Maxi logoMaxi logo

undefined

По категорији

По теми

Затвори
Инспирација

Трикови за укуснији хлеб или Мале тајне врхунских пекара


Претврд, премекан, загорео, живкаст – хлеб уме често да не испадне баш онаквим каквим желимо, зато вам откривамо мале тајне врхунских пекара

Колико пута сте направили хлеб, али он није као онај који купујете у пекари, фали му мекоће, ваздушасте средине или хрскаве корице. А рецепт је проврен и тачан. Немојте да очајвате, реч је само о бољим алатима које имају пекари. Њихове фуруне су наменски прављене за печење хлеба, а састојци које користе чеће пута проверавани. Ипак, постоје неки основни трикови који могу да вам помогну да добијете хлеб који је налик куповном, мирисан и укусан.

Прво и основно правило, које се често заборавља гласи – обавезно пре припреме брашно просејте кроз сито, јер тако утичете на његову растреситост која ће обезбедити меку конзистенцију теста.

За хлеб се користи меко брашно, а најбоље је кад се помеша више врста. Ипак, ако сте почетник, не претерујте с експериментисањем док се не уходате у самој процедури прављења. Записујте запажања јер то може да вас лиши беспотребног понављања истих грешака. Рецимо, јечмено брашно је горкасто па би њега требало стављати у мањим количинама, док су пшенично, ражено и спелтино најзахвалнија за израду хлеба.

Сви састојци за хлеб (брашно, квасац, со, вода, мрвица шећера за активирање квасца) треба да буду бар сат времена на собној температури јер разлике могу нарушити квалитет крајњег прозвода.

Вода у коју се ставља квасац треба да буде млака никако врућа (дакле испод 59 степени Целзијусових), јер ће висока температура да уништи квасне ћелије па вам хлеб неће нарасти. Иако је опште познато да со спада у тзв. белу смрт, немојте је избацивати из рецепта јер је непходна ради хемијске интеракције између квасца и брашна. Прво је помешајте с брашном па потом додајте нарасли квасац, никако другачије.

Ако користите свеж квасац, будите сигурни да рок трајања није истекао јер вам се хлеб неће подићи у току печења. Исто важи и за сув квасац. Шећер за активацију квасца можете заменити медом или меласом.

Посипање брашна одозгоре обезбеђује рустични изглед, ако пак премажете целим јајетом или само беланцетом умућеним с мало воде, добићете златножуту мекану корицу, док је млеко одлично за хлеб који ћете користити за сендвиче јер ће утицати на то да кора буде браонкаста и мека. Такође, одличан ефекат корице постићи ћете ако у рерну убаците посуду са водом која ће обезбедити влажност ваздуха и диван сјајни изглед коре. Пазите само да посуда може да иде на високе температуре да не би дошло до пуцања. Да спречите пуцање корице, хлеб пре печења ставите под млаз воде.

Кад је хлеб готов, извадите га и ставите да се хлади на решетку пола сата. Ако га оставите у рерни, може да се попари и постане непријатне гумасте структуре. Ако је печен хлеб превише тврд, умотајте га у чисту влажну кухињску крпу па ће смекшати.

Тек што сте направили смесу за хлеб, а морате да идете од куће? Умотајте је у провидну фолију и ставите у фиржидер. Квацас не воли хладноћу па ће престати да расте. Кад будете хтели да наставите с прављењем свог хлеба, извадите тесто, премесите га и оставите да поново нарасте. Немојте да вас зачуди што се спорије диже него први пут – тако треба. Ако пак желите да направите више смесе за хлеб ођедном, користите уобичајен рецепт, али са двоструко више квасца. Када направите тесто, обликујте хлепчиће и ставите у затворене кесе за замрзавање и добро истисните из њих ваздух. Овако ускладиштено тесто може да се одржи до четири недеље у замрзивачу. Кад вам затреба, тесто стваите у науљену посуду, оно ће расти док се одмрзава, а после радите даље како рецепт налаже.

Вежба је мајка свих успеха у кулинарству. Зато месите, месите и том вежбом ћете довести израду свог хлеба до савршенства. Добро умешено тесто се лако растеже, али притом и не кида, док руке приликом мешења остају чисте.