Maxi logoMaxi logo

undefined

По категорији

По теми

Затвори
Инспирација

Тајне славског колача


Неизоставни део српске традиције, прослава славе, као један од главних елемената има славски колач, понос сваког домаћина или домаћице. Без обзира на то да ли сте верник или не, слава у нашем народу заузима посебном место. Као део обичаја и традиције преноси се с колена на колено и често изазива сетне емоције и лепе успомене на породична окупљања. Осим славског колача, домаћин треба да припреми славско жито, мало црног вина, тамјана и уља. Битно је знати да раскошни славски ручак није обавезан, нарочито ако нам материјална ситуација то не дозвољава, али славски колач јесте.

Славски колач је увек постан, без обзира на то да ли је слава посна или мрсна. Изглед самог колача зависи од умешности и маште онога ко га прави. Углавном се прави у облику хлеба, најбоље у дубокој емајлираној шерпи, која може да иде у рерну.

Изузетно је битно да колач има печат, такозвани просфорник, са словима ИС, ХЦ, НИ, КА и разне украсе од теста. Украси су заправо симболи наших жеља усмерених на породицу – птице представљају мир, жито плодну годину, грозд да виноград боље роди, буренце да свега буде у изобољу, цветићи радост, књига да деца добро уче... Најбоље је направити их дан унапред да би се мало просушили и постали лаганији јер ће у противном пропадати кроз тесто, али и да бисте имали довољно времена да их пажљиво и детаљно направите. Они се праве од тзв. тврдог теста прављеног од млаке воде, брашна и соли који обезбешује да они остану бели и након печења. Залепићете их на колач помоћу мало воде. У средину колача се забоде освештана гранчица босиљка, али и не мора.

Да се колач не би лепио за шерпу, обложите је папиром за печење који сте мало наквасили да би се лепо леаго уз зидове. Колач ће бити нарочито изадашан ако га пустимо двапут да надође, с тим што други пут треба послагати јуфке теста у шерпу у којој ће се пећи, па сачекати да се подигне. Тиме ћете се осигурати да не надође у току печења преко ивица шерпе и не распукне се. Кад месите колач, тесто треба да буде еластично и глатко.

Ако желите златнобраонкасту боју колача, можете га пре печења премазати водом у коју је додато пола кашичице меда.

Да бисте добили ону сјајну жуту боју колача, пред крај печења га извадите из рерне, па из шерпе, залепите украсе помоћу воде и вратите у рерну да се допече на решетки равномерно са свих страна.

И не заборавите да какав год славски колач да вам испадне, најбитније су лепе мисли и љубав према породици с којима сте га правили за овај значајни, свечани дан.