Maxi logoMaxi logo

undefined

По категорији

По теми

Затвори
Инспирација

Љупке принцезе – принцес крофне


Док се на нашем украсном тањиру шепуре принцес крофне, достојне свог краљевског имена, поделићемо с вама њихову историју и своје тајне перфектне израде. Некада неизоставни део сваког недељног десерта или понуде у посластичарницама, а сада редак, али ништа мање вољен деликатес, принцес крофне, познате и под именом принцезе или профитероле, заслужно носе титулу аристократије међу колачима. Код нас су најчешће слатке варијанте с кремом од ваниле, шлага или сладоледа, с преливом од чоколаде, дугуљасте с кремом – еклери, попелини, али могу се правити и као слане са, рецимо, руском салатом, јер је тесто неутралног укуса. Основу овог слаткиша чине пуфнице од куваног теста, пуњене различитим надевом или преливене неким финим сосом, док су одозго посуте финим шећером у праху.

Према писању Оксфордског речника енглеског језика, реч профитероле је у позајмљена из француског, а користи се у рецепту из 1604. године за потаж с профитеролама у којем се крофне кувају у бујону од бадема и потом сервирају с кокосом, тартуфима и слично. Гастрономска енциклопедија Лароуссе пак каже да је тесто за крофне (фр. пâте à цхоуџ, чита се: пат а шу) први изумео шеф кухиње Катарине де Медичи 1540. године, кад је као део свадбене свите господарице из Тоскане отишао у дворац војводе Орлеанског (који ће касније постати француски краљ Хенри Други) и направио тесто за слаткише по имену пâте à попелин, касније промењеног имена у пâте à цхоуџ. Од њега је настао десерт облика попут женских груди по имену попелин, а касније у 19. веку и профитероле.

Еклер

Слаткиш прављен од куваног теста за крофне који је дугуљастог облика, еклер, према Речнику Француске академије, настала је од француске речи éцлаир која значи муња а заправо означава муњевито изједање слаткиша. Код нас се неретко појављује на свечаним трепазама, пуњен кремом и преливен сјајном глазуром од црне чоколаде, док у Француској важи за националну посластицу неизбежну у свакој посластичарници.

Крокенбуш

Посластица пореклом из Француске, крокенбуш (Цроqуембоуцхе), сервира се за специјалне прилике (венчања, крштења, Божићни празници) а представља крофне наслагане у пирамиду и украшене танким нитима карамеле, чоколадом, цвећем и ушећереним бадемима.

Трикови за успешније крофне

Иако у кувано тесто иду само четири састојка (150 г брашно, 250 мл јаја /4-5 јаја/, 125 мл масноће, 250 мл воде), много фактора утиче на то да ли ће тесто за крофне успети - ако је тесто превише ретко, кофнице ће да се разлију, ако је пак чврсто, крофнице неће лепо да нарасту.

За крофнице је најбоље користити уље или маст, јер за разлику од путера или маргарина оно не би требало у себи да садржи воду, која може лоше да утиче на текстуру теста и онемогући му да фино нарасте. Кад ставите тесто за крофне на тепсију, обложену папиром да се не би залепиле, обавезно направите довољно луфта између сваке, јер ће приликом печења нарасти.

Никада и ни под којим околностима, не отварајте рерну у току печења, иначе вам крофне неће нарасти. Знаћете да су готове по руменој боји.

Најбоље је да крем за фил буде од путера и јаја. Маргарин јесте економичнија варијанта али ће изостати свилнекаста текстура пуњења. Тесто се може одржати у замрзивачу спаковано у посебне кесе до три месеца.