатну арому исецкајте корнишоне и добићете Цхарцутиèре сос.

5. Беарнез сос

Блиски рођак бешамел соса, одликује га кремаст, тежи укус захваљујућу путер, жуманцима и белом вину. 6. Салса верде Пикантан италијански специјалитет, прави се за 15 минута а уопште не захтева кување – довољан вам је мултупрактик! Довољно је да уситните першун, босиљак, бели лук, капаре, лимун и мало соли да бисте уживали у овом сосном ремек-делу.

Додај у списак за куповину
Изгледа да још немате листу за куповину. Кликните на дугме испод да бисте креирали нову.
Овај производ је већ укључен у овај списак
Производ додат у списак